Re: co dziś na obiad cz. 22 - wiosenna:)
a ja robię zupełnie inaczej:-) :
filet świeży z łososia - ok. 500 g
śmietanka 30% 300 ml
kapary - 50 g
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
...
rozwiń
a ja robię zupełnie inaczej:-) :
filet świeży z łososia - ok. 500 g
śmietanka 30% 300 ml
kapary - 50 g
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
łyżka oliwy
1/3 szklanki białego wina
sól, pieprz
Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (pieczemy ok. 20-30 minut - dokładnie tyle, ile zajmie nam sporządzenie sosu). Cebulę i czosnek drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wsypujemy cebulę z czosnkiem oraz kapary. Smażymy często mieszając. W momencie odparowania płynu, dolewamy wino. Gdy wino odparuje, dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem i redukujemy sos aż zgęstnieje. Upieczonego łososia polewamy dużą ilością sosu. Podawać z brokułami ugotowanymi na parze.Sos jest na prawdę pyszny, polecam!
zobacz wątek