Widok

amniopunkcja

Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny, doradźcie mi........

test zintegriwany wykazał, że jestem w grupie podwyższonego ryzyka - tzn. jest szansa 1 na 189 że moje dziecko będzie miało zespół Downa.

Jestem w 15 tygodniu ciąży, po dwóch poronieniach.....

Co byście zrobiły na moim miejscu? Poddać się temu zabiegowi? Nie chciałabym niepotrzebnie ryzykować, ale z drugiej strony chciałabym mieć 100% pewności że dziecko będzie zdrowe....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
trudne pytanie...
ja nie robilam żadnych testów, bo nie wiem jakbym się zachowała

w sumie 1:189 to jeszcze małe prawdopodobieństwo-0,5%

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Odpowiedz sobie tylko na pytanie: Co zrobisz jeśli okaże się, że dziecko jest chore na zespół Downa? Czy będziesz wstanie usunąć taką ciążę?

Ja nie byłabym w stanie. Wiec na pewno nie zrobiłabym tego badania. Zwłaszcza, że może to zaszkodzić dziecku.
A ja Ci powiem tak: nie robiłabym tego badania,bo i tak ciąży bym nie usunęła. Po drugie,moja znajoma miała takie badanie,na którym wykazało,że dziecko jest chore, ma wiele wad. Lekarz sugerował ciążę usunąć, bo dziecko i tak nie miało szans na przeżycie po urodzeniu się. Dziewczyna zdecydowała,że skoro zaszła to urodzi dziecko,niech się dzieje wola Boża. Całą ciążę przeryczała, naszukała sie informacji o chorobach, które miało jej dziecko, poszukała ośrodków rehabilitacyjnych. Była jednym kłębkiem nerwów.

Urodziła piekną i ZDROWĄ dziewczynkę......jej lekarz ginekolog powiedział, no widzi Pani,medycyna tez jest omylna. Miała ochotę napluć mu w twarz, bo robiąc badanie nie powiedział jej ,że badania te też wychodzą fałszywie.Ona sie zamartwiała ok 7 miesięcy i jak się okazało całkiem niepotrzebnie. Dziś ta jej Roxanka chodzi do przedszkola, nie choruje, jest zdrowa i w pełni sprawnym dzieckiem. - sytuacja miała miejsce w Warszawie

Decyzja należy do Ciebie,ale pamiętaj wiara czyni cuda. Będzie dobrze, a Twoje maleństwo urodzi się zdrowe.

no nie wiem...nie zniosę niepewności...ogólnie amniopunkcja jest bezpiecznym zabiegiem, komplikacje tylko u 1% pacjentek występują...może powinnam się poddać temu badaniu i mieć wiarę, że nic mi się złego nie przydarzy.....
oki to ja ci odpowiem ja wiem co to znaczy amniopunkcja bo ja mialam i jesli przeprowadzona bedzie jak najszybciej tym lepiej strasznie wkurza mnie durne pisanie ze jak sie dowiesz ze bedziesz miala dziecko z zespolem to usuniesz chore czesto mozna dziecku pomoc przednarodzinami a jesli by sie np okazalo ze ma jakas wade powazniejsza i cos mu moze grozic ja popieram twoje obawy sziwie sie tylko ze lekarz nie zaproponowal ci tego wczesniej wrazie pytan pisz na mejla pozdrawiam
Majls po amniopunkcji ktos jej tak powiedzial tej twojej kolezance ????????????????????????????????????????????????????
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja bym poddała się temu badaniu zeby pomóc dziecku

Poddanie sie badaniu nie oznacza że musisz usunąć ciążę ale mozesz walczyć o lepsze, zdrowsze życie dla swojego dziecka jeszcze przed narodzinami

To twoje ciało i twoje dziecko...zrob jak czujesz!
Ja bym nie ryzykowala, zwlaszcza ze juz poroniłas.
Potem, jak nie daj Boze, coś sie stanie bedziesz miala do siebie pretensje.
I czy jesli lekarz ci powie, ze dziecko bedzie chore, usuniesz?

Ja wolalabym sie cieszyc ciaza i czekac na dziecko. I nie myslec o tym, ze moze byc chore.
Teoretycznie każda ciezarna kobieta ma powody do zmartwien. Przeciez wszystko moze sie stac. Jest tyle chorob i nie wiadomo, czy nie bedzie dotyczylo to jej dziecka. Ale takie myslenie jest bez sensu. Trzeba wlasnie cieszyc sie z bycia matka i myslec pozytywnie! Dlaczego akurat Ciebie ma coz zlego spotkac!?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
No tak dziewczyny, ale ona boi sie ze dziecko bedzie mialo Downa.
Pytałam, czy takie dziecko by usunela.
Michalowa a czy ty dokladnie przeczytalas co ona napisala ze jest w grupie podwyzszonego ryzyka matko ja tez jestem w grupie takiego ryzyka i genetyk ginekolog sami powiedzieli mi ze powinnam zrobic to badanie ze wzgledu na dobro dziecka jak i kazdego nastepnego takie badanie nie jest przeprowadzane przez jakiegos zwyklego lekaza ginekologa tylko najczesciej przez wykwalifikowanego patologa przy dobrym sprzecie usg i im wczesniej jest wykonane tym lepiej
moja kolezanka urodzila dziecko z zespolem downa gdyby w czasie ciazy miala zrobiona amniopunkcje i inne badania typu usg genetyczne dziecko zylo by a tak dok Dering przeoczyl wiele a miedzy innymi wade serca w czasie ciazy ktora mozna bylo operowac
a ja bym zrobiła, bo nie wytrzymałabym w życiu w takiej nieświadomości...nie wiem co bym zrobiła, gdyby się okazało, że moje dziecko jest chore, strasznie Ci współczuję
dzięki @gnieszka za te słowa...
po rozmowie z mężem na 75% jesteśmy zdecydowani na te badanie. Będziemy mocno wierzyć, że nic mi się nie przydarzy złego po tym badaniu (zaledwie 1% ma komplikacje, u nie może być ciut większe ryzyko), i że maluch jest zdrowy - a na wynik czeka się aż 3 tygodnie!!!!!!
w poniedziałek jestem umówiona na wizytę do lekarki, która ten zabieg miałaby ewentualnie przeprowadzić.
najorsze jest to, że lekarz prowadzący niż nie może sugerować, podał mi tylko za i przeciw i tyle.....ona pewnie tak samo powie.....
a do kogo idziesz??
Madzia nie martw sie bedzie dobrze zobaczysz a ty nie bedziesz sie cała ciaze zastanawiała czy dziecko bedzie zdrowe czy nie

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
:))zrobisz badanie i będziesz spokojna, mam nadzieję, że okaże się, że wszystko jest dobrze, tego Ci życzę!!wiem, że pewnie strasznie się martwisz i denerwujesz, ale póki nie ma wyników, to nie zadręczaj się:)trzymaj się, powodzenia
Ja bym zrobiła to badanie. Niepewność jest straszna. Za po jakim badaniu stwierdzono u Ciebie to ryzyko?

mirakula napisał(a):

> a do kogo idziesz??

cały czas chodzę do Invicty, tam mam lekarza, babka od amniopunkcji nazywa się dr Brzóska. przez telefon głos miała bardzo miły, w poniedziałek się przekonam o reszcie
cały czas chodzę do Invicty, tam mam lekarza, babka od amniopunkcji nazywa się dr Brzóska. Przez telefon głos miała bardzo miły, w poniedziałek się przekonam o reszcie...

a ta amniopunkcja wypłynęła po wykonaniu testu zintegrowanego - daje 90% pewności.

cały czas się zastanawiam - u mnie ryzyko wynosi tylko 0,5%, węc jest malutkie....a ryzyko komplikacji jest wyższe - patrząc racjonalnie nie powinnam się decydować na zabieg...ale ta niepewność.....eeeech

Inne tematy z forum Zdrowie

Jaki preparat na odchudzanie ? (70 odpowiedzi)

Jaki preparat na odchudzanie polecacie ? Bardzo prosze napisac - dlaczego dany preparat (...

Naprawdę dobry Dom Seniora znacie? (13 odpowiedzi)

Szukam odpowiedniego miejsca a niestety w Gdańsku i okolicach nie znalazłam takiego domu, który...

do góry