Widok

chrzest

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam pytanie będę chrzestną ale na drugim końcu polski,mama dziecka powiedziała mi,że potrzebuję zaswiadczenie z parafii że byłam bierzmowana(rozumiem,że z tej w której byłam bierzmowana),a jak to wygląda z innymi zaświadczeniami czy coś jeszcze?coś kiedys słyszałam o kartkach od spowiedzi,gdzie to dostać i czy bez różnicy gdzie ta spowiedź tutaj czy tam jak juz dojade? Jeszcze jedno mam pytanie ponieważ to mój pierwszy chrześniak i będę jako jedyna chrzestna,chrzestnego nie będzie,umówiłam sie,ze kupie szatke i świece,ale powiedzcie jak to wygląda przy ołtarzu:) jakie mam zadania specjalne:)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja chrzestną byłam w styczniu tego roku i mogę ci powiedzieć tak: wymagany był akt małżeństwa - ślubu kościelnego (bo chrzestnym był mój mąż), poza tym potrzebowaliśmy zaświadczeń z naszych parafii, że jesteśmy praktykującymi katolikami. Poza tym zaświadczenia do spowiedzi świętej dla rodziców chrzestnych - to dostarczyli nam rodzice naszego chrześniaka z ich parafii. Do spowiedzi możesz udać się do dowolnej parafii. Przed chrzstem (np. dzień przed) są nauki kościelne- tam ksiądź opowiada na czym polega chrzest i jak wygląda sam przebieg chrztu - w jaki sposób udpowiadać na zadane pytania, jaka jest rola chrzestnej (trzyma białą szatkę - może to być koszulka lub chusta - którą wkłada/nakłada na dziecko w czasie ceremonii), oraz jaka jest rola ojca chrzestnego (trzyma gromnicę, w czasie ceremoni ją zapala). Na naukach jest wszystko dokładnie powiedziane co, kiedy i jak:)
a jeśli chodzi o zaśwaidczenie o Bierzmowaniu to nie bierzesz go z parafii w której byłaś Bierzmowana tylko ze Swojej parafi tak gdzie jesteś parafianką i rzeczywiście zawsze jest wymagana karteczka podpisana przy spowiedzi u mnie też tak było że to my dawaliśmy rodzicom Chrzestnym naszego malucha a oni potem oddawali podpisane -pozostałę rzeczy napisała listopadowa i wszytsko jest dokładnie w 100% jak napisała :)
u mnie w parafii nie jest np wymagane zasiwadczenie o bierzmowaniu lecz zaswiadczenie o tym,ze jest sie wierzącym i praktykujacym(haha)katolikiem.
No właśnie u nas też nie było wymagane zaświadczenie o bierzmowaniu, tylko zaświadczenie z naszej parafii że jesteśmy praktykującymi katolikami.
bardzo Wam dziękuję za podpowiedzi,trochę to u mnie trudna sytuacja bo ja przyjezdzam na drugi koniec polski od razu na chrzest i dlatego nie wiedzialam co musze miec ze sobą.i co z naukami skoro tam na nie chodzic nie bede to czy tu na miejscu będę?
image
Z tymi naukami to chyba będziesz mogła je odbyć w parafii tam gdzie teraz przebywasz. Najlepiej jednak udać się tam osobiście i podpytać:)
Co parafia to inaczej. U mnie było tak, że chrzestny mógł przynieść zaświadczenie, że był bierzmowany, ale nie musiał i tego nie zrobił. Spowiedź bez żadnych karteczek, żadnych nauk, itp.
Po prostu spotkaliśmy się tuż przed chrztem i ksiądz poprosił o podpisy nas i rodziców chrzestnych.I tyle. (Chrzest mieliśmy w tą niedzielę)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a czy na takim zaswiadczeniu ksiadz umiesza oprocz mie i nazwisko ojca/matki chrzesnej rownież date urodzenia?
ja byłam dwa razy chrzestną , brałam ze swojej parafii i musiałam mieć świstek,że jestem praktykująca i karteczkę do spowiedzi.
a czy ksiadz sprawdza pozniej z dowodu osobistego, bo mojego dziecka ojciec chrzesny zgubuil dokumenty i nie wiem czy ma specjalnie przynosoc jakies inne dokumenty i jesli pamietasz to czy na tym zasw. od ksiedza pisze date ur. ojca chrzesnego?
z tego co pamiętam, nie legitymują chrzestnych. ale w każdym kościele może być inaczej
oj tak,co parafia to inne zasady :P
image
moj ksiadz nie dal mi zadnej karteczki do spowiedzi dla chrzesnych - czy oprocz takiego zasw. od ks. ze swojej parafi chrzestni powinni otrzymac ode mnie taka kartkę do spowiedzi? Jak to jest teraz?
czy ktoras z was wie moze czy takie nauki przed chrztem mozna zrobic w ktoryms kosciele w niedziele rano?W kosciele w ktorym bedzie chrzest te nauki sa w sobote a ja niestety w sobote jeszcze tam nie bede, a tam gdzie mieszkam takich nauk sie nie prowadzi...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaką nakładkę na WC polecacie? (11 odpowiedzi)

Jestem zielona w temacie, każda pasuje? jaka jest najlepsza, najwygodniejsza? proszę o poradę....

jak nauczyć pić ze słomki i kiedy? (15 odpowiedzi)

drogie mamy, mój synek ma roczek, chciałaby nauczyć go pić ze słomki, ponieważ on nie lubi pić z...

Pomysł na prezent dla 60latki (165 odpowiedzi)

podsuńcie pomysły na prezent dla 60latki, z okazji okraglych urodzin,bliska ciotka najchętniej...

do góry