Widok

chodzik...?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
mam pytanie czy używacie chodzika?
ja generalnie nie jestem za bardzo za tym sprzętem - bo sie naczytałam o krzywych nogach , chodzeniu na palcach i takich tam wadach i juz sama nie wiem co o tym myśleć...

a jak to jest u was?

a jeśli macie to jakie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moje dzieci chodziły w chodziku i wszystko jest ok .corcia ma 5 lat a syn 3 latka. ortopeda powiedzial ze wszystko jest dla ludzi i ta zasada dotyczy dzieci : chodzik smoczek -wszytko jest ok ale z umiarem :)
a za 10-15 lat to juz kazdemu cos bedzie dolegac....strzykac w kosciach..itp...
cóż.......to juz bedzie po 40stce,a w przypadku co niektorych duzo dalej heh;)
helen-jestem zdrowa ja ryba i polowa mojego kuzynostwa rowniez:DDD
podejrzewam ze Dziób tez jest w zdrowiu:)
chodzikom mowie NIE!nie mam zamiaru używać.
zamiast nosidła polecam chustę:P
skarbek zdziwisz sie bo moja córka ma smoka :) czyli logopedów też nie słucham - taka ze mnie wyrodna matka. ja tez miałam smoczek i mam proste ząbki i żadnej wady wymowy, a moło tego mam wykształcenie pedagogiczo-logopedyczne :):)

weźcie pod uwage że nosidel tez ortopedzi nie polecaja, a mimo to rodzice kupuja je dzieciom (ja osobiscie nie miałam dla małej)
jest wiele rzeczy, które sepcjalisci odradzaja a mimo to wciąż sie je produkuje i kupuje.tak było jest i bedzie.
image
image
A ja wkładam młodą do chodzika bo czasami jest mi poprostu tak wygodnie ii wcale nie uważam, żebym przez to jej nie kochała czy coś. Potrzebuje coś zrobić ... wkładam w chodzik.
ja kiedyś u znajomej widziałam śmieszną sytuację, dawno temu. Chłopczyk siedział w chodziku, coś go zainteresowało i chciał tam szybko dotrzeć. Wziął w łapki chodzik i pobiegł do tego :)
siedziła w chodziku, choć umiał już chodzić. Znajoma pewnie trzymała go tam żeby nie broił i nie dobierał się do różnych rzeczy
Dori nie przesadza, słyszałam wywiad z ortopedą, który mówił dokładnie to samo - trafia do niego mnóstwo przypadków ludzi dorosłych "pochodzikowych"=z tymi samymi problemami. Przypadek?
Dori ja uwazem ze troche przesadzasz
imageimage
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://w
wady bioder mogą wyjśc po 40 laach zycia, tak wyszło mojej sąsiadce, która jest już po kilku operacjach bioder i wszyscy lekarze w klinikach twierdzą, ze to przez nabyte wady z dzieciństwa i niemowlęctwa jak ściskali jej nogi w betach
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
i jeszcze jedno, jeśli chodzi o skutki stosowania chodzików. Dla mnie sprawa wygląda tak samo w przypadku smoka:
dwójka dzieci, oboje raczeni smoczkiem i karmieni butelką kilka lat - jedno ma problemy z mówieniem i wadę zgryzu (lekarze jednoznacznie mówią, że to przez smoka), drugie nie odstaje za bardzo od norm. Skąd wiesz jakie Twoje dziecko odziedziczy skłonności i czy smoczek/chodzik mu zaszkodzi czy nie?
Ja wolę nie ryzykować żeby później nie wyrzucać sobie, że coś zaniedbałam.
"ja na przykład marszcze czoło jak widze trzylatka ze smoczkiem w buzi...(wada wymowy gwarantowana) choć logopedzi odradzaja te uspokajacze a mimo to bardzo duzo dzieci sie z nimi nie rozstaje"

Czyli generalnie wierzysz logopedom, ale ortopedom już ni?:P Dla mnie sprawa jest prosta: zarówno jeśli chodzi o chodzik jak i o smoka. Skoro eksperci odradzają to ja nie stosuję. Tym bardziej, że nie słyszałam o tym żeby dzieci wychowywane bez smoka, chodzika czy czego tam jeszcze były w jakiś sposób gorsze:) Te wynalazki nie są akurat niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka i tak naprawdę służą przede wszystkim rodzicom:)
ok, dzięki :)
image

image

Ale wez pod uwage to ze za 10-15 lat wlasnie ci uzytkownicy chodzikow sprzed lat moga nagle zaczac miec problemy-a ci ktorzy ich nie uzywali beda byc moze dluzej zdrowi...
image
image
ja rocznik 78 mialam taki sam jak dziób:DDDD

owy chodzik obskoczyl dzieci w calej rodzinie i o dziwo wszyscy chodzą,sa prosci i nigdy nie mieli problemow z nogami,a co niektorzy maja juz ponad 30 lat:PPP
ja- rocznik 84 miałam metalowy z materiałowym siedziskiem
image
image
Do dziewczyn, które same uczyły się chodzić w chodzikach: czy Wasze były takie same, jak te, które można kupić dzisiaj ? Ja osobiście nie miałam, ale mój brat (r.'85) korzystał z tego urządzenia. Ale ono samo było inne. Lekkie, plecione z wikliny, bez kółek, w kształcie ściętego stożka. Młody trzymał się rączkami brzegu chodzika i pchał go podobnie, jak teraz można wykorzystać jeździki. Nie było podparcia na pupę, w związku z tym stópki stawiał prawidłowo, jak przy prowadzeniu za rączki.

Sama też nie popieram chodzików, bo uważam, że mały sam da sobie radę, jak z siadaniem, czołganiem, raczkowaniem itp :)
image

image

Chodzika nie używaliśmy. Niezdrowo i niebezpiecznie. Dziecięciu w nauce chodzenia pomógł jeździk - pchacz, polecam.

My mamy taki:
http://www.allegro.pl/item626773715_4w1_super_autko_jezdzik_pchacz_dzwiek_injusa.html
dziób - dlatego mój synek smoka od urodzenia nie miał :)
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

CET na Kowalach - proszę o opinie (110 odpowiedzi)

Czy któreś dziecko chodzi do tego przedszkola albo do szkoły? jakie są Wasze opinie o tej placówce?

psi fryzjer - moze macie kogos sprawdzonego? (12 odpowiedzi)

j/w najchetniej w okolicach Żabianka, Zaspa, Przymorze, Brzeźno

co myslicie o imieniu Nela? (29 odpowiedzi)

Jak w tytule

do góry