Widok

chrzest

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam pytanie będę chrzestną ale na drugim końcu polski,mama dziecka powiedziała mi,że potrzebuję zaswiadczenie z parafii że byłam bierzmowana(rozumiem,że z tej w której byłam bierzmowana),a jak to wygląda z innymi zaświadczeniami czy coś jeszcze?coś kiedys słyszałam o kartkach od spowiedzi,gdzie to dostać i czy bez różnicy gdzie ta spowiedź tutaj czy tam jak juz dojade? Jeszcze jedno mam pytanie ponieważ to mój pierwszy chrześniak i będę jako jedyna chrzestna,chrzestnego nie będzie,umówiłam sie,ze kupie szatke i świece,ale powiedzcie jak to wygląda przy ołtarzu:) jakie mam zadania specjalne:)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja chrzestną byłam w styczniu tego roku i mogę ci powiedzieć tak: wymagany był akt małżeństwa - ślubu kościelnego (bo chrzestnym był mój mąż), poza tym potrzebowaliśmy zaświadczeń z naszych parafii, że jesteśmy praktykującymi katolikami. Poza tym zaświadczenia do spowiedzi świętej dla rodziców chrzestnych - to dostarczyli nam rodzice naszego chrześniaka z ich parafii. Do spowiedzi możesz udać się do dowolnej parafii. Przed chrzstem (np. dzień przed) są nauki kościelne- tam ksiądź opowiada na czym polega chrzest i jak wygląda sam przebieg chrztu - w jaki sposób udpowiadać na zadane pytania, jaka jest rola chrzestnej (trzyma białą szatkę - może to być koszulka lub chusta - którą wkłada/nakłada na dziecko w czasie ceremonii), oraz jaka jest rola ojca chrzestnego (trzyma gromnicę, w czasie ceremoni ją zapala). Na naukach jest wszystko dokładnie powiedziane co, kiedy i jak:)
a jeśli chodzi o zaśwaidczenie o Bierzmowaniu to nie bierzesz go z parafii w której byłaś Bierzmowana tylko ze Swojej parafi tak gdzie jesteś parafianką i rzeczywiście zawsze jest wymagana karteczka podpisana przy spowiedzi u mnie też tak było że to my dawaliśmy rodzicom Chrzestnym naszego malucha a oni potem oddawali podpisane -pozostałę rzeczy napisała listopadowa i wszytsko jest dokładnie w 100% jak napisała :)
u mnie w parafii nie jest np wymagane zasiwadczenie o bierzmowaniu lecz zaswiadczenie o tym,ze jest sie wierzącym i praktykujacym(haha)katolikiem.
No właśnie u nas też nie było wymagane zaświadczenie o bierzmowaniu, tylko zaświadczenie z naszej parafii że jesteśmy praktykującymi katolikami.
bardzo Wam dziękuję za podpowiedzi,trochę to u mnie trudna sytuacja bo ja przyjezdzam na drugi koniec polski od razu na chrzest i dlatego nie wiedzialam co musze miec ze sobą.i co z naukami skoro tam na nie chodzic nie bede to czy tu na miejscu będę?
image
Z tymi naukami to chyba będziesz mogła je odbyć w parafii tam gdzie teraz przebywasz. Najlepiej jednak udać się tam osobiście i podpytać:)
Co parafia to inaczej. U mnie było tak, że chrzestny mógł przynieść zaświadczenie, że był bierzmowany, ale nie musiał i tego nie zrobił. Spowiedź bez żadnych karteczek, żadnych nauk, itp.
Po prostu spotkaliśmy się tuż przed chrztem i ksiądz poprosił o podpisy nas i rodziców chrzestnych.I tyle. (Chrzest mieliśmy w tą niedzielę)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a czy na takim zaswiadczeniu ksiadz umiesza oprocz mie i nazwisko ojca/matki chrzesnej rownież date urodzenia?
ja byłam dwa razy chrzestną , brałam ze swojej parafii i musiałam mieć świstek,że jestem praktykująca i karteczkę do spowiedzi.
a czy ksiadz sprawdza pozniej z dowodu osobistego, bo mojego dziecka ojciec chrzesny zgubuil dokumenty i nie wiem czy ma specjalnie przynosoc jakies inne dokumenty i jesli pamietasz to czy na tym zasw. od ksiedza pisze date ur. ojca chrzesnego?
z tego co pamiętam, nie legitymują chrzestnych. ale w każdym kościele może być inaczej
oj tak,co parafia to inne zasady :P
image
moj ksiadz nie dal mi zadnej karteczki do spowiedzi dla chrzesnych - czy oprocz takiego zasw. od ks. ze swojej parafi chrzestni powinni otrzymac ode mnie taka kartkę do spowiedzi? Jak to jest teraz?
czy ktoras z was wie moze czy takie nauki przed chrztem mozna zrobic w ktoryms kosciele w niedziele rano?W kosciele w ktorym bedzie chrzest te nauki sa w sobote a ja niestety w sobote jeszcze tam nie bede, a tam gdzie mieszkam takich nauk sie nie prowadzi...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

pilnie prawnik (23 odpowiedzi)

Witam...mam pytanie czy wiecie może gdzie jest dobry prawnik w Gdńsku od spraw rodzinnych(a...

Wrzucanie fotek - ktok po kroku ver.2.0 (47 odpowiedzi)

Jako, że imageshack się zepsuło, wersja z innym hostingiem: 1. Wchodzimy na fotoo.pl...

Czy naprawdę? (19 odpowiedzi)

od lutego wchodzą te zmiany w prawie jazdy?? kurdee kto coś wie konkretnego, bo dzowniłam do...

do góry