Widok
Ja przed ciaza bylam dosc szczupla wazylam 47 kg przy 163 cm. Ale w ciazy strasznie przytylam bo 25kg, bylo to dosc ciezkie przezycie bo od razu dostalam nadcisnienia, zatrucie ciazowe i miesiac w szpitalu:( Porod tez mialam inwazyjny i sadze ze wszystko przez to przytycie. Niestety sadze ze nadwaga nigdy nie jest dobra, wiec choc moze nie miec wplywu na ciaze warto jednak zrobic cos w kierunku pozbyciu sie kilku kg. Mam nadzieje iz nikogo nie urazilam moja wypowiedzia.
Milunia, tutaj niektóre dziewczyny bardzo fajnie Cię pocieszają... Pewnie dobrze robią, bo dla zachodzenia w ciążę nie ma jak to dobry nastrój. W ciąży też się przydaje myślenie, że wszystko będzie dobrze.
Pewnie można podać przykłady kobiet ważących 120 kilo, które urodziły zdrowe dzieci. Tylko co z tego? Jest wiele odwrotnych przypadków.
Nie wiem, jakie jest Twoje BMI, ale pewnie te dodatkowe 30 kilo, to nie nadwaga, ale już początek otyłości...
"Kobieta planująca ciążę nie powinna być zbyt szczupła, ani zbyt otyła. Nadwaga sprawia, że kobieta gorzej czuje się w ciąży, jest mniej wydolna, łatwiej się męczy. Kobiety otyłe częściej mają trudności w czasie porodu. Otyłość sprzyja częstszym powikłaniom w ciąży, a niekiedy ułatwia wystąpienie tzw. cukrzycy ciężarnych." to tekst z przykładowego poradnika...
W ciąży kobieta tyje średnio 12-15 kilogramów. Będziesz z taką wagą mogła przygotowywać się do porodu? Będzie Ci przyjemnie ćwiczyć, pływać, chodzić na szybkie spacery?
Masz skłonności do żylaków?
Jak się będziesz czuć po porodzie?
Lepiej nie szukać pocieszenia, tylko zabrać się za dietę... Polecam Michela Montignaca "Jeść, aby schudnąć". Druga faza tej diety jest wręcz zalecana w ciąży.
Wybierz się do lekarza. Zbadaj poziom cukru, oznacz poziom hormonów. Niektóre osoby z nadwaga są (przynajmniej obecnie) okazami zdrowia, inne wręcz przeciwnie. Czasami nadwaga jest związana z jakąś chorobą, np. niedoczynnością tarczycy (a z nią się w ciążę nie zajdzie).
Pewnie można podać przykłady kobiet ważących 120 kilo, które urodziły zdrowe dzieci. Tylko co z tego? Jest wiele odwrotnych przypadków.
Nie wiem, jakie jest Twoje BMI, ale pewnie te dodatkowe 30 kilo, to nie nadwaga, ale już początek otyłości...
"Kobieta planująca ciążę nie powinna być zbyt szczupła, ani zbyt otyła. Nadwaga sprawia, że kobieta gorzej czuje się w ciąży, jest mniej wydolna, łatwiej się męczy. Kobiety otyłe częściej mają trudności w czasie porodu. Otyłość sprzyja częstszym powikłaniom w ciąży, a niekiedy ułatwia wystąpienie tzw. cukrzycy ciężarnych." to tekst z przykładowego poradnika...
W ciąży kobieta tyje średnio 12-15 kilogramów. Będziesz z taką wagą mogła przygotowywać się do porodu? Będzie Ci przyjemnie ćwiczyć, pływać, chodzić na szybkie spacery?
Masz skłonności do żylaków?
Jak się będziesz czuć po porodzie?
Lepiej nie szukać pocieszenia, tylko zabrać się za dietę... Polecam Michela Montignaca "Jeść, aby schudnąć". Druga faza tej diety jest wręcz zalecana w ciąży.
Wybierz się do lekarza. Zbadaj poziom cukru, oznacz poziom hormonów. Niektóre osoby z nadwaga są (przynajmniej obecnie) okazami zdrowia, inne wręcz przeciwnie. Czasami nadwaga jest związana z jakąś chorobą, np. niedoczynnością tarczycy (a z nią się w ciążę nie zajdzie).
Hej. Pozwole wtrącić pytanie w ten wątek: Jak to jest ze zwolnieniami lekarskimi w czasie ciąży? Podobno trzeba wypełniać wniosek z ZUS po 182 dniach zwolnienia. Mam problem, bo moja ciąża przebiega ok. Po za tym, że jestem zmęczona i rostrzepana, a w pracy powiedzieli, że mam iść na zwolnieie, bo etat zatrzymuje, a tak przyjmą osobę na zastępstwo. To mi się uśmiecha, bo mam odpowiedzialne stanowisko, a moje zmęczenie i rostrzepanie przeszkadza i daleki dojazd, ale lekarz powiedział, że jeszczę musze pochodzić chociaz to już prawie 5 miesiąc.
no nie wiem czy zle odczytalam. Podejrzewasz ze podczas wczorajszego stosunku moglas zajsc w ciaze i przez to chcesz przestac chodzic na silownie. Mi sie wydaje ze dopiero jak dowiesz sie ze jestes w ciazy mozna poradzic sie lekarza co ci wolno a co nie. A z tym zakladaniem czegos to chodzi o to ze mozesz byc rozczarowana jak sie okaze ze jednak w ciazy nie jestes