Widok

chrzest

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
chcemy ochrzcic zuzie zaraz po wielkanocy a ja nie mam zupelnie doswiadczenia w tej kwestii czy oprocz gromnicy i ubranka dla maluszka trzeba cos jeszcze kupic????
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
oczywiscie, ze tak, ale kolezanka pytala co jest potrzebne, wiec kto jest bardziej doswiadczony, chyba moze podpowiedziec.
a o tych "gadzetach" (gromnicy i szatce) mowil nam sam ksiadz - kto je ma zakupic, kiedy zalatwialismy chrzest.
a te wszystkie "gadżety" nie powinny być na drugim planie. nie zapominajmy, że w całej tej uroczystości chodzi zupełnie o co innego.
to są też nauki przed chrzcinami ? jestem w szoku hihihi
ja wolalam sama wszystko kupic. taka swieca na przyklad-niby niewazne jak wyglada, ale wybralam taka jaka mi sie podobala, szatka podobnie. Za to ojciec chrzestny kupil kwiatki-wiem u niektorych sa u innych nie ma...
http://allegro.pl/item571840898_chrzest_szatka_z_haftem_stylowa_elegancka.html#gallery
znalazłam
Rozumiem świeca i szatka, ale ubranko i "złoto" to nie powinno być wymogiem. Zawsze mama mi mówiła, że chrzestni nie są od kupowania prezentów, gdyż tak to się niestety kojarzy. Ja staram się też uświadomić to mojej starszej córce.
Niestety, niektórzy (w tym moja teściowa) uważają, że chrzestny jest zobowiązany dać jak najwięcej. A na naukach przed chrzcinami nie mówi się o materialnych obowiązkach
Nie ma "świata dziecka", ale w "Jasiu i Małgosi" kupowałam pod koniec grudnia świecę.
a na allegro mozna kupic szatke z nadrukowanym imieniem dziecka i np. data chrztu - bardzo fajana pamiatka
Sklepu na grunwaldzkiej od połowy grudnia już niema.
szatkę kupisz w Akpolu, w sklepie na Grunwaldzkiej "Jaś i Małgosia" i w wiąkszości sklepów z dewocjonaliami.
a niańczenie tego małego stworka, to co nie pomoc ??
ewan- wg mnie lepiej jak rodzice chtrzestni pomoga troszke też mają swoje obowiązki
a wiecie mozne gdzie kupic taką szatkę???
ale jest tego plus, jak zrobisz wszytsko sama to wiesz, że będzie wszytsko dopięte na ostatniu guzik, a nie że np matka chrzestna zapomni szatki dla dziecka ;)
ok dzieki za info
ja niestety o wszystko muszę zadbać sama:/
To zależy jak się dogadacie u nas w rodzinie od zawsze jest tradycja że Chrzestny kupuje świecie i złoto w prezencie a Chrzestna szatkę i ubiera dziecko do Chrztu oczywiscie można się w każdej kwestii dogadać u nas akurat tak jest od wieków i juz nawet nikt nikogo nie pyta -oczywiscie ubranko wybierałam sama -mama chrzestna tylko płaciła
gromnice kupuje chrzestny ojciec, a taka biala szatke do przykrycia dziecka w trakcie mszy kupuje matka chrzestna. rodzice kupuja tylko ubranko do chrztu

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

do góry