Widok
ciezarna matka chrzestna?
Moje malenstwo ma juz prawie 7 miesiacy i wkoncu chcialabym go ochrzcic! problem polega na tym, ze osoba ktora chce na matke chrzestna jest w ciazy...slyszalam ze takie osoby nie powinny byc matkami chrzestnymi bo to zle wrozy dla nienarodzonego dziecka czy to prawda? wiem ze w niektorych parafiach ksiadz nie udzielil chrztu z takiego powodu;/ wiecie cos na ten temat?
wg mnie dar maciezyństwa jest od boga, wiec odmówienie z tego powodu przez księdza jest paranoją.......
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com

ciężarna matka chrzestna - to jeden z naszych polskich wspaniałych przesądów, takich jak np: nie przechodzenie ciężarnej pod linkami z praniem (dziecko okręci się pępowiną), pilnowanie by na chrzcinach świeca nie zgasła -bo dziecku wróży śmierć.
Mamy tego pełno, jedni w to wierzą a inni nie - ja bym się tym nie przejmowała.
Mamy tego pełno, jedni w to wierzą a inni nie - ja bym się tym nie przejmowała.
ja miałam podobną sytuację miałam byc matka chrzestną ale potem okazało sie własnie , że sama jestem w ciąży - wiem , że to przesąd ale wspólnie z rodzicami dziecka zdecydowalismy , zeby nie kusić jednak losu :-)))) i matka chestną została moja kuzyka ....ale ja i tak traktuję to dziecko jak mojego chrześniaka :-) Pozdr.
Milunia napisał(a):
> Moje malenstwo ma juz prawie 7 miesiacy i wkoncu chcialabym go
> ochrzcic! problem polega na tym, ze osoba ktora chce na matke
> chrzestna jest w ciazy...slyszalam ze takie osoby nie powinny
> byc matkami chrzestnymi bo to zle wrozy dla nienarodzonego
> dziecka czy to prawda?
Trafiłaś na głupiego księdza. Nie wierz w te zabobony bo niby co się stanie? Dziecko może umrzeć tak jak ty, ja czy ktokolwiek w każdej chwili np. podczas przechodzenia przez ulicę do sklepu albo np. balkon się zawali. Czym tu się przejmować?
Księdza zmień. Inny nie będzie pewnie takich bzdur opowiadał.
"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.
> Moje malenstwo ma juz prawie 7 miesiacy i wkoncu chcialabym go
> ochrzcic! problem polega na tym, ze osoba ktora chce na matke
> chrzestna jest w ciazy...slyszalam ze takie osoby nie powinny
> byc matkami chrzestnymi bo to zle wrozy dla nienarodzonego
> dziecka czy to prawda?
Trafiłaś na głupiego księdza. Nie wierz w te zabobony bo niby co się stanie? Dziecko może umrzeć tak jak ty, ja czy ktokolwiek w każdej chwili np. podczas przechodzenia przez ulicę do sklepu albo np. balkon się zawali. Czym tu się przejmować?
Księdza zmień. Inny nie będzie pewnie takich bzdur opowiadał.
"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.
niestety mialam dokladnie te sama sytuacje niedawno .we wrzesniu mialam byc chrzestna mojego jedynego bratanka.poniewaz jednak jestem w ciazy ksiądz sie nie zgodził. chore chore i jeszcze raz chore!
A co najgorsze...80% katolików(glownie oczywiscie ludzie starsi i w srednim wieku) tez w to wierzy...... Masakra jakas....:/
A co najgorsze...80% katolików(glownie oczywiscie ludzie starsi i w srednim wieku) tez w to wierzy...... Masakra jakas....:/
bzdura, ja byłam matką chrzestną w ciąży, chociaż mnie dookoła straszyli. Miałam ochotę tych ludzi podusić. co za ciemnota......
ja miałam inny przypadek ... poproszono mnie i mojego ówczesnego chłopaka na chrzesnych i słyszałam wiele głosów, że nieślubnej pary nie prosi sie na chrzesnych, bo się rozstają (kilka przypadków znanych z autopsji)
nie uwierzyliśmy w to i teraz jesteśmy małżeństwem, mamy najkochańszą Córeczkę Chrzesną pod słońcem, a sami jesteśmy szczęśliwi i oczekujemy swojego Szkraba :)
nie wierzę w przesądy, a słyszałam ich już setki! :)
nie uwierzyliśmy w to i teraz jesteśmy małżeństwem, mamy najkochańszą Córeczkę Chrzesną pod słońcem, a sami jesteśmy szczęśliwi i oczekujemy swojego Szkraba :)
nie wierzę w przesądy, a słyszałam ich już setki! :)
url=http://www.maluchy.pl]
[/url]

Pozdrawiam, takie opinie to sa przesady i zabobony a ten ksiądz to zle trafilas!!!Ja bylam w ciazy gdy poproszono mnie czy nie zostane matka chrzestna, oczywiscie sie zgodzilam, chociaz dochodzily mnie glosy ze tak byc nie powinno ale ksiadz, ktory udzielal chrztu wysmial te opinie i uspokoilam sie. Chrzest sie odbyl, wszystko jest ok a nasze dzieci sie przyjaznia...
Kobieta w ciąży nie może być matką chrzestną, ponieważ jest zawieszona pomiędzy dwoma światami. Kobieta/matka jest co prawda osobą ochrzczoną, ale dziecko, które nosi, nie należy jeszcze do koscioła, nie przyjeło sakramentu chrztu świętego. Zgodnie z tradycją taka kobieta nie może być światkiem jakiegokolwiek sakramentu, ponieważ tkwi w niej pogańskie ziarno.