Widok

bum

I znowu cos wybuchlo.
Czlowiek nie moze byc pewny dnia i godziny.
Ani miejsca.
Jedynym pocieszajacym faktem jest pewnosc naszych wladz ze u nas nic nam nie grozi.
Ale czy na pewno?

Powyzej to tylko moje zdanie.
Nie wszyscy musza sie z tym zgadzac.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
gajka napisał(a):

> z tego co wiem to mi się wydajeże to wszystko kupujemy z
> Rosji ..... a Rosja nie uzależnia cen ropy od udziału Polaków w
> wojnie w Iraku ....

Jeszcze jedna ofiara systemu.
Niedoinformowana.
Kupujemy ale nie tylko od Rosji.

Manor, to Ty z racji wieku nam powinieneś opowiadać o tym a nie my Tobie,
był taki rok a mianowicie 1939, miesiąc wrzesień i dzień w kolejności 18 owego miesiąca kiedy to sowiecka armia oswobodzała ciemiężony lud polski z rąk wyzyskiwaczy-kapitalistów........ musisz mięć Manorze bardzo wybiórczą pamięć albo posuniętą sklerozę jeżeli pierwszy raz o tym słyszysz
Manor napisał(a):

> Powtorze sie ,nie umiesz czytac albo nie rozumiesz co czytasz.

To jest twoj argument?

> Twoja analiza swiadczy o tym ze cos Ci sie nie udaje.

A moze to wyglada na argument?

> To ze zmieniles nika nie znaczy ze zmieniles poglady.

A to kolejne zdanie z argumentem, albo jakas logika?

> Przyklad:piszac o cwierc miliona zabitych bombami Busza
> zapominasz o zbrodniach Husajna i ofiarach zamachow na wlasnych
> mieszkancach.

A ten argument to ma niby swiadczyc o tym, ze jak ktos mordowal obywateli Iraku to my tez musimy mordaowac tych samych obywateli Iraku i to 100 razy wiecej? Ladne argumenty uzywaz i nawet liczbami ze statystyki sie podpierasz.

> Twoja logika dowodzi ze ginace kobiety moga urodzic dzieci
> ktore zostana zolnierzami przeciwnej strony.
> A zabite dziecko nie noszace munduru moze kiedys to zrobic.

Teraz cie dopiero wyobraznia poniosla.

> Czemu wmawiasz innym Twoj wlasny rasizm.

Gdzie ty widzisz rasizm u mnie, skoro ja bronie kazdego zycia. Oko za oko, zab za zab, a juz szczegolnie tysiac trupow za jednego trupa to moze twoja domena, ja raczej sklaniam sie do katolickiej filozofii: "ty mnie kamieniem, a ja ciebie chlebem". Nawet ciebie chlebem bym przyjal, pomimo ze twoje przekonania sa na miare tych co morduja setki tysiecy tych samych obywateli co mordowal husajn z poparciem i bronia dostarczana przez obecnrgo okupanta.

> I a koniec,prosba,nie musisz pisac tam gdzie Ci sie nie podoba

Pisze jedynie tam gdzie mi sie podoba, a jak tobie to przeszkadza to wprowadz cenzure. Cenzura jest najskuteczniejszym rozwiazaniem idacym w parze z propaganda i totalitaryzmem, a najczesciej wiazacym sie z ogromnym ludobojstwem..

> Szkoda Twojego i mojego czasu i zdrowia.

Mojego czasu mi nie szkoda.

> Chcialem Ci to napisac na priva ale jak wiesz jestes za bardzo
> tajemniczy.

A co, boisz sie opinii publicznej, czy tez moze chciales mnie zastraszyc na privie? Priva to ja mam dla przyjaciol jedynie.
Manor napisał(a):

> Czy tylko Ameryce jest ta ropa potrzebna?
> Zobacz ceny benzyny u nas,wystarczy jako odpowiedz czemu
> tam jestesmy?

...
> usilujesz przekrecac to co pisze.

Czy ty sie wypierasz, ze tego powyzszego niby nie napsales? Co tam mozna przekrecic?

Wyraznie mowisz, ze jestesmy w Iraku bo cena benzyny u ciebie jest wysoka.

Juz tutaj tez takie opinie slyszalem, ze nie wazne czy milion aroabow zginie, aby cena benzyny tylko o pare centow zmalala. I to tacy co nawet do kosciola chodza tak gadaja. Obserwujac takie gadanie w narodzie nie dziwie sie, ze bog zsyla wojny na narody. Gajka juz ci tlumaczyla manor, jak cie pamiec zawodzi to siegnij do podrecznika historii twojej wnuczki, jedynie wtedy bedzie nadzieja na namiastke swiadomosci.

> Albos Ty chory albo glupi,wybieraj.

Juz ty wybrales za mnie, wiec nie bede sie trudzil.

> usilujesz przekrecac to co pisze.

Z twojego pisania wynika, ze potepiasz tych co bronia swojego kraju przed okupantem, a nie potepiasz mordercow co morduja na miliony.

Z twoimi pogladami gdybys sie urodzil o dwadziescia lat wczesniej to byloby ci do twarzy w czarnym mundurze.
gajka napisał(a):

> Manor, to Ty z racji wieku nam powinieneś opowiadać o tym a nie
> my Tobie,
> był taki rok a mianowicie 1939, miesiąc wrzesień i dzień w
> kolejności 18 owego miesiąca kiedy to sowiecka armia
> oswobodzała ciemiężony lud polski z rąk
> wyzyskiwaczy-kapitalistów........ musisz mięć Manorze bardzo
> wybiórczą pamięć albo posuniętą sklerozę jeżeli pierwszy raz o
> tym słyszysz

Trzeba naprawde nie myslec by porownywac te dwie historie.
W 39 roku sowiecka armia chciala oswobodzic swoich obywaleli(Ukraincow,Bialorusinow,Rosjan) a nie mieszkajacych tam Polakow.
Oni byli normalnie agresorem.
Jesli juz to wyzwolili ziemie polskie(zabierajac sobie przy okazji troche) czego im nie mozna przyznac i narzucili nam swoj porzadek i system.
No ale tego ucza juz w podstawowce.
Nie wiem co niby do tego ma moj wiek ale moge napisac ze w zadnej wojnie nie bralem udzialu ani ze zadna nie byla uzalezniona od mojej decyzji.

Lech napisał(a):

> Manor napisał(a):
>
> > Powtorze sie ,nie umiesz czytac albo nie rozumiesz co
> czytasz.
>
> To jest twoj argument?
>
> > Twoja analiza swiadczy o tym ze cos Ci sie nie udaje.
>
> A moze to wyglada na argument?
>
> > To ze zmieniles nika nie znaczy ze zmieniles poglady.
>
> A to kolejne zdanie z argumentem, albo jakas logika?
>
> > Przyklad:piszac o cwierc miliona zabitych bombami Busza
> > zapominasz o zbrodniach Husajna i ofiarach zamachow na
> wlasnych
> > mieszkancach.
>
> A ten argument to ma niby swiadczyc o tym, ze jak ktos mordowal
> obywateli Iraku to my tez musimy mordaowac tych samych
> obywateli Iraku i to 100 razy wiecej? Ladne argumenty uzywaz i
> nawet liczbami ze statystyki sie podpierasz.
>
>
> > Twoja logika dowodzi ze ginace kobiety moga urodzic dzieci
> > ktore zostana zolnierzami przeciwnej strony.
> > A zabite dziecko nie noszace munduru moze kiedys to zrobic.
>
> Teraz cie dopiero wyobraznia poniosla.
>
> > Czemu wmawiasz innym Twoj wlasny rasizm.
>
> Gdzie ty widzisz rasizm u mnie, skoro ja bronie kazdego zycia.
> Oko za oko, zab za zab, a juz szczegolnie tysiac trupow za
> jednego trupa to moze twoja domena, ja raczej sklaniam sie do
> katolickiej filozofii: "ty mnie kamieniem, a ja ciebie
> chlebem". Nawet ciebie chlebem bym przyjal, pomimo ze twoje
> przekonania sa na miare tych co morduja setki tysiecy tych
> samych obywateli co mordowal husajn z poparciem i bronia
> dostarczana przez obecnrgo okupanta.
>
> > I a koniec,prosba,nie musisz pisac tam gdzie Ci sie nie
> podoba
>
> Pisze jedynie tam gdzie mi sie podoba, a jak tobie to
> przeszkadza to wprowadz cenzure. Cenzura jest
> najskuteczniejszym rozwiazaniem idacym w parze z propaganda i
> totalitaryzmem, a najczesciej wiazacym sie z ogromnym
> ludobojstwem..
>
> > Szkoda Twojego i mojego czasu i zdrowia.
>
> Mojego czasu mi nie szkoda.
>
> > Chcialem Ci to napisac na priva ale jak wiesz jestes za
> bardzo
> > tajemniczy.
>
> A co, boisz sie opinii publicznej, czy tez moze chciales mnie
> zastraszyc na privie? Priva to ja mam dla przyjaciol jedynie.
Przyjmij w takim razie dobra i gratisowa rade.
Zacznij sie leczyc i otworz oczy stajac przed lustrem.

Manor a co teraz my zrobilismy? Weszlismy od iraku podzielilismy go sobie na czesci, kazdy dostal swoje....ropa plynie do ameryki....a tamtym ludziom narzucilismy swoj system i kulture. Niedluga tak jak ucza o nich beda uczyc o nas, w podstawowce;)
"Zrozumiał, że nie tylko był jej bliski, ale nie wiedział gdzie on się kończy, a ona zaczyna"
Antyspołeczny napisał(a):

> Manor a co teraz my zrobilismy? Weszlismy od iraku
> podzielilismy go sobie na czesci, kazdy dostal swoje....ropa
> plynie do ameryki....a tamtym ludziom narzucilismy swoj system
> i kulture. Niedluga tak jak ucza o nich beda uczyc o nas, w
> podstawowce;)

My?
Kogo masz na mysli?
Rzad,ktory to zrobil wbrew opinii publicznej czy garstke politykow i wojskowych majacych w tym swoj interes.
Nie wiem po co sie do mnie czepia niejaki Lech o to samo kiedy mam tez takie samo zdanie tylko ze je moze inaczej wyrazam.

Lech napisał(a):

> Manor napisał(a):
>
> > Czy tylko Ameryce jest ta ropa potrzebna?
> > Zobacz ceny benzyny u nas,wystarczy jako odpowiedz czemu
> > tam jestesmy?
>
> ...
> > usilujesz przekrecac to co pisze.
>
> Czy ty sie wypierasz, ze tego powyzszego niby nie napsales? Co
> tam mozna przekrecic?
>
> Wyraznie mowisz, ze jestesmy w Iraku bo cena benzyny u ciebie
> jest wysoka.
>
> Juz tutaj tez takie opinie slyszalem, ze nie wazne czy milion
> aroabow zginie, aby cena benzyny tylko o pare centow zmalala. I
> to tacy co nawet do kosciola chodza tak gadaja. Obserwujac
> takie gadanie w narodzie nie dziwie sie, ze bog zsyla wojny na
> narody. Gajka juz ci tlumaczyla manor, jak cie pamiec zawodzi
> to siegnij do podrecznika historii twojej wnuczki, jedynie
> wtedy bedzie nadzieja na namiastke swiadomosci.
>
> > Albos Ty chory albo glupi,wybieraj.
>
> Juz ty wybrales za mnie, wiec nie bede sie trudzil.
>
> > usilujesz przekrecac to co pisze.
>
> Z twojego pisania wynika, ze potepiasz tych co bronia swojego
> kraju przed okupantem, a nie potepiasz mordercow co morduja na
> miliony.

> Z twoimi pogladami gdybys sie urodzil o dwadziescia lat
> wczesniej to byloby ci do twarzy w czarnym mundurze.

Staraj sie tak dalej byc glupio zlosliwy.

Polemika przerodziła się, starym zwyczajem - gdy temat "pasuje", w rynsztokowe wynurzenia naszego frustrata portalowego, któremu niedouczeni i niedoinformowani wtórują, bo to bardzo modne być "przeciwko wojnie"....
Ja z tej paplaniny się wyłączam, bo nie ma ona najmniejszego sensu. Przypomnę tylko, że nasz bohater opluwający "okupanta", żyje w tym kraju, pracuje, płaci podatki, które m.in. wspierają budżet zbrojeniowy na wojnę iracką....popiera więc tę wojnę BEZPOŚREDNIO poprzez finanse.
Jestem zdecydowanie przeciwko terroryzmowi, KAŻDEMU i żadne argumenty dla mnie nie istnieją, które mogłyby terroryzm usprawiedliwić. Terroryzm nie ma nic wspólnego z walkami niepodległościowymi, z obroną przed okupantem, z jakimikolwiek szlachetnymi celami. To zwykły BANDYTYZM, a terroryści to BANDYCI niezależnie od haseł przyczepionych do swoich poczynań. Trzeba mieć zaćmę lub być idiotą, by porównywać opór (nawet zbrojny) partyzantów w podbitym kraju (Polska w czasie II wojny św., a także Jugosławia, Francja - z tych znaczących) z bandami szkolonymi i opłacanymi, mającymi na celu WYMUSZENIA wszelkiej maści poprzez porwania, egzekucje, zamachy bombowe, zawsze skierowane na LUDZI PRZYPADKOWYCH. Partyzanci walczący o wolność swojego kraju NIGDY NIE OBRACALI SIĘ PRZECIWKO SWOJEMU NARODOWI. Nawet w warunkach wojny, poważne organizacje (jak AK), przeprowadzały SĄD WOJSKOWY i ODCZYTYWAŁY WYROK NA EW. SZPICLA, a nie mordowały szpicla wespół z rodziną lub grupą przypadkowych przechodniów. Tym, co tak plują na polskie podziemie przypomnę:
nawet Niemcy po klęsce Powstania Warszawskiego uznały AKowców za regularne wojsko i wzięci do niewoli trafili do oflagów - obozów dla wojska. Nigdy nie były wysadzane pociągi z POLAKAMI, a TRANSPORTY WOJSKOWE NIEMIECKIE (domena najczęściej AL i BCH).

Szczególnie żałosne jest to, że MY POLACY mamy tak bardzo różny pogląd na te sprawy. Ciekawa jestem, czy ktoś z tych "mądralińskich" miałby odwagę powiedzieć w oczy staruszkowi, który narażał swoje życie walcząc w oddziałach partyzanckich w czasie II wojny, będąc święcie przekonanym, że wypełnia swój patriotyczny obowiązek, który wreszcie dostał ODZNACZENIAZA SWOJĄ POSTAWĘ, że był TERRORYSTĄ? Nie wiem jak to nazwać: beznadziejna głupota? cynizm? dla mnie to NIEGODZIWOŚĆ w najbardziej podłym wydaniu. Ale...jak widzę, niektórych tak bardzo boli los Irakijczyków, że gotowi upaprać w błocie własny kraj. Szkoda, że ta miłość jest z pewnością NIEODWZAJEMNIONA.
I na koniec, douczcie się CO TO JEST TERRORYZM. Poczytajcie gdzie powstawał, kto go wspierał, DLACZEGO, no i czym się różni od walki narodowo-wyzwoleńczej. To jest link do strony, gdzie nie ma propagandy, są jedynie suche fakty. Propagandy mieliśmy juz tu w nadmiarze. MIŁEJ LEKTURY.

http://www.abw.gov.pl/Terroryzm/organizacje_USA.htm
Podpisuje sie pod Twoim tekstem z tym wieksza przyjemnoscia ze udowadniasz dokladnie to czego niektorzy nie chca przyjac do wiadomosci.

i znowu świetny tekst :)
good girls go to the Heaven, bad girls follow their cats...
Sanna, Manor - dziękuję serdecznie. Bardzo się cieszę, że podzielacie mój pogląd. Sądzę, że są pewne granice, których przekraczać NIE WOLNO, a tu zostały one przekroczone. Plucie na własny kraj, jego historię i porównywanie patriotów do bandziorów, to już zbyt wiele dla MYŚLĄCEGO POLAKA.
Bacha, to ja się cieszę :) Twoje wypowiedzi są mi bardzo bliskie, ale zanim ja coś wyduszę z siebie, juz czytam Twoje posty i robi mi sie fajniej na duszy :) tym bardziej, że ja nie umiałabym tego tak dobitnie wyrazić :)
Kiedy mowie "my" mam na mysli Polakow, bo to my dopuscilismy do wybrania takich wladz, a jako ze jest demokracja to cokolwiek one robia jest za naszym przyzwoleniem. Gdybysmy rzeczywiscie sie nie zgadzali z tym co sie dzieje to bysmy zmusili rzad do zmiany swojej polityki. Skoro jednak nadal jestesmy w iraku to albo nas to nie obchodzi i godzimy sie na krew na naszych rekach albo jestesmy niewolnikami.
"Zrozumiał, że nie tylko był jej bliski, ale nie wiedział gdzie on się kończy, a ona zaczyna"
"Oczywiście, że ludzie nie chcą wojny. To zrozumiałe. Ale mimo wszystko, to przywódcy państwa określają politykę. Pociągnięcie ludzi za sobą jest prostą sprawą, niezależnie od tego, czy mamy do czynienia z parlamentem, demokracją, dyktaturą faszystowską czy dyktaturą komunistyczną. Głosując czy nie, ludzie mogą być zawsze sprowadzeni do do roli wykonawców rozkazów przywódców. To łatwe. Wszystko, co musisz zrobić, to powiedzieć im, że są atakowani i potępić pacyfistów za brak patriotyzmu oraz wystawianie swego kraju na niebezpieczeństwo. To działa tak samo w każdym kraju." -

Herman Goering, Dowódca Luftwaffe, podczas proces norymberskiego, 1946

Ta wypowiedz zapewne tez bedzie wam bliska, i czytajac ja poczujecie fajnie na duszy. Wkoncu nie jestescie sami:D
Anty, ręce z gaciami opadają z bezradności jak się Ciebie czyta.. :(
Basiu,
stawianie się w tym samym szeregu z Manorem , który twierdzi że 18 września '39 roku to wyzwolenie Rosjan, Białorusinów i Ukraińców spod okupacji polskiej, myślę że to poniżej Twego intelektu .... to tak na marginesie .....
........... po drugie .......... mój dziadek który spędził całą wojnę jako żołnierz AK pocżąwszy od obrony polskich granic na Wołyniu, potem przerzucony do Warszawy, spędził w niej cała wojnę, brał udział w zamachu na Kutcherę - kata Warszawy , aresztowany podczas Powstania Warszawskiego, uciekł z transportu do Oświęcimia, a potem po wojnie 3 razy siedział w więzieniu za bycie w AK zawsze uczulał mnie na propagandę któa potrafi zamydlić, i wierz mi że wiele razy usłyszał że jest bandytą i to nie z ust Niemców czy Rosjan, bo to go nie ruszało wcale
ale od Polaków, a ja napisałam o postrzeganiu AK oczami faszystów i sowietow...
..... AK nigdy nie były uznane przez faszystowską Rzeszę za regularne wojsko a za "bandycką formację wojskową"--->>> Instytut Pamieci Narodowej
Sanna, jeszcze nie słyszałam żeby komus gacie opadały z bezradności, może poprostu gumka Ci pękła?
gajka napisał(a):

> Sanna, jeszcze nie słyszałam żeby komus gacie opadały z
> bezradności, może poprostu gumka Ci pękła?

ach, Gajka, jaka trafna podpowiedź, długo nad nią myslałaś ?? ;)