Widok

ciąża na wychowawczym

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Jak to jest, jeśli będąc na wychowawczym (który jest bezpłatny) z 1 dzieckiem zajdę znów w ciążę? Czy wtedy wraca mi wypłata i znów mam 100% płatne? Niezbyt gramatycznie ułożyłam to pytanie ale nie wiedziałam jak się wypowiedzieć ;)
image[/url]
image[/url]

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Chyba musisz napisać do pracodawcy, że przerywasz wychowawczy i wracasz do pracy i wtedy ewentualnie na zwolnienie.. a jak nie, to dostaniesz tylko macierzyński po urodzeniu.
dokładnie tak jak napisała Ivete
tak jak napisała Ivete, przerywasz wychowawczy: wracasz do pracy lub przynosisz pracodawcy zwolnienie lekarskie wtedy wracają świadczenia. Jeśli nie to po urodzeniu dostajesz macierzyński.
Ale najpierw muszę wrócić do pracy (chociaż na pare dni) i dopiero przynieść zwolnienie czy wystarczy przynieść samo zwolnienie?
image[/url]
image[/url]

wystarczy przynieść zwolnienie i napisać podanie o przerwanie macierzyńskiego :)
image
chyba o przerwanie wychowawczego :) a nie macierzyńskiego :)
image[/url]
image[/url]

Ciężko mają ci pracodawcy.......
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
a tak przy okazji ... pracownicy, szczególnie ciężarni też łatwo nie mają .... ;-)
image
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
basiula, musisz napisac podanie o przerwanie wychowawczego i pierwszego dnia powrotu do pracy możesz wziąść urlop na żądanie a potem zwolnienie
image
image
Jeśli ciężarne, to co najwyżej pracownice, o ciężarnych pracownikach nie słyszałam ;)

Piszę jako pracodawca. Tak co prawda skonstruowane jest prawo w naszym kraju, ale też tego typu zachowania nie służą lepszemu traktowaniu kobiet na rynku pracy... i koło się zamyka.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
~P ale różne są przypadki. Jeśli po powrocie z wychowawczego czeka mnie tylko praca w delegacji (wyjazd na tydzień czasu) to sobie tego nie wyobrażam. A pracodawcę jakoś nie obchodzi żeby znaleźć mi coś na miejscu (bo na miejscu też ma biura i mógłby się wysilić).
image[/url]
image[/url]

Dziewczyny a co jesli ja mam dzialalnosc gospodarcza i zawiesilam ja na 2 lata i w tym czasie zajde w ciaze? Czy mam szanse na jakiekolwiek swiadczenia czy nie?
Oczywiście, różne są przypadki, różni są pracodawcy, różni pracownicy. Czasami z pewnością można dojść do porozumienia. Jeśli przed ciążą miałaś stanowisko wymagające wyjazdów, to nie do końca rozumiem, dlaczego po powrocie z urlopu pracodawca miałby zmieniać Twoje stanowisko. Patrzmy z obu perspektyw. Zostaję matką, poprzednia praca mi nie odpowiada, więc po urlopie się rozstajemy i szukam czegoś, co odpowiada mojej obecnej sytuacji, jeśli aktualny pracodawca nie chce iśc na rękę. Z tym, że wątek dotyczył raczej bardzo wydłużonego, podwójnego urlopu macierzyńsko-wychowaczego, czyli sytuacji w której stawiamy pracodawcę w dość mało wygodnej sytuacji: pracownika długoterminowo brak, kasa leci.... nie liczyłabym, że po powrocie z takiego urlopu pracodawca będzie miał ochotę iść na rękę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Kasia i Tomuś - o ile wiem, jeśli odwiesisz działalność i zaczniesz opłacać składki, to przysługuje Ci zasiłek macierzyński.
oczywiście, o ile odwiesisz działalność przed porodem, bo nie wiem w jakij sytuacji jesteś.
Jeszcze nawet w ciazy nie jestem ;) Tylko nie wiem,czy tak sie da,bo jak odwiesze dzialalnosc i zaplace skladke za miesiac powiedzmy, a w tym czasie nic nie zarobie, bo opiekuje sie dzieckiem i zlobek nie wchodzi w gre, to chyba im podpadnie? Tak jakos podejrzanie by to wygladalo chyba...
Wydaje mi się, że można tak zrobić, należy jedynie opłacać dobrowolne ubezbieczenie chorobowe przez okres conajmniej miesiąca przed porodem. To, czy w tym okresie coś zarobisz, chyba nie ma nic do rzeczy. Oczywiście ZUS moze sprawdzić, czy działalność nie jest fikcyjna i nie służy tylko wyłudzeniu świadczeń, ale skoro prowadziłaś tę firmę od jakiegoś czasu, przynosiła dochody i masz zamiar kontynuować działalnośc, to nie ma aż takiego ryzyka?

Sprawdź to lepiej dokładnie, myślę że warto.. mieć a nie mieć ;)
Pozdrawiam
Dziewczyny mam pytanie.Czy jesli jestem na wychowawczym i zajde w ciaze,napisze do pracodawcy wniosek o przerwanie urlopu wychowaczego,bo jestem w ciazy i chce isc na zwolnienie to pracodawca ma prawo sie nie zgodzic przewac mi tego urlopu?Czy musi to zrobic?
hop hop
A ja tam nie zamierzam sie cackac z moim pracodawca. Jak los da, to bedac na wychowawczym z pierwszym dzieckiem chce zajsc w ciaze z kolejnym (z racji wieku nie mam na co czekac) i wtedy od razu przerywam wychowawczy i ide na zwolnienie lekarskie. Kasa bedzie leciec a ja bede miala duzo czasu zeby zaczac sie rozgladac za lepsza praca. Niestety, takie czasy, ze trzeba kombinowac. Nie bede miec skrupulow, bo nie uwazam obecnej pracy za spelnienie marzen - zero motywacji do pracy , potrafia tylko wymagac a nie docenia jak czlowiek sie stara. Od 4 lat nie dostalam zadnej podwyzki i raczej nic sie nie zmieni w tej kwestii. Dlatego wykorzystam co mi przysluguje do maximum.
image
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Odpowiadając na pytanie Mamyalanka - pracodawca musi się zgodzić na Twój powrót do pracy. Takie podanie składa się na 30 dni przed datą powrotu - w praktyce jeśli wysyłasz pocztą to kilka dni jeszcze dolicz.
Jak byś potrzebowała wzór pisma o przerwanie urlopu daj znać - przerabiałam to ostatnio.
Nawet jak powiem ze jestem w ciazy i chce odrazu pojsc na zwolnenie?czy lepiej nic nie mowic i ja zaskoczyc:)
mamaalanka - ja będąc na wychowawczym zaszłam w druga ciążę postawiłam sprawę jasno przed szefostwem ( 10 lat u nich pracowałam chciałam być w porządku w stosunku do nich ) to mi się nie zgodzili - tłumacząc że idąc na zwolnienie będę dla nich przez pierwszy miesiąc kosztem.
Ale moja znajoma pracuje w szkole państwowej i dyrektor się jej zgodził, ustalili że w dniu stawienia się do pracy przyniesie zwolnienie lekarskie.
Wszystko zależy od ludzi i firmy. Prywaciarze liczą każdą złotówkę.
Wlasnie. U prywaciarzy moze byc ciezko. Mi na szczescie to nie grozi;)
image
No wlasnie,ja pracowalam w gab kosm i mam jeszcze na dodtaek z moja szefowa na pienku,takze jesli juz zajde w druga ciaze i zloze wniosek o przerwanie urlopu to nie bede mowic o ciazy.Tak chyba bedzie najlepiej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
kachnat a co zrobilas gdy oni sie nie zgodzili?Moglas im zaproponowac ze nie beda musieli placic ci za ten pirwszy mc.
Basiula ja bylam w takiej sytuacji, złożyłam wniosek o przerwanie wychowawczego, i to zalezy od pracodawcy, bo mozesz podac jakąs datę nawet "za tydzien" i jak sie zgodzi to ok , a jak nie, to jest ustawowe 30 dni.
W dniu w którym mialam wrócic do pracy przyniosłam zwolnienie i caly czas mam placone 100%
image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
3oko,ale jak skladalz wniosek o przerwanie urlopu to powiedzialas jaki jest powod?
Ło dżizas, jakbym byłą pracodawcą, to nigdy bym żadnej kobiety nie zatrudniła. No chyba że taką, która by mi przyniosła zaświadczenie, że jest po menopauzie albo ma usuniętą macicę :P
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
pewnie masz racje ale trzeba kombinowac:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Zadawałam to pytanie rok temu jak mała miała 2 miesiące ;) Poukładało się tak, że wróciłam do pracy (i bardzo lubię tam chodzić) i na razie nie myślę o 2 dziecku bo nas na nie nie stać :/ Ale może kiedyś...
to ja odnowilam watek bo jestem ciekawa jak to jest
mamaalanka ja powiedzialam prawde, ze jestem w ciazy i ze od razu pójde na zwolnienie, ale ja pracuje w budżetówce wiec tez inaczej na to patrzą
image
image
wiem wiem mamaalanka że to Ty :) ja tak po prostu od siebie dodałam :) pozdrawiam!
My narazie myslimy o drugim dziecku,ale wole sie juz dowiedziec.zeby chociaz troche kasy wyciagnac od nich:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
czy na każdym etapie ciąży można tak zrobić? nie będzie podejrzane że kobieta powiedzmy w 6 m-cu przerywa wychowawczy żeby pracować i daje l4? czy nic nie mogą zrobić ,nawet jak wyda się to podejrzane?
podnoszę,podpowiedzcie jak to jest bo nie wiem co robić
nikt nie wie
czasami nie możliwości przerwać wychowawczego, więc po porodzie będziesz na macierzyńskim.Pamiętaj, że ponownie lepiej jest wrócic na wychowawczy na STARSZE dziecko-do 4roku życia(MAX 3 lata). Na Drugie dziecko można wykorzystać później.Mnie zle poinformowali w pracy i obecnie jestem na bezpłatnym urlopie, bo URLOP WYCHOWAWCZY SIĘ wyczerpał, a dziecko ma 3,5 roku

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Trening siłowy w ciąży (6 odpowiedzi)

Witajcie. Jestem w 9 tygodniu pierwszej ciąży. Do tej pory ostro trenowałam - treningi siłowe -...

malejące piersi po porodzie? :) heh... (60 odpowiedzi)

hej dziewczęta... Temat może i banalny, ale dla mnie taki se :) Pytam z ciekawości-czy...

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (17 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

do góry