Widok

blender czy coś innego? doradźcie :)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Babeczki, doradźcie proszę :)

Potrzebuję urządzenia do:
- miksowania zupy w garnku (żeby nie przelewać)
- do tarcia ziemniaków na placki
- do wyrobienia kruchego ciasta

Dodatkowo powinno mieć niewielkie rozmiary i być lekkie, żeby łatwo schować w szafce, więc wielki robot/malakser odpada.
No i żeby nie miało zawrotnej ceny... ;)

Nie miałam nigdy blendera, a cenowo i rozmiarowo mi pasuje, nie wiem czy sobie poradzi z moimi wymaganiami.

Mam tylko rozdrabniacz - coś podobnego sprzedawali kiedyś w mango. Ale ziemniaków to nie utrze, ciasta nie zrobi, a zupę musiałam przelewać i od kiedy poparzyłam sobie brzuch, bo pokrywka nie była dociśnięta, to urządzenie poszło w kąt!

Jest na rynku takie coś co spełni moje wymagania?
Macie coś sprawdzonego?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
wiesz co... jak te "granulki" ugnieciesz to mozesz rozwalkowac ciasto, wiec czemu nie , a ja np nie lubie robic ciast w melakserze bo nie wyrastaja tak ladnie , tylko chwile mozna je tam ukrecic , a po dodaniu bialka to sekunde chyba... a najlepiej lyzka ;) dlatego sobie sprawilam w domu ten zwykly reczny,
wiesz sprobowac mozna, na poczatek wiertelkami i ewentualnie potem zamienic na te spiralki, tu laska uzywa melaksera.w tym moim przepisie jedyna roznica to roztopiony tluszcz.

a na murzynka to wiecej jajek i bialka bo tu jak na kruche jedno jajo.
i ja tak tez robilam ciasteczka maslane.tylko to wtedy musisz probowac na oko z ta maka zeby sie nie lepilo za bardzo, ew po zgranulowaniu zgniesc i do lodowki i dopiero wtedy walkowac, powinno wyjsc.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ajeczka - a zagniecenie ręcznie to jakiś problem? myślałam że masz jakiś mega skomplikowany przepis a tu zwykłe gniecenie łapką wystaczy ;) ale tak swojądrogą to też marzy mi się jakiś fajny / niedrogi / nieduży i funkcjionalny sprzęt :)
image[/url]
image[/url]

basiula: no dla mnie to był problem, namordowałam się strasznie z tym ciastem. U mamy w TM robiłam i to jest minuta i gotowe...
image[/url]image[/url]
też marzę o TM :D
a ciasta kruchego też nie lubię mieszać, ale za to moja Zuzia uwielbia (ma 3 lata) i jak czasami robimy to we dwie, to jej gładsze wychodzi niż moje ;)
Ajeczka spojrzałam na ten robot z Lidla - ja bym takiego nie kupiła - duzy grat a ma sporo całkiem nie przydatnych gadżetów - ale to tylko moja opinia..
danag: postanowiłam, że kupię jakiś niedrogi blender, tylko do zup.
Z ciastek zrezygnuję, co mi tylko na zdrowie wyjdzie ;) A ziemniaki w sokowirówce :)
TM jest moim zdaniem przereklamowany, mam speedcooka i to ta sama jakoś, za dużo niższą cenę :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja mam blender brauna http://allegro.pl/robot-kuchenny-mikser-blender-braun-mr-570-3w1-hit-i3245132445.html (pierwszy lepszy link, myślę, że można kupić o wiele taniej) i dużego robota Philipsa o dużej mocy, z sokowirówką itp. Powiem szczerze, że tego Philipsa używam średnio raz do roku, brauna na bieżąco, prawie dzień w dzień. Mały poręczny, łatwy w myciu, 2 pojemniki, jeden malutki np. do sosów. Mam model bez tych tarcz do ucierania, ale teraz na pewno bym kupiła taki Do warzyw mam nakładkę do maszynki do mięsa.
a ja mam blender braun i w rozdrabiaczu "trę" ziemniaki na placki. nie zajmuje mi to jakoś strasznie dużo czasu, żeby przygotować porcję dla 3 osób.
pudełeczko może i małe, ale ja nie gotuję na skalę przemyslową tylko dla trzyosobowej rodziny. cebula, warzywa, zioła, orzechy, lód - wszystko udźwignie.

zupę na krem też miksuję w garnku.
ciasto kruche, takie do tarty robię ręcznie. przy moim benderze jest ubijaczka, ale do ciasta chyba się nie nada.

My mamy robota planetarnego 1588. Bardzo fajnie wyrabia ciasto drożdżowe, w sumie okazał się dużym ułatwieniem. Ma bardzo dobre obroty, jest solidny, więc jak dla nas to był świetny zakup

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Dziecko z ADHD a sąsiedzi (16 odpowiedzi)

Czy ma ktoś problem z sąsiadami. Moje dziecko ma 7 lat i ma zdjagnozowane ADHD i problemy z...

Adwokat- rozwód- podział majatku (63 odpowiedzi)

Szukam bardzo dobrego adwokata z trójmiasta, który zajmuję się rozwodami i podziałem majątku....

od którego tygodnia ciąży brałyście kwas foliowy (60 odpowiedzi)

Wszędzie mówią i piszą, jak ważny jest kwas foliowy w rozwoju maleństwa i aby brać go już...

do góry