Widok

bez dowodu za granicę

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Mam problem- zawsze wszystko zostawiam na ostatnią chwilę:( nie mam dowodu dla małej a 23 wyjeżdźamy do Niemiec. Będziemy jechać pociągiem do Szczecina a tam będzie czekał mój brat autem. I tu moje pytanie do Was- czy ktokolwiek sprawdza na "granicy" której przecież nie ma tożsamość osób wjeżdżających do kraju a potem z powrotem???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
jestesmy w szengen, nie ma kontroli na granicy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no wiem właśnie ale na pewno nikt nie sprawdzi??? tak się trochę boję:(
nie ma granic ale wystarczy że ktoś zrobi awanture w pociagu i was sprawdza i spedzisz dzien jak nie dwa na policji czy aby to Twoje dziecko zy nie porwane ito ja bym nie ryzykowala
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
wyrób jej paszport max 7 dni się czeka ja miałam do odbioru po 4
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Witam, na paszport czeka sie teraz do 14 dni (niedawno zmienili), ale i tak zawsze jest szybciej gotowy.
image
http://www.uw.gda.pl/index.php?n=1005 ja robiłam w urzedzie wojewodzkim. w linku wszystkie szczegóły tylko musi być dwoje rodziców
pewnie z uwagi na sezon urlopowy, my robiliśmy córce w kwietniu i było właśnie 7, ale oni raczej wcześniej się wyrabiają my teraz w maju składaliśmy o normalny dla siebie to niby 30 dni a był po 2 tygodniach, powodzenia
dzięki Dziewczyny wolałabym jednak dow ód na których się czeka trzy tygodnie (pani minie dziś oświeciła w urzędzie). Ale ja będę jechać tylko do Szczecina pociągiem, potem autem prosto do berlina- i moje pytqanie brzmi- czy ktoś może zatrzymać samochód?? jest jeszcze takie coś jak straż graniczna??
Na granicy może i nie sprawdzą ale np. przy wyjeździe z Pruszcza na Gdańsk często stoi straż graniczna i sprawdza...także ja bym nie ryzykowała..jedź do urzędy powiedz jaką masz sytuacje i może się zlitują
image

Fotografia okolicznościowa, sesje dziecięce, portretowe itd.
www.ans-photo.pl
mozna przyspieszyc zrobienie paszportu, ale to wiecej kosztuje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
nie ma przyspieszenia- rozmawiałam i z dowodami i paszportami. Nie urządza mnie ten paszport tymczasowy bo na niego się czeka dwa tygodnie a mąż może dopiero wyrwać się z pracy w piątek a to już będzie za późno. Więc jestem w kropce:( i albo zatrzymują auta przy wjeździe do niemiec i sprawdzają albo nie...
nie musza nawet sprawdzac na granicy ale zwykła kontrola nie daj zachoruje odpukac i naprawde duze nieprzyjemnosci
a my wracaliśmy z urlopu (we wrześniu zeszłego roku) i właśnie na granicy niemieckiej sprawdzali wszystki auta, też bym nie ryzykowała wyjazdu bez dokumentu
mojemu koledze jakos przyspieszyli
Rok temu w sierpniu jak jechaliśmy do Holandii to nikt nas nie sprawdzał, jak wracaliśmy to zaraz po przekroczeniu granicy Holandia-Niemcy mieliśmy kontrolę, każdy pasażer musiał pokazać dokumenty.
imageimage
moga sprawdzac wyrywkowo na granicy lub w kazdym innym panstwie przy kontroli,ja bym sprobowala wyrobic a nuz bedzie szybciej zrobiony. ja teraz jestem na urlopie we wloszech i jak jedziemy na wypadzik do szwajcari to na granicy czasem sprawdzaja jak im sie chce
image
dziecko musi miec jakis dowod albo paszport, policja w niemczech moze Was wylegitymowac i co? skad beda wiedziec,ze to Wasze dziecko? znam przypadek zabrania dziecka do czasu wyjasnienia, z tym nie ma zartow, jestem w niemczech juz dosyc dlugo i naprawde z tym trzeba uwazac, zdjecie na dowodzie lub paszporcie nie moze byc z czasow niemowlecych dziecka jesli maluch jest juz wiekszy, dziecko musi byc do siebie podobne:) i data waznosci dokumentu nie ma z tym nic wspolnego.. to ze nie ma granic nie znaczy ze ktos Was nie bedzie kontrolowac, a w niemczech naprawde sie nie patyczkuja jesli chodzi o te sprawy
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Renata, nie ryzykuj. Na granicy nie sprawdzają, ale obojętnie jaka kontrola i leżysz.
Spędzisz trochę czasu na policji w celu wyjaśnienia czyje to dziecko.

Będąc na Słowacji, policja tamtejsza zatrzymywała auta do kontroli i sprawdzała dowody osobiste bądź paszparty
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Cholera nie ma co gdybać... ja też nie mam dowodu:( jak kamień w wodę... co za g... nawet nie wiem kiedy i gdzie zgubiłam! właśnie wychodziłam do urzędu załatwić dowód dla Ami... a tu sama nie mam:( kur........ co za pech!!!!!!!!
no to nici z wakacji:(
Jeśli masz paszport to będzie ok.
imageimage
a nie wydaja w polsce czegos w rodzaju dowodu tymczasowego?
nie mam paszportu:( nie był mi potrzebny bo miałam(!) dowód... że też człowieka może taki pech spotkać akurat gdy planuje pierwsze wakacje z dzieckiem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
witam mam taki problem, mąż wyjechal 2 miesiace temu do holandi... znalazl mieszkanie prace.. i nie ma mozliwosci wrocenia do polski bo nikt mu teraz nie da urlopu. chcemy z 3 letnia corka jechac do niego bo na dwa domy jest ciezko. Ale mala nie ma ani dowodu ani paszportu czy jest mozliwosc wyjechania bez czy ktos to sprawdza czy mozna wyrobic dowod dopiero w holandi
Jak chcesz wyrobic dziecku dowod osobisty to niepotrzebna jest zgoda obojga rodzicow. wystarczy ze ty pojedziesz z mala do urzedu zlozysz wniosek i przykleisz zdjecie. Proste. Do Holandii nie trzeba miec paszportu
pierwsze słyszę, że do wyrobienia dowodu jeden rodzic wystarczy!. :0

orientujcie się ludzie, a nie wprowadzajcie ludzi w błąd
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
To czytaj paragrafy (ze zrozumieniem)

Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 6 lutego 2009 r. w sprawie wzoru dowodu osobistego oraz trybu postępowania w sprawach wydawania dowodów osobistych, ich unieważniania, wymiany, zwrotu lub utraty (Dz.U. 2009 nr 47 poz. 384). Odpowiedni przepis znajduje się w § 5. 1 i brzmi Wniosek składa się osobiście, z wyjątkiem:

1) osoby małoletniej, która nie ukończyła 13. roku życia, za którą wniosek składają rodzice lub ustanowieni przez sąd opiekunowie albo jeden z rodziców lub ustanowionych przez sąd opiekunów wraz z pisemną zgodą drugiego z rodziców lub opiekuna ustanowionego przez sąd, poświadczoną za zgodność podpisu przez organ gminy lub notariusza;.

Co do potwierdzenia podpisu przez konsula RP: Ustawia z dnia 13 lutego 1984 r. o funkcjach konsulów Rzeczypospolitej Polskiej (tekst jednolity: Dz.U. 2002 nr 215 poz. 1823). Art. 19. mówi iż:
1. Konsul wykonuje czynności notarialne, a w szczególności:
2) poświadcza własnoręczność podpisów i znaków ręcznych na dokumentach;

5. Do czynności konsula, o których mowa w ust. 1, stosuje się odpowiednio przepisy
prawa o notariacie. Czynności te mają taką samą moc jak czynności wykonane
przez notariusza w Rzeczypospolitej Polskiej.
Wraz z pisemną zgodą drugiego rodzica potwierdzoną notarialnie!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
maz wystarczy ze pojdzie do konsulatu PL w Holandii, wszystko jest do zalatwienia
Jak wracaliśmy z wakacji we Włoszech to była kontrola na byłym przejściu granicznym niemieckim- musieliśmy się wylegitymować , dziecko również, więc lepiej mieć jakiś dok. tożsamości.
Wszystko możecie załatwić na miejscu w holandii tylko będzie trochę trwało

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Przedszkole Centrum Inspiratio Gdynia - proszę o opinie (5 odpowiedzi)

Czy jakaś mama dawała tam swoje dziecko? Drogie Mamy, macie jakieś opinie?

Wakacje z dziećmi (122 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

co robicie w takie upały? :/ (122 odpowiedzi)

wyszlam na chwile z dzieckiem bylo po 10- siatej i za kilkanascie minut wrocilam do domu bo nie...

do góry