Widok

bum

I znowu cos wybuchlo.
Czlowiek nie moze byc pewny dnia i godziny.
Ani miejsca.
Jedynym pocieszajacym faktem jest pewnosc naszych wladz ze u nas nic nam nie grozi.
Ale czy na pewno?

Powyzej to tylko moje zdanie.
Nie wszyscy musza sie z tym zgadzac.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pomysl logicznie czy atak na cel wojskowy mialby jakis wiekszy sens. Zaden polski obywatel nie bylby tym poruszony. Rzad mialby gdzies ze rozwalili mu jakies stare lotnisko, pomscilby to 10 krotnie. A my nawet bysmy teraz nie rozmawiali. Atakujac na dworzec mozna sie spodziewac poruszenia. Gdy do tego doda sie zadanie wycofania wojsk, to ma sie duze szanse ze spoleczenstwo demokratycznego kraju majacego wplyw na polityke zagraniczna wymusi na swoich wladzach spelnienie zadan. Zwlaszcza ze spoleczenstwo nie chce tej wojny. A jedyny problem tego spoleczenstwa to brak dzialania majacego zakonczyc wojne. Atak na cywilow daje pretekst do dalszej wojny dla wladz, i powod do zakonczenia wojny dla spoleczenstwa. Brak dzialania to godzenie sie na obecny stan rzeczy, atak na cywilow to w teorii 50% szansa na zyskanie bardzo silnego sprzymierzenca . To po prostu zaawansowana forma walki partyzanckiej. Przy obecnych technologiach jedyna logiczna, chociaz bardzo brutalna i przerazajac. Taka jednak jest wojna. I zaczynajac ja trzeba byc na to przygotowanym.
"Zrozumiał, że nie tylko był jej bliski, ale nie wiedział gdzie on się kończy, a ona zaczyna"
Sanna napisał(a):

> w Londynie zginęli Bogu ducha winni ludzie..zgineli, bo mieli

> pecha wsiąść do autobusu, metra, które za chwilę wyp..ły razem

> z nimi w powietrze... Juz nie wrócą do domów, do swoich żon,

> mężów, dzieci...

> A Gajka przy tej okazji roztrząsa historię , która w obliczu

> tej konkretnej tragedii chyba niewielu obchodzi bo niewiele ma

> z tym wspólnego.

> Uszanujmy tych, którzy zginęli w Londynie.

Owszem uszanujmy , ale nie badzmy cicho .Bo to nie pech lecz celowo zaplanowany zamach , w oparciu o prawa statystyki , spowodowal ze " Juz nie wrócą do domów, do swoich żon,

> mężów, dzieci... " .....

Nie wolno s**** do wlasnego gniazda - a czesc z was pod przewodnictwem Lecha dala sie omamic niby "niezaleznym " osrodkom informacyjnym . Terorysci od zawsze atakowali cywilow , nie wysadza lotniska w Babich Dolach (obiekt wojskowy) , szybciej podloza bombe na dworcu w Gdansku Glownym (to nie jest cel militarny ) . reporterzy beda sie klebic i pokazywac sensacje - a o to im chodzi .

Polityka zawsze byla okrutna dla szarych obywateli , szkoda ze zniesiono kare smierci w naszym kraju bo po takim zamachu (jak przeczytalem miedzy wierszami , co ponektorzy sie tego spodziewaja ) przydala by sie publiczna egzekucja , a nie dozywocie w cieplej celi .

Z innej strony patrzac to autorzy zamachow w Londynie wlasnie oczekuja STRACHU , a to przebija z coponiektorych wypowiedzi .........

------ jestem subiektywny ----------
W błędzie jesteś, szanowny Anty, ZACZĘŁABYM OD CIEBIE I TAKICH JAK TY.
Dlaczego? Bo to najgorsza z mozliwych zaraza, bezmyślna, fanatyczna, służalcza wobec wyimaginowanych wartości za siedmioma górami, gotowa wyrzec się tego, co dla tych, których podziwiasz - jest WARTOŚCIĄ NADRZĘDNĄ - WŁASNA TOŻSAMOŚC. Jak zbyt mądrze dla ciebie to zabrzmiało, to powiem bardziej przystępnie:
dupę liżesz nie tym, co powinieneś...we własnym interesie - dodam.
Nie ma zamiaru jechac do iraku, bo to wlasnie by byla glupota. Gdyby jednak polska nie chciala sie bawic w wojenke, i bym mial chec pojechania do kraju islamskiego to bym to zrobil. Wczesniej jednak zadal bym sobie troche trudu i zainteresowal sie ich kultura i prawami, by nie zrobic jakiejs niewybaczalnej gafy i nie dostac w leb. Zapewne oni robia to samo przyjezdzajac do nas, dlatego przyjezdzajac od nas potrafia uszanowac nasze prawa, a nie narzucac nam wlasnych, tak jak ty bys chciala, bacho.
Zapewne nie mialbym problemow by przezyc, bo w gruncie rzeczy muzlmanie to mili ludzie. Po prostu reaguja na swoj sposob, ale to trzeba uszanowac. Ty i szacunek to dwie calkowicie przeciwne rzeczy. Skoro tak bardzo to widac na forum to az sie boje pomyslec jak to wyglada w realku.

Obwiniam system, i zarazem rozumiem tych ktorych nazywasz terrorystami
Ty jednak tego nie rozumiesz bo jestes "zacofana". Zatrzymalas sie w sredniowieczu. Gdybys miala taka mozliwosc wybila wszystkich ktorzy nie postepuja tak jak Ty. Zabilabys wszystkich arabow, potem pewnie bys zabrala sie za zydow, czarnych zoltych az potem wszystkich tych ktorzy maja inne zdanie. Taka juz jestes, i ja na to nic nie poradze. Nie bede sie tez wdawal z Toba w dyskusje bo Ty nawet nie czytasz wypowiedzi innych osob. Potrafisz tylko walic swoje teksty pelne rasizmu i nienawisci, zaslaniajac sie wielkimi propagandowymi haslami. DO niczego nie dojdziemy a jedynie strace czas. Ostatnio tez sie kieruje zasada "nie kloc sie z glupce, ludzie moga nie zauwazyc roznicy", wiec na tym koncze nasza mila rozmowe :))

Pozdraiwam serdecznie:))

PS: Jezus na krzyzu powiedzial "Boze wybacz im bo nie wiedza co czynia" i to jest szczera prawda, bo gdyby niektorzy z was byli choc troche swiadomi tego o czym mowia to napewno by tego nie mowili.
"Zrozumiał, że nie tylko był jej bliski, ale nie wiedział gdzie on się kończy, a ona zaczyna"
Manorze,
napisałeś:
>W 39 roku sowiecka armia chciala oswobodzic swoich obywaleli
>(Ukraincow,Bialorusinow,Rosjan) a nie mieszkajacych tam Polakow.
>Oni byli normalnie agresorem.

może jest niedokładnie napisane i ja źle Cie zrozumiałam, ale z powyższego teksty wynika że Polacy byli agresorem i zniewolili Ukraincow,Bialorusinow,Rosjan, dlatego sowieci przyszli ich oswobodzić...

Nigdzie nie napisałam że AK nie było uznane przez Niemców w ogóle, było uznane tylko jako co ?
wg mnie za "bandycką formację wojskową" a wg Bachy za "regularne wojsko" i tylko taką mamy kwestię do rozstrzygnięcia..........
gajka napisał(a):

> Basiu,
> stawianie się w tym samym szeregu z Manorem , który twierdzi że
> 18 września '39 roku to wyzwolenie Rosjan, Białorusinów i
> Ukraińców spod okupacji polskiej, myślę że to poniżej Twego
> intelektu .... to tak na marginesie .....
> ........... po drugie .......... mój dziadek który spędził całą
> wojnę jako żołnierz AK pocżąwszy od obrony polskich granic na
> Wołyniu, potem przerzucony do Warszawy, spędził w niej cała
> wojnę, brał udział w zamachu na Kutcherę - kata Warszawy ,
> aresztowany podczas Powstania Warszawskiego, uciekł z
> transportu do Oświęcimia, a potem po wojnie 3 razy siedział w
> więzieniu za bycie w AK zawsze uczulał mnie na propagandę któa
> potrafi zamydlić, i wierz mi że wiele razy usłyszał że jest
> bandytą i to nie z ust Niemców czy Rosjan, bo to go nie ruszało
> wcale
> ale od Polaków, a ja napisałam o postrzeganiu AK oczami
> faszystów i sowietow...
> ..... AK nigdy nie były uznane przez faszystowską Rzeszę za
> regularne wojsko a za "bandycką formację wojskową"--->>>
> Instytut Pamieci Narodowej
Ty tez naucz sie czytac i rozumowac.
To co napisalem to ogolnie wiadome tlumaczenie Rosjan w celu uspokojenia opinii publicznej w tamtych latach.
I nie masz racji piszac ze AK nie byla uznana przez Niemcow.
Wlasnie AK a nie AL lub BCH.
Ale to tak na marginesie.

Powyzej to tylko moje zdanie.
Nie wszyscy musza sie z tym zgadzac.
bach_a napisał(a):

> O kogo mam pytać w IPN? Kowalski, Kwiatkowski...czy Kutchera?
> No i CZEGO JA NIE ROZUMIEM, wytłumacz.

Basiu, nie mam zamiaru tu na Forum pisać imienia i nazwiska i numeru sprawy i nazwiska osoby prowadzącej w IPN, jeżeli chcesz to udostępnie ci te materiały jak je sama otrzymam, bo rozumiem że na gębę mi nie wierzysz .....
a w IPN zadaj takie pytania:
1. czy to możliwe żeby wyjść ze stalinowskiego więzienia?
2. Czy zdarzały się przypadki kilkakrotnych aresztowań wokresie stalinowskim?
3. czy AK-owcy byli uznawani oficjalnie za bandytów w PRL-u przez ówczesne sądy, i czy było powszechnym nazywanie ich w prasie, telwizji, na komitetach, zebraniach bandytami?
4. czy AK było uzanawane przez III Rzeszę za "regularne wojsko" czy za "bandyckś formację wojskową?
5. kto osłaniał akcję zamachu na Kutcherę i następnie ostrzegł rodziny tych którzy polegli, wyrobił dokumenty i znalażł im schronienie? to wyglądało na akcję kilku osób, ale tylko wyglądało, młodzież i większość jej akcji zawsze była pod opieką AK i to starsi i bardziej doświadczeni wielokrotnie ratowali im skóre i ich rodzinom.....
Chcesz przejść na "gra półsłówek" - czt. "s****półgłówek"...proszę bardzo, to też znam.
Ty też się lecz, bo to już pora najwyższa.
Zupełnie nie pojmuję, jak człowiek (taki NORMALNY) może takie bzdury wypisywać. Popierasz terrorystów? Ubolewasz, że nie mogą skuteczniej, bo broni zbyt mało? Obwiniasz tych ludzi, którzy jechali do roboty metrem i NIE DOJECHALI? Obwiniasz armię USA, że jest lepiej wyposażona i wyszkolona? A ci Polacy, którzy też ucierpieli, BYLI CZEMUŚ WINNI?????
A masz choć jedną szarą komórkę???????????????????????????
Życzę ci szczerze, najbardziej jak to możliwe, byś miał okazję pojechać do Iraku i przeżyć tam tydzień jako "białas". Zakładam, że jak o każdego dupka, nie zadba o ciebie Min. Spr. Zagr.
To chyba nie chodzi o to ze nie rozumiesz, ale o to ze nie czytasz:D
Porównując ruch oporu do terroryzmu - opluwasz ruch oporu, bo to są zupełnie inne sprawy. A będąc (jak piszesz) wnuczką aktywnego członka ruchu oporu - porównywanie WŁASNEGO DZIADKA do terrorysty...zakrawa co najmniej na kpinę. Czy to, że twój dziadek był "bandytą" w oczach Niemców JEST DLA CIEBIE WIARYGODNĄ OPINIĄ? Z twoich wypowiedzi wynika, że TAK!!!!!! Dziewczyno, plątasz się niemiłosiernie, nawet coś z dys- da się zauważyć...
I jeszcze na koniec:
O kogo mam pytać w IPN? Kowalski, Kwiatkowski...czy Kutchera?
No i CZEGO JA NIE ROZUMIEM, wytłumacz.
Poczesci oni sa winni, wkoncu WB nie rzadzi Tyran, wiec gdyby im naprawde zalezalo na tym by nie bylo tej wojny to by do niej nie dopuscili. "Glos ludu glosem Boga" jak mawiano dawniej;)

Sprobuj przez chwile wczuc sie w tych ktorzy podkladaja te bomby lub ktorzy sie wysadaja. Oni nie maja najmniejszych szans w otwartej walce z zolnierzami. Gdybys zechciala sie troche zainteresowac tym jak to wojsko jest szkolone i wyposazone to bys wiedziala ze ich bronia palna nie da sie zabic. Oni sa opancerzeni od stop do glow. Zolnierze amerkanscy ktorzy zgineli w iraku to zgineli albo od bomb wysadzajacych sie ludzi, albo od wlasnego ostrzalu.ewentualnie w wypadkach. Gdybys sie wczula w taka osobe, w jej stan i mozliwosci wiedzialabys ze ich dzialania sa jedynymi logicznymi dzialaniami wojennymi. Ja nie popieram zadnych aktow przemocy, ale przy obecnych okolicznosciach latwiej mi zrozumiec zachowanie tych pseudoterrorystow niz tych ktorzy zaczynaja wojny z egoistycznyhc pobudek
Sansa,
to tylko odpowiedz godna pytania
BAch,
ja nigdy nie opluwalam ruchu oporu, to Ty nie rozumiesz róznicy i to zasadniczej miedzy widzeniem i interpretowanie tych samych rzeczy przez Polaków i Niemców cy Rosjan, dla nas AK to bohaterowie a dla nich bandyci i trzeba to uznać za fakt.....
.... co do historii mego dziadka to za niedługo będę miała wszystko na papierze potwierdzone przez IPN i w zamachu na Kutcherę niekoniecznie trzeba miec pseudonim ........ tak sam można wiele razy być w stalinowskim więzieniu i z niego wychodzić ......... jeżeli nie wierzysz przedzwoń prosże do oddziału IPN na Polanki w Gdańsku, historycy tam pracujący poinformuja Cię ile to razy rekordziści potrafili zaliczać stalinowskie wiezienie ........ i nie mam Bacha zwyczaju zmyślać ani kłamać
szczególnie w takich sprawach........

.... a Two intelekt mam prawo oceniać bo nie ma żądnego zakazu, który by mi tego zabraniał...... i nie mam ambicji żeby mieć wyższy niż Ty, a o Twoim mam całkiem dobre mniemanie
Ona nie nazywa AKowcow terrorystami, a po prostu nie uzywa tego modnego slowka do przezywania ludzi ktorzy walcza o swoje. I chce ci pokazac ze gdyby w tamtych czasach bylo to modne slowko "terrorysta" to wlasnie tak by nazywano AKowcow i kazdego innego ktory walczyl z przewazajaca, lepiej wyszkolona i wyposazona sila wroga.
Gajko, ponoć logiki ci nie brak, więc...

1. ja się nie stawiam w żadnym szeregu z Manorem, to on zechciał (ku mojemu zadowoleniu) zgodzic się z moja wypowiedzia, a to różnica;
2. poziom mojego intelektu NIE TOBIE OCENIAĆ, pokaż swój....i dowiedź, że przewyższa mój, bo gołymi słowami tylko sie kompromitujesz;
3. jest NIEMOŻLIWE, by wnuczka aktywnego działacza AK opluwała ruch oporu w czasie II wojny w Polsce i traktowała go jak terrorystyczny, chyba, że....idiotka. W zamachu na Kutcherę brało udział zaledwie kilka osób, nie wszystkie przeżyły...może podasz pseudonim Twojego dziadka? Znam tę historię dość dobrze, bo się interesowałam historią;
4. nikt z Polaków (nie komunistów) nigdy nie nazwał AKowców bandytami i to możesz przyjąć za PEWNIK; może w kręgach Twojego dziadka było inaczej...ciekawe.....
5. 3-krotne siedzenie w więzieniu jest też raczej mało prawdopodobne, najczęściej jedno wystarczało, by z więzienia nigdy nie wyjść.

Krótko mówiąc, NIE WIERZĘ W ANI JEDNO SŁOWO, KTÓRE TU NAPISAŁAŚ.
Przykro, ale logika jest bezkompromisowa.
w Londynie zginęli Bogu ducha winni ludzie..zgineli, bo mieli pecha wsiąść do autobusu, metra, które za chwilę wyp..ły razem z nimi w powietrze... Juz nie wrócą do domów, do swoich żon, mężów, dzieci...
A Gajka przy tej okazji roztrząsa historię , która w obliczu tej konkretnej tragedii chyba niewielu obchodzi bo niewiele ma z tym wspólnego.
Uszanujmy tych, którzy zginęli w Londynie.
good girls go to the Heaven, bad girls follow their cats...
gajka napisał(a):

> Sanna, jeszcze nie słyszałam żeby komus gacie opadały z
> bezradności, może poprostu gumka Ci pękła?

ach, Gajka, jaka trafna podpowiedź, długo nad nią myslałaś ?? ;)
good girls go to the Heaven, bad girls follow their cats...
Sanna, jeszcze nie słyszałam żeby komus gacie opadały z bezradności, może poprostu gumka Ci pękła?
Basiu,
stawianie się w tym samym szeregu z Manorem , który twierdzi że 18 września '39 roku to wyzwolenie Rosjan, Białorusinów i Ukraińców spod okupacji polskiej, myślę że to poniżej Twego intelektu .... to tak na marginesie .....
........... po drugie .......... mój dziadek który spędził całą wojnę jako żołnierz AK pocżąwszy od obrony polskich granic na Wołyniu, potem przerzucony do Warszawy, spędził w niej cała wojnę, brał udział w zamachu na Kutcherę - kata Warszawy , aresztowany podczas Powstania Warszawskiego, uciekł z transportu do Oświęcimia, a potem po wojnie 3 razy siedział w więzieniu za bycie w AK zawsze uczulał mnie na propagandę któa potrafi zamydlić, i wierz mi że wiele razy usłyszał że jest bandytą i to nie z ust Niemców czy Rosjan, bo to go nie ruszało wcale
ale od Polaków, a ja napisałam o postrzeganiu AK oczami faszystów i sowietow...
..... AK nigdy nie były uznane przez faszystowską Rzeszę za regularne wojsko a za "bandycką formację wojskową"--->>> Instytut Pamieci Narodowej