Widok
Teri nie martw się, wszystko zależy od laboratorium. Ja czekałam na wynik ok tygodnia. Robiłam wtedy mnóstwo badań i m.in właśnie HIV i wszystkie wyniki miałam na drugi dzień a na te czekałam. Nie interesowało mnie za bardzo czemu bo byłam spokojna o wynik ale gdzieś czytałam, że niektóre badania wykonuje się tylko w określone dni tygodnia i czas oczekiwania to 5-10 dni w zależności od daty dostarczenia próbki. No i faktycznie musiałam się zgłosić do laboratorium osobiście. Pozostałe wyniki były dostępne przez stronę internetową a te musiałam odebrać.
Ja robiłam te badania jakoś pod koniec ciąży bo mój lekarz sprawdzał czy miałam robione wszystkie i wyszło mu, że na to wcześniej zapomniał dać mi skierowanie :)
Ja robiłam te badania jakoś pod koniec ciąży bo mój lekarz sprawdzał czy miałam robione wszystkie i wyszło mu, że na to wcześniej zapomniał dać mi skierowanie :)
Moja lekarka skierowała mnie na badania pod kątem HIV, HCV, HBs, WR i test obciążenia glukozą około 23 tygodnia ciąży. Wszystkie wyniki odebrałam szybciutko, bo w zasadzie tego samego dnia, tylko na wynik HIV jeszcze czekam. Wybrałam laboratorium, w którym czas oczekiwania na wynik to 10 dni!!! Niby wiem, że jest wszystko dobrze, ale moja podświadomość mnie dobija. Boję się :(
U nas lekarze chyba się boją, że pacjentka się obrazi... Warto się zbadać, bo wszyscy przecież "są pewni", że to nie oni są chorzy... A wykrycie HIV przed porodem daje bardzo duże prawdopodobieństwo uchronienia dziecka przed zarażeniem. Za to niewiedza i poród naturalny w tej sytuacji spowoduje zarażenie dziecka...