Widok

badania na hiv w ciąży

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
lekarz mówił, że pod koniec ciąży warto zrobić takie badania, tylko nie zapytałam gdzie można. chodzi mi o gdańsk. czy tez miałyście zalecone?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
u mnie mówił że teraz już większość lekarzy zleca to badanie - ja miałam na początku ciąży, niby bezpłatnie można zrobić w przychodni na długiej przychodnia wenerologiczno-dermatologiczna
ja robilam odplatnie 40 zl w swojej przychodni.
ja robiłam na początku ciąży, we własnej przychodni na skierowanie od lekarza
w przychodni dermatologicznej na Długiej chyba można zrobić to badanie za darmo, a przynajmniej jakiś czas temu była taka możliwość
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Niecałe 40 zł w Invikcie - ja robiąłm pod koniec ciązy
http://www.suwaczki.com/tickers/3jgxskjobi0zib54.png
dzięki, ale wolałabym bezpłatne badania.
a ile czasu czekałyście na wynik?
ja nie robiłam :P lekarze nic mi o tym nie mówili :P
mi też nic nie mówił na żadnej z poprzednich wizyt...
U nas lekarze chyba się boją, że pacjentka się obrazi... Warto się zbadać, bo wszyscy przecież "są pewni", że to nie oni są chorzy... A wykrycie HIV przed porodem daje bardzo duże prawdopodobieństwo uchronienia dziecka przed zarażeniem. Za to niewiedza i poród naturalny w tej sytuacji spowoduje zarażenie dziecka...
Robiłam od razu przy pierwszych badaniach po stwierdzeniu ciąży, na skierowanie. Wśród standardowych badań były także badania na HIV.
ja też na początku ciąży robiłam, bo lekarz zalecił.
w poprzedniej ciąży takich badań nie robilam, teraz od nowego ginka dostałam liste badań, z hiv włącznie.
jak któras z cieżarnych czuję się obrazona, to zawsze może odmowić.
Ja miałam w zestawie badań.
Skierowanie od gin prowadzącej ciążę.
image

image

ja nie mialam... powinnam zrobic ?
Na koniec ciazy??? Dziwna praktyka... Z reguly wykonuje je sie na poczatku...
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
W Anglii - rutynowe badanie robione w 12stym tyg ciazy wszystkim kobietom ale i tu pewnie jest wiecej nosicieli
image

image
Kurde ja nie robiłam nikt nic nie mówił :(
Mi lekarka zapisala to badanie jako zalecane, ale nie obligatoryjne.. Zrobilam na poczatku ciazy i wiem, ze jest ok :)
image
Moja lekarka skierowała mnie na badania pod kątem HIV, HCV, HBs, WR i test obciążenia glukozą około 23 tygodnia ciąży. Wszystkie wyniki odebrałam szybciutko, bo w zasadzie tego samego dnia, tylko na wynik HIV jeszcze czekam. Wybrałam laboratorium, w którym czas oczekiwania na wynik to 10 dni!!! Niby wiem, że jest wszystko dobrze, ale moja podświadomość mnie dobija. Boję się :(
ja zrobiłam na początku ciaży.
image
ja hiv wyniki dostałam razem z pozostałymi na drugi dzień...
Madness is the gift, that has been given to me!!
Ja robiłam w Brussie, koszt chyba 28 pln, wynik musiałam odebrać osobiście, ale były już na drugi dzień po 12, ale podobno w Invicie raz w tygodniu robią za darmo :) i raczej zalecają robić na początku ciąży :)
[url=http://www.suwaczki.com/]
image[/url]
Mo mój lekarz też zlecił na początku ciąży.
Teri nie martw się, wszystko zależy od laboratorium. Ja czekałam na wynik ok tygodnia. Robiłam wtedy mnóstwo badań i m.in właśnie HIV i wszystkie wyniki miałam na drugi dzień a na te czekałam. Nie interesowało mnie za bardzo czemu bo byłam spokojna o wynik ale gdzieś czytałam, że niektóre badania wykonuje się tylko w określone dni tygodnia i czas oczekiwania to 5-10 dni w zależności od daty dostarczenia próbki. No i faktycznie musiałam się zgłosić do laboratorium osobiście. Pozostałe wyniki były dostępne przez stronę internetową a te musiałam odebrać.

Ja robiłam te badania jakoś pod koniec ciąży bo mój lekarz sprawdzał czy miałam robione wszystkie i wyszło mu, że na to wcześniej zapomniał dać mi skierowanie :)
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Mrowki Bigbitowki - kto zna? (21 odpowiedzi)

Chodzi mi o tekst tej piosenki, spiewalam jak bylam mala, ale nie pamietam, a chcialabym nauczyc...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (117 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

Jaki wozek wybrac? (81 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

do góry