Widok
Czy u kogoś było podobnie?
Moja córka ma 3 latka, wczoraj odebrałam ją z przedszkola i wszystko było ok ale koło 18.00 zaczęła narzekać na ból w prawej nodze. Pokazuje, że mniej więcej w okolicach kolana i wyżej. W nocy budziła się i mówiła, że boli, rano to samo. Nie może dobrze stanąć na tą nogę, kuleje.
Nie jest opuchnięta, nie ma żadnego zbicia, nic innego ją nie boli, ma apetyt.
Kiedyś tak już miała i po jednym czy dwóch dniach samo przeszło. Co to może być?
Moja córka ma 3 latka, wczoraj odebrałam ją z przedszkola i wszystko było ok ale koło 18.00 zaczęła narzekać na ból w prawej nodze. Pokazuje, że mniej więcej w okolicach kolana i wyżej. W nocy budziła się i mówiła, że boli, rano to samo. Nie może dobrze stanąć na tą nogę, kuleje.
Nie jest opuchnięta, nie ma żadnego zbicia, nic innego ją nie boli, ma apetyt.
Kiedyś tak już miała i po jednym czy dwóch dniach samo przeszło. Co to może być?
Moj Kuba mial tak w marcu.On az nie mogl stanac na nogi i na czworaka chodzil ,strach niedoopisania mial wtedy prawie 3lata,odrazu do lekarza,zrobili badanie krwi i okazalo sie,ze grypa i ze mial az takie dkurcze miesni.Tydzien siedzenia w fomu bez lekow tylko przeciwgoraczkowe.Po 7dniach kolejne badanie i juz byl zdrowy;)
akurat przeglądałam stronę główną wp.pl, życzę jednak żeby to nie było to: http://minawetp2.bloog.pl/id,338513984,title,UWAGA-MALO-ZNANA-W-POLSCE-CHOROBA-PODOBNA-DO-OSPY-ATAKUJE-PRZEDSZKOLA,index.html?smoybbtticaid=6117c8
My właśnie jesteśmy po badaniach krwi (m.in. poziom wit D) właśnie ze względu na częste bóle nóżek. Na szczęście wszystko w porządku, bóle po prostu wzrostowe ale u nas na pewno nigdy Zuza nie kulała. Po prostu po bardziej aktywnym dniu płakała że bolą. Za to lekarka pierwsze pytanie jakie zadaje to właśnie czy to tylko ból (i czy rano też się zdarza czy tylko na koniec dnia) czy też zdaża się jej kuleć.
[/url]
[/url]

Miałam 5 lat, jak zaczęła się moja przygoda z reaktywnym zapaleniem stawów biodrowych. Po anginach. Na początku nikt mi nie wierzył, że mnie tak nóżki bolą, aż nie mogłam chodzić i jak już na kolanach poszłam z płaczem do łazienki a mama to zobaczyła zawiozła mnie na pogotowie.
Powtórzyło się po 5 latach. A potem w wieku 16 lat wylądowałam w szpitalu dla dzieci w sopocie. A wtedy to mi ortopeda nawet nie wierzył, bo wyniki miałam dobre i twierdził, że symuluję, bo chcę zwolnienie z wf-u, aż dostałam wysokiej gorączki reumatycznej.Teraz mój mały też coś narzeka na ból kolanek.
Powtórzyło się po 5 latach. A potem w wieku 16 lat wylądowałam w szpitalu dla dzieci w sopocie. A wtedy to mi ortopeda nawet nie wierzył, bo wyniki miałam dobre i twierdził, że symuluję, bo chcę zwolnienie z wf-u, aż dostałam wysokiej gorączki reumatycznej.Teraz mój mały też coś narzeka na ból kolanek.
Jesteśmy po wizycie u lekarza i po badaniu krwi.
CRP i OB niskie, pozostałe też w normie. Prawdopodobnie zapalenie stawu biodrowego. Lekarka kazała podawać nurofen lub ibufen 3 razy dziennie i w ciągu 3 do 5 dni powinno być dobrze, nie zmuszać do chodzenia.
Gdyby nie było lepiej dostaliśmy skierowanie na oddział chirurgii dziecięcej na USG stawu biodrowego - mam nadzieję, że się nie przyda.
CRP i OB niskie, pozostałe też w normie. Prawdopodobnie zapalenie stawu biodrowego. Lekarka kazała podawać nurofen lub ibufen 3 razy dziennie i w ciągu 3 do 5 dni powinno być dobrze, nie zmuszać do chodzenia.
Gdyby nie było lepiej dostaliśmy skierowanie na oddział chirurgii dziecięcej na USG stawu biodrowego - mam nadzieję, że się nie przyda.
Basiula a mieliście badanie tylko na wit. d czy na fosfor i wapń też?
Kurcze u nas też narzekanie na bóle nóg, szczególnie w nocy. miała robione badanie na wapń i fosfor ale nie na wit. d. wapń i fosfor ma podwyższony czyli coś jest nie tak. a wyniki mieliśmy robione już 2 razy.
Dzisiaj idziemy do lekarza na konsultację.
Kurcze u nas też narzekanie na bóle nóg, szczególnie w nocy. miała robione badanie na wapń i fosfor ale nie na wit. d. wapń i fosfor ma podwyższony czyli coś jest nie tak. a wyniki mieliśmy robione już 2 razy.
Dzisiaj idziemy do lekarza na konsultację.
nyzosia, kurcze nie wiem ale coś mi się kojarzy że chyba też... my pare rzeczy mieliśmy jakby za nisko (albo za wysoko - nie pamiętam :/) (patrząc na normy) ale lekarka mówiła że jest okej, że ona nie patrzy na normy tylko na wynik rzeczywisty i że to co jest podwyższone nie ma nic wspólnego z bólami nożek... no jak powiedziała mi że jest okej to okej...
[/url]
[/url]

U nas 3 miesiące temu był niższy wynik i był poza normami a teraz wynik miała wyższy ale w normach bo zmienili normy:))) paranoja jakaś. no teraz nie wiem co o tym myśleć. przegapiliśmy trochę to badanie wit d bo można było to za jednym wkłuciem zrobić a teraz trochę mi szkoda specjalnie jej kłuć. No ale zobaczymy co powie lekarz.
A wczoraj własnie znowu w nocy krzyczała że ją nogi bolą:(
A wczoraj własnie znowu w nocy krzyczała że ją nogi bolą:(