Widok
Witam!
Ja dopiero w sierpniu ale chyba właśnie taki obiad bedzie. W eleganckiej restauracji, ok 30 osób, do godziny 22giej, ew. mozna przedłużyć. Koszt jest jak przy normalnym weselu, ale to tylko dlatego że jest to droga restauracja, 120 zł za osobę.
Nad fotografem myślę, ale chyba by mi tylko przeszkadzał. Może tylko w plenerze...
Ja dopiero w sierpniu ale chyba właśnie taki obiad bedzie. W eleganckiej restauracji, ok 30 osób, do godziny 22giej, ew. mozna przedłużyć. Koszt jest jak przy normalnym weselu, ale to tylko dlatego że jest to droga restauracja, 120 zł za osobę.
Nad fotografem myślę, ale chyba by mi tylko przeszkadzał. Może tylko w plenerze...
Ja również miałam jedynie obiad dla najbliższej rodziny i świadków.Zrobiliśmy go w hotelu w Sopocie, potrwał od 18.30 do 22.00, po czym ja z mężem przenieśliśmy się do innego hotelu, gdzie mieliśmy zarezerwowany pokój, przebraliśmy się i poszliśmy na imprezę zorganizowaną dla znajomych :) Fotograf przyszedł tylko na sam początek obiadu, pstryknął kilka zdjęć i mu podziękowaliśmy.
Zresztą nasz fotograf to osobny temat, równie dobrze mogłoby go nie być, tak skopał robotę - jednak nie chcę tu robić off-topic.
Zresztą nasz fotograf to osobny temat, równie dobrze mogłoby go nie być, tak skopał robotę - jednak nie chcę tu robić off-topic.
cześć, my tez robimy tylko obiad, myślimy o jakiejś restauracji na Starówce w Gdańsku, z tego co się na razie orientowaliśmy to koszty trochę niższe niż koszty "talerzyka" na tradycyjnym weselu, ok.100 - 130 zł. Fotograf będzie tylko w kościele, na samym początku obiadu i na plenerze. A wieczorem imprezka dla przyjaciół:-) Ja myślę, że to dobry pomysł, zaoszczędzimy trochę pieniędzy, a i tak wesele jest zazwyczaj dla gości a nie dla pary młodej.. wolimy za to pojechać sobie w jakąś fajną podróż
My też robimy obiad weselny od ok.19-24 max.
Nie lubimy tego typu spędów...
Początkowo chcieliśmy zaprosić tylko 20 osób, ale chcąc - nie chcąc wyjdzie więcej gości (do 50, mam nadzieję, że mniej).
Chcielibyśmy, żeby było to kameralne wydarzenie, przeżyte w gronie najbliższych osób.
Z kamerzysty rezygnujemy, nie chcę, żeby za dużo osób nad nami biegało. Będziemy mieli fotografa, ale tylko w kościele i w plenerze:)
Orkiestry u nas też nie będzie. Planujemy zgrać najfajniejsze piosenki i puszczać z laptopa.
Pracuję nad prezentem dla mojego Ukochanego - prezentacją zdjęciową, którą zaprezentuję w trakcie wesela, dla urozmaicenia;)
Wesele odbędzie się w Piwnicy Rajców. Przypuszczalne menu wyniesie nas 145zł./osoba. Za tydzień idziemy obgadać szczegóły.
Powodzenia:)
Nie lubimy tego typu spędów...
Początkowo chcieliśmy zaprosić tylko 20 osób, ale chcąc - nie chcąc wyjdzie więcej gości (do 50, mam nadzieję, że mniej).
Chcielibyśmy, żeby było to kameralne wydarzenie, przeżyte w gronie najbliższych osób.
Z kamerzysty rezygnujemy, nie chcę, żeby za dużo osób nad nami biegało. Będziemy mieli fotografa, ale tylko w kościele i w plenerze:)
Orkiestry u nas też nie będzie. Planujemy zgrać najfajniejsze piosenki i puszczać z laptopa.
Pracuję nad prezentem dla mojego Ukochanego - prezentacją zdjęciową, którą zaprezentuję w trakcie wesela, dla urozmaicenia;)
Wesele odbędzie się w Piwnicy Rajców. Przypuszczalne menu wyniesie nas 145zł./osoba. Za tydzień idziemy obgadać szczegóły.
Powodzenia:)
tak, koszt niewiele sie zmniejsza, jeśłi chce sie zaoszczędzić nie robiąc wesela, to tu nie dużo się uda (przede wszystkim dlatego, że wesele się "zwraca" a przyjęcie nie) tak mówiąc szczerze :)
ale jak wiadomo można wydać na ta sama imprezę 10 tyś a można i 30 tyś, wszystko zależy od tego czego chcesz tego dnia ...
nie musisz mieć nowej sukni Manuel Mota :P ... można kupić piekna, oryginalną suknię za na prawde nie duże pieniądze od kogoś
nie muszisz mieć limuzyny, można jechac własnym samochodem
nie trzeba mieć kamerzysty, ktoś z rodziny może nagrać ceremonię
nie trzeba mieć drogich zaproszeń, winietek, księgi gości i prezencików
alkoholu też idzie na takim przyjęciu zdecydowanie mniej
można zaoszczędzić na wielu sprawach, tylko najpierw trzeba zrozumieć, że najważniejsze jest to, że stajecie sie rodziną, a nie to, jaka firma dekoruje kościół ...
powodzenia :)
ale jak wiadomo można wydać na ta sama imprezę 10 tyś a można i 30 tyś, wszystko zależy od tego czego chcesz tego dnia ...
nie musisz mieć nowej sukni Manuel Mota :P ... można kupić piekna, oryginalną suknię za na prawde nie duże pieniądze od kogoś
nie muszisz mieć limuzyny, można jechac własnym samochodem
nie trzeba mieć kamerzysty, ktoś z rodziny może nagrać ceremonię
nie trzeba mieć drogich zaproszeń, winietek, księgi gości i prezencików
alkoholu też idzie na takim przyjęciu zdecydowanie mniej
można zaoszczędzić na wielu sprawach, tylko najpierw trzeba zrozumieć, że najważniejsze jest to, że stajecie sie rodziną, a nie to, jaka firma dekoruje kościół ...
powodzenia :)
papilio1@op.pl
Ja też robiłam obiad na 25 osob zamiast wesela.Cena menu od 70-130 zl od osoby (w zależności od zestawu) .Porcje dosc duże takze jedzenie nam jeszcze zostało :) W cenę nie ma wliczonego ciasta i alkoholu,ale uważam , że to korzystne.Myśmy mieli alkohol kupiony w Makro i nie musielismy restauracji placic marży wiec można zaoszczędzić :)Ogólnie byliśmy bardzo zadowoleni , goście przede wszystkim też a to najważniejsze!! Fotografa itp. nie mielismy bo 4 osoby z rodziny mialy aparaty i narobily tyle fotek , że mamy pełne albumy:) I zdjecia przynajmniej nie byly "sztucznie" wyreżyserowane:))
blume a gdzie robilas swoje przyjecie?ja tezchce zrobic przyjecie lecz moja przyszla tesciowa z ktora defakto sie nie lubimy stwierdzila ze kupi pol swiniaka i przygotuje cale jedzenie i bedzie super impreza ..jak to uslyszalam to mi wszystkiego sie odechcialo a najgorsze jest ze moj narzeczony jest za nia i swierdzil ze to dobry pomysl bo wtedy zaprosimy cala rodzine i nikt sie nie obrazi...i co ja mam zrobic
Ja miałam obiad weselny w sierpniu zeszłego roku.. płaciliśmy 80 zł od osoby mial być tylko obiad i do domy ale impreza się rozkręciła i były tańce zabawa i te sprawy:) nawet oczepiny takie mini były:) mielismy fotografa i kamerzystę(avmedia) ale tylko do pierwszego tańca... była limuzyna którą sponsorowały kuzynki:) była oprawa muzyczna w kościele była piękna suknia..wzruszenie...wszystko tak jak na normalnym weselu tylko mniejszym kosztem i w gronie tylko najbliższych osób..gdybym miała drugi raz organizować ślub napewno bym nie robiła wielkiego wesela;) a taki obiad weselny można zorganizować w Restauracji Czardasz w Luzinie(dla dziewczyn z okolic Wejherowa:)
To byla Restauracja Sambia na Stogach.Kameralnie , restauracja wylącznie dla gości weselnych takze impreza zamknieta.Wiem , że różne krążą opinie na jej temat ale jeśli chodzi o organizację ja bylam zadowolna i sprawdzili się w 100%.A co do muzyki - możesz zamówić DJ lub puszczas wlasną muzę (myśmy tak mieli). Pozdrawiam
Oni stronki nie maja - istnieją już długo długo a że urządzają małe imprezy kameralne bo lokal nieduży to sie nie reklamują bo są znani i mają caly czas chętnych.Najlepiej pojechać samemu , zobaczyć , porozmawiac.Właścicielka jest trochę "sztywna" i może wywrzeć niesympatyczne wrażenie (czasami) podczas rozmowy ale jak się już z nią coś ustali wywiązują się w 100% z tego co bylo ustalone!!!Ja nawet nie mialam umowy, bylo zalatwiane wszystko "na szybkiego" a pieniądze placilam dopiero na koniec - wczesniej byla tylko zaliczka nieduża (chyba 10% całości) .
Czesc Dori
My tez robimy obiad. Cema wychodzi spora bo razem z alkoholem i tortem wyjdzie nam okolo 5 000. Robimy w hotelu królewskim wiec bedzie ladnie i menu wzielismy troche wyszukane, stad te koszta. Całość przy samodzielnym zrobieniu zaproszen, sukni z CHin, i samodzielnym dekorowaniu kościała wyjdzie nas okolo 10 000 (garnitur mojego chyba ze 3 razy tyle co moja suknia). Spora czesc wydatków jest stała bo suknia, garnitur, kwiaty, kosciół itp, ale zaoszczedzis na ilosci gosci ;) Jak będę miala wiecej czasu to wkleje swoje menu bo juz kilka osob pytalo o takie obiady ;)
My tez robimy obiad. Cema wychodzi spora bo razem z alkoholem i tortem wyjdzie nam okolo 5 000. Robimy w hotelu królewskim wiec bedzie ladnie i menu wzielismy troche wyszukane, stad te koszta. Całość przy samodzielnym zrobieniu zaproszen, sukni z CHin, i samodzielnym dekorowaniu kościała wyjdzie nas okolo 10 000 (garnitur mojego chyba ze 3 razy tyle co moja suknia). Spora czesc wydatków jest stała bo suknia, garnitur, kwiaty, kosciół itp, ale zaoszczedzis na ilosci gosci ;) Jak będę miala wiecej czasu to wkleje swoje menu bo juz kilka osob pytalo o takie obiady ;)
Robiłam coś takiego niecałe dwa lata temu. Była muzyka z wieży, fotogrf tylko na ślubie +plener, 30 osób. Koszt ok. 10-12 tyś zł (ze wszystkim) wybraliśmy willę uphagena, menu 150zł więc nie tanio.
Nie żałuję. Obiad miał być do 22 przeciągnął się do 2 w nocy.. nikt nie narzekał na nudę, kameralnie... wszyscy się bawili, nikt nie podpierał ściany :)
Teraz planujemy ślub cywilny na troszkę więcej osób ale też typowego wesela nie chcemy.. może "impreza" w ogrodzie , z muzyką, jedzeniem itp..
wszystkie typowe wesela są śliczne i wyjątkowe.. ale podobne do siebie..
Nie żałuję. Obiad miał być do 22 przeciągnął się do 2 w nocy.. nikt nie narzekał na nudę, kameralnie... wszyscy się bawili, nikt nie podpierał ściany :)
Teraz planujemy ślub cywilny na troszkę więcej osób ale też typowego wesela nie chcemy.. może "impreza" w ogrodzie , z muzyką, jedzeniem itp..
wszystkie typowe wesela są śliczne i wyjątkowe.. ale podobne do siebie..
moj obiad w Królewskim bedzie na 28 osob, ale porcje bedziemu brali na 32, nasze menu to:(alkohol trzeba kupic osobno w hotelu, ale na obiedzie samo przyjezdni wiec nie bedzie duzo;):
Zupa:
Krem z warzyw z grzankami bazyliowymi
Danie główne:
Zrazy z dzika w leśnym sosie ze smażonymi buraczkami i żurawinową gruszką
Pierś z kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami w sosie śmietanowo kurkowym
Łosoś w ziołach na sosie pietruszkowym
Dodatki:
Ziemniaki z wody i pieczone
Ryż
Kasza
Masło
Pieczywa
Deser:
Mango cream brulle
Tort weselny (z zewnatrz)
Owoce
Przekąski:
Deska serów europejskich z winogronami
Deska pieczeni swojskich
Deska wędzonych ryb kaszubskich
Galantyna z indyka
Łosoś faszerowany
Roladki z szynką i twarogiem
Schab z morelą
Sałatka grecka
Sałatka słoneczna
Sałatka Vitalis
Koszt obiadu bez alkoholu okolo 4000 zł. Do tego muzyka lecaca w tle - bez tancow, fotograf w kosciele i plener, bez kamery. Następnego dnia planujemy taka impreze dla znajomych w klubie na zasadzie 2-3 drinki od nas a reszta we wlasnym zakresie ;)
Licząc wszystko razem mysle ze wyjdzie nam 10-12 tysiecy.
Zupa:
Krem z warzyw z grzankami bazyliowymi
Danie główne:
Zrazy z dzika w leśnym sosie ze smażonymi buraczkami i żurawinową gruszką
Pierś z kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami w sosie śmietanowo kurkowym
Łosoś w ziołach na sosie pietruszkowym
Dodatki:
Ziemniaki z wody i pieczone
Ryż
Kasza
Masło
Pieczywa
Deser:
Mango cream brulle
Tort weselny (z zewnatrz)
Owoce
Przekąski:
Deska serów europejskich z winogronami
Deska pieczeni swojskich
Deska wędzonych ryb kaszubskich
Galantyna z indyka
Łosoś faszerowany
Roladki z szynką i twarogiem
Schab z morelą
Sałatka grecka
Sałatka słoneczna
Sałatka Vitalis
Koszt obiadu bez alkoholu okolo 4000 zł. Do tego muzyka lecaca w tle - bez tancow, fotograf w kosciele i plener, bez kamery. Następnego dnia planujemy taka impreze dla znajomych w klubie na zasadzie 2-3 drinki od nas a reszta we wlasnym zakresie ;)
Licząc wszystko razem mysle ze wyjdzie nam 10-12 tysiecy.