Widok
bez dowodu za granicę
Mam problem- zawsze wszystko zostawiam na ostatnią chwilę:( nie mam dowodu dla małej a 23 wyjeżdźamy do Niemiec. Będziemy jechać pociągiem do Szczecina a tam będzie czekał mój brat autem. I tu moje pytanie do Was- czy ktokolwiek sprawdza na "granicy" której przecież nie ma tożsamość osób wjeżdżających do kraju a potem z powrotem???
http://www.uw.gda.pl/index.php?n=1005 ja robiłam w urzedzie wojewodzkim. w linku wszystkie szczegóły tylko musi być dwoje rodziców
nie ma przyspieszenia- rozmawiałam i z dowodami i paszportami. Nie urządza mnie ten paszport tymczasowy bo na niego się czeka dwa tygodnie a mąż może dopiero wyrwać się z pracy w piątek a to już będzie za późno. Więc jestem w kropce:( i albo zatrzymują auta przy wjeździe do niemiec i sprawdzają albo nie...
dziecko musi miec jakis dowod albo paszport, policja w niemczech moze Was wylegitymowac i co? skad beda wiedziec,ze to Wasze dziecko? znam przypadek zabrania dziecka do czasu wyjasnienia, z tym nie ma zartow, jestem w niemczech juz dosyc dlugo i naprawde z tym trzeba uwazac, zdjecie na dowodzie lub paszporcie nie moze byc z czasow niemowlecych dziecka jesli maluch jest juz wiekszy, dziecko musi byc do siebie podobne:) i data waznosci dokumentu nie ma z tym nic wspolnego.. to ze nie ma granic nie znaczy ze ktos Was nie bedzie kontrolowac, a w niemczech naprawde sie nie patyczkuja jesli chodzi o te sprawy