Widok

blender czy coś innego? doradźcie :)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Babeczki, doradźcie proszę :)

Potrzebuję urządzenia do:
- miksowania zupy w garnku (żeby nie przelewać)
- do tarcia ziemniaków na placki
- do wyrobienia kruchego ciasta

Dodatkowo powinno mieć niewielkie rozmiary i być lekkie, żeby łatwo schować w szafce, więc wielki robot/malakser odpada.
No i żeby nie miało zawrotnej ceny... ;)

Nie miałam nigdy blendera, a cenowo i rozmiarowo mi pasuje, nie wiem czy sobie poradzi z moimi wymaganiami.

Mam tylko rozdrabniacz - coś podobnego sprzedawali kiedyś w mango. Ale ziemniaków to nie utrze, ciasta nie zrobi, a zupę musiałam przelewać i od kiedy poparzyłam sobie brzuch, bo pokrywka nie była dociśnięta, to urządzenie poszło w kąt!

Jest na rynku takie coś co spełni moje wymagania?
Macie coś sprawdzonego?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

My mamy robota planetarnego 1588. Bardzo fajnie wyrabia ciasto drożdżowe, w sumie okazał się dużym ułatwieniem. Ma bardzo dobre obroty, jest solidny, więc jak dla nas to był świetny zakup
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja mam blender braun i w rozdrabiaczu "trę" ziemniaki na placki. nie zajmuje mi to jakoś strasznie dużo czasu, żeby przygotować porcję dla 3 osób.
pudełeczko może i małe, ale ja nie gotuję na skalę przemyslową tylko dla trzyosobowej rodziny. cebula, warzywa, zioła, orzechy, lód - wszystko udźwignie.

zupę na krem też miksuję w garnku.
ciasto kruche, takie do tarty robię ręcznie. przy moim benderze jest ubijaczka, ale do ciasta chyba się nie nada.
Ja mam blender brauna http://allegro.pl/robot-kuchenny-mikser-blender-braun-mr-570-3w1-hit-i3245132445.html (pierwszy lepszy link, myślę, że można kupić o wiele taniej) i dużego robota Philipsa o dużej mocy, z sokowirówką itp. Powiem szczerze, że tego Philipsa używam średnio raz do roku, brauna na bieżąco, prawie dzień w dzień. Mały poręczny, łatwy w myciu, 2 pojemniki, jeden malutki np. do sosów. Mam model bez tych tarcz do ucierania, ale teraz na pewno bym kupiła taki Do warzyw mam nakładkę do maszynki do mięsa.
TM jest moim zdaniem przereklamowany, mam speedcooka i to ta sama jakoś, za dużo niższą cenę :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
danag: postanowiłam, że kupię jakiś niedrogi blender, tylko do zup.
Z ciastek zrezygnuję, co mi tylko na zdrowie wyjdzie ;) A ziemniaki w sokowirówce :)
Ajeczka spojrzałam na ten robot z Lidla - ja bym takiego nie kupiła - duzy grat a ma sporo całkiem nie przydatnych gadżetów - ale to tylko moja opinia..
też marzę o TM :D
a ciasta kruchego też nie lubię mieszać, ale za to moja Zuzia uwielbia (ma 3 lata) i jak czasami robimy to we dwie, to jej gładsze wychodzi niż moje ;)
basiula: no dla mnie to był problem, namordowałam się strasznie z tym ciastem. U mamy w TM robiłam i to jest minuta i gotowe...
ajeczka - a zagniecenie ręcznie to jakiś problem? myślałam że masz jakiś mega skomplikowany przepis a tu zwykłe gniecenie łapką wystaczy ;) ale tak swojądrogą to też marzy mi się jakiś fajny / niedrogi / nieduży i funkcjionalny sprzęt :)
wiesz co... jak te "granulki" ugnieciesz to mozesz rozwalkowac ciasto, wiec czemu nie , a ja np nie lubie robic ciast w melakserze bo nie wyrastaja tak ladnie , tylko chwile mozna je tam ukrecic , a po dodaniu bialka to sekunde chyba... a najlepiej lyzka ;) dlatego sobie sprawilam w domu ten zwykly reczny,
wiesz sprobowac mozna, na poczatek wiertelkami i ewentualnie potem zamienic na te spiralki, tu laska uzywa melaksera.w tym moim przepisie jedyna roznica to roztopiony tluszcz.

a na murzynka to wiecej jajek i bialka bo tu jak na kruche jedno jajo.
i ja tak tez robilam ciasteczka maslane.tylko to wtedy musisz probowac na oko z ta maka zeby sie nie lepilo za bardzo, ew po zgranulowaniu zgniesc i do lodowki i dopiero wtedy walkowac, powinno wyjsc.
Pieczulka: ten przepis to trochę jak na murzynka, albo isaurę ;)
Mikser z Lidla wygląda rzeczywiście dość ciekawie...

Chyba kupię po prostu blender do zup - skoro nie da się inaczej. Ziemniaki będę tarła w sokowirówce. Z kruchych ciasteczek zrezygnuję - to akurat na zdrowie wyjdzie ;)
Bo mi chodziło o takie ciasteczka, mikser tego raczej nie pociągnie: http://www.mojewypieki.com/przepis/waniliowe-kruche-ciasteczka-z-rudolfem są przepyszne!

Dzięki za wszystkie uwagi :)
ajeczka to ja mam przepis na ciasto "oszukane" kruche a moze to półkruche bez ugniatania :) ale patrzac po skladnikach to kruche
1kostka margaryny,3/4szkl cukru,2lyz kakao(mozna bez bo to z sernika bialoczarnego) - rozpuscic
po ostudzeniu 2i1/2szkl maki,2lyzeczki proszku,1 zółtko i mikserem recznym to wyrobic, powinno sie zgrudkowac - jezeli sie nie grudkuje dodac jeszcze maki(duzo od samej maki zalezy ile jej trzeba dac) i wtedy mozna schlodzic ale nie trzeba i rozsypujesz - fajnie wyrasta oryginalnie na nia wylewa sie masę serowa na serkach chomo i posypuje wierzch 1/3 ciasta i do pieca ;)
bo tak to wiekszosc mikserow wyrabia ciezkie ciasto ale drozdzowe kruchegoinnego niz to wyzsze nie próbowałam, drozdzowe owszem wychodzi spiralkami :)- ale trzeba do tego miec stojak bo tak to lapy odpadaja i tak i tak,
ajeczko ja mam 2 rzeczy do tego co ty oczekujesz.
mam stary mikser z tarczami jest waski taki melakser ale pionowo ułożony tylko misa i korpus (predom czy cos takiego), stoi caly czas na blacie i tre tam marchewke, warzywa do zup, buraczki czy wlasnie ziemniaki na placki
a drugi zwykly mikser zelmera, ale z wszystkimi dostawkami czyli z kielichem i blenderem, miska do krecenia. z tym ze ten blender troche upierdliwy bo rozkrecasz skrecasz troche gozej sie myje niz te w calosci ale na chwile uzywania wystarczy - ja malo uzywam, zadko robie zupy krem a raz na miesiac wystarcza mi to.

zobacz gazetke lidla 28 ma byc mikser (moze taki lub podobny)- ale bez opcji blendera cala reszte Ci wykona sama bym sie zastanawiala gdybym reszty nie miala.
narazie jedyne co mi przeszkadza to maly kielich w moim zestawie bo ok 0,5/0,7 l i koktajle musze robic na 2 razy(co ma swoje dobre strony bo moja wersja jest wtedy lajt ;))
i jezeli decydowalabys sie jednak na klasyk robota recznego ze stojakiem zobacz na lopatki ja polecam philipsa bo ma rewelacyjne do ucierania jajek z cukrem (plaskie) inne dostawki do ucierania cukru z jajkiem to jakas porazka.no i brtak oslony do miski to czasem chlapie ;)
Ja całe życie, tak jak moja mama, robię placki i babkę ziemniaczaną w sokowirówce. Myślałam, że wszyscy tak robią ;-))))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
No ja właśnie ubijałam śmietanę tą 30% i jak już słyszałam po pracy TM, że się ubija, to dosypywałam soli. Wydaje mi się, że w tej głównej książce jest napisane przy maśle czosnkowym czy ziołowym, jak zrobić zwykłe. Nie pamiętam już, ale ja dosypywałam chyba ok 1/4 łyżeczki soli. Musiałabyś sama popróbować ile soli Tobie pasuje. Czasem bywało, że masło nie chciało się zrobić, wtedy dłużej ubijałam. To po pracy silnika można poznać ;)
A to masz jakiś ciekawy przepis, bo ja robie ze śmietany 30% tylko i polega na tym żeby ją ubijać.
nie pamiętam jak jest w przepisie ale ja dodawałam soli, a olej dolewałam winogronowy, troszkę więcej, żeby się lepiej smarowało.
Pewnie, karkówka fajna :)
Tylko masła nie robię, bo jakieś takie słodkie, cos mi nie pasuje :)
Novia8: miałam TM pożyczonego przez pół roku... strasznie za nim tęsknię! ;)

ech... te bułeczki maślane, te soki kubusiopodobne, chlebek wieloziarnisty, własne masło... i łatwo się myje... a próbowałaś karkówkę po karkonosku? nigdy nie jadłam lepszej! i ten sosik pyszny do niej mniam! ;)
Polecam tylko thermomix - sama mam i blender, sokowirówkę, mikser i nie potrzebuję juz tych przemiotów. Teraz jest wszystko w jednym i wcale nie zajmuje tak dużo miejsca. Wiecej zajmują mi te pozostałe sprzety w spizarni :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

do góry