Widok

chyba oszaleję POMOCY

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny jestem w drugiej ciąży z pierwszej urodził się synek śliczny i zdrowy nie było żadnych problemów.Niestety w tej już nie jest tak kolorowo jestem w 12 tyg i 5 dniu na usg wyszło mi niewidoczna kośc nosowa i dość dużą przezierność karkowa 5.31mm. czy to oznacza na ze moje dziecko urodzi się chore z wadą genetyczną.czy mam szanse na zdrowe dziecko.?
Może któraś była w podobnej sytuacji ? Zwariuje chyba.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
"Tak na prawdę to dopiero po urodzeniu dziecka wiesz czy jest zdrowe i to też nie do końca, więc żaden lekarz nie powie Ci że aminopunkcja da ci 100 pewności Asiu. "

nie rozprawiamy o wszelkich chorobach w tym wątku, a jedynie o wadach genetycznych, Martuniu, złotko , przeczytaj dokładnie czym jest amniopunkcja, co okresla to badanie i nie kompromituj sie swoją niewiedzą i nie wprowadzaj osob nieświadomych w błąd:)

" Mi po wynikach papa i badaniu usg ... genetyk zdecydowanie odradził aminopunkcje."

po prostu nie było u ciebie wskazan do wykonania tego badania, prawdopodobieństwo, ze dziecko jest chore było niewielkie
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1
Tak na prawdę to dopiero po urodzeniu dziecka wiesz czy jest zdrowe i to też nie do końca, więc żaden lekarz nie powie Ci że aminopunkcja da ci 100 pewności Asiu. Mi lekarz opowiadał, że jego kolegi dziecko miało przezierność ok. 12mm i dziecko urodziło się zdrowe. w każdym razie potrzebna jest dalsza diagnostyka. Mi po wynikach papa i badaniu usg wykonanym przez odpowiedniego specjalistę, a za tamtych czasów było tylko 4 takich w Polsce, genetyk zdecydowanie odradził aminopunkcje.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 12
a norma jest do 2.5 mm
nie zmienia to faktu zeby sie jeszcze nie denerwowac bo i maluchy z przeziernoscia 7 mm rodza sie zdrowe
proponuje isc do dobrego specjalisty i z nim przedyskutowac sprawe, genetyk tez pewnie cos doradzi
niewiadoma, zrob usg u innego gina z wprawną ręka i dobrym sprzętem i spokojnie jedno badanie nie jest jeszcze zadnym potwierdzeniem problemów
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0
marta, nie pisz bzdur, amniopunkcja nie niesie za sobą 2% ryzyka poronienia, lecz zaledwie 0,5% niektóre dane wskazują ryzyko podniesiona do 1%
niestety jedynie amniopunkcja jest całkowicie pewnym badaniem, test pappa tez jest mało wiarygodnym badaniem
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6
Proponuję odwiedzić innego ginekologa, myślę że wyciągnełaś te zdanie z kontekstu. Na razie nie ma podstaw do takiego rozwiązania. Po jednym badaniu USG? Ona pewnie mówiła że gdyby dalsza diagnostyka potwierdzała jej przypuszczenia, to jest taka ewentualność. U mnie było dokładnie tak samo, nawet potem miałam pretensje do swojego lekarza że mnie tak nastraszył. Ja strasznie panikowałam i słyszałam tylko te najgorsze słowa. To była również moja druga ciążą. nie denerwuj się , bo to szkodzi dzidzi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Narazie jestem klękiem nerwów.chciałabym wieżyc że będzie wszystko ok.ale podczas wizyty pani gin.powiedziała że mogę dokonać przerwania ciąży.co robić jak żyć?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6
Spokojnie, u nas malutka miała przezierność ok. 7 mm, na początku też nie była widoczna kość nosowa. Zrobiliśmy test PPA, drugie dokładniejsze USG uwidoczniło już kość, spotkanie z genetykiem i wszystko OK. Dziś malutka jest zdrową trzylatką, ale panikowałam dokładnie jak Ty. Aminopunkcja to ostateczność. Ryzyko poronienia 2%, to znaczy że na 100 zabiegów 2 powodują poronienie. Lekarz mówił, że czasami przychodzi wynik aminopunkcji np. chłopczyk nie obciążony chorobami genetycznymi, tylko że dziecka już nie ma. Ta przezierność jest prawie na granicy prawidłowego wyniku, a ciąża jest jeszcze tak wczesna, że niezbyt wprawny lekarz lub słaby sprzęt USG spowodują że nie widzą kości nosowej. Trzymam kciuki.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3
Wysłał mnie do genetyka ale mam dopiero na wtorek.
an lekarz nic nie mówił??? powinien powiedzieć co i jak
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
tylko amniopunkcja da Ci odpowiedz
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Masz znacznie zwiększone ryzyko zespołu Downa u dziecka, na Twoim miejscu poszłabym szybko zrobić test potrójny z krwi.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Czy zostawiacie wasze 7-latki w 1 klasie? (22 odpowiedzi)

Chodzi mi o dzieci z rocznika 2009

do góry