Widok
milunia, ja tez nie jestem szczuplaczkiem ale dla dziecka nie ma to raczej znaczenia (a i wygodniej mu bo ma duza amortyzacje w razie czego) wiec mysle ze tu nie masz sie czym przejmowac. A przy tym w trakcie ciazy (juz 31 tydzien) udalo mi sie przytyc mniej niz moim szczuplutkim kolezankom - a obawialam sie ze bede jak wielki hipopotam :))))
Zagrażac maluszkowi napewno nie, ale tobie bedzie po prostu cięzko.... Zwiazane bedą być moze z tym dolegliwości bólu kregosłupa, żylaki, trudnoś wchodzenia na schody i wogóle szybsze zmęcznie itp.
Znalazłam taki przelicznik wagi - wzrost i waga sprzed ciazy i ile mniej wiecej przytujesz w ciązy - podaję poniżej link i sobie obliczysz ile wiecej będzie
Prawidłowe przytycie w ciązy to ok. 11-15 kg
http://www.noworodek.pl/index.php?sm=4
Znalazłam taki przelicznik wagi - wzrost i waga sprzed ciazy i ile mniej wiecej przytujesz w ciązy - podaję poniżej link i sobie obliczysz ile wiecej będzie
Prawidłowe przytycie w ciązy to ok. 11-15 kg
http://www.noworodek.pl/index.php?sm=4
Tu masz natomist artykuły o nadwadze w ciązy
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=nadwaga+w+ci%C4%85zy&lr=
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=nadwaga+w+ci%C4%85zy&lr=
poza kontrolnymi badaniami u ginekologa to nie - szczerze mowiac nawet nie zdazylam....... ktoregos wieczorka z mezem stwierdzilismy ze jak bedziemy tak caly czas czekac na odpowiedni moment to nigdy sie dziecka nie doczekamy i w nastepnym miesiacu juz bylam w ciazy.... nie myslalam ze to pojdzie tak szybko - moje kolezanki miesiacami sie staraly zanim sie udalo :) dopiero teraz jestem pod scisla kontrola - jak chyba kazda kobieta w ciazy. Ale tez bez przesady, nie badam dziecka genetycznie, poprzestaje na USG :)
W sumie jest też ten dylemat że wogóle nie tak łatwo schudnąć, a jak się jescze dodatkowo przytyje w ciązy, no bo tego uniknąc się nie da, potem karmi maluszka to jeszce trudniej nie tylko powrócic do wczesniejszej wagi ale zrzucić ta dodatkowo nabraną....
Ja bym wcześniej - przed ciązą - zaczęla jakiś moze sport uprawiać (siłownia, bieganie, fittnes) zeby zrzucić trochę tego co niepotrzebne, a pożniej mieć juz kilka kg z głowy no i jak pisały dziewczyny - wzmocnic mięśnie i kregosłup.
Ale to tylko moje osobiste zdanie.....
Ja w sumie przed ciązą wazyłam ok 50kg, miałam wzmocnione mięśnie brzucha, kregosłupa itd (siłownia) oczywiście przytyłam i z tym już co teraz mam - ok 65kg to jest dużo cieżej.... choć nie narzekam na żadne bóle kregosłupowe itp. itd. ...... więc ja moge się wypowiadac tylko i wyłacznie z własnej perspektywy.....
hihi - nawet oststnio jak stanęłam na taką wagę elektroniczną - mierzy sie tam wzrost i wagę i wychodzi wydruk czy masz: niedowage, czy w normie, czy odealnie, czy nadwagę , to wyszło mi z tymi dodatkowymi kilogramami "WAGA IDEALNA" :) uśmiałm sie, bo co by to wyszło jak bym stanęła na ta wagę przed ciażą - zaawansowana anoreksja czy co?? :)
Ale organizmy są rózne wiec u kazdego bedzie inaczej i kazda znas jest inna.......
Ja bym wcześniej - przed ciązą - zaczęla jakiś moze sport uprawiać (siłownia, bieganie, fittnes) zeby zrzucić trochę tego co niepotrzebne, a pożniej mieć juz kilka kg z głowy no i jak pisały dziewczyny - wzmocnic mięśnie i kregosłup.
Ale to tylko moje osobiste zdanie.....
Ja w sumie przed ciązą wazyłam ok 50kg, miałam wzmocnione mięśnie brzucha, kregosłupa itd (siłownia) oczywiście przytyłam i z tym już co teraz mam - ok 65kg to jest dużo cieżej.... choć nie narzekam na żadne bóle kregosłupowe itp. itd. ...... więc ja moge się wypowiadac tylko i wyłacznie z własnej perspektywy.....
hihi - nawet oststnio jak stanęłam na taką wagę elektroniczną - mierzy sie tam wzrost i wagę i wychodzi wydruk czy masz: niedowage, czy w normie, czy odealnie, czy nadwagę , to wyszło mi z tymi dodatkowymi kilogramami "WAGA IDEALNA" :) uśmiałm sie, bo co by to wyszło jak bym stanęła na ta wagę przed ciażą - zaawansowana anoreksja czy co?? :)
Ale organizmy są rózne wiec u kazdego bedzie inaczej i kazda znas jest inna.......