Widok

całe życie pomagam innym, dlaczego mi nikt nie pomaga??

Mam 30 lat, pracuję zarabiam, daję sobie radę.
Zawsze pomagałam innym. Tak po prostu, bezinteresownie, z potrzeby serca.
Bezpłatne korepetycje dla dzieciaków znajomych, podwożenie, odwożenie, oddawanie rzeczy, poświęcanie swojego czasu, pomoc przy rozkręcaniu biznesu, wysłuchiwanie, ocieranie łez, pocieszanie, wspieranie finansowe ... dla znajomych i prawie obcych.
Wyszło tak, że teraz ja potrzebuję pomocy. Choć dobrego słowa.
Dlaczego nie ma nikogo?
Przecież to co się daje wraca podwójnie.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 6
I druga książka tego samego autora " O człowieku, który chciał być szczęśliwy"
Julian, sympatyczny nauczyciel, podczas wakacji na wyspie Bali odwiedza słynnego mędrca. W cyklu spotkań starzec podpowiada mu, jak się uwolnić od własnych kompleksów, lęków i niepokojów. Poddawany próbom i ćwiczeniom, które może wykonać każdy z nas, Julian uświadamia sobie, że największą przeszkodą, jaką musi w życiu pokonać, jest... on sam.

Polecam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Prawda jest taka, że nie każdemu należy pomagać. Większość ludzi nie doceni poświęcenia. Ba, żeby tylko, część z nich będzie uwarzać, że pomaganie im to od teraz Twój święty obowiązek.

Nie pomagaj chamom, oni wyczuwają altruizm i traktują go jako słabość, którą można wykorzystać.

Pomagaj tylko tym, którzy po pierwsze rozumieją, że poświęcasz się dla nich. Po drugie mają w sobie tyle godności, honoru by samemu zrewanżować Ci się gdy sama będziesz w potrzebie.

Okazuje się, że takich ludzi będzie bardzo mało, może jeden na dwudziestu.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1
Polecam książkę "Bóg zjawia się incognito" jest do ściągnięcia na chomiku.

Pełna zaskakujących zdarzeń opowieść o tym, jak otrzymywać to, czego potrzebujemy. Alan, młody Amerykanin mieszkający w Paryżu, od zawsze doświadcza niepowodzeń. Porzucony przez dziewczynę, postanawia się zabić, skacząc z wieży Eiffla. Już ma dokonać skoku, gdy staje przed nim starszy mężczyzna z cygarem i proponuje mu... układ życia. Nauczy go, jak pokierować swym losem, pod warunkiem że Alan wypełni wszystkie jego polecenia. Nasz bohater zgadza się. Zadania są jednak coraz trudniejsze, wręcz niewykonalne. Ale czy na pewno?
Kim jest tajemniczy, mądry, lecz okrutny nauczyciel? Poznajcie przygody Alana i rady jego mentora, a lepiej zrozumiecie... siebie samych!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Osiągniesz pełnię szczęścia, spokój i nigdy nie zaznasz rozczarowania kiedy przyjmiesz z pokorą prawdę, że Człowiek nie wybiera czasu zdarzeń i nie decyduje o tym, o czym w swoim egoizmie chciałby decydować.
"Co się daje wraca podwójnie"
O tak, ale wraca tam gdzie jest potrzebne i w czasie kiedy jest potrzebne.
Ludżmi "wstrząsają" rzeczy i sprawy odbiegające od oczywistości jak Zło czy Nieznane...
DOBRO jest oczywiste (jako Powinność) dlatego często "niewidzialne".
Nie znaczy to, że nie istnieje :)
Wręcz przeciwnie, jest Go wystarczająco by zachować balans a Jego Siła jest porażajaca.
"Dobry Człowiek NIGDY nie jest sam na tym Świecie" i nie jesteś sama.
Cierpliwości i udanej lekcji ;)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
"Matt po co się wypowiadasz, skoro nic nie wnosisz do tego dialogu... "

~ona a co Twoja wypowiedź wnosi do tematu?
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 9
ps -bywało tak ,ze pożyczałam pieniądze
bo przecie z wtakiej ciężkiej sytuacji byli---

nawet w ratach nie oddawali
a ja nie miałam na chleb-----

totalna głupota
az wstyd się przyznać
ile trzeba po d*pie dostać ,żeby otworzyć oczy--
---
a
ty już nie płacz-ogarnij się
dasz rade---JAK ZAWSZE DASZ SOBIE RADE
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3
nieprawda--sama się wielokrotnie zastanawiałam dlaczego tak jest-
i dochodze do wniosku,ze pomagać trzeba z ROZUMEM
po prostuczesc ludzi uważa -,ze im się należy
oni maja gdzies to ,ze trzeba tez ogladac się na innych
sa egoistami i wysysaczami

z drugiej strony -jeśli to tylko miałas wyciagniecta reke-NAWET IM DO GŁOWY NIE PRZYJDZIE ŻE TEZ MOZESZ MIEC KRYZYS
bo ty przecież jesteś alfa i omega-taki człowiek z zelaza

to boli-i rozumiem ciebie doskonale
odczuwa się ogromna samotność

ja tez nie chce żadnej wzajemności ani wdziecznosci
po prostu jak mam problemy--to nikogo nie ma
a jak już się tym pochwale-to patrza jak na kłamczuche ,idiote
jakbym powiedziała cos w stylu "jestem z marsa"

kiedyś taki jeden fajny ksoadz powidział na kazaniu[ja ich nie słucham ale czasem zdarzy się madry kaznodzieja)---TRZE BA UMIEC BRONIC INNYCH I ...SIEBIE
i do tego doszłam wniosku--nie można zaniedbywać siebie
dawac tyle innym żeby nigdy nie mieć zalu o wzajemność
poza tym -jeśli biora dużo----to ZAWSZE ja to sprawdziałm NA TYLE NIE ZASŁUGUJA-po prostu dajemy się robic w bambuko
i CZAS LUDZI WOKÓŁ ODUCZYC TEGO
tak zwyczajnie i bez złosci i zalu

jak mi to mój były maz kiedyś w końcu odkrył karty mówiąc--"dajesz się to cie robie w balona..to normalne zachowanie!"
tak wlasnie myśli duza czesc ludzi
wiec taknaprawde wzmacniamy ich chamstwo i roszczeniowość!
przemysl -czy nie mam racji?
czy w większości przypadków ty sama nie napraszałas z się ze swoja pomocą i powinnas była wziazc chociaż "przysługa za przysługę--bo było ich na to stać
tylko jęczeli
jak ja oczy otworzyłam --to zdumiona byłam swoja naiwnoscia
---
ale
czesc z ludzi potrzebuje bezinteresownej pomocy
----
jeśli mogę cie wesprzeć mój mail---aisia1@wp.pl
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 4
Może po prostu nikt nie wie, że potrzebujesz pomocy... Poza tym trochę zgadzam się z @Matem, ludzie uwielbiają pomagać ale niejednokrotnie tylko w nazwie jest to pomoc "bezinteresowna". Nie twierdzę oczywiście że Ty tak robisz, piszę całkowicie ogólnie. Poza tym grono ludzi bardzo lubi pomoc otrzymywać ale nie koniecznie samemu pomagać... mam nadzieję, że Ty nie trafiłaś na takich i wynika to po prostu ze zwykłej ich niewiedzy że masz jakiś kłopot.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ludzie nie doceniają czyjejś pomocy do czasu gdy przestaną ją otrzymywać.
popieram tę opinię 37 nie zgadzam się z tą opinią 2
Matt po co się wypowiadasz, skoro nic nie wnosisz do tego dialogu... nierozumiejąca świata podaj maila, chętnie popiszę :)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 13
I pewnie by wróciło/wróci podwójnie jeśli naprawdę pomoc była bezinteresowna a w tym momencie wyliczasz co zrobiłaś i czemu nic się nie dzieje dla Mnie....
Tańce, zabawy, hulanki i swawole... w między czasie i po pracy :)

popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 45

Inne tematy z forum Towarzyskie

forum zablonkowe na trojmiasto pl (5 odpowiedzi)

hej, jakie inwestycje trojmieskie obecnie wam się najbardziej podobają?

Czy feromony działają (87 odpowiedzi)

Zastanawiam sie nad kupieniem sobie feromonów. Ogólnie należę do bardziej nieśmiałych osób i...

Gay Gdańsk (178 odpowiedzi)

JA 21 lat strarówka...

do góry