Widok

marynarz i ślub kościelny-jak to możliwe?

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
jak to możliwe że marynarz, osoba która żyje w grzechu, może wziąć ślub kościelny? ja swojemu pływać nie pozwoliłam bo chcieliśmy wziąć ślub kościelny, ale podobno księża bez problemu udzielają ślubu takim osobom? jak to możliwe? czy to może tak jak z ochrzczeniem dziecka rodziców którzy żyją bez ślubu-jak jeden nie da to szuka sie innego...

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
marynarz, osoba która żyje w grzechu?? pierwsze słysze jakas bzdura. Kto ci takich głupot nagadał?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no wlasnie tak czytam i sie zastanawiam o co chodzi..

image
image
ale o co chodzi?? w jakim grzechu?? :)))

??

[url=www.nawieszaczku.pl]image[/url]
no skoro nie chodzi do kościoła to wiadomo że żyje w grzechu bo niechodzenie przez 3 czy 4 miesiące(a czasami jeszcze dłużej) do kościoła to bardzo poważny grzech...
a poza tym wiadomo do czego ślub zobowiązuje małżonków-to co wcześniej było grzechem po ślubie staje się obowiązkiem, a jak go wypełniać wybywając na pół roku z domu?

Różne bzdury były na tym forum, ale to już przeszło moje oczekiwania :)

image
a do tego sieje jeszcze grzech zgorszenia-tak jak para mieszkająca razem gorszy innych ludzi bo Ci moga myśleć że przypadkiem sypiają razem(no bo niby kto by wytrzymał mieszkając razem chociażby przez pół roku bez seksu) tak samo gorszy sam zawód marynarza-bo skoro zostawia na tak długi czas żone to na pewno chodzi na dziwki...

;)))))))))))))))))))ja tez nie slyszalam o czyms takim!!!

image
Ani ja nie słyszałam o czymś takim. Marynarz jak każdy inny facet. A to czy będzie wierny zależy od samego człowieka, a nie od tego jaki ma zawód. Nie tylko marynarze wyjeżdżają na tak długo i nie można od razu wszystkich posądzać o zdradę.
Słuchaj nie sądze ze sex to obowiazek który musisz po slubie wypełniac. An pierwsze słysze żeby kościół robił problemy pływajacym

kurcze, dalej nie wiem czy ty tak powaznie :)

image
image
grubasek walnij sie w głowe!!!! Znam wiele osób pływajacych ( w tym mój tata) i to co skrobiesz na tym forum to lekka przesada!!! Jkie chodzenie na dziwki o czym ty wogóle mówisz

tak samo jak wmawia sie osobom mieszkajacym razem ze zyja w grzechu bo uprawiaja sex,i nawet jesli tak nie jest to nie dostana rozgrzeszenia bo sie tak przyjelo i koniec kropka, tak samo mowi sie o marynarzach, co oczywisie nie oznacza ze kazdy tak robi

dobreeeeee .... gorszej bzdury nie słyszałam :))))

papilio1@op.pl
nie kończe tematy słuchajcie bo witki mi opadły

pierwsze słyszę, że marynarz jest skazany na życie w grzechu...

a nie spowiadalibyscie sie z tego że nie chodzilyscie przez 3 miesiace do kosciola? no raczej.... a jak ma sie wyspowiadac taki marynarz i który posiedzi troche na ladzie a potem dalej nie bedzie do koscioła chodzil? co on ma powiedziec? ze zaluje i oboecuje poprawe? jak za chwile znowu wypłynie?

ale chodzi o nie chodzenie do kosciola bez powodu wyjasniajacego nieobecnosc znaczy sie z lenistwa a on nie chodzi bo ma taka prace ze nie ma mozliwosci choc niekoniecznie moze chodzi kto to wie.....eh glupoty moj tata tez marynarzem byl i slub wzieli a koleznki tez maja marynarzy ....
image

Zamówienia na kartki i zaproszenia:
http://www.facebook.com/FotoMaxKarolSzczudlinski?ref=bookmarks
www.fm-wedding.pl fmwedding@inte
ło matko grubasku co ty za głupoty wypisujesz???
ale sie przynajmniej wesolo zrobilo :D przynajmniej dla mnie :) bo ostatnio troche tu nudnawo :) Tokio, musisz sie czesciej udzielac, bo cos ostatnio chyba ci sie pazurki stepily :P pozdrawiam :)

image
image
a wg mnie to zwykła prowokacja...

to chyba musi być prowokacja bo takich głupot dawno nie słyszałam! to że ktoś nie chodzi do kościoła bo np. pracuje zagranicą to nie jest grzech bóg wie jaki; mój mąż zawsze księdzu mówi jak jest, że nie ma po prostu możliwości i rozgrzeszenie dostaje

TEKST REKLAMOWY ZOSTAŁ USUNIĘTY
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
ale gdyby pracował tutaj to mógłby chodzić do kościoła-wolał jednak wybrać wiekszą kase i brak możliwości przyjmowania sakramentów bo chcecie zbudować dom i musicie miec duuuuuzo kasy-ja to rozumiem, ale wiadomo jakie zdanie maja o tym ksieza-na pierwszym miejscu powina byc rodzina(która marynarz zostawia) i Bóg (tego sie olewa nie chodzac na msze co tydzien) a na samym koncu pieniadze...

Moj tata jest marynarzem. Kiedy jest w kraju chodzi do koscioła i do spowiedzi. Nie słyszałam zeby nie dostał rozgrzeszenia. Na statkach coraz czesciej masz kapliczki w których mozna sie pomodlic. Wiele moich znajomych zarówno kolezanek i kolegów jest pływajacych. Sa po slubach koscielnych i jakos nie było zadnego problemu.

Żarcik..?

imageimage
grubasek napisał(a):

> jak to możliwe że marynarz, osoba która żyje w grzechu, może
> wziąć ślub kościelny? ja swojemu pływać nie pozwoliłam bo
> chcieliśmy wziąć ślub kościelny, ale podobno księża bez
> problemu udzielają ślubu takim osobom? jak to możliwe? czy to
> może tak jak z ochrzczeniem dziecka rodziców którzy żyją bez
> ślubu-jak jeden nie da to szuka sie innego...
>

Różnie można pracę na morzu pojmować... polecam dla odmiany lekturę:

http://prasa.wiara.pl/wydruk.php?grupa=6&art=1181070282&dzi=&katg=1157467600
hahaha, a jak ktoś jest przykuty do łóżka z powodu choroby, to też żyje w grzechu? grubasku ... są takie sytuacje w życiu, które uniemożliwiają cotygodniowe uczestnictwo we mszy świętej ... plecież głupoty i tyle, lepiej już skończ, bo tylko się ośmieszasz ...

papilio1@op.pl
Hihihi dobre, dawnu nie było nic z czego można by się pośmiać ;)

image

image
No wiekszej bzdury nie slyszalam - sasiad jest marynarzem i bral slub koscielny - co ma zawod do slubu koscielnego?

Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
jak ktos jest przykuty do łóżka to nie jest jego wybor a na morze sie idzie z własnego nie przymuszonego wyboru

czy twoj narzeczoy zgadza sie z tym co mowisz???

image
z tym ze uznaje nie chodzenie do kosciola za grzech? tak

grubasek przeczytak lekture która wiesia podesłała na forum, moze cos zrozumiesz

to ze marynarz pracuje na morzu dla rodziny?co z tego? prostytutka tez czesto jest prostytutke bo chce zarobic na dziecko i nie moze znalezc innej lepiej płatnej pracy-ale to nie jest zadne wyłumaczenie, bynajmniej nie dla mnie

chodzi mi o marynarzy?

image
o to ze grzesza?
no jakos wczesniej o tym nie pomyslał, i nie wpadł na pomysł żeby powiedziec ksiedzu ze przez pół roku nie chodził do kościoła bo był na morzu....
tak samo jak bym nie wpadła na to ze moge nie dostac rogrzeszenie mieszkajac razem z narzeczonym dopoki faktycznie go nie dostałam...

ło matko takich bzdur dawno nie słyszałam...czy miałaś kiedykolwiek kontakt z osobą pływającą?czy opowiadał Tobie o życiu na morzu?czy zdajesz sobie sprawę z tego, że marynarze schodzą na ląd?czy pomyślałaś o tym, że harują dla rodziny?poświęcają się dla niej?poza tym już tak na koniec: żyjemy w cywilizowanym świecie, nie tylko w Polsce są kościoły...
szkoda gadać...

TEKST REKLAMOWY ZOSTAŁ USUNIĘTY.
http://www.maxmodels.pl/poleczka.html wizaż makijaż

pewnie ze schodza-ale to nie jest tak jak 50 lat temu-statek nie stoi tydzien w porcie tylko dzien albo i nawet kilka godzin i w tym czasie jest rozładunek i nie ma czasu na to zeby połązic po miescie a na pewno nie szukac kosciola

bzdura, bzdura, bzdura

no wlasnie wiele tez zalezy od statku-są przecież wielkie statki z turystami gdzie jeden kosciół to mało i na takich oczywiscie nie ma najmniejszego problemu

grubasek napisał(a):

> jak ktos jest przykuty do łóżka to nie jest jego wybor a na
> morze sie idzie z własnego nie przymuszonego wyboru

hahaha, a co mają do tego powody? wg. twojej teori nie chodzenie do koscioła to grzech i już ....

papilio1@op.pl
grubasek powodzenia :) Wesoły temat :] A co z zawodowymi żołnierzami? Co z kierowcami tirów - też ich nie ma czasem bardzo długo... i pewnie chodzą na dziwki... ojoj... wesołe to :D

słowa Papieża Polaka, wypowiedziane niegdyś w Gdyni do tysięcy wiernych: Kto nie umie się modlić – niech wypływa na morze

cytata z artyk. który wiesia podesłała

ojejku,moj tata zyje w strasznym grzechu jezdzi na tirach

image
komuś się nudzi ....

http://www.maxmodels.pl/poleczka.html wizaż makijaż

marynarze też są potrzebni, niestety. Można sobie mówić, że wybrali taką pracę dla kasy, a mogli inną, dzięki której byliby z rodziną i chodzili do kościoła. Ale w takim razie kto ma pływać na statkach? Sami niewierzący starzy i zatwardziali kawalerowie? Bez przesady...
Według mnie mieszanie spraw mieszkania razem i marynarzy, to jak porównywanie przysłowiowego piernika z wiatrakiem.

dla mnie to zwykła prowokacja...no ale cóż-powiedzmy,że się jej poddam i odpowiem:

Po 1. owszem-nie chodzenie do kościoła jest grzechem czy tego chcecie czy nie.

Po 2.w życiu nie słyszałam czegoś takiego:D ale grubasku-jesli faktycznie tak uwazasz-pocieszę się 3/4 ślubów odbywa się "bezpodstawnie"w kościele. Ludzie nie chodzą do kościoła. Przed ślubem szybko do spowiedzi, zgrywają wspaniałych katolików,nauki, poradnia a po ślubie znów mają to w dupie. niestety...

image
dzieki za wszystkie odpowiedzi, to nie byla prowokacja tylko ja na prawde zaczelam sie nad tym zastanawiac, przykro mi ze 99% potraktowała to jako żart

hehe :)
świetny temat, wreszcie trochę rozrywki :D
tyle że go nie skomentuję, bo zwyczajnie słów mi zabrakło, a te które znam nie odzwierciedlą tego co chciałabym powiedzieć ;)

Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
... z resztą, jak komuś zależy, to gdziekolwiek nie będzie, wykorzysta każdą okazję, by we Mszy uczestniczyć, a jak komuś nie zależy, to mając kościół za rogiem, do niego nie zajrzy.

brak mozliwosci chodzenia do koscioła sprawia zegrzechu nie ma

LITOŚCI ludzie!!
co to za powalony fanatyzm rodem z poprzednich epok!

[b]chaberek.dodatki.slubne@gmail.com[/b]
image

[b][i]SWAROVSKI BIŻUTERIA!!!!--------------- http://picasaweb.google.pl/dodatki.slubne[/b][/i]
aa tak nawiasem

fanatyzm nie ma nic wspolengo z prawdziwą wiarą , tym bardziej xhrzescijanstwem które w załozeniach jest dalekie od fanatyzmu

ale...
POLAK potrafi...

image

[b][i]SWAROVSKI BIŻUTERIA!!!!--------------- http://picasaweb.google.pl/dodatki.slubne[/b][/i]
tyle ze marynarz sam siebie pozbawia tej mozliwosci-robi to celowo głownie w celu zarobienia pieniedzy, a to kosciół krytykuje, bynajmniej św. mikołaj na Leszczynkach tak do tego podchodzi-jezeli przez prace pozbawiamy siebie mozliwosci uczestniczenia w niedzielnej mszy sw czy musimy w pracy kłamac kryjac szefa przez niechcianymi telefonami czy przez prace popełniamy jakikolwiek inny grzech to nalezy prace zmienic-ja tego nie wymysliłam to są słowa ksiedza

można wiedzieć który ksiądz opowiada takie głupoty?
też mam tam ślub.

mieszkam tam od niedawna i nie znam tych ksiezy, a jak ide do kosciola to siedze w kacie wiec nawet nie widze jak wygladaja, rozpoznaje tylko jednego-drze sie całą msze-Nikos, bo w kazaniach zawsze sie przedstawia, wiec niestety nie odpowiem Ci na pytanie...

1000 x LOL

znam parę lekarzy, niema ich w domu praktycznie - GRZECH
znam kierowców , niema ich w domu - GRZECH!
znam marynarzy którzy chcą zapewnic swoim dzieciom start i opieke np lekarską - GRZECH!

znam ksiezy , wogoole dzieci nie maja i siedzą na okrągło w kosciele i burdelu / lub usąsiadki na przemian - nie trzeba komentowac

za szybko wytykamy komus grzechy, nie znajac na serio ich pobudek, czasem nie majacych nic wspólnego z przygodą czy kasą dla kasy

dla mnie to żenada takie podejscie, głupota i żenada

tylko Bog ma prawo ocenic bo wie jak jest,
czy jakikolwiek człowiek moze powiedziec ze na 200% wie wszystko o motywach działania kolegi czy marynarza???
...nie sądzę...
obłuda, obłuda, jeszcze raz obłuda i żenada!

image

księża są różni ...

ksiądz to nie Bóg, nie wszytsko co powie jest święte ... masz rację Chaberek, to na prawdę jakiś fanatyzm ..

papilio1@op.pl
rozwala mnie to:

zarabianie to grzech XD

no tak bo powinnismy:

nie miec dla dzieci na edukacje i leczenie np prywatne (co za smobizm miec znieczulenie u dentysty!)
chodzic w łachach (wyobraźcie sobie panią w banku w dziurawej koszuli nocnej umazanej keczupem)
broń boże robic cokolwiek co pomija koscioł
w pracy najlepiej na wygaszaczu miec O Rydzyka
w komórce jako dzwonej sobie ustawic ALLELUJA (czesiowe)

no i ..

komórki mozna miec tylkow nowopowstajacej sieci komórkowiej związanej z kosciołem

muzy słuchac na JP 2 ( jotpedwójki )

image

no własnie-dla ksiezy nadmierne bogacenie sie jest grzechem

nie jestem fanatykiem ktory słucha ksiedza i robi wszystko zeby zyc tak jak ksiadz kaze, ale jednak chce zeby slubu udzielił mi własnie ksiadz (którego mam po czesci gdzies i nie zgadzam sie z tym co mowi)- to wtedy nie jest obłuda?

z tego wynika ż to nie on.
a jak wygląda może chociaż?

słuchaj joasienka nie mam pojecia jak wyglada bo tak jak pisalam wyzej siedze zawsze w kacie i nie widze ołtarza, byc moze był to proboszcz (starszy głos), a to moze przy okazji Cie zapytam jak w tym kosciele wygladaja nauki?

my chodziliśmy do mikołaja do Gdańska.
co prawda kobietka która prowadzi w mojej prafii jest ok ale masakra z terminami poza tym w Gdańsku mieliśmy i nauki i poradnię razem.
w gdyni nauki są w Józefie na Grabówku najbliżej a u nas tylko poradnia.

no wlasnie ja na poradnie musiałam czekac 1,5 miesiaca na 1 spotkanie, które jeszcze sie nie odbyło, ciekawe jak z kolejnymi, mam nadzieje ze do 23 sierpnia sie wyrobie :)

jak mozesz o potworze zadręczac chorą

zoba jaka jestem suodka

image
image

image

hihi nie tuuuu
aaaaa, źle ze mna

image

ja pier...e!!! grubasek masz doła czy co? co to za przemyślenia... czy instytucja jaką jest kościół to to samo co Bóg?! Nie trzeba być praktykującym katolikiem żeby dostać rozgrzeszenie... Masę ludzi łażących do kościoła idzie tam tylko po to aby popatrzeć sobie na ludzi i obgadać, niekiedy pospać w ławce.... No tak ale chodzi się do kościoła więc dostanie się rozgrzeszenie..., TRAGEDIA!

image

asior trafiłas w sedno- mam doła :( wiem ze kościół to nie Bóg ale to kościół niestety ślubu udziela i to do kościoła trzeba sie dostosowywac, NIESTETY

bezmozgie dostosowanie sie tez jest grzechem :)

image

jakby ksiądz mi robił fochy z powodu zawodu mojego przyszłego męża, to szczerze mówiąc bym go olała i zmieniła kościół. Sorry , ale takie tępe i ślepe słuchanie księży jak widać czasem prowadzi do paranoji.
Odpuść sobie to, co gada ten ksiądz o zmianianiu pracy (jak np musisz kryć szefa inne pierdoły ) tylko zajmij się przygotowaniem do ślubu w jakiejś normalnej parafii.

image
image
buahaha !

image
grubasek ślubu udziela ksiądz, a on to człowiek który ma róznież słabości... Nie może wystawiać nam wyroku - zrobi to sam Bóg...

image

:) :) :) :) :) :)
żeby ludzie mieli tylko takie grzechy jak niechodzenie do kocioła.............
- zreszą - jakby "chodzenie" było najważniejsze - wielu chodzi co niedziela tylko po to by popatrzec jak sąsiadka była ubrana, albo kto z kim przyszedł, rozgladają sie poł mszy dookoła lub po prostu z przyzwyczajenia albo dla rozrywki :)
jesli ktoś sie chce pomodlić moze tez słuchajac mszy w radiu albo prze czytajć ewangelię --- samo "chodzenie" zbyt wiele nie daje

Nasuneło mi siejescze jedno pytanie :)
Jak ksiądz moze celebrowac mszę jak ma kochankę albo dziecko :) ???? To dopiero pytanie co???? :)

POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
ja tam do księży mam wielki dystans

p.s. mój mąż to marynarz...

image

asior napisał(a):

> ja tam do księży mam wielki dystans
>
> p.s. mój mąż to marynarz...

;) no to bedziesz musiała chodzić do kościoła 2 razy w neidzielę - za siebie i męża ;) hihi ;)

POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
święta racja Dori.,.... :) uffff.............

image

miałam faceta marynarza, nie wiem jak radził sobie na statku, ale jak wracał to był ministrantem w kościele. Nie wiem jak taki grzesznik jak marynarz może zostać dopuszczony do bycia ministrantem??

hahaahahah

image[/url]image[/url]
hmm to chyba najzabawniejszy wątek jaki się pojawił tutaj....:))))

image
image
jak dla mnie nr 1 jak do tej pory jest kolor podeszwy butów ślubnych :) ale ten zaraz po :)
:)

dla mnie najśmieszniejsze są te o tytułach: "POMOOOOOOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!" "BLAGAM, POMÓŻCIE" itp

a w środku, kto zna fryzjera, gdzie kupić gacie, albo ile wódki na osobe ... no to masakra dla mnie, temat jakby świat się walił, a w poście jakaś bzdura

dobry też był o tym ,jakim szampanem wznosić toast za pare młodą ....

papilio1@op.pl
ale kazdy ma swoje problemy, dobrze, że ja takich nie mam.
Chociaz czasami się zastanawiam czy dziewczyny tak z wyboru lubią sobie organizować problemy...ech
zabawny, a za razem smutny...
Wychodzi tylko na jaw, jak "wiele" ludzie wiedzą o Kościele i wierze jako takiej. Większość zatrzymała się na etapie dziecka, wierząc że Kościół to zakazy i nakazy, wymyślone przez "jakichś tam księży", które mają na celu uczynienie nam życia smutnego i jałowego , bez krzty "zabawy".

Nie można wierzyć w Chrystusa i jednocześnie nie wierzyć jego słowom, a to przecież On dał Apostołom władzę odpuszczania grzechów, mówił też o Eucharystii. "Chodzenie do Kościoła", brzmi jak chodzenie po bułki do sklepu, i dużo ludzi tak to traktuje. Posiedzieć,odbębnić godzinę i już wzrasta własne ego "chrześcijanina". Kto ma trochę serca i rozumu, szuka czegoś więcej. SZUKA. A nie stoi bezczynnie i psioczy na księży, że tacy, owacy. Za to na pytanie:"czy modliłeś się za tych złych księży , żeby byli lepsi, żeby nie siali zgorszenia?" nie odpowiadają nic. Bo nie mają nic do powiedzenia.

Kościół jest święty, choć składa się z grzesznych ludzi. Każdy z jego członków, niezależnie od pełnionej funkcji, jest grzesznikiem i mimo to każdy został objęty zbawieniem Chrystusa.

Kto wierzy w Jezusa, powinien się zastanowić nad jego słowami:"Kto was słucha, Mnie słucha a kto wami gardzi, Mną gardzi; lecz kto Mną gardzi, gardzi Tym, który mnie posłał" (Łk10,16)

To tyle :)

o boze duzo roznych rzeczy tutaj czytam ale takiej glupoty to chyba jeszcze nie. tragedia. chcialabym tylko wiedziec dlaczego tak myslisz o marynarzach i skad to wzielas?

image

image
nie no ja udzielajac sie tu dzis, normalnie sie spłakałam :))

w sumie to nawet nie smieszne

to tragiczne ilu ludzi tak mysli
a tragiczniejsze - ilu sie przejmuje...

image

wziełam to stad ze sama chciałam pływac, ale nie bede przeciez wybierała takiej pracy skoro chce brac slub koscielny i ma to byc poczatek nowej drogi w zgodzie z kościołem, a miesiac po slubie nie bede chodziła przez pół roku do kościoła bo nie bede miała jak pracując na statku, przykro mi ze sie ze mnie nabijacie a ja pytałam poważnie (i nie jestem żadnym religijnym fanatykiem tylko znam podejscie ksiezy do niechodzenia do koscioła)

grubasek napisał(a):

> znam podejscie ksiezy do niechodzenia do
> koscioła

bo to zapytaj ich co sądzą o przedmalżeńskim seksie ...

papilio1@op.pl
a myslisz ze nie wiem? :)

tak, tak właśnie myślę

papilio1@op.pl
Matko Święta przestańcie już - przecież to głupoty.... upsss.... (nie żadna Matko Święta)...

image

To stwierdzenie z tym grzechem jest chore. Mój tata pływa od 23 lat i nigdy nie usłyszał, że żyje w grzechu. W mojej rodzinie większość osób pływa i nie mamy problemów ze ślubem kościelnym, chrzcinami i itp. Dla kościoła liczy się czy masz sakramenty i czy przyjmujesz kolędę bo to mają zapisane w tych swoich kartotekach a nie czy chodzisz do koscioła bo tego nie sprawdzi.

image
image
nieźle się uśmiałam;)

Ale czy na statkach nie powinien być kapelan? Zawsze myślałam,że w niedziele na statkach są msze odprawiane.

image
fotografia ślubna, chrzciny, ciąża,rodzinnie- http://www.betrisa.pl
grubasek , nie chodzi o nabijanie , ale uświadomienie Tobie, że troszke zdrowego rozsądku by Ci się przydało.
A to że nie podejmiesz pracy na statku, bo znasz zdanie kościoła na ten temat to mi zakrawa właśnie o fanatyzm:))))))) Idź do innego księdza - normalnego!! i pogadaj z nim o tym, jeśli Cię to tak mierzi.

image
image
a znasz moze jakiegos?

no tak nie podejmiesz pracy na statku bo ksiadz sie obrazi ,a w innym watku pytrasz sie czy masz uwzględnic pożycie przedmałżenskie w kalendarzyku NPR

LOLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL

dziewczyno, nie masz co robic???

image

teraz jestem straszna grzesznica, zgadza sie, ale po slubie chce to zmienic, tylko jezeli wsiadając na statek mam znowu byc taka grzesznica to z tego rezygnuje

Drogi Grubasku. Nie wiem kim jesteś ale IDŹ SIE LECZYĆ!!!!!Tak sie składa że ja jestem marynarzem i pływam na kontrakty po 3 - 3,5 m-ca i jakoś po powrocie do domu ŻADEN ksiądz mnie nie wywalił z konfesjonału ani też nawet nie wspomniał że pływanie to grzech. A co do Nikosa Skurosa to akurat znam tego księdza bo nim przybył do Gdyni to był księdzem na gdańskim Chełmie. Nie wiem jak ty go słuchasz ale wybierz się do laryngologa i jednocześnie do psychiatry okulisty ginekologa chirurga i ortopedy. Obrażasz mnie i zawód który wykonuje a porównując marynarzy do dziwek pod latarnią pokazujesz że masz styropian zamiast mózgu. Ja za 14 miesięcy biore ślub i ani ja ani moja narzeczona nie biegamy po burdelach kiedy jestem na morzu. Co do mszy to w każdym porcie są tzw domy marynarza w których są msze i komunie i można zadzwonić do domu.A na morzu (każdym) dla chętnych można sobie słuchać radia maryja bo tą akurat stacje można odbierać na całym świecie. Żal mi ciebie i twoich idiotyzmów które tu powypisywałeś/aś.Pogadaj choćby z jednym marynarzem przez 5 min nim zaczniesz znów wypisywać małointeligentne posty

pozdr
w którym miejscu porównałam marynarza do dziwki?

"to ze marynarz pracuje na morzu dla rodziny?co z tego? prostytutka tez czesto jest prostytutke bo chce zarobic na dziecko i nie moze znalezc innej lepiej płatnej pracy-ale to nie jest zadne wyłumaczenie, bynajmniej nie dla mnie"

Dziewczyno ja nie wiem co ty robisz w życiu ale nie zleciłbym ci nawet przyklejania znaczków bo mogłabyś dojśc do jakiejś obsesji w tym zajęciu.Z jednej strony płaczesz że marynarze to grzesznicy a z drugiej że nie zgadzasz się z filozofią kościoła - GRZESZYSZ I IDŹ SIE Z TEGO WYSPOWIADAĆ !!! chorzy ludzie którzy są przykuci do wyra a nie przyjdzie do nich ksiądz to nie dość że są chorzy to jeszcze nałogowo grzeszą tak? Nawet filmów pewnie o tematyce morskiej nie widziałaś a wypowiadasz się o pracy na morzu statkach pasażerskich i rozładunku floty handlowej jakbyś tam pół życia spędziła.Do tego bzdury typu "Nikos ta gada ale nie wiem dokładnie bo siedze w kącie w kościele" albo "nie wiedziałam że nie kościół zabrania mieszkać razem bez ślubu" to naiwność ekstremalna granicząca z debilizmem aboslutnym. Mam nadzieje wielką że ten wątek to żart i że dałem się ponieść emocjom pisząc cokolwiek tutaj.... inaczej wspłółczuje tobie i twojmu nażeczonemu

pozdr
jakoś wierzyć mi się nie chce w to, co tu piszesz...

Kiedyś znajomej z pokolenia mojej babci ksiądz powiedział, że seks w małżeństwie to owszem- obowiązek, ale tylko wtedy kiedy ludzie starają się o dziecko. W innym przypadku to grzech. Najeździli się z nią i trafili do Dominikanów, gdzie inny ksiądz jej wyjaśnił, że niekoniecznie o to chodzi... Jej mąż był już gotowy na rozwód... Na szczęście ona zmieniła zdanie.

I bądź tu człowieku mądry...

image
wiara ok, ale tylko w polączeniu ze ZDROWYM rozsądkiem...

inaczej to FANATYZM albo bezwolne podportządkowywanie sie pomysłom OMYLNYCH ludzi

image

tak znam , jak chcesz napisz meila do mnie

image
image
to było do grubaska , a propo księdza. Niewiem skąd w Twojej głowie takie przemyślenia:) serio , no ale skoro chcesz się po ślubie zmienić (w tym sensu nie widzę- bo może wtedy Twój mąż stwierdzi że nie chce Cię takiej , tylko taką sprzed ślubu), to może chociaż niech jakiś rozsądniejszy ksiądz rozjaśni Ci wizję grzechu , marynarzy, tych niby ich dziwek itd itd itd

image
image
Nie wiedziałem ze na świecie zyja jeszcze takie nienormalne baby co mylsa ze jak kto nie chodzi tyle do kosciola to nie moze wziac slubu.Normalny ciemnogrod i busz autralijski.
banany prostowac durne baby

Jestem taki i już.Trzeba sie przyzwyczaic.
Mysle, że grubasek wszystkich tu wkręca bo nie wierzę, że na serio może taki glupoty wypisywać.

image
ja tez nie wierze, ze to na powaznie:) na jesli tak- dziewczyno rozsadku i dystansu!!!
o matko! ale sie uśmiałam
ja biore slub z marynarzem, i nigdy nie słyszelismy podobnych głopot jakie tu wypisałas.

image

image
Może grubasek wczuł(a) się w "Ranczo" :))))

Z tego co mi wiadomo o życiu marynarzy, to mogę powiedzieć, że u wielu z nich wiara jest dużo głębsza niż ludzi zaganianych przez codzienność na lądzie...mój ojciec zawsze bierze ze sobą Pismo Święte, a patrząc na to w jakim stanie jest jego egzemplarz mniemam, że często z niego korzysta...
A niejeden gbur lata co tydzień do kościoła, byleby latać i nawet Ojcze Nasz sam by nie umiał powiedzieć...

Martusia 26-04-2010
Szymek 25-06-2013
image
grubasku, jeśli faktycznie chcesz pracować na statku, a przy tym nie opuszczać Mszy (tak to zrozumiałam) to zwyczajnie zapytaj tam gdzie chcesz pracować, jak rozwiązują ten problem. Może nie jest tak wielki, jak Ci się wydaje - przynajmniej z tego, co napisał parę postów wyżej jakiś marynarz, tak by wynikało.
Jeśli masz potrzebę zmiany swojego życia, nikomu nic do tego, krytyka jest tutaj nie na miejscu ( a szczególnie teksty typu - "lepiej się nie zmieniaj, bo się mężowi odwidzisz").Ale nie ma co panikować, myślę, że teraz nie ma aż takich problemów z Mszą na morzu, jak może kiedyś bywało. W sumie miło, że jeszcze komukolwiek na tym zależy.

nie chce mi sie czytac wszystkich watkow.....

a wiec...
moj maz jest marynarzem i przed slubem mieszkalismy razem :) byla to najlepsza decyzja jaka moglismy podjac. Czlowiek jest istota ludzka i nie jest wolny od grzechu, chodzenie co niedziela do kosciola droga zalozycielko watlu nikogo jeszcze swietym nie uczynilo.... wszak ksieza odprawiaja po kilka mszy dziennie a wcale swieci nie sa... przynajmniej nie wszyscy.

Potwierdzam, ksiadz Nikos wczesniej odprawial msze na Chelmie i byly to najlepsze kazania jakie w zyciu slyszalam. A fanatykiem religijnym nie jestem!!!!!Nie wierze, ze moglby takie glupoty wygadywac.
Co do samego postu- no comments!

nie no to przebija wątek o koronkowych kozaczkach:)

imageimage
co to za bzdurny wątek!! ja wychodzę za mąż za marynarza i jakoś nie jest mi z tym źle :/ a gdyby nawet nie chodzić przez 3miesiace do kościoła, to się człek wyspowiada i jest ok :) przecież nie rzuci pracy żeby pójść do kościoła co niedzielę... głupota totalna!!

image
rewelka!!
proponuje zrobic taka liste watkow THE BEST OF...
ten bedzie na pierwszym miejscu (na drugim oczywiscie koronkowe kozaczki).
tworczyni watku gratuluję fantazji.

ps. zastanawima sie wiec, jakim cudem moj tata (i wielu innych wyzej wymienionych) dostaje rozgrzeszenie po rejsie...
zgadzam sie nata :)))

grubasku: jestes jednak troche niedoinformowana bo tak sie sklada ze u mojego meza na okrecie w czasie wyplyniecia jest ksiadz i co niedziela jest msza swieta.

dziewczyny dajcie loinka do tych kooronkowych kozaczków!! pośmieję się :)

image
ja pierdzielę!!! tego jeszcze nie było...

a ja mam męża marynarza...co ja teraz pocznę?? :D

image
image
wiper, gratuluję przyszłej córeczki!! jeny jak ja wspaniale wspominam okres ciąży...

image
chyba bedziesz musiala sie rozwiesc moja droga ;) i dziecko zostanie bez ojca :(

grubasek, co Ty brałaś? też bym chciała być czasem na takim haju:D

image

image
Dobre!! takiego teksu to jeszcze nie było:)) Musze koniecznie porozmawiac ze swoim mężem marynarzem!! i powiem mu ze musi skończyc z tym grzesznym życiem:)

rozwód murowany...ide mu to oznajmic :D

image
image
grubasek napisał(a):

> jak to możliwe że marynarz, osoba która żyje w grzechu, może
> wziąć ślub kościelny? ja swojemu pływać nie pozwoliłam bo
> chcieliśmy wziąć ślub kościelny, ale podobno księża bez
> problemu udzielają ślubu takim osobom? jak to możliwe?...

Ale beka!!! Co to za bzdury?! Wez sie dziewczyno zastanów co za glupoty wypisujesz?! Nie wiem czys sie smiac czy Ty tak na powaznie?!
image image
Hej! Od jakiegoś czasu wiara katolicka jest podmiotem mojej pracy. Kiedyś byłam z tego całkowicie zielona, jednak teraz czuję się kompetentna aby to powiedzieć: mamy tu "katolicką talibkę" (samica od słowa: talib - afgański fundamentalista)

image
image
[b]Lista 2009 - http://buninka.dobrynet.pl/sluby2009.php[/b]
inka.ja napisała:

"nie no to przebija wątek o koronkowych kozaczkach:)"

wyjęłaś mi to z... palców ! :D

image
Grubaska chyba ten tluszczyk za bardzo zatkal ci doplyw siwezej krwi do mozgu skoro piszesz takie bzdury albo lubisz sluchac radyja z ryjem ktory robi z mózgu kaszanę.

Jestem taki i już.Trzeba sie przyzwyczaic.
Chyba grubaskowi szczęka spdła tak nisko że nie może podejść do komputera po przeczytaniu tak wielu dezaprobat na temat jej jakże inteligentnej wątpliwości o najstarszym i najbardziej grzesznym zawodzie - MARYNARZ:) ciekawe co na to księża którzy np prowadzą msze transmitowane dla ludzi na morzu albo tych co pracują w parafii w Ustce i na każdej mszy modlą się za marynarzy i rybaków - oni wspierają tą grzeszną nacje! :)

Inne tematy z forum Wesele

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

do góry