Widok

ciąza a nadwaga?

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam duza nadwage ok 30 kg :( czy to nie będzie w jakiś sposób zagrażało dziecku?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie sądzę. A rozmawiałaś o tym z lekarzem prowadzącym ciążę?

jeszcze nie jestem w ciazy ale bardzo sie staramy o dzidzie...i tak mnie to zaciekawiło ....są bardzo rózne opinie :(

milunia, ja tez nie jestem szczuplaczkiem ale dla dziecka nie ma to raczej znaczenia (a i wygodniej mu bo ma duza amortyzacje w razie czego) wiec mysle ze tu nie masz sie czym przejmowac. A przy tym w trakcie ciazy (juz 31 tydzien) udalo mi sie przytyc mniej niz moim szczuplutkim kolezankom - a obawialam sie ze bede jak wielki hipopotam :))))

dziecku nie , ale Twoim stawom ... kolana, nogi...... może

milunia, powodzenia w staraniach - ciaza to piekny czas (pominawszy niektore dolegliwosci) a moment kiedy pierwszy raz poczujesz ruch dziecka w brzuchu jest wrecz nie do opisania :))))
trzymam kciuki :))))

ojjj ja tez sie tego bardzo obawiam jednak chec posiadania dziecka jest przeogromna :) hmmm a nie jest ci ciezko poruszac sie itp? ja juz teraz wazne i wygladam jak slon :9 a co dopiero w ciązy :(

ja mam problem z kregoslupem chociaz przed ciaza dosc sporo plywalam i chodzialam na aqua aerobic. Polecam Ci wiec juz teraz wzmacniac kregoslup i robic to systematycznie przez cala ciaze. to duzo pomaga

Zagrażac maluszkowi napewno nie, ale tobie bedzie po prostu cięzko.... Zwiazane bedą być moze z tym dolegliwości bólu kregosłupa, żylaki, trudnoś wchodzenia na schody i wogóle szybsze zmęcznie itp.
Znalazłam taki przelicznik wagi - wzrost i waga sprzed ciazy i ile mniej wiecej przytujesz w ciązy - podaję poniżej link i sobie obliczysz ile wiecej będzie
Prawidłowe przytycie w ciązy to ok. 11-15 kg
http://www.noworodek.pl/index.php?sm=4

trochę tego nie rozumiem, staracie się o dziecko tak??to chyba najpierw powinnaś udać się do lekarza i rozwiać wszystkie swoje wątpliwości dotyczące np nadwagi, a potem zachodzić, bo z tego co widzę to Twoja wiedza i przygotowanie jest dość marne
Tu masz natomist artykuły o nadwadze w ciązy
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=nadwaga+w+ci%C4%85zy&lr=

moja koleżanka z liceum ważyła przed ciążą ok. 80 kg (jak nie więcej, nigdy ją o to nie pytałam) przy wzroście ok. 160cm., więc też sporo, nie miała ŻADNYCH komplikacji podczas ciąży i urodziła zdrową dziewczynkę!
nie martw się, będzie dobrze!
powodzenia:)
neli, nie koniecznie moim zdaniem trzeba od razu leciec do lekarza - owszem, to nie zaszkodzi - ale jest wiele publikacji, artykulow na ten temat a internet to kopalnia wiedzy

o, dokladnie tak, Karen, ja przed ciaza wazylam ciut mniej przy troszke wiekszym wzroscie i wszystko przebiega OK - bole stawow czy kregoslupa dotykaja tak samo szczuple kobiety jak i te bardziej okragle. mam kolezanki baaardzo szczuple, ktore cierpialy duzo gorzej ode mnie

tak wogole milunia, jak bedziesz miala jakies pytania i watpliwosci to pisz - ostatnio jestem baaaardzo w temacie

pozdroofka

o, widzisz, Milunia?:)
ja mam pytanie - jakie i czy wogóle robiłas badania przed zajsciem w ciąże?

poza kontrolnymi badaniami u ginekologa to nie - szczerze mowiac nawet nie zdazylam....... ktoregos wieczorka z mezem stwierdzilismy ze jak bedziemy tak caly czas czekac na odpowiedni moment to nigdy sie dziecka nie doczekamy i w nastepnym miesiacu juz bylam w ciazy.... nie myslalam ze to pojdzie tak szybko - moje kolezanki miesiacami sie staraly zanim sie udalo :) dopiero teraz jestem pod scisla kontrola - jak chyba kazda kobieta w ciazy. Ale tez bez przesady, nie badam dziecka genetycznie, poprzestaje na USG :)

W sumie jest też ten dylemat że wogóle nie tak łatwo schudnąć, a jak się jescze dodatkowo przytyje w ciązy, no bo tego uniknąc się nie da, potem karmi maluszka to jeszce trudniej nie tylko powrócic do wczesniejszej wagi ale zrzucić ta dodatkowo nabraną....
Ja bym wcześniej - przed ciązą - zaczęla jakiś moze sport uprawiać (siłownia, bieganie, fittnes) zeby zrzucić trochę tego co niepotrzebne, a pożniej mieć juz kilka kg z głowy no i jak pisały dziewczyny - wzmocnic mięśnie i kregosłup.
Ale to tylko moje osobiste zdanie.....
Ja w sumie przed ciązą wazyłam ok 50kg, miałam wzmocnione mięśnie brzucha, kregosłupa itd (siłownia) oczywiście przytyłam i z tym już co teraz mam - ok 65kg to jest dużo cieżej.... choć nie narzekam na żadne bóle kregosłupowe itp. itd. ...... więc ja moge się wypowiadac tylko i wyłacznie z własnej perspektywy.....
hihi - nawet oststnio jak stanęłam na taką wagę elektroniczną - mierzy sie tam wzrost i wagę i wychodzi wydruk czy masz: niedowage, czy w normie, czy odealnie, czy nadwagę , to wyszło mi z tymi dodatkowymi kilogramami "WAGA IDEALNA" :) uśmiałm sie, bo co by to wyszło jak bym stanęła na ta wagę przed ciażą - zaawansowana anoreksja czy co?? :)

Ale organizmy są rózne wiec u kazdego bedzie inaczej i kazda znas jest inna.......

:))) aha:)) bo kurcze , ja nie znam nawet swojej grupy krwi ;/

do góry