Widok

mąż w Norwegii, rodzina w Polsce - czy ktoś załatwiał zasiłek w urzędzie marszałkowskim?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dostałam jakiś tydzień temu pismo z urzędu, że muszę im donieść milion dokumentów w związku z zasiłkiem na dzieci w Norwegii. I tu pojawia się problem, bo wyrzuciłam ten list i nie dość, że nie wiem co zanieść, do kogo, kiedy i w ogóle:) Szukam na stronie urzędu jakiegoś odpowiedniego działu, ale nic mi nie pasuje, może któraś z was załatwiała ten zasiłek tzn dokumenty do niego i może mi pomóc, do kogo się zgłosić tam? z góry dziekuję:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
do końca nie mogę zrozumiec o co chodzi a chciałabym pomóc - mieszkam w Norwegii. Rozumiem, że macie przyznany w Norge barnetryg czyli zasiłek na dziecko tak? i czego nie masz? zaświadczenia z NAV-u o przyznanym zasiłku ??
Madness is the gift, that has been given to me!!
dziewczyny kiedyś pisały o zasiłkach i dokumentach z NO...

jak się nie mylę, napisz do Kasia31, bo chyba załatwiała takowy...
image

http://forum.trojmiasto.pl/Do-mam-ktorych-mezowie-partnerzy-pracuja-w-Norwegii-t153264,1,16.html

...oraz szukaj postu: czy ktoś zna j.norweski.
image

chodzi o to, że jeśli on jest tam, a my tutaj, to on załatwiał ten zasiłek w navie, nav wysłał widocznie jakieś dokumenty do urzędu marszałkowskiego, a ja dostałam z urzędu pismo, że mam im donieść jakieś inne dokumenty, zakręcone to dośc.
pewnie dokumenty o meldunku dzieci, zaśw. że nie pobieracie/pobieracie zasiłek w Polsce...
image

z tego co pamiętam
-zaswiadcznie z MOPS czy pobieracie zasiłek w PL, jeżeli tak będziecie mieli pomniejszony o kwotę jaką dostajecie w PL
-Akty urodzenia dzieci
-na miejscu dostaniesz papiery do wypełnienia
-akty urodzenia dzieci
-zaś gdzie dzieci są zameldowane

Zadzwoń najlepiej do Pana Przemka z Urzędu Marszałkowskiego ( przynajmniej jak ja załatwiałam, to On zajmował się zasiłkami z NO )
On Ci powie co masz donieść
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
jeszcze w zeszłym roku pan Przemek się tym zajmował, więc myślę że to się nie zmieniło,
wszystkie te dokumenty co pisze Kasia,
ja jeszcze potrzebowałam z urzędu pracy
no i z navu mąż musi zabrać jakieś druki
z navu to papier o przyznanie zasiłku, nie znam się w PL ale pewnie będzie trzeba tłumaczyc.
Madness is the gift, that has been given to me!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
o właśnie ot to mi chodziło, do kogo się zgłosić w tym urzędzie:) czy ten pan Przemek to jest jedyny, jeśli zadzwonię i poproszę o rozmowę to będą wiedzieli że to on akurat?:)
w UM poprosić osobę która zajmuje się koordynacją systemów zabezpieczeń i mówić że chodzi o Norwegię....
image

dzięki asior właśnie o to mi chodziło:)
znalazłam numer do pani i prześlą mi to jeszcze raz na maila:)
proszę bardzo :)
image

tego papierka z navu nie trzeba tłumaczyć, tylko ważne żeby była na nim pieczątka,
pan Przemek R. nie pamiętam nazwiska
Przemysław Rusiecki, tłumaczyć dokumentów nie trzeba
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale też akt małżeństwa był chyba potrzebny.
Był potrzebny.

Numer do mnie - 058 32 68 575 lub p.rusiecki@pomorskie.eu

Dzwonić i pytać, wszystko wyjaśnię.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja to ostatnio załatwiałam, i tez czekam czy w koncu przyznaja ten zasilek czy nie :) jestem ciekawa jak to dlugo jeszcze moze trwac
w Navie powiedzieli że do 9 miesięcy - tyle trwa załatwianie i weryfikacja wszystkich dokumentów z Polski, ja czekam od czerwca, w sierpniu złożyłam podanie o zasiłek w Norwegii (bo już wszyscy tu mieszkamy) i tu można czekać "tylko" 3 miesiące;)
Dziewczyny, a ten zasiłek to jest takie rodzinne? Czy mama w Polsce może pracować czy chcąc brać ten zasiłek nie może. I czy jego załatwia się w każdej chwili czy na koniec roku?
image
Ja czekam od lutego hehe, jak narazie raz dzwonili telefonicznie ze im czegos brakowalo, potem urzad marszałkowski i teraz spokoj, wszystko złożone i zobaczymy ile to jeszcze potrwa :)
Generalnie co do pytań odnośnie terminów, to jest bardzo różnie. Zależy od wielu rzeczy. U mnie sprawy trwają do 3 miesięcy i koniec. Szybciej nie daję rady pracować :) A biorę niektóre rzeczy do domu, więc staram się, by było jak najszybciej.
Potem decyzja w NAVie, wypłata i koniec. A za rok weryfikacja.
Tak jak pisałem powyżej. Proszę dzwonić, pytać, wszystko wyjaśnię.

Pozdrawiam

Przemek Rusiecki
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Rozwiązania w domu (3 odpowiedzi)

Opłaca się ładować się teraz w te wszystkie dodatki typu kolektory, rekuperacja, studnia itd.?

Pomysł na prezent dla 60latki (165 odpowiedzi)

podsuńcie pomysły na prezent dla 60latki, z okazji okraglych urodzin,bliska ciotka najchętniej...

tabletki antykoncepcyjne- jakie polecacie?? (71 odpowiedzi)

chciałabym zacząć brac tabletki antykoncepcyjne, wiem że lekarz powinien je dobrać. Ale jestem...

do góry