Widok

chłodnik- macie dobre przepisy? super zupa na lato;)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
po raz pierwszy jadłam chłodnik z buraczków. bardzo mi zasmakował. poczytałam i okazało się, że różne przepisy na różne chłodniki. macie jakieś sprawdzone?
image image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
buraczki, świeży ogórek w kostkę, barszcz krakusa (ale do smaku z umiarem), 1L maślaki, litr mleka świeżego 2 %, Litr kefiru.
Do podania z jajkiem gotowanym, koperkiem i szczypiorkiem.
Pychota
Aha sol i pieprz do smaku oraz czosnek granulowany.
Mleka muszą postać zeby sie zsiadły.
a ja robie inaczej i wychodzi pyszny taki jak czesto podają w green way-u
botwinka -duzo- gotuje 10 minut drobno pokrojona liście i łodygi , kilka buraczków obranych -gotuje osobno, duzo ogórka, rzodkiewki, koperku, pietruszki moze byc ale niekoniecznie - to wszystko drobno kroję, 2lu 3 jogurty naturalne trzeba próbowac ile zalezy od ilości warzyw.
Warzywa mieszamy z jogurtem , schłodzone buraczki kroimy i dokładamy do naszego chłodnika, następnie wrzucamy botwinkę i wywar z botwinki również dodajemy (schłodzony żeby się nie zwazyło )ale po troszeczku zeby nie zrobic za rzadkiej zupki, mieszamy chwilke odczekujemy i dodajemy cytryne, do smaku- ja daje duzo około1 całej dosc sporej, ale to trzeba próbowac. Smak ogólnie nadają buraki i tych musi byc duzo, chłodnik najlepszy jest drugiego dnia
równiez zapomniałam o przyprawach - przyprawia sie po jakims czasie sól i pieprz ewentualnei wiecej cytryny
Ja dodałabym do tego powyżej czosnek świeży zamiast graulowanego i rzodkiewke pokrojona :)

Wogóle to wszystkie warzywa trę na tarce na grubych oczkach i daję sam kefir lub maślankę. Mleka nie.

A z innych polecam pognieść widelcem nie za drobno truskawki z cukrem, wymieszac z maslanka mrągowską lub kefirem bakomy i podawać z ugotowanym zimnym makraronem swiderki :)

Moja córa uwielbia :)
a buraczki trzeba wcześniej podgotować? czy takie surowe zetrzeć?
image image
gotujemy buraki koniecznie
Jak mi sie nie chce gotować - kupuję takie w woreczku wiórka i też jest ok!!!
ja gotuję drobno posiekane buraczki z liśćmi/botwinkę w niewielkiej ilości wody - zakwaszam to cytryną, żeby został kolor.
Jak wystygnie to dolewam maślanki mrągowskiej - proporcje dowolne, ale zwykle wychodzi mi ze 2 litry zupy.
Wkrajam ogórka, rzodkiewkę, duuuużo koperku, szczypior i obowiązkowo wciskam surowy czosnek. Zupka musi się "przegryźć" w lodówce najlepiej ze 3 godziny. Jak już jest gotowa doprawiam solą i pieprzem. Podaję z gotowanym jajkiem lub młodymi ziemniaczkami z masełkiem.
Mój przepis, to składanka babcinego przepisu z Wilna i babci koleżanki z Kaszub :)
Nie jadam chłodników w knajpach, bo mi nie smakują, żaden nie jest tak wyrazisty jak mój :)
image[/url]image[/url]
moja Mama robi chłodnik litewski - na rosole, gotuje botwinkę (pokrojone liście, łodygi i buraczki), w razie potrzeby dodaje barszcz Amino z torebki - dla koloru :) tradycyjne przyprawy (sól, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk +włoszczyzna), zakwasza żeby nie stracił koloru :) (sok z cytryny lub kwasek)

po ostudzeniu wlewa maślankę mrągowską, dodaje pokrojonego ogórka, rzodkiewki, dużo koperku i szczypiorku + jajka na twardo :)
W tym wątku jest kilka fajnych przepisów na chłodniki od kasiaczka:)

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-3-t166194,1,130.html

tu mam fajny przepis na chlodnik https://kiszonespecjaly.pl/pl/blog/zupa-krem-z-burakow-oraz-jak-zrobic-chlodnik-1629452249 i zupe buraczkową na cieplo i na zimno, mozna zastosowac dodatkowo zakwas z buraka

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Mieszkanie na Kiełpinku (Wiszące Ogrody?) ul. Przytulna - jak tu się mieszka? (44 odpowiedzi)

Witam, planują zakup mieszkania na ul. Przytulnej, proszę o opinię czy dobrze się mieszka w...

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...

Mrowki Bigbitowki - kto zna? (21 odpowiedzi)

Chodzi mi o tekst tej piosenki, spiewalam jak bylam mala, ale nie pamietam, a chcialabym nauczyc...

do góry