Widok
na święta:
u nas będzie pieczona szynka :] koniecznie z ćwikłą ;) i sałatka jarzynowa - bez tego nie ma żadnych świąt ;) (obojętnie czy Bożego Narodzenia czy Wielkanocy) prawdopodobnie uduszę też białą kiełbaskę (oczywiście naszą ulubioną, leśną, cienką)
mega pyszny, staropolski bigos (z wielką ilością różnego mięsa, suszonymi grzybami, wędzonymi śliwkami, czerwonym wytrawnym winem) :)
flaki :)
na Wigilię chcę wypróbować 2 nowe przepisy na śledzie :] tak mi się spodobały, że nie odpuszczę ;) (ale zrobię po 1/3-1/2 porcji)
http://swieta.wp.pl/przepisy-swiateczne/sledzie-na-slodko-z-cebula-i-rodzynkami,11,1.html
http://swieta.wp.pl/przepisy-swiateczne/sledzie-w-majeranku,15,1.html
u nas będzie pieczona szynka :] koniecznie z ćwikłą ;) i sałatka jarzynowa - bez tego nie ma żadnych świąt ;) (obojętnie czy Bożego Narodzenia czy Wielkanocy) prawdopodobnie uduszę też białą kiełbaskę (oczywiście naszą ulubioną, leśną, cienką)
mega pyszny, staropolski bigos (z wielką ilością różnego mięsa, suszonymi grzybami, wędzonymi śliwkami, czerwonym wytrawnym winem) :)
flaki :)
na Wigilię chcę wypróbować 2 nowe przepisy na śledzie :] tak mi się spodobały, że nie odpuszczę ;) (ale zrobię po 1/3-1/2 porcji)
http://swieta.wp.pl/przepisy-swiateczne/sledzie-na-slodko-z-cebula-i-rodzynkami,11,1.html
http://swieta.wp.pl/przepisy-swiateczne/sledzie-w-majeranku,15,1.html
moja działka to ciasta, makowiec zawijany, sernik i drożdżówka - załatwione. zastanawiam się nad piernikiem (lub czymś piernikowym ;))
http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-piernikowe-z-czekolada
http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-miodowe
http://www.mojewypieki.com/przepis/piernik-przekladany - ten miałam rok temu ;)
http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-piernikowe-z-czekolada
http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-miodowe
http://www.mojewypieki.com/przepis/piernik-przekladany - ten miałam rok temu ;)
te śledzie w majeranku mmm mogą byc pycha ,a jesli chodzi o takie na słodko to ja rok temu zaeksperymentowałam tez z takimi na słodko tylko z innego przepisu ale cos podobnego i kazdy spróbował aby spróbowac a reszta poszła na zmarnowanie,nie przyjeły się u nas .W tym roku zrobie biało -czerwone Twoje Agusia z żurawiną ( dostałam swieżą :) )
No a poza tym to
sałatka jakas ale nie wiem jeszcze jaka ;)
ryba po grecku
bigos
barszcz
może łazanki z kapustą
z ciast to makowiec i sernik
na swiateczne obiady to pieczen z karkówki i zrazy wołowe
No a poza tym to
sałatka jakas ale nie wiem jeszcze jaka ;)
ryba po grecku
bigos
barszcz
może łazanki z kapustą
z ciast to makowiec i sernik
na swiateczne obiady to pieczen z karkówki i zrazy wołowe
a u Nas na Wigilię barszcz, ryba po grecku, śledź z cebulką i ogórkiem w oleju, pierogi własnej roboty, bigos, rybka smażona jeszcze nie wiem jaka, sałatka tradycyjna i może jakaś jeszcze, kapustka z pieczarkami, z ciast makowiec, coś z kremem, sernik się przejadł jak w ciąży byłam ;) ciastka maślane i piernikowe też własnej roboty. Chociaż można , my nie jemy mięs w Wigilię
pieczeń i zraziki i może coś jeszcze, za dużo nie wymyślaamy , bo chrzest córcia ma w drugi dzień świąt
pieczeń i zraziki i może coś jeszcze, za dużo nie wymyślaamy , bo chrzest córcia ma w drugi dzień świąt
Mieliśmy wyjeżdżać na przysłowiowe gotowe, ale zostajemy, więc oto efekt weekendowych zastanowień nad menu:
- pierogi
- łazanki
- conchiglioni z łosiem
- łosoś na cieście francuskim
- paszteciki z kapustą
- barszcz
- dorsz po japońsku (roladki na kołderce porowej)
- pstrąg pieczoy
- i jakiś filet smażony tradycyjnie
- sałatka z selera i ananasa
to na tyle z pomysłów
- pierogi
- łazanki
- conchiglioni z łosiem
- łosoś na cieście francuskim
- paszteciki z kapustą
- barszcz
- dorsz po japońsku (roladki na kołderce porowej)
- pstrąg pieczoy
- i jakiś filet smażony tradycyjnie
- sałatka z selera i ananasa
to na tyle z pomysłów
Moniss - fajnie, że zdobyłaś świeżą żurawinę :D ta sałatka jest pyszna i pięknie wygląda :]
wczoraj kupiłam jeszcze piękny schab do upieczenia :] albo może zrobię w mleku?
i wzięło mnie na święta zrobić kotletów z piersi wg przepisu Męża mojej Koleżanki ;) wg nich niby KFC ;) to będą do dogrzania w święta :]
znalazłam też przepis od Koleżanki na roladę serowo-pieczarkową - ale chyba sobie odpuszczę :]
na Wigilię będzie też dorsz po grecku, karp smażony, sałatka jarzynowa :] te 2 nowe rodzaje śledzi :] barszczyk i 2 rodzaje pasztecików (z kapustą i ze szpinakiem), kompot z suszu :]
przydałaby się jeszcze jakaś rybka w galarecie :] i coś pewnie zrobię :]
może zrobię też dorsza na ciepło? pieczonego z pieczarkami?
wczoraj kupiłam jeszcze piękny schab do upieczenia :] albo może zrobię w mleku?
i wzięło mnie na święta zrobić kotletów z piersi wg przepisu Męża mojej Koleżanki ;) wg nich niby KFC ;) to będą do dogrzania w święta :]
znalazłam też przepis od Koleżanki na roladę serowo-pieczarkową - ale chyba sobie odpuszczę :]
na Wigilię będzie też dorsz po grecku, karp smażony, sałatka jarzynowa :] te 2 nowe rodzaje śledzi :] barszczyk i 2 rodzaje pasztecików (z kapustą i ze szpinakiem), kompot z suszu :]
przydałaby się jeszcze jakaś rybka w galarecie :] i coś pewnie zrobię :]
może zrobię też dorsza na ciepło? pieczonego z pieczarkami?
pomyliłam nazwy, bo po japońsku to jest w sosie słodko-kwaśnym z korniszonami, ale ta też była dobra.
robiłam z jakiegoś przepisu z netu jak to ja "na oko":
http://wwwpysznejedzonko.blox.pl/2010/12/Ryba-po-japonsku.html
http://kuchniaaleex.blogspot.com/2012/09/ryba-po-japonsku-wg-aleex.html
http://kulinarnapasja.blogspot.com/2012/02/ryba-po-japonsku.html
....
z tym lososiem na cieście francuskim to zamierzam eksperymentować, bo nie znalazłam takiego przepisu, może nie potrafię tego nazwać a chcę zrobić tak:
ciasto francuskie pokroić na kwadraty, położyć na to jakis ser - mozarelle? lub coś innego, na to łosoć wedzony, ew. trochę brokuła, przysypać przyprawami i upiec takie ciasteczka, zrobić do tego dip.
robiłam z jakiegoś przepisu z netu jak to ja "na oko":
http://wwwpysznejedzonko.blox.pl/2010/12/Ryba-po-japonsku.html
http://kuchniaaleex.blogspot.com/2012/09/ryba-po-japonsku-wg-aleex.html
http://kulinarnapasja.blogspot.com/2012/02/ryba-po-japonsku.html
....
z tym lososiem na cieście francuskim to zamierzam eksperymentować, bo nie znalazłam takiego przepisu, może nie potrafię tego nazwać a chcę zrobić tak:
ciasto francuskie pokroić na kwadraty, położyć na to jakis ser - mozarelle? lub coś innego, na to łosoć wedzony, ew. trochę brokuła, przysypać przyprawami i upiec takie ciasteczka, zrobić do tego dip.
A oto przepis na rybkę w porach, może być dorsz, coś podobnego robiłam i też smakowało.
http://flowerek.com/dieta-dukana/por-z-ryba-lub-ryba-z-porem/
http://www.mojdietetyk.pl/cos_pysznego_zdrowego/roladki-z-dorsza-z-porami-w-kremowym-sosie.html
http://flowerek.com/dieta-dukana/por-z-ryba-lub-ryba-z-porem/
http://www.mojdietetyk.pl/cos_pysznego_zdrowego/roladki-z-dorsza-z-porami-w-kremowym-sosie.html
u nas:
- barszcz z uszkami,
- pierogi z kapustą i grzybami
-krokiety na dwa sposoby (dwa rodzaje kapust, serv żółty, pieczarki)
-dorsz po grecku
-pstrąg w galarecie
-karp smażony
-dwie sałatki, tradycyjna, oraz ryzowa z selerem i prażonym słonecznikiem
-groch z kapustą
-śledzie jakieś takie a'la pod pierzynką z buraczkami
-łosoś na szpinaku w cieście francuskim
-kompot z suszu.
-ciasta i to chyba wsio:)
- barszcz z uszkami,
- pierogi z kapustą i grzybami
-krokiety na dwa sposoby (dwa rodzaje kapust, serv żółty, pieczarki)
-dorsz po grecku
-pstrąg w galarecie
-karp smażony
-dwie sałatki, tradycyjna, oraz ryzowa z selerem i prażonym słonecznikiem
-groch z kapustą
-śledzie jakieś takie a'la pod pierzynką z buraczkami
-łosoś na szpinaku w cieście francuskim
-kompot z suszu.
-ciasta i to chyba wsio:)
rybka w galarecie załatwiona :] dostaniemy od Sąsiadki ;)
postanowiłam pierwszy raz zrobić karpia w migdałach :] wg przepisu Karola Okrasy :] http://blog.wojnanasmaki.pl/3345,pascal-kontra-okrasa-wigilia-i-swieta-kaczka-z-zurawina-karp-w-migdalach-tydzien-xx/
czy któraś z Was robiła tak karpia?
zastanawiam się jeszcze nad dorszem - czy zamiast tradycyjnego u nas(czyli zapiekanego z pieczarkami, kwaśną śmietaną i żółtym serem) nie zrobić takiego pod orzechową pierzynką :] z sosem majonezowo-musztardowym :] http://www.tvp.pl/styl-zycia/magazyny-sniadaniowe/pytanie-na-sniadanie/przepisy/pieczony-dorsz-na-dwa-sposoby-roberta-sowy/9338590
no i moja Mama zmolestowała mnie dzisiaj ;) i zrobię jeszcze sałatkę śledziową z migdałami i orzechami ;)
i ustaliśmy ciasta - kruche z jabłkami, kruche z wiśniami (po pół blachy, pieczone razem), a z białek powstanie keks bakaliowy z jabłkami i makiem :] jedyne ciasto z makiem jakie przełknę ;) przepis mojej Cioci :]
postanowiłam pierwszy raz zrobić karpia w migdałach :] wg przepisu Karola Okrasy :] http://blog.wojnanasmaki.pl/3345,pascal-kontra-okrasa-wigilia-i-swieta-kaczka-z-zurawina-karp-w-migdalach-tydzien-xx/
czy któraś z Was robiła tak karpia?
zastanawiam się jeszcze nad dorszem - czy zamiast tradycyjnego u nas(czyli zapiekanego z pieczarkami, kwaśną śmietaną i żółtym serem) nie zrobić takiego pod orzechową pierzynką :] z sosem majonezowo-musztardowym :] http://www.tvp.pl/styl-zycia/magazyny-sniadaniowe/pytanie-na-sniadanie/przepisy/pieczony-dorsz-na-dwa-sposoby-roberta-sowy/9338590
no i moja Mama zmolestowała mnie dzisiaj ;) i zrobię jeszcze sałatkę śledziową z migdałami i orzechami ;)
i ustaliśmy ciasta - kruche z jabłkami, kruche z wiśniami (po pół blachy, pieczone razem), a z białek powstanie keks bakaliowy z jabłkami i makiem :] jedyne ciasto z makiem jakie przełknę ;) przepis mojej Cioci :]
U nas:
-bigos
-ryba po grecku
-śledzie po kaszubsku
-śledzie w śmietanie
-krokiety z kapustą i grzybami
-pierogi z kapusta i grzybami
-uszka
-barszczyk
-gołąbki
-galereta z kurczaka
-sałatka warzywna
-sałatka gyros
-kotleciki mielone na ostro
-sernik
-makowiec
-metrowiec
-biszkopt z galertka(siostrzeniec uwielbia)
mięsa pieczemy sami,schab ze śliwką,morelą,karkówka,boczek
-bigos
-ryba po grecku
-śledzie po kaszubsku
-śledzie w śmietanie
-krokiety z kapustą i grzybami
-pierogi z kapusta i grzybami
-uszka
-barszczyk
-gołąbki
-galereta z kurczaka
-sałatka warzywna
-sałatka gyros
-kotleciki mielone na ostro
-sernik
-makowiec
-metrowiec
-biszkopt z galertka(siostrzeniec uwielbia)
mięsa pieczemy sami,schab ze śliwką,morelą,karkówka,boczek
u nas narazie w planach :
- barszcz z uszkami
- pierogi z kapustą
- sernik,makowiec,jablecznik
- ryba po grecku
- salatka warzywna
- salatka sledziowa
- salatka gyros
- mielone z pieczarkami
- bigos
- galareta drobiowa dla męża:)
- miesko łopatka pieczona
na obiad w 1 dzien swiat zrazy
i chyba to wsio
aaaa no jeszcze gin z tonikiem dla mnie ;p
- barszcz z uszkami
- pierogi z kapustą
- sernik,makowiec,jablecznik
- ryba po grecku
- salatka warzywna
- salatka sledziowa
- salatka gyros
- mielone z pieczarkami
- bigos
- galareta drobiowa dla męża:)
- miesko łopatka pieczona
na obiad w 1 dzien swiat zrazy
i chyba to wsio
aaaa no jeszcze gin z tonikiem dla mnie ;p
patka19841@wp.pl
ODBIÓR RZECZY ORUNIA GORNA , WYSYŁKA
ODBIÓR RZECZY ORUNIA GORNA , WYSYŁKA
jeśli któraś z Was będzie robiła paszteciki - może te zdjęcia Was zainspirują :] świetne są te paszteciki - gwiazdki :] http://vegazone.blox.pl/2012/12/Kruche-paszteciki-gwiazdki.html
mmm wszystko brzmi nieźle:) ja w tym roku przygotuje karpia w mniej tradycyjny sposób tzn zamiast usmażyć to go upiekę i podam z salsą z grejpfruta i zółtej papryki.
Lokaty terminowe - sprawdź aktualny ranking lokat terminowych.
Józia - u mnie w domu mięso (szynkę, karkówkę, schab, boczek) albo piecze się w rękawie, albo dusi w Zepterze :] dzięki przepisom na domowe wędliny(w specjalnym wątku na forum) weszła jeszcze trzecia opcja - gotowanie w specjalnej marynacie ;)
dzisiaj moja Mama jeszcze wymyśliła kopiec kreta ;) chciała kupić "gotowca" Oetker'a ;) ale jak już ma być - to sama go zrobię od a do z :] jak mi wystarczy czasu i chęci ;)
dzisiaj moja Mama jeszcze wymyśliła kopiec kreta ;) chciała kupić "gotowca" Oetker'a ;) ale jak już ma być - to sama go zrobię od a do z :] jak mi wystarczy czasu i chęci ;)
Ola - nie robię mięsa wg jakiegoś przepisu :] przyprawiam wg nastroju ;) co mi wpadnie w ręce :] dzisiaj dałam 2 łyżki oleju, dużo tymianku, czosnku, trochę jarzynki, zieloną czubrycę, w ręce wpadła mi końcówka marynaty staropolskiej - to dodałam :] dosypałam ziół prowansalskich :] wszystko wymieszałam, posmarowałam szynkę, obłożyłam plastrami czerwonej cebuli, włożyłam do miski, zakryłam folią aluminiową i niech się "przegryza" do rana :] rano włożę w rękaw i upiekę :]
każde mięso tak traktuję :] dzisiaj nie sięgałam wcale po przyprawy na górnych półkach ;) (mam przyprawy na 2 półkach, parapecie i w szafce na 1 półce) wykorzystałam tylko to, co miałam na parapecie ;) dlatego np. zabrakło rozmarynu ;) bo jest na półce ;P
czasem dodam miód/wino wytrawne/musztardę/keczup/powidła/ocet winny lub sok z cytryny :)
ogólnie robię totalny mix przypraw i ziół :]
jak mam natchnienie, to dziurawię mięso nożem i w te dziurki wkładam plasterki lub paski czosnku :] albo kawałki liści laurowych :] i tak zostawiam na noc(oczywiście do tego przyprawy i zioła na mięso)
w Zepterze jest jeszcze fajniej - mocno podgrzewam patelnię, odkrywam ją, wkładam mięso i obsmażam z każdej strony na rumiano, później przykrywam i dalej samo się robi :] bez użycia tłuszczu ;] czasem trzeba podlać lekko wodą :]
a schab jutro zrobię wg przepisu Asiuni http://forum.trojmiasto.pl/domowe-wedliny-t188983,1,16.html z 1 postu ;) (tylko na kuchence gazowej inaczej trzeba gotować)
każde mięso tak traktuję :] dzisiaj nie sięgałam wcale po przyprawy na górnych półkach ;) (mam przyprawy na 2 półkach, parapecie i w szafce na 1 półce) wykorzystałam tylko to, co miałam na parapecie ;) dlatego np. zabrakło rozmarynu ;) bo jest na półce ;P
czasem dodam miód/wino wytrawne/musztardę/keczup/powidła/ocet winny lub sok z cytryny :)
ogólnie robię totalny mix przypraw i ziół :]
jak mam natchnienie, to dziurawię mięso nożem i w te dziurki wkładam plasterki lub paski czosnku :] albo kawałki liści laurowych :] i tak zostawiam na noc(oczywiście do tego przyprawy i zioła na mięso)
w Zepterze jest jeszcze fajniej - mocno podgrzewam patelnię, odkrywam ją, wkładam mięso i obsmażam z każdej strony na rumiano, później przykrywam i dalej samo się robi :] bez użycia tłuszczu ;] czasem trzeba podlać lekko wodą :]
a schab jutro zrobię wg przepisu Asiuni http://forum.trojmiasto.pl/domowe-wedliny-t188983,1,16.html z 1 postu ;) (tylko na kuchence gazowej inaczej trzeba gotować)