Widok

brudzenie skóry przez biżuterię

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
hej,
mam pytanie.
dziś zauważyłam że od zegarka mam calutki ciemno szary nadgarstek.
zegarek jest delikatnie pozłacany.
noszę go 2 lata i wcześniej tak się nie działo.
wie ktoś może co to może być i jak temu zapobiec?
pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja też mam coś takiego i co najdziwniejsze - jednego dnia pojawiają się ślady, a innego już nie.

Moja teściowa twierdziła, że to objaw jakiejś choroby, niedoboru witamin lub ogólnego osłabienia organizmu, ale nigdy tego w żaden sposób nie sprawdzałam.
Znalazłam w necie coś takiego:

Jako chemik mogę powiedzieć, że czyste złoto nie brudzi. Przyczyną nie jest też odczyn skóry w tym przypadku, ponieważ złoto jest trudno rozpuszczalne i tylko mocne środki jak np woda królewska sobie z nim pięknie radzą. Brudzenie skóry może wystąpić tylko jeśli w złocie, z którego została wykonana biżuteria są domieszki innych metali, mniej szlachetnych. Podobnie jest ze srebrem, które często ma domieszki niklu, który przy okazji może uczulać.
image
image

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja też tak mam, ale z obrączką i żeby było ciekawie, brudzi co jakiś czas. Gdyby przyczyną były domieszki do stopu złota, to by brudziła bez przerwy- prawda? Kiedyś już był o tym wątek na forum i jak dobrze pamiętam- do żadnego wniosku nikt nie doszedł.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mi złote pierścionki brudzą palce jak mam chore nerki. Jest to sprawdzone od wielu lat.
image
martszp - mi tez brudzi obraczka, ale to tylko czasem... juz dziewczyny mi mowily zeby spr czy np od cyklu to nie zalezy... ze niby hormony i takie tam...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak jestem chora to zawsze mam lekko ubrudzone dziurki w uszah od kolczykow a na palcu pod pierscionkiem tez lekkie zabrudzenie.podobno tak reaguje skóra gdy organizm jest wlasnie chory.
image
a mi brudziła obrączka i pierścionki, martwiło mnie to bardzo, ale po kilku lekturach o tym przestałam się przejmować( yczytałam właśnie o domieszkach do złota).
Zróbcie test chwilę po posmarowaniu pupy dziecka jakimś kremem zdejmijcie biżuterię i potrzyjcie po skórze, która miała styczność z kremem.
Brudzi? U mnie brudziły różne kremy, dlatego się nie przejmuję.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

kolorowanki do druku (30 odpowiedzi)

czy znacie jakieś fajne strony z kolorowankami do wydruku ?

otworzyć firmę ?? (36 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

Jaki wozek wybrac? (79 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

do góry