Widok

chrzciny bez slubu koscielnego

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Szanowne forumowiczki, gdzie w Gdansku moglabym zalatwic chrzest, jesli z mezem nie mamy slubu koscielnego, tylko cywilny? Chodzi o kosciol.
No i jak to wyglada kwotowo i z terminami? Czy dlugo trzeba czekac? Czy to my proponujemy a ksiadz sie zgadza albo nie?
Z gory dziekuje za podpowiedzi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
A po co chcesz chrzest?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 9
Andzia robiłam zdjęcia ostatnio we Wrzeszczu, na Morenie i Jasieniu podczas chrzcin.
I akurat rodzicie nie byli po ślubie.
A i jeszcze Mateblewo, choć nie jestem pewna w 100%
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Po jajco. Pytanie było gdzie, a nie czy warto.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 6
Za chrzest się nie płaci dajesz ofiarę ja dałam 50 zł
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
to znaczy?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dzieki wielkie za info.
A dla ciekawskiej, po co chce chrzest odpowiadam: zeby dziecku bylo latwiej w przyszlosci - niestety zyjemy w chorym kraju.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 13
andzia
Zazwyczaj Kościoły mają ustalony grafik terminów chrzcin.
np. co druga niedziela o 13:30, czy przed mszą o 12:00 etc.
W niektórych chrzciny odbywają się podczas mszy w niektóre osobno przed mszą.
a płacisz co łaska ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie macie ślubu kościelnego bo nie chcecie, czy nie możecie? Bo to dla wielu księży ważne.

Często próbują namówić na ślub kościelny - że zrobią razem z chrzcinami albo oczekują, że rodzice się zobowiążą do wzięcie ślubu...

My ślubu kościelnego nie możemy mieć (i dobrze, bo i tak bym nie chciała) - Syn był chrzczony u Dominikanów w kościele Św. Mikołaja w Gdańsku. http://www.gdansk.dominikanie.pl/kontakt.html
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
Dzieki dzieki :)
a przy okazji bylam na Twojej stronce wlasnie :) jaki koszt zrobienia powiedzmy 10 fotek profesjonalnych z dzieckiem u mnie w domu?
Nie chcemy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
tak jak pisze Gosia - w Św. Mikołaju chrzty są raz w m-cu, w czasie mszy, w ostatnią niedzielę m-ca :]

Z tego co mi wiadomo w Jasieniu co niedzielę - przed mszą.

Uczestniczyłam w takiej uroczystości w obu kościołach - zdecydowanie bardziej mi się podoba wersja podczas mszy (krócej)
No wlasnie chodzi o to, zeby bylo krotko, zwiezle i na temat :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
Więc sprawdź Dominikanów ;)

nie wiem jak chrzest wygląda w Matemblewie - ale ponoć tam udzielają sakramentu w różnych trudnych sytuacjach ;) (info od zakonnicy z mojej parafii)
bez jakichkolwiek pytań chrzcimy na Gościnnej u Salezjanów, terminy do ugadania, a kwota-co ofiara.
jesteśmy bez ślubu
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Łatwiej w przyszłości? Ale w czym? W szkole będzie miało same piątki bo będzie po chrzcie? Czy w znalezieniu pracy ma pomóc? Bo jeśli tylko po to, żeby potem móc wziąć ślub to przecież niekoniecznie musi go brać- weźmie przykład z mamusi i tatusia.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 11
tak wlasnie, zeby w szkole mialo same piatki i zeby dzieki temu znalazl prace ;p
a jak bedzie dorosly, to sam podejmie decyzje, czy chce wziac przyklad z mamusi i tatusia. a moze sam zostanie ksiedzem ...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 7
św. Kazimierz na Zaspie - znajomi bez ślubu chrzcili tam dziecko :)
ale Chrzestni muszą być jak łza!! :) każda druga niedziela m-ca o 13:30 :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
nas nikt nie pytał czy mamy ślub czy nie - dziecko ochrzcili bez problemu - a mamy tylko ślub cywilny - parafia Zmartwychwstania na ul Gomółki .
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Akurat chrzestni sa jak łza :D

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry