Widok
a ja robie inaczej i wychodzi pyszny taki jak czesto podają w green way-u
botwinka -duzo- gotuje 10 minut drobno pokrojona liście i łodygi , kilka buraczków obranych -gotuje osobno, duzo ogórka, rzodkiewki, koperku, pietruszki moze byc ale niekoniecznie - to wszystko drobno kroję, 2lu 3 jogurty naturalne trzeba próbowac ile zalezy od ilości warzyw.
Warzywa mieszamy z jogurtem , schłodzone buraczki kroimy i dokładamy do naszego chłodnika, następnie wrzucamy botwinkę i wywar z botwinki również dodajemy (schłodzony żeby się nie zwazyło )ale po troszeczku zeby nie zrobic za rzadkiej zupki, mieszamy chwilke odczekujemy i dodajemy cytryne, do smaku- ja daje duzo około1 całej dosc sporej, ale to trzeba próbowac. Smak ogólnie nadają buraki i tych musi byc duzo, chłodnik najlepszy jest drugiego dnia
botwinka -duzo- gotuje 10 minut drobno pokrojona liście i łodygi , kilka buraczków obranych -gotuje osobno, duzo ogórka, rzodkiewki, koperku, pietruszki moze byc ale niekoniecznie - to wszystko drobno kroję, 2lu 3 jogurty naturalne trzeba próbowac ile zalezy od ilości warzyw.
Warzywa mieszamy z jogurtem , schłodzone buraczki kroimy i dokładamy do naszego chłodnika, następnie wrzucamy botwinkę i wywar z botwinki również dodajemy (schłodzony żeby się nie zwazyło )ale po troszeczku zeby nie zrobic za rzadkiej zupki, mieszamy chwilke odczekujemy i dodajemy cytryne, do smaku- ja daje duzo około1 całej dosc sporej, ale to trzeba próbowac. Smak ogólnie nadają buraki i tych musi byc duzo, chłodnik najlepszy jest drugiego dnia
Ja dodałabym do tego powyżej czosnek świeży zamiast graulowanego i rzodkiewke pokrojona :)
Wogóle to wszystkie warzywa trę na tarce na grubych oczkach i daję sam kefir lub maślankę. Mleka nie.
A z innych polecam pognieść widelcem nie za drobno truskawki z cukrem, wymieszac z maslanka mrągowską lub kefirem bakomy i podawać z ugotowanym zimnym makraronem swiderki :)
Moja córa uwielbia :)
Wogóle to wszystkie warzywa trę na tarce na grubych oczkach i daję sam kefir lub maślankę. Mleka nie.
A z innych polecam pognieść widelcem nie za drobno truskawki z cukrem, wymieszac z maslanka mrągowską lub kefirem bakomy i podawać z ugotowanym zimnym makraronem swiderki :)
Moja córa uwielbia :)
ja gotuję drobno posiekane buraczki z liśćmi/botwinkę w niewielkiej ilości wody - zakwaszam to cytryną, żeby został kolor.
Jak wystygnie to dolewam maślanki mrągowskiej - proporcje dowolne, ale zwykle wychodzi mi ze 2 litry zupy.
Wkrajam ogórka, rzodkiewkę, duuuużo koperku, szczypior i obowiązkowo wciskam surowy czosnek. Zupka musi się "przegryźć" w lodówce najlepiej ze 3 godziny. Jak już jest gotowa doprawiam solą i pieprzem. Podaję z gotowanym jajkiem lub młodymi ziemniaczkami z masełkiem.
Mój przepis, to składanka babcinego przepisu z Wilna i babci koleżanki z Kaszub :)
Nie jadam chłodników w knajpach, bo mi nie smakują, żaden nie jest tak wyrazisty jak mój :)
[/url]
[/url]
Jak wystygnie to dolewam maślanki mrągowskiej - proporcje dowolne, ale zwykle wychodzi mi ze 2 litry zupy.
Wkrajam ogórka, rzodkiewkę, duuuużo koperku, szczypior i obowiązkowo wciskam surowy czosnek. Zupka musi się "przegryźć" w lodówce najlepiej ze 3 godziny. Jak już jest gotowa doprawiam solą i pieprzem. Podaję z gotowanym jajkiem lub młodymi ziemniaczkami z masełkiem.
Mój przepis, to składanka babcinego przepisu z Wilna i babci koleżanki z Kaszub :)
Nie jadam chłodników w knajpach, bo mi nie smakują, żaden nie jest tak wyrazisty jak mój :)


moja Mama robi chłodnik litewski - na rosole, gotuje botwinkę (pokrojone liście, łodygi i buraczki), w razie potrzeby dodaje barszcz Amino z torebki - dla koloru :) tradycyjne przyprawy (sól, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk +włoszczyzna), zakwasza żeby nie stracił koloru :) (sok z cytryny lub kwasek)
po ostudzeniu wlewa maślankę mrągowską, dodaje pokrojonego ogórka, rzodkiewki, dużo koperku i szczypiorku + jajka na twardo :)
po ostudzeniu wlewa maślankę mrągowską, dodaje pokrojonego ogórka, rzodkiewki, dużo koperku i szczypiorku + jajka na twardo :)
W tym wątku jest kilka fajnych przepisów na chłodniki od kasiaczka:)
http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-3-t166194,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-3-t166194,1,130.html
tu mam fajny przepis na chlodnik https://kiszonespecjaly.pl/pl/blog/zupa-krem-z-burakow-oraz-jak-zrobic-chlodnik-1629452249 i zupe buraczkową na cieplo i na zimno, mozna zastosowac dodatkowo zakwas z buraka