Widok

chrzestny bez ślubu kościelnego

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, wiem, że jest to możliwe, żeby ktoś tylko po ślubie cywilnym był chrzestnym ale nie wiem gdzie w trójmieście. Miałyście może podobną sytuację??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
a musi się przyznawać?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
może być świadkiem chrztu ale nie chrzestnym ...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
nie może być chrzestnym, ale może być świadkiem chrztu

My mielismy taką sytuację i ksiądz nam tak zaproponował. Świadek Chrztu w kościele podczas uroczystości będzie "robił" to co zwykle ojciec chrzestny więc nikt z zewnątrz nie dopatrzy się różnicy. Nie może być jednak wpisany "formalnie" jako ojciec chrzestny do księgi chrztów.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dokladnie,my mielismy taka sytuacje z chrzestna,a jesli wezmie slub koscielny zostanie dopisana jako "prawdziwa"chrzestna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
przyznać się musi, bo musi mieć papier ze swojej parafii
W moim kościele nie chcą się zgodzić na świadka chrztu a ja naprawdę nie mogę i nawet nie chce wziąć innej osoby na chrzestnego
czy możecie mi powiedzieć w jakiej parafii Wam się udało?
w mojej rodzinie para bez slubu kościelnego mogła pełnić rolę rodziców grzestnych. Oboje. Nie byli świadkami tylko normalnie mieli wpisane jako rodzice chrzestni - więc można...
wszystko zależy od księdza
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
my chrzeciliśmy na Matarnii i nie było problemu,że chrzestna jest bez ślubu kościelnego.
rybkagd - ale nie w Parafii Sw. Walentego tylko w tej przy centrum handlowym tak?
jak nazywa się ta parafia?, bo nie mogę znaleźć ;/
właśnie w parafii św. Walentego.
no właśnie ja należę do tej parafii i się nie zgodzili
więc już nic nie rozumiem ;/
to nie wiem czemu. A chrzestny jest też z tej parafii? Moja chrzestna nie dostała zaświadczenia ze swojej parafii,ale dostała rozgrzeszenie podczas spowiedzi i nasz proboszcz się zgodził,aby został chrzestną (nie jest rozwódką, tylko jej maz jest innej wiary)
nie, tylko my jesteśmy z tej parafii i chrzestna
chrzestny z innej
i to właśnie proboszcz nie wyraził zgody
ech;/
może ktoś jeszcze w innej parafii miał taką sytuację?
mój brat był chrzestnym a nie ma ślubu kościelnego, ale nawet nic księdzu nie mówił. Poszedł do swojej parafii po zaświadczenie, dostał i finito. Po co mówić "ale przepraszam, proszę księdza, a ja nie mam ślubu kościelnego!" Ksiadz patrzy w papiery, widzi chrzest, widzi bierzmowanie i daje papier
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
to co innego gdy mąż jest innej wiary ...i normalnie miała spowiedź ...

Swoją drogą ja tego nie rozumiem ...
Zasady wybierania chrzestnych są jasne - a co chwilę ktoś próbuje obejść to ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Daria:
pod warunkiem że nie trzeba mieć zaświadczenia ze spowiedzi ...
tam tego zataić nie możesz a tym samym karteczki ze spowiedzi nie dostaniesz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
u spowiedzi też był, karteczke dostał, ale z czego się spowiadał to nie wiem...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
kolega mi kiedyś opowiadał, że 2 razy był przed chrzcinami u spowiedzi ...
Za pierwszym razem rozgrzeszenia nie dostał (też bez ślubu), to poszedł drugi raz do innego księdza i już nie wszystko powiedział, karteczkę dostał ...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
co za głupota - jaki jest sens oszukiwać? Tylko dlatego, żeby "udawać" chrzestnego? Mam nadzieję, że chociaż matka chrzestna spełniała wszystkie warunki, bo inaczej chrzest jest nieważny.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7
to co to za ojciec chrzestny on ma pomagac w wychowaniu dziecka w wierze katolickiej a nie byc zeby tylko byc bez sensu nie rozumiem takich ludzi. Takie bycie jakby katolikiem na sile nie chce brac slubu koscielnego jego sprawa ale wtedy nie ma prawa do innych rzeczy sorry....
Dlugo można by pisac.
U nas ksiądz też nie uznaje swiadka chrztu i w ogole bardzo się zdziwil, że coś takiego jest jak ktoś się o to pytał na naukach.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry