Widok

chorowita niania...

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam mamy, zwlaszcza te zatrudniajace opiekunki,
Zatrudniam nianie na umowe o zatrudnianiu nian, jest to mloda osoba, jednak bardzo chorowita, w ciagu roku kilka razy chorowala tak, ze brala antybiotyki i lekarz zalecal zwolnienie. Raz akurat bylismy na urlopie wiec nie wplywalalo to na jej prace. Za drugim razem wzielam opieke (80% platna) a niani mimo to wyplacilam pelna pensje (ponad tydzien nieobecnosci), potem dosc zcseto zdarzaly sie przeziebienia (1-2 dni niedyspozycji). Pozniej znowu antybiotykoterapia. Teraz znowu... Moj blad ze nie umawialam sie z niania co do chorob. Wczesniej zajmowala sie dzieckiem znajomych i w ciagu 2 lat raz zachorowala-wiec z gory zalozylam ze podobnie bedzie u nas. Cala rodzine mam daleko, w pracy dosc czesto biore opieke-a to z powodu choroby dzieci, a to niani... Niania nie oplaca skladki chorobowej. Czy mialyscie podobne doswiadczenia? Dziecko sie przywiazalo, prawdopodobnie w tym roku wyslemy je do przedszkola (ale nie jest to pewne) i nie ma idealnego rozwiazania, aczkolwiek ja juz zaczynam miec dosc, w pracy tez sa zwolnienia, a ja mam nianie i conajmniej raz w m-cu jestem na opiece. Niania mowi ze zaraza sie od dziecka...no ale my w tym czasie zarazilismy sie od dziecka tylko raz, a ona ze 4 razy... mowie o chorobach z antybiotykami (angina, ucho...). Nie zamierzam tym razem placic za nieobecnosc, w umowie nie mamy nic o chorobach, ale wydaje mi sie ze zgdonie z prawem nie przysluguje jej prawo do wynagodzenia... Wiecie cos o tym?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5
Jeśli płacisz niani nawet jeśli jest na zwolnieniu, to nie dziw się, że Cię wykorzystuje notorycznie chorując. Przestań płacić jej jak jest na zwolnieniu to i choroby się skończą, znam to z autopsji.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 3
Jesli bierze antybiotyk to przeciez nie udaje ... Tobie tez pracodawca placi za czas chorobowego.
Skoro ja zatrudniasz na umowe nalezy jej sie pensja, z tym ze 80% za czas choroby.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7
Jak to jest, jak niania chora, to nie przychodzi i Ty zostajesz z dzieckiem i jak dziecko chore, to też Ty zostajesz? To dużo tych zwolnień musisz brać i niani też sporo wolnego wychodzi. No jeszcze jest jedna kwestia: jeżeli niania jest chora, a nie dziecko, to właściwie Ty nie jesteś uprawniona do tego, żeby dostać z tego powodu zwolnienie lekarskie. To przysługuje z powodu choroby dziecka lub innego członka rodziny, nie opiekunki dziecka. Ustawa przewiduje jeszcze taką sytuację, że można z tego skorzystać jeśli żłobek czy przedszkole dziecka zostanie niespodziewanie zamknięte, ale przewiduje najwyżej kilka dni w roku, a nie np kilka razy po tydzień albo dłużej.
Poza tym, skoro Ty masz chorobowe płatne tylko 80%, to dlaczego niania ma mieć 100%?
I co za znaczeie ma, czy zaraża się od dziecka? Przecież pracownikom przedszkoli, szpitali czy innych miejsc, gdzie łatwo się czymś zarazić nie przysługują z tego tytułu żadne dodatkowe prawa. Pielęgniarka w szpitalu zakaźnym ma tyle samo dni zwolnienia i tak samo płatne jak np. księgowa.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3
No tak, ale tych dni jest przeciez o ile dobrze pamietam 180 .... to dosc duzo.

A tu mowimy o kilku kilkudniowych chorobach. To sie przeciez kazdemu moze zdarzyc.

Nalezy jej sie 80% za czas choroby, i tyle.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
Chorobowe jest płatne 80%. Tylko mundurowi i kobiety w ciąży mają 100%.
Czasem się zdarza że choroba się częściej trafia.
Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do zasadności to przejdź na umowę zlecenie lub o dzieło, tam nie ma płatnych chorobowych ani kwot minimalnych ani urlopów.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie tylko, mi prywatny pracodawca, amerykanska firma tez placi 100 % sami z siebie doplacaja 20%. Nie dotyczy to opieki na dziecko.
Jednak w przypadku choroby pracownika wola aby sie leczyl w domu niz podziebiony zarazal innych.

I co ciekawe raczej nikt tego nie naduzywa.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
nalezy? z tym ze moja pensja zmniejszona o 20% bedzie mniejsza od 20% niani, to chyba logiczne, chyba ze dajesz niani cala swoja pensje. Ja w zeszlym roku bylam raz na L4 z powodu antybiotyku, a nie 4 czy 5, do tego czesto wcezsniejsze wykscia do lekarza itp..Po prostu uwazam ze naduzywa zaufania. Opieka zgodnie z ustawa nalezy mi sie, jak mam z niania podpisana umowe aktywizacyjna. Tak jak dzieci cruja czesto musze wziac pare dni opieki, a co wasze nianie chodza z dziecmi do lekarza? jezdza na SOR? nie spia w nocy bo goraczkuje? (mowie o dziecku ponizej 2 lat)?Czasem przy mlodszym dziecku biore L4, ale na krocej niz na choroby niani..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
jesli nalezy to tylko z mojej wlasnej dobrej woli, a juz mi jej brak, bo jak mowilam placilam przez rok, ale widze ze ostatnio chyba za czesto sie to zdarza....Jak mowilam niania nie placi skladki chorobowej, a gdyby palcila ZUS by jej wyplacil..wiec z tego chyba jasno wynika ze rodzic nie placi, a jakby zaslza w ciaze to tez mam placic bo lekarza zalecil lezec??? zatrudnisz taka nianie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
masz racje, Panie w przedszkolu synka az tak czetso nie chorowaly a okazja na kazdym kroku...tylko pewnie im bardziej na pracy zalezalo. Niestety z tego co widze niania za bardzo o siebie nie dba (np dieta...), mnie nikt nie pozaluje jak stace prace.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
to jest umowa cywilno-prawna,
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Albo Ty nie wiesz o czym piszesz albo krecisz.

Skoro masz nianie na umowie, to panstwo jej placi Zus.

Tylko ze z zusu o ile dobrze pamietam wynagrodzenie jest dopiero jak ktos choruje dluzej niz tydzien, ale tego to juz nie jestem pewna.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
hehe Aga o tym samym pomyślałam :) że pewnie niania na czarno pracuje, ale Maja boi się utraty jej (dziecko się przyzwyczaiło), dlatego sama jej na chorobowym płaci, a nie zus;) I Maja się z lakka boi, że skarbówka ją po IP komputera dorwie;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
wiem o czym pisze, i nie zakladaj ze od razu ktos kreci. nie wiem po ilu dniach choroby placi ZUS, ale to i tak dopeiro po 90dniach placenia skladek bez przerwy. Ja jej do tej pory placilam za chrobowe z czysto ludzkich pobudek, o ktorych moze Ty nie masz pojecia-ale nie stac mnie wiecej na placenie ( a malo nie placimy) za ciagle wakacje...nie stac nie znaczy tylko o finanse, ale szanuje tez swoja prace, szanuje nianie i jej prace, ale tego wymagam tez od innych. dlatego sie zasatnawiam czy nie naduzywa naszego zaufania
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
Ja place za chorobowe z jednego powodu, bo sie nalezy, skoro kogos zatrudniam.
Dluzej niz tydzien mi niania nie chorowala.
Za urlopy tez place, bo niania ma do nich prawo.

I nie robie z tego powodu siebie meczenicy, bo to po prostu wynika z prawa.

A czemu nie masz 90 dni placenia skaldek, z Twoich opowiesci, skoro juz byly wakacje to chyba 3 miesiace minely.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
myslalam ze to normalne forum, ale tu cyba same jakies sftrustrowane matki, pracuje uczciwe, i pewnie w tej samej amerykanskiej korporacji co sfrustrowana aga.. moze ze duzo seriali ogladacie
Po prostu bylam ciekawe jakie sa doswoadzenia innych mam w tym zakresie
ale przynajmniej widze ze chyba rzeczywiscie niania zaczyna przesadzac, bo z waszych wypowiedzi wynika ze to nienormalne placic komus za absencje, nawet krotkotrwala, az tak nienormlane ze zaczynacie pisacie wlasne scenariusze
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
A jakby niania przyvhodxila do Was chora, z angina to by nie naduzywala Waszego zaufania?

Zreszta w przypadku niani, osoby z ktora widzisz sie codziennie, raczej widac ze cos ja rozklada ...wiec raczej powinnas widziec czy naprawde choruje czy symuluje
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
to czytaj ze zrozuemieniem, albo sama zatrudniasz nianie na czarno, skoro nie wiesz na czym polega umowa aktywizacyjna, napisalam w pirwszym psocie ze niania nie odprowadza skladek chorobpwych, a ZUS placi emerytalne i rentowe...
A skoro cie stac na placenie niani ponad 300 za jej -srednio raz na 1.5 m-ca chorobowe i opieka, to zazdroszze....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Raczej nie pracujemy razem, u nas nie bylo i nie planuje sie zwolnien.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
Moja niania rzadko choruje, dlatego to mnie poki co nie interesowalo.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Proszę o opinię na temat PRZEDSZKOLI : (19 odpowiedzi)

Jak w tytule, chciałabym posłać córkę do przedszkola ( 3 latek ) i interesują mnie opinie na...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (29 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry