Widok
bez dowodu za granicę
Mam problem- zawsze wszystko zostawiam na ostatnią chwilę:( nie mam dowodu dla małej a 23 wyjeżdźamy do Niemiec. Będziemy jechać pociągiem do Szczecina a tam będzie czekał mój brat autem. I tu moje pytanie do Was- czy ktokolwiek sprawdza na "granicy" której przecież nie ma tożsamość osób wjeżdżających do kraju a potem z powrotem???
http://www.uw.gda.pl/index.php?n=1005 ja robiłam w urzedzie wojewodzkim. w linku wszystkie szczegóły tylko musi być dwoje rodziców
nie ma przyspieszenia- rozmawiałam i z dowodami i paszportami. Nie urządza mnie ten paszport tymczasowy bo na niego się czeka dwa tygodnie a mąż może dopiero wyrwać się z pracy w piątek a to już będzie za późno. Więc jestem w kropce:( i albo zatrzymują auta przy wjeździe do niemiec i sprawdzają albo nie...
dziecko musi miec jakis dowod albo paszport, policja w niemczech moze Was wylegitymowac i co? skad beda wiedziec,ze to Wasze dziecko? znam przypadek zabrania dziecka do czasu wyjasnienia, z tym nie ma zartow, jestem w niemczech juz dosyc dlugo i naprawde z tym trzeba uwazac, zdjecie na dowodzie lub paszporcie nie moze byc z czasow niemowlecych dziecka jesli maluch jest juz wiekszy, dziecko musi byc do siebie podobne:) i data waznosci dokumentu nie ma z tym nic wspolnego.. to ze nie ma granic nie znaczy ze ktos Was nie bedzie kontrolowac, a w niemczech naprawde sie nie patyczkuja jesli chodzi o te sprawy
Renata, nie ryzykuj. Na granicy nie sprawdzają, ale obojętnie jaka kontrola i leżysz.
Spędzisz trochę czasu na policji w celu wyjaśnienia czyje to dziecko.
Będąc na Słowacji, policja tamtejsza zatrzymywała auta do kontroli i sprawdzała dowody osobiste bądź paszparty
Spędzisz trochę czasu na policji w celu wyjaśnienia czyje to dziecko.
Będąc na Słowacji, policja tamtejsza zatrzymywała auta do kontroli i sprawdzała dowody osobiste bądź paszparty
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts
Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
witam mam taki problem, mąż wyjechal 2 miesiace temu do holandi... znalazl mieszkanie prace.. i nie ma mozliwosci wrocenia do polski bo nikt mu teraz nie da urlopu. chcemy z 3 letnia corka jechac do niego bo na dwa domy jest ciezko. Ale mala nie ma ani dowodu ani paszportu czy jest mozliwosc wyjechania bez czy ktos to sprawdza czy mozna wyrobic dowod dopiero w holandi
To czytaj paragrafy (ze zrozumieniem)
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 6 lutego 2009 r. w sprawie wzoru dowodu osobistego oraz trybu postępowania w sprawach wydawania dowodów osobistych, ich unieważniania, wymiany, zwrotu lub utraty (Dz.U. 2009 nr 47 poz. 384). Odpowiedni przepis znajduje się w § 5. 1 i brzmi Wniosek składa się osobiście, z wyjątkiem:
1) osoby małoletniej, która nie ukończyła 13. roku życia, za którą wniosek składają rodzice lub ustanowieni przez sąd opiekunowie albo jeden z rodziców lub ustanowionych przez sąd opiekunów wraz z pisemną zgodą drugiego z rodziców lub opiekuna ustanowionego przez sąd, poświadczoną za zgodność podpisu przez organ gminy lub notariusza;.
Co do potwierdzenia podpisu przez konsula RP: Ustawia z dnia 13 lutego 1984 r. o funkcjach konsulów Rzeczypospolitej Polskiej (tekst jednolity: Dz.U. 2002 nr 215 poz. 1823). Art. 19. mówi iż:
1. Konsul wykonuje czynności notarialne, a w szczególności:
2) poświadcza własnoręczność podpisów i znaków ręcznych na dokumentach;
5. Do czynności konsula, o których mowa w ust. 1, stosuje się odpowiednio przepisy
prawa o notariacie. Czynności te mają taką samą moc jak czynności wykonane
przez notariusza w Rzeczypospolitej Polskiej.
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 6 lutego 2009 r. w sprawie wzoru dowodu osobistego oraz trybu postępowania w sprawach wydawania dowodów osobistych, ich unieważniania, wymiany, zwrotu lub utraty (Dz.U. 2009 nr 47 poz. 384). Odpowiedni przepis znajduje się w § 5. 1 i brzmi Wniosek składa się osobiście, z wyjątkiem:
1) osoby małoletniej, która nie ukończyła 13. roku życia, za którą wniosek składają rodzice lub ustanowieni przez sąd opiekunowie albo jeden z rodziców lub ustanowionych przez sąd opiekunów wraz z pisemną zgodą drugiego z rodziców lub opiekuna ustanowionego przez sąd, poświadczoną za zgodność podpisu przez organ gminy lub notariusza;.
Co do potwierdzenia podpisu przez konsula RP: Ustawia z dnia 13 lutego 1984 r. o funkcjach konsulów Rzeczypospolitej Polskiej (tekst jednolity: Dz.U. 2002 nr 215 poz. 1823). Art. 19. mówi iż:
1. Konsul wykonuje czynności notarialne, a w szczególności:
2) poświadcza własnoręczność podpisów i znaków ręcznych na dokumentach;
5. Do czynności konsula, o których mowa w ust. 1, stosuje się odpowiednio przepisy
prawa o notariacie. Czynności te mają taką samą moc jak czynności wykonane
przez notariusza w Rzeczypospolitej Polskiej.