Widok

badania przed ciążą - gdzie i za ile ?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
cześć dziewczyny , jesteście z pewnością bardziej doświadczone ode mnei w tej sprawie. Mam kilka pytań dotyczących badań przedciążą

czy oprócz tych badań jest konieczne wykonania jeszcze jakiegoś?

-badanie wzroku
-ogólne ginekologiczne

i z krwi:
-grupa krwi
-morfologia
-hormony: tarczyca, testosteron, prolaktyna
-toksoplazmoza
-glukoza
-cytomegalia

i dla kobiet po poronieniach:
-przeciwciała antykardiolipinowe

dzwoniłam do invicty, wykonanie badań z krwi to u nich 316zł !!!!
czy gdzies można taniej zrobić te badania ale taniej????

czy jeśli ginekolog mi przepisze te badania, to gdzieś można je zrobić za darmo?

prosze o mądre słowo, bo trochę się załamałam, że tyle kasy mam wydac na badania .... :(

papilio1@op.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niestety ja Cie nie pociesze, bo jak pytalam w normalnych przychodniach o ceny badan, to byly podobne jak w invictcie. Nie roznia sie cenowo za to roznia sie jakoscia obslugi na minus dla przychodni. A w ogole to ja przed ciaza robilam tylko hormony, a dopiero po zajsciu w ciaze te pozostale badania. Wiem, ze czesc dziewczyn na pierwsza wizyte do ginekologa idzie na nfz bo on na pewno da skierowanie na te badania i bedzie troche taniej :) to tyle co mogę podpowiedziec

dziękuję za info, no faktycznie mnie nie pocieszyłaś, hehe, ale przynajmniej wiem, czego się spodziewać :) dzięki

papilio1@op.pl
Ja nie robiłam specjalnych badań. A te szczegółowe to już mi zalecił lekarz gdy bylam w ciąży, więc koszt mi się rozłożył;)
Ale i tak większość trzeba powtarzać prawie co miesiąc, więc tanie to nie jest.

najlepiej pogadaj z ginekologiem co zrobić teraz, a co może poczekać, jak się rozłoży w czasie, to nie jest tak tragicznie z tą sumą :) a po moich doświadczeniach z przychodniami państwowymi zawsze będę polecać invictę :)

Ja polecam też przychodnię w Gdańsku na ul. Podbielańskiej.

Część może Ci przepisać lekarz rodzinny, część ginekolog, część endokrynolog - na NFZ. Jak masz dużo cierpliwości, to prawie wszystko powinnaś dostać ze swojej przychodni.

Resztę trzeba prywatnie, Invicta ma przyzwoite ceny i dobry sprzęt.

Uwaga - jeśli np. lekarz rodzinny przepisze Ci z badań tarczycowych tylko TSH, a resztę będziesz chciała prywatnie, to rób je jednego dnia. TSH, ft3 i ft4 muszą być z "tej samej krwi".
Ja mam rozpisane wszystkie badania, ale karteczki zostawiłam w domu. Napiszę wieczorem.
Pamiętam na pewno, że oprócz tych wszystkich, które wypisałaś mam jeszcze zbadać we krwi magnez, sód i potas...

dzięki za info

papilio1@op.pl
A więc:
badania krwi:
-morfologia
-cukier
-sód
-potas
-magnez
-grupa krwi i Rh
-toksoplazmoza

badania hormonalne:
-FSH
-E2
-TSH
-progesteron
-test PRL+po MTC (cokolwiek by to nie znaczyło;-) )

Do tego jeszcze USG jajników.

Wszystko mam rozpisane na poszczególne dni cyklu.

Pozdrawiam!!!:)

Nicpoń:)

test Prl to test na prolaktyne. Pobieraja Ci krew na czczo, daja tabletke i po godzinie pobieraja drugi raz. Caly czas musisz byc na czczo...

pamiętam to badanie, przez godzinką opalałam się na ławeczce przy pomniku harcerza :)

Miałam trzystopniowe badanie prolaktyny - drugie po godzinie, trzecie po dwóch. Koszmar - siedziałam dwie godziny w kawiarni Sowy w ETC (w tym samym budynku jest laboratorium), czytałam gazety jednym okiem (cały czas na czczo), a drugim gapiłam się na torty i czekoladki, robiąc w myślach listę słodyczy, które kupię po ostatnim badaniu. Kupiłam wtedy ponad półtora kilograma słodyczy :)
brawo!!!!!!!!!! tez bym kupiła :)

Acha, tylko żeby nie było niejasności - gruba to od tarczycy jestem :D
Mam na to dowód z tego samego laboratorium. Często tam jeżdżę na badania :D
eehh, ja doszłam do wniosku że nie ma co sobie odmawiać przyjemności w zyciu-jest zbyt krótkie...nie żeby się obżerać do nieprzytomnosci ale jak mam ochotę na jkieś dobre ciacho albo czekoladkę to po prostu ją jem :)

Nie wiem jak ja dam radę na czczo...pierwsza moja myśl po przebudzeniu się, to śniadanko:)))

No to przygotuj się na badanie poziomu glukozy w trzecim trymestrze ciąży. Na czczo pobierają krew, potem wypijasz czystej glukozy 50 lub 75 ml i czekasz godzinę lub dwie - również na czczo... Pycha...

Na to badanie weźcie cytrynę. Nie zmienia wyniku badania, pielęgniarki wciskają ją do wody z glugozą, potem resztę cytryny można possać. Pomaga to trochę zabić obrzydliwy smak tego ulepku.
bez przesady nie taka zla ta glukoza jak ja opisuja. A co do badan to ja robilam wszystkie panstwowo u mojej pani ginekolog.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry