Widok

ciąza a nadwaga?

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam duza nadwage ok 30 kg :( czy to nie będzie w jakiś sposób zagrażało dziecku?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
z tego co wiem to powikłania mogą wystąpić jeśli matka ma RH - (minus) a dzicko może odziedziczyć po ojcu + tak mi mówił lekarz..... Jesli natomiast ojciec i mataka mają oboje "minus" to jest ok.

ja też nie znam ;)

tu nie ma problemu - podczas pierwszej kontrolnej wizyty kiedy lekarz stwierdza ciaze dostajesz skerowania na badania - jesli nie znasz to miedzy innymi grupy krwi. Akurat ja i moj maz mamy ta sama ;)

Spoko grupy krwi nie trzeba znac przed zajscie w ciaze, zrobia badania zaraz po ustaleniu ze w niej bedziesz:). Z grupa krwi pojawiaja sie problemy gdy kobieta ma Rh - a mezczyzna Rh +, ale chyba nie szukamy naszych mezczyzn zadajac pytanie o grupe krwi:))
Ale się nam zrobił watek ciążowy :)

Jeśli ktos potrzebuje to mam wykaza badac jakie sie robi w kazdym miesiacu ciązy

Tak naprawdę, to nie jest dla dziecka zdrowe, jeśli mama jego ma dużą nadwagę. I w takich ciążach jest więcej powikłań. Wiele oczywiscie przebiega bez komplikacji, ale lepiej najpierw schudnąć.

ale w sumie teraz to tez ju ż nie jest problemem dla lekarzy, bo podają "cos tam" matce i jest ok

hi hi, wlasnie zaraz wychodze na pierwsze zajecia szkoly rodzenia - jak jestescie ciekawe jak bylo to dajcie znac - opisze wieczorkiem

buziaki dla obecnych i przyszlych mamus

ja jestem bardzo ciekawa :))))
Dori - jesli można :) - kiedy masz termin? :))))

Ja przed ciaza bylam dosc szczupla wazylam 47 kg przy 163 cm. Ale w ciazy strasznie przytylam bo 25kg, bylo to dosc ciezkie przezycie bo od razu dostalam nadcisnienia, zatrucie ciazowe i miesiac w szpitalu:( Porod tez mialam inwazyjny i sadze ze wszystko przez to przytycie. Niestety sadze ze nadwaga nigdy nie jest dobra, wiec choc moze nie miec wplywu na ciaze warto jednak zrobic cos w kierunku pozbyciu sie kilku kg. Mam nadzieje iz nikogo nie urazilam moja wypowiedzia.
Milunia, tutaj niektóre dziewczyny bardzo fajnie Cię pocieszają... Pewnie dobrze robią, bo dla zachodzenia w ciążę nie ma jak to dobry nastrój. W ciąży też się przydaje myślenie, że wszystko będzie dobrze.

Pewnie można podać przykłady kobiet ważących 120 kilo, które urodziły zdrowe dzieci. Tylko co z tego? Jest wiele odwrotnych przypadków.

Nie wiem, jakie jest Twoje BMI, ale pewnie te dodatkowe 30 kilo, to nie nadwaga, ale już początek otyłości...

"Kobieta planująca ciążę nie powinna być zbyt szczupła, ani zbyt otyła. Nadwaga sprawia, że kobieta gorzej czuje się w ciąży, jest mniej wydolna, łatwiej się męczy. Kobiety otyłe częściej mają trudności w czasie porodu. Otyłość sprzyja częstszym powikłaniom w ciąży, a niekiedy ułatwia wystąpienie tzw. cukrzycy ciężarnych." to tekst z przykładowego poradnika...

W ciąży kobieta tyje średnio 12-15 kilogramów. Będziesz z taką wagą mogła przygotowywać się do porodu? Będzie Ci przyjemnie ćwiczyć, pływać, chodzić na szybkie spacery?

Masz skłonności do żylaków?

Jak się będziesz czuć po porodzie?

Lepiej nie szukać pocieszenia, tylko zabrać się za dietę... Polecam Michela Montignaca "Jeść, aby schudnąć". Druga faza tej diety jest wręcz zalecana w ciąży.

Wybierz się do lekarza. Zbadaj poziom cukru, oznacz poziom hormonów. Niektóre osoby z nadwaga są (przynajmniej obecnie) okazami zdrowia, inne wręcz przeciwnie. Czasami nadwaga jest związana z jakąś chorobą, np. niedoczynnością tarczycy (a z nią się w ciążę nie zajdzie).
Popieram po stukroć!!
Mądre słowa i prawdziwe.

właśnie to miałam na myśli, tylko że w skrócie napisałam, tu się z Tobą zgodzę Agatha
ok Bożego Narodzenia

Hej. Pozwole wtrącić pytanie w ten wątek: Jak to jest ze zwolnieniami lekarskimi w czasie ciąży? Podobno trzeba wypełniać wniosek z ZUS po 182 dniach zwolnienia. Mam problem, bo moja ciąża przebiega ok. Po za tym, że jestem zmęczona i rostrzepana, a w pracy powiedzieli, że mam iść na zwolnieie, bo etat zatrzymuje, a tak przyjmą osobę na zastępstwo. To mi się uśmiecha, bo mam odpowiedzialne stanowisko, a moje zmęczenie i rostrzepanie przeszkadza i daleki dojazd, ale lekarz powiedział, że jeszczę musze pochodzić chociaz to już prawie 5 miesiąc.
mam jeszcze jedno pytanko:) załózmy ze wczoraj zostalo poczete nasze baby...czy moge nadal chodzic na siłownie? hmmm karnet kupiony i troche szkoda zeby sie zmarnowal :) no ale jakby to mialo zaszkodzic baby to oczywiscie zrezygnuje

Moze najpierw poczekasz az bedzie wiadomo czy jestes w ciazy. Ja dopiero w 8 tyg. sie dowiedzialam a wczesniej zylam normalnie. Wydaje mi sie ze twoje podejscie jest troche przesadne, przez takie cos mozesz tylko sie zalamac. Troszeczke zdrowego rozsadku radze.
przez co sie zalamac? omg ....heh trzeba odbierac we wlasciwy sposob to co ktos pisze..... moze cos zle zrozumialas czy cos.....nvm

no nie wiem czy zle odczytalam. Podejrzewasz ze podczas wczorajszego stosunku moglas zajsc w ciaze i przez to chcesz przestac chodzic na silownie. Mi sie wydaje ze dopiero jak dowiesz sie ze jestes w ciazy mozna poradzic sie lekarza co ci wolno a co nie. A z tym zakladaniem czegos to chodzi o to ze mozesz byc rozczarowana jak sie okaze ze jednak w ciazy nie jestes
nie słoneczko nie bede rozczarowana....jestesmy swiadomi tego ze i tym razem moglo sie nie udac i na pewno sie tym nie zalamiemy...zadeje pytania ,,na przyszlosc,, moze kogos jeszcze nurtuja takie pytania jak mnie? skad wiesz ze tak nie jest? moze komus pomoga.... ja nie wstydze sie pytac

do góry