Widok
Dzisiaj idziemy na obiad do 'Nalesniki jak smok' ,mama sobie zarzyczyla bo dzis sa jej urodziny ;)
Wiec widze ze nalesnikowa sroda u wiekszosci sie szykuje.
A ostatnio nie mam 'weny' na gotowanie bo maz za granica wiec dla siebie samej nie chce mi sie robic i jestem czestym gosciem na obiadku mamusi;)
Wiec widze ze nalesnikowa sroda u wiekszosci sie szykuje.
A ostatnio nie mam 'weny' na gotowanie bo maz za granica wiec dla siebie samej nie chce mi sie robic i jestem czestym gosciem na obiadku mamusi;)
u mnie naleśniki z farszem mięso-pieczarki sosik były wczoraj , dzisiaj mama ugotowała- a tak w zasadzie wczoraj wieczorem na dzisiaj- grochóweczke z mięskiem, tylko obiore ziemnieki i jakas surówke kupie i jest obiad- u mnie gotuje tak co drugi dzien - na dole mieszka mama u góry my i nie ma sensu żeby każda codziennie gotowała:)
a pozatym jej to lepiej wychodzi
a pozatym jej to lepiej wychodzi
Dziewczyny tak czytam te wasze przepisy i sa calkiem calkiem tylko mysle ze niektore troche czasochlonne.
A Wy pracujecie czy siedzicie w domku?
Ja jak wracam z pracy to nie chce mi sie juz nic kombinowac co zabiera duzo czasu i zawsze robie cos na szybkiego..przewaznie kotlety...na szczescie to ulubione danie mojego meza.
A Wy pracujecie czy siedzicie w domku?
Ja jak wracam z pracy to nie chce mi sie juz nic kombinowac co zabiera duzo czasu i zawsze robie cos na szybkiego..przewaznie kotlety...na szczescie to ulubione danie mojego meza.
ok:)
sos do makaronu
puszka pomidorów
100g surowego boczku
duza cebula
2 zabki czosnku
płaska łyzeczka bazylii
szczypiorek
tymianek
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
rozgrzewam olej, wrzucam czosnek, dodaję cebulę. gdy się zeszkli, wrzucam pokrojony w kostkę boczek.
dodaję gałkę muszkat.
potem puszka z pomidorami, reszta ziół i troszkę wody- duszę na małym ogniu.
do tego makaron -na wierzch szczypiorek.
sos do makaronu
puszka pomidorów
100g surowego boczku
duza cebula
2 zabki czosnku
płaska łyzeczka bazylii
szczypiorek
tymianek
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
rozgrzewam olej, wrzucam czosnek, dodaję cebulę. gdy się zeszkli, wrzucam pokrojony w kostkę boczek.
dodaję gałkę muszkat.
potem puszka z pomidorami, reszta ziół i troszkę wody- duszę na małym ogniu.
do tego makaron -na wierzch szczypiorek.
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
jak psy wierne pod nasz dom...
Brokuły w sosoie serowym
brokuł
ser feta
2zabki czosnku
majonez
jogurt naturalny lub smietana
ser zolty
dwa grube plastry szynki
2 jajka
1.jajka plus majonez plus smietana- wymieszac.
2.ser zetrzec, szynke pokroić dodac czosnek i wrzucic do mieszniny jajecznej i dodac fetę.
3.brokuły ugotowac,odcedzić.ułozyc w naczyniu zaroodpornym i polac sosem jajeczno-szynkowo- fetowym.
4.włozyc do piekarnika na 20-30min 180 st.
brokuł
ser feta
2zabki czosnku
majonez
jogurt naturalny lub smietana
ser zolty
dwa grube plastry szynki
2 jajka
1.jajka plus majonez plus smietana- wymieszac.
2.ser zetrzec, szynke pokroić dodac czosnek i wrzucic do mieszniny jajecznej i dodac fetę.
3.brokuły ugotowac,odcedzić.ułozyc w naczyniu zaroodpornym i polac sosem jajeczno-szynkowo- fetowym.
4.włozyc do piekarnika na 20-30min 180 st.
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
jak psy wierne pod nasz dom...
to co mój mąż baaardzo lubi (ja nie lubię parówek i nie jadam )
8 cienkich parówek
1jajko
ostra papryka w proszku
sól pieprz
tarta bułka
1.rozbić jajko , dodac do niego ostra paprykę, sól, pieprz i wymieszac widelcem
2parówki maczac w jajku, potem w tartej bułce
3. smazyc na rozgrzanej patelni.
do tego robię sałatkę z ogórka
ogórek swiezy plus 2 ziemniaki gotowane plus koper plus szczypior plus majonez i sól, pieprz
8 cienkich parówek
1jajko
ostra papryka w proszku
sól pieprz
tarta bułka
1.rozbić jajko , dodac do niego ostra paprykę, sól, pieprz i wymieszac widelcem
2parówki maczac w jajku, potem w tartej bułce
3. smazyc na rozgrzanej patelni.
do tego robię sałatkę z ogórka
ogórek swiezy plus 2 ziemniaki gotowane plus koper plus szczypior plus majonez i sól, pieprz
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
jak psy wierne pod nasz dom...
to czas na wołowinkę
200g mielonej wołowiny
1cebula
puszka pomidorów
sól, pieprz
jogurt nat
1jajko
50g tartego sera
1.cebule zeszklić na patelni, dodac mieso. potem pomidory z puszki, sol, pieprz.
2.przełozyc do naczynia zaroodp.
3.rozmącic jajko z jogurtem , dodac do tego straty ser---polac na mieso z pomidorami
4.piec 30-40min w 180
200g mielonej wołowiny
1cebula
puszka pomidorów
sól, pieprz
jogurt nat
1jajko
50g tartego sera
1.cebule zeszklić na patelni, dodac mieso. potem pomidory z puszki, sol, pieprz.
2.przełozyc do naczynia zaroodp.
3.rozmącic jajko z jogurtem , dodac do tego straty ser---polac na mieso z pomidorami
4.piec 30-40min w 180
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
jak psy wierne pod nasz dom...
dobre na kolację - serowy pudding
4duze kromki chleba tostowego
100g sera
2jajka
masło
300ml mleka
sól, pieprz
1.wysmarowac masłem naczynie zaroodp.
2. chlebek ułoyc na dnie naczynia (lubie go przekroic na trojkąty)
3. posypac chlebek 12/stratego sera
4.teraz druga warstwa chelbka
5.posypac serem
6.jajka rozmącić, dodac mleko , sól, pieprz - zalac chleb z serem.
piec 30-40 min w 180.
4duze kromki chleba tostowego
100g sera
2jajka
masło
300ml mleka
sól, pieprz
1.wysmarowac masłem naczynie zaroodp.
2. chlebek ułoyc na dnie naczynia (lubie go przekroic na trojkąty)
3. posypac chlebek 12/stratego sera
4.teraz druga warstwa chelbka
5.posypac serem
6.jajka rozmącić, dodac mleko , sól, pieprz - zalac chleb z serem.
piec 30-40 min w 180.
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
jak psy wierne pod nasz dom...
u mnie zawsze jest tak, ze jak zastanawiam sie nad obiadem w pracy...i im wiecej wymyslam to i tak tego nie robie...wczoraj miala byc zupka od mamy i nalesniki a okazalo sie ze moj mezus wrocil szybciej z pracy i zrobil zupke grzybowa i kotleciki :) :) dzis znowu sie zastanawiam co zrobic na obiadek...ciekawe co mnie dzis zaskoczy...hihih....ale powaznie mysle, o kopytkach bo juz dawno nie jadlam...z maselkiem i bulka tarta ...
moje najnowsze odkrycie na obiad w 10 minut: Makaron z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym.
Gotuje makaron (kokardki, rurki lub inny z tych większych)
W międzyczasie wrzucam na patelnię porwanego łososia (takie lekko podwędzane różowe plastry, zafoliowane - są w lodówkach w biedronce, w bomi i innych marketach), po jakichś 3 minutach wlewam na patelnię śmietanę (chyba 18 albo 22 %, taka "do zupy") i też dusże to ze 4 minuty, podczas których trę żółty ser, albo kroję na kawałki mozarellę i siekam koperek - które to składniki potem dorzucam do łososia ze śmietaną. Jak się serek ładnie rozpuści - to zawartość patelni wylewam na makaron i obiad gotowy. NAwet czasem nie trzeba doprawiać, bo łosoś jest już słony.
Gotuje makaron (kokardki, rurki lub inny z tych większych)
W międzyczasie wrzucam na patelnię porwanego łososia (takie lekko podwędzane różowe plastry, zafoliowane - są w lodówkach w biedronce, w bomi i innych marketach), po jakichś 3 minutach wlewam na patelnię śmietanę (chyba 18 albo 22 %, taka "do zupy") i też dusże to ze 4 minuty, podczas których trę żółty ser, albo kroję na kawałki mozarellę i siekam koperek - które to składniki potem dorzucam do łososia ze śmietaną. Jak się serek ładnie rozpuści - to zawartość patelni wylewam na makaron i obiad gotowy. NAwet czasem nie trzeba doprawiać, bo łosoś jest już słony.
A swoją drogą to podziwiam niektóre z Was za kulinarną cierpliwość. Jak przeczytałam o żurku w chlebie, naleśnikach przeróżnych, karkówkach albo dwudaniowych obiadach - to moja kucharska duma została urażona :) Myślałam, że jestem niezła w te klocki, ale takich pracochłonnych rzeczy to w życiu nie robiłam.
wiedzialam, ze nic z moich kopytek dzisiaj :( moj K dzwonil, ze nie bedzie go na obiedzie i zje cos na miescie a dla mnie samej to mi sie nie chce robic...wiec ide na zupke do mamy hihih :)
a odnosnie szybkich przepisow to polecam wszystkie dania z parowaru, blyskawicznie sie robi i naprawde super smakują :)
mozna rybke wrzucic, do tego warzywka dodac przyprawy i obiadek gotowy :)
a odnosnie szybkich przepisow to polecam wszystkie dania z parowaru, blyskawicznie sie robi i naprawde super smakują :)
mozna rybke wrzucic, do tego warzywka dodac przyprawy i obiadek gotowy :)
Ja robie tak "falszywe" golabki,Mielone do niego dodaje, jajko, kapuste pekinska drobno pokrojona, bulke tarta,przyprawy wszysto mieszam i formuje w takie wieksze podluzne klopsy.maczam je w mace i lekko podsmarzam.Potem wszystkie do wiekszego gara.W osobnym garnku gotuje wode do niej dodaje przeciez pom. i przyprawy,zalewam tym "golabki" dodaje ze dwie cebule pokrojone w paski.Aha zapomniala bym jak zostanie tluszcz na patelni po smarzeniu tych pulpetow wlac troche to garnka z sosem doda smaku.Gotuje ok godzine na koncu zageszczam maka
ja robię podobnie, ale dodaję zwykłą biała kapustę, mielone, ryż lekko podgotowany, jajka, podsmażam bez obtaczania w mące i przecier pomidorowy dodaję na końcu :)
ogólnie opieram się na przepisie:
http://www.smaczny.pl/przepis,golabki_inaczej
ogólnie opieram się na przepisie:
http://www.smaczny.pl/przepis,golabki_inaczej
fajny wątek :)
dla lubiących rózne zapiekane smakołyki prosty i bardzo smaczny obiadek:
-1 op ravioli lub tagiatelle (małe pierożki) podgotować
-1 słoiczek pesto (w zasadzie to wszystko jedno jakie ja najbardziej lubie takie z mascarpone)
-1 brokuł pociąć na różyczki i podotować
-1 op małej marchewki (karotka) tez podgotować
Podgotowane ravioli wymieszać z pesto, przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać podgotowane brokuły i marchewkę zasypać serem i zapiec.
Jest mega wyżerka :)
Smacznego i dla zachęty :)
dla lubiących rózne zapiekane smakołyki prosty i bardzo smaczny obiadek:
-1 op ravioli lub tagiatelle (małe pierożki) podgotować
-1 słoiczek pesto (w zasadzie to wszystko jedno jakie ja najbardziej lubie takie z mascarpone)
-1 brokuł pociąć na różyczki i podotować
-1 op małej marchewki (karotka) tez podgotować
Podgotowane ravioli wymieszać z pesto, przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać podgotowane brokuły i marchewkę zasypać serem i zapiec.
Jest mega wyżerka :)
Smacznego i dla zachęty :)
Ja już ze swojego obiadu się śmieję- dostałam od teściowej prawdziwą, wiejską perliczkę (tłuuusta). Ugotowałam z niej rosół z makaronem- jedliśmy dwa dni, dziś z tego rosołu zrobiłam pomidorową z ryżem (jeszcze zostało), a na jutro zrobię potrawkę w sosie koperkowym z mięsa tej "wiecznie żywej" perliczki. To się nazywa gospodarność :-))))
A u mnie dzis była polędwiczka w sosie paprykowym z kopytkami i mizerią.
Jestem mało doświadczoną kuchareczką, ale za to bardzo spodobało mi się kucharzenie :) Wszystkie mięsa mam juz wypróbowane, taraz czas na podroby.
I tak - jutro robie po raz pierwszy żołądki z sosie gulaszowym z buraczkami i chyba kaszą (bądź ziemniakami). Niedawno mieliśmy wątróbkę z jabłkami w sosie --> pyyycha!
Życzę samej przyjemności kucharzenia :)))
Jestem mało doświadczoną kuchareczką, ale za to bardzo spodobało mi się kucharzenie :) Wszystkie mięsa mam juz wypróbowane, taraz czas na podroby.
I tak - jutro robie po raz pierwszy żołądki z sosie gulaszowym z buraczkami i chyba kaszą (bądź ziemniakami). Niedawno mieliśmy wątróbkę z jabłkami w sosie --> pyyycha!
Życzę samej przyjemności kucharzenia :)))
sałatka - w tym wątku podałam 3 przepisy na pyyyyyyyszne wątróbki drobiowe ;) http://forum.trojmiasto.pl/Pomysl-na-Obiad-t22090,1,16.html?hl=wątróbki #hl
(i nie tylko) :)
my dzisiaj obiad jedliśmy u Teściów :) ziemniaczki + gulasz wołowy + sałatka buraczki z papryką :)
na kolację zamówiliśmy pizze ze Skrzypka :)
(i nie tylko) :)
my dzisiaj obiad jedliśmy u Teściów :) ziemniaczki + gulasz wołowy + sałatka buraczki z papryką :)
na kolację zamówiliśmy pizze ze Skrzypka :)
Jesli ktoras z Was lubi białą kiełbaske to podaje przepis na kiełbase zapiekaną z cebulka i jabkiem:)
kilka sztuk białej kiełbasy (surowej) wzaleznosci ile jest osob:)
2 duze cebule lub 4 małe
2 jabłka
Kiełbaske obsmażyc na patelni az sie zarumieni
cebule pokroic w paski
jabłko zetrzec na tarce o grubych oczkach
cebule i jabłko wymieszac razem ,kiełbaske przełozyc do żaroodpornego naczynia i przykryc ja cebula i jabłkiem (mozna przykryc jeszcze folia aluminiowa na 10 minut ze troche pusciła sok)
Piec w 160 st. przez 30-40 min.
kilka sztuk białej kiełbasy (surowej) wzaleznosci ile jest osob:)
2 duze cebule lub 4 małe
2 jabłka
Kiełbaske obsmażyc na patelni az sie zarumieni
cebule pokroic w paski
jabłko zetrzec na tarce o grubych oczkach
cebule i jabłko wymieszac razem ,kiełbaske przełozyc do żaroodpornego naczynia i przykryc ja cebula i jabłkiem (mozna przykryc jeszcze folia aluminiowa na 10 minut ze troche pusciła sok)
Piec w 160 st. przez 30-40 min.
Na patelni podgrzewam olej/oliwe i wrzucam cebule posiekana, czosnek, papryke czerwona, ew. papryczki chilli, potem dodaje mieso mielone (sol, pieprz), mozna odrobinke podlac woda i tak sie smazy
Jak się juz usmazy :) to dorzucam pomidowru w puszcze, koncentrat (mozna albo jedno albo drugie) i fasole czerwoną z puszki i dodaje przyprawe chilli con carne - tak sie nazywa, chyba knorra - przyprawa jest wazna :)
Mozna dodac jeszcze papryke slodka w prosku lub papryke chilli - kto co woli :) zalezy od upodoban!
Wychodzi z tego taka gesta masa, placki rortilla podgrzewam w mikrofali, nakladam na nie chilli i starty ser, zawijam i do jedzenia :)
Robilam tez wersje bardziej rzadką, czyli podlewalam wywarem warzywnym (lub kostka rosołową) i wtedy wychodzi taka gesta zupa chilli - tez bardzo dobra! Podaje ja z krakersami :) Super na zimowe dni :)
Jak się juz usmazy :) to dorzucam pomidowru w puszcze, koncentrat (mozna albo jedno albo drugie) i fasole czerwoną z puszki i dodaje przyprawe chilli con carne - tak sie nazywa, chyba knorra - przyprawa jest wazna :)
Mozna dodac jeszcze papryke slodka w prosku lub papryke chilli - kto co woli :) zalezy od upodoban!
Wychodzi z tego taka gesta masa, placki rortilla podgrzewam w mikrofali, nakladam na nie chilli i starty ser, zawijam i do jedzenia :)
Robilam tez wersje bardziej rzadką, czyli podlewalam wywarem warzywnym (lub kostka rosołową) i wtedy wychodzi taka gesta zupa chilli - tez bardzo dobra! Podaje ja z krakersami :) Super na zimowe dni :)
no i odsylam was do czarnej oliwki na o2.pl gdzie jest tysiace sprawdzonych przepisow i sa naprawde super!!! i stronka cin cin gdzie kiedys dawno znalazlam przepis na mufinki np capuccino choc przepisow na mufinki jest dziesiatki!!! nawet warzywne:) a jak bede miec chwilke zdradze wam przepis na przepyszne hinduskie danie - prosto wziete od hindusek z ktorymi pracowalam w Anglii - tanie a niebo w gebie :) tylko ze zawsze pomijam ich ilosci chilli :)
ok , juz podaję :)
kupic 2 cukinie sredniej wielkości.
serek mascarpone
kostka rosołowa
czosnek- np z knorra
makaron
1. rozpuścić kostkę rosołową we wrzacej wodzie (trochę wiecej niż szklanka).
2.na patelni podsmażyc czosnek- na nieiwelkiej ilosci tłuszczu/masłą
3.pokroic cukinie i dołożyc na patelnie. zalac rosołkiem. dusic cukinię az stanie się miekka.
4.dodac serek mascrapone-podgotowac trochę.
5.rozłożyć na makaron :)
mniammm !
dla nas ten przepis starcza na dwa obiady :)
kupic 2 cukinie sredniej wielkości.
serek mascarpone
kostka rosołowa
czosnek- np z knorra
makaron
1. rozpuścić kostkę rosołową we wrzacej wodzie (trochę wiecej niż szklanka).
2.na patelni podsmażyc czosnek- na nieiwelkiej ilosci tłuszczu/masłą
3.pokroic cukinie i dołożyc na patelnie. zalac rosołkiem. dusic cukinię az stanie się miekka.
4.dodac serek mascrapone-podgotowac trochę.
5.rozłożyć na makaron :)
mniammm !
dla nas ten przepis starcza na dwa obiady :)
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
jak psy wierne pod nasz dom...
a ja polecam
http://www.wielkiezarcie.com/recipe6690.html
http://www.wielkiezarcie.com/recipe6690.html
kreska ja czasem robie rybke duszona z warzywkami , losos jest najlepszy choc dlugoo juz go nie jadlam
kroje marchewke i pietrtruszke w talarki, pora takze, pieczarki, papryka rozne kolory, brokuly itp czesc warzyw klade na dnie garnka nastepnie klade przyprawiona rybke i odrobine maselka , nastepnie reszte warzyw i doprawiam reszte i posypuje obficie ziolami podlewam woda i dusze - pychaaaaa!!! oczywiscie do tego mozna sobie jeszcze zaserwowac ziemniaczki :)
kroje marchewke i pietrtruszke w talarki, pora takze, pieczarki, papryka rozne kolory, brokuly itp czesc warzyw klade na dnie garnka nastepnie klade przyprawiona rybke i odrobine maselka , nastepnie reszte warzyw i doprawiam reszte i posypuje obficie ziolami podlewam woda i dusze - pychaaaaa!!! oczywiscie do tego mozna sobie jeszcze zaserwowac ziemniaczki :)
kurczę dziewczyny aż mi ślinka leci jak czytam co tu wypisujecie.
Mój M jest kotletolubny i nie wiele w kuchni jada z moich eksperymentów- woli tradycyjnie jeść ;-( dlatego jestem poniekąd ograniczona w moich próbach kulinarnych ;-( .
A może macie jakiś sposób żeby męża przeżucić na jakieś nowości? hihi
Macie jakiś fajny przepis na lazanię?
Mój M jest kotletolubny i nie wiele w kuchni jada z moich eksperymentów- woli tradycyjnie jeść ;-( dlatego jestem poniekąd ograniczona w moich próbach kulinarnych ;-( .
A może macie jakiś sposób żeby męża przeżucić na jakieś nowości? hihi
Macie jakiś fajny przepis na lazanię?
Dzis mam w planach wypróbowac przepis jednej z forumek na odwrotne gołąbki. Do tej pory robiłam z białej kapusty, która podgotowywałam, zeby zmiekła + mięso + ryż. A tu był podany przepis na mieso + pekinka + przecier. Brzmi apetycznie!! dziś zrobiłam też sałatkę wg przepisów forumowych. Macie naprawdę niecodzienne pomysly a co naważniejsze juz sprawdzone :)) A wczoraj robiłam kopytka, z mięsem które zostało mi od canneloni.
Ja polecam zapiekanke z ziemniakow,wychodzi pychotka.
Ziemniaki pokroic w cienkie talarki i polozyc na dno(przyprawic je) posmarowanego delikatnie olejem naczynia zaroodpornego,na to cebule(duzo)pokrojona w paseczki nastepnie kielbaske,potem pomidora lub papryke ja dodaje tez troche ogorka kiszonego.Na koncu ser i na ok40 minut do piekarnika
Ziemniaki pokroic w cienkie talarki i polozyc na dno(przyprawic je) posmarowanego delikatnie olejem naczynia zaroodpornego,na to cebule(duzo)pokrojona w paseczki nastepnie kielbaske,potem pomidora lub papryke ja dodaje tez troche ogorka kiszonego.Na koncu ser i na ok40 minut do piekarnika
zapiekanka gyros
2 woreczki ryzu
majonez
keczup
zolty ser
2 filety z kurczaka
1/2 opakowana przyprawy gyros
ogorek konserwowy
cebula
1 swieza papryka
1. ryz gotujemy,a nastepnie wkladamy do naczynia zaroodpornego polewamy majonezem i keczupem i posypujemy1/3 sera zoltego
2. filety z kurczaka i cebule kroimy w kostke i razem podsmazamy w czasie smazenia posypujemy przyprawa gyros wkladamy do naczynia zaroodpornego i przykrywamy 1/3 sera zoltego
3. ukladamy pokrojonego w plasterki ogorka i pokrojona w paki papryke.przykrywamy pozostalym zoltym serem,smarujemy majonezem i keczupem.wkladamy do piekarnika 175 stopni zapiekamy bez przykrycia 30 min
smacznego !
2 woreczki ryzu
majonez
keczup
zolty ser
2 filety z kurczaka
1/2 opakowana przyprawy gyros
ogorek konserwowy
cebula
1 swieza papryka
1. ryz gotujemy,a nastepnie wkladamy do naczynia zaroodpornego polewamy majonezem i keczupem i posypujemy1/3 sera zoltego
2. filety z kurczaka i cebule kroimy w kostke i razem podsmazamy w czasie smazenia posypujemy przyprawa gyros wkladamy do naczynia zaroodpornego i przykrywamy 1/3 sera zoltego
3. ukladamy pokrojonego w plasterki ogorka i pokrojona w paki papryke.przykrywamy pozostalym zoltym serem,smarujemy majonezem i keczupem.wkladamy do piekarnika 175 stopni zapiekamy bez przykrycia 30 min
smacznego !
Prosze bardzo:)
spod:
dla leniwych - gotowy w rolce ze sklepu
dla mniej leniwych:
110g maki
70g masla
lyzka kwasnej smietany
ew. lyzka zimnej wody jesli sie nie zagniecie
szczypta soli
zagniesc, odlozyc do zimnego na godzinke (lub przygotowac poprzedniego dnia).
3-4 spore cebule (rozne sa szkoly i proporcje, ja daje mieszane biale i czerwone z przewaga bialych, albo te jakie akurat mam) pokroic: najpierw na pol, a potem na plasterki zeby byly takie polksiezycowe paski (mam nadzieje ze dobrze tlumacze)
2 zabki czosnku wycisnac przez praske lub posiekac
czosnek i cebule podsmazyc na zloto na oliwie az ceula zrobi sie miekka, lekko brazowa, ale nie przyrumieniona (a zreszta kwestia smaku:) doprawiec sola i duzo pieprzu
spod do tarty w miedzyczasie podpiec, nakluc przez podpieczeniem widelcem (ja uzywam formy do tarty z Ikei).
smietanke (150ml) rozbic z jajkiem (lub dwoma, jesli sa male).
na podpieczony spod wylozyc ostudzone cebule, zalac masa jajeczno-smietanowa, opcjonalnie ser feta pokruszony na gorze, ale nie trzeba.
piec ok 30 min (do otrzymania stalej konsystencji zalewy i jeszcze chwilke)
Smacznego:) tarta jest pyszna, slodka w smaku od skarmelizowanej cebuli. Dobra na goraco i na zimno.
spod:
dla leniwych - gotowy w rolce ze sklepu
dla mniej leniwych:
110g maki
70g masla
lyzka kwasnej smietany
ew. lyzka zimnej wody jesli sie nie zagniecie
szczypta soli
zagniesc, odlozyc do zimnego na godzinke (lub przygotowac poprzedniego dnia).
3-4 spore cebule (rozne sa szkoly i proporcje, ja daje mieszane biale i czerwone z przewaga bialych, albo te jakie akurat mam) pokroic: najpierw na pol, a potem na plasterki zeby byly takie polksiezycowe paski (mam nadzieje ze dobrze tlumacze)
2 zabki czosnku wycisnac przez praske lub posiekac
czosnek i cebule podsmazyc na zloto na oliwie az ceula zrobi sie miekka, lekko brazowa, ale nie przyrumieniona (a zreszta kwestia smaku:) doprawiec sola i duzo pieprzu
spod do tarty w miedzyczasie podpiec, nakluc przez podpieczeniem widelcem (ja uzywam formy do tarty z Ikei).
smietanke (150ml) rozbic z jajkiem (lub dwoma, jesli sa male).
na podpieczony spod wylozyc ostudzone cebule, zalac masa jajeczno-smietanowa, opcjonalnie ser feta pokruszony na gorze, ale nie trzeba.
piec ok 30 min (do otrzymania stalej konsystencji zalewy i jeszcze chwilke)
Smacznego:) tarta jest pyszna, slodka w smaku od skarmelizowanej cebuli. Dobra na goraco i na zimno.
a to może sprzedam Ci przepis na moje kotlety kurczakowe?
piers z kurczaka w kostkę, do tego 2 łyzki majonezu, jajko, łyzka mąki, pokrojona w kostkę papryka. wymieszac, ulepić kotleta , wrzucic na patelnię.
mysle, ze spokojnie mozesz do tego dorzucic pieczarki.
jesli piers jest duza to podwajam jajka i mąkę w przepisie.
piers z kurczaka w kostkę, do tego 2 łyzki majonezu, jajko, łyzka mąki, pokrojona w kostkę papryka. wymieszac, ulepić kotleta , wrzucic na patelnię.
mysle, ze spokojnie mozesz do tego dorzucic pieczarki.
jesli piers jest duza to podwajam jajka i mąkę w przepisie.
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
jak psy wierne pod nasz dom...
a ja zdradzę mój sekretny przepis na imprezowe KOTLECIKI SEROWE
Nie uwierzycie, ale z jednych piersi w kurczaka można zrobić aż 60-70 kotlecików! Smaczne i ekonomiczne
Produkty
- 5 dużych jajek (może być 6-7)
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka vegety
+
- 1 podwójny filet z kurczaka (drobniutko posiekać - im drobniej tym lepiej)
- 300 g żółtego sera (startego na tarce na dużych oczkach)
+ ewentualnie pieczarki (drobno posiekane) - można je dodać np po usmażeniu pierwszej połowy i będą 2 rodzaje kotlecików
Smażyć malutkie kotleciki - takie z jednej łyżki stołowej
Można podawać na ciepło i na zimno
Jeżeli ma to być danie obiadowe a nie imprezowa zakąska, to nie trzeba wszystkiego aż tak drobno siekać i można smażyć większe porcje - smakuje tak samo, jest tylko mniej wydajne i mniej czasochłonne :)
Nie uwierzycie, ale z jednych piersi w kurczaka można zrobić aż 60-70 kotlecików! Smaczne i ekonomiczne
Produkty
- 5 dużych jajek (może być 6-7)
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka vegety
+
- 1 podwójny filet z kurczaka (drobniutko posiekać - im drobniej tym lepiej)
- 300 g żółtego sera (startego na tarce na dużych oczkach)
+ ewentualnie pieczarki (drobno posiekane) - można je dodać np po usmażeniu pierwszej połowy i będą 2 rodzaje kotlecików
Smażyć malutkie kotleciki - takie z jednej łyżki stołowej
Można podawać na ciepło i na zimno
Jeżeli ma to być danie obiadowe a nie imprezowa zakąska, to nie trzeba wszystkiego aż tak drobno siekać i można smażyć większe porcje - smakuje tak samo, jest tylko mniej wydajne i mniej czasochłonne :)
nigdy nie próbowałam mielonych więc nie wiem :)
Z tym krojeniem to chodzi o to, że jak się smaży takie malutkie, to przynajmniej masz pewność, że we wszystkich kotlecikach jest mięso :)
Myślę że smaku to nie zmieni, a przecież to kotlety SEROWE a nie typowe piersi z kurczaka :)
Acha jeszcze dodam, żeby smażyc na jak najmniejszej ilości oleju ( a nawet wcale) Już lepiej dolać trochę więcej oleju do masy niż na patelnię, żeby nie pryskały przy smażeniu
Z tym krojeniem to chodzi o to, że jak się smaży takie malutkie, to przynajmniej masz pewność, że we wszystkich kotlecikach jest mięso :)
Myślę że smaku to nie zmieni, a przecież to kotlety SEROWE a nie typowe piersi z kurczaka :)
Acha jeszcze dodam, żeby smażyc na jak najmniejszej ilości oleju ( a nawet wcale) Już lepiej dolać trochę więcej oleju do masy niż na patelnię, żeby nie pryskały przy smażeniu
Kriamelko juz podaje przepis :)
ja sos koperkowy wykorzystuje z gotowanych klopsikow w tym sosie tzn jak robie klopsiki gotowane w sosie koperkowym to zazwyczaj robie troszke wiecej sosu i mroze go w pojemniczkach.
do tego gotuje piers z kurczaka w bulionetce i jak jest ugotowana to wsadzam na chwile do rozmrozonego i podgrzanego sou :) i gotowe :)
do tego polecam ryz i buraczki :)
a tu podaje przepis na klopsiki w sosie koperkowym , już kiedys go wkleiłam na forum :)
pół kilo mięsa mielonego
3 jajka
sół, pieprz
bułka tarta do zagęszczenia masy lub namoczona bułka kajzerka
troche przyprawy do mięsa mielonego
1. mieszasz wszystko razem, tak jak do kotletów mielonych
2. formujesz klopsiki, wielkość taka jaką lubicie :)
3. obtaczasz klopsiki w mące i gotujesz w gorącej wodzie z dodatkiem
kostki rosołowej, kilku ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i liścia
laurowego
4. nie wiem ile trzeba gotowac, ja to robie zawsze na "oko" ale chyba ok
15 minut, zreszta będziesz widziala
5. dodajesz drobno posiekany koperek
6. zagęszczasz sos maka rozrobioną z woda z tych wlasnie klopsików
lub śmietaną, takze według uznania :)
7. doprawiasz danie przyprawami jakimi lubisz, ja zazwyczaj dodaje
troszke soli, pieprzu i "Warzywka" lub "Vegety"
aha........ ja mroże klopsiki w pudełkach po lodach Algida, są rewelacyjne do mrożenia :)
ja sos koperkowy wykorzystuje z gotowanych klopsikow w tym sosie tzn jak robie klopsiki gotowane w sosie koperkowym to zazwyczaj robie troszke wiecej sosu i mroze go w pojemniczkach.
do tego gotuje piers z kurczaka w bulionetce i jak jest ugotowana to wsadzam na chwile do rozmrozonego i podgrzanego sou :) i gotowe :)
do tego polecam ryz i buraczki :)
a tu podaje przepis na klopsiki w sosie koperkowym , już kiedys go wkleiłam na forum :)
pół kilo mięsa mielonego
3 jajka
sół, pieprz
bułka tarta do zagęszczenia masy lub namoczona bułka kajzerka
troche przyprawy do mięsa mielonego
1. mieszasz wszystko razem, tak jak do kotletów mielonych
2. formujesz klopsiki, wielkość taka jaką lubicie :)
3. obtaczasz klopsiki w mące i gotujesz w gorącej wodzie z dodatkiem
kostki rosołowej, kilku ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i liścia
laurowego
4. nie wiem ile trzeba gotowac, ja to robie zawsze na "oko" ale chyba ok
15 minut, zreszta będziesz widziala
5. dodajesz drobno posiekany koperek
6. zagęszczasz sos maka rozrobioną z woda z tych wlasnie klopsików
lub śmietaną, takze według uznania :)
7. doprawiasz danie przyprawami jakimi lubisz, ja zazwyczaj dodaje
troszke soli, pieprzu i "Warzywka" lub "Vegety"
aha........ ja mroże klopsiki w pudełkach po lodach Algida, są rewelacyjne do mrożenia :)
Zaplanowalam na dziś szybki obiadek, bo mielismy jechać gdzieś na rowery. pogoda nie dopisala, ale pomysł na obiad zrealizowany.
Pierś z kurczaka w cieście francuskim. Rewelacja. Juz dawno tak soczystej piersi nie jadlam. Robi sie ekspresowo jeśli nie daje się żadnych dodatków.
A dzis zrobiłam tak:
- pierś z kurczaka krojona w zdłuz na 6-8 części
- ciasto fransukie z LIDLa z lodówki
- pieczarki podsmażone na cebuli
- klika plasterków szynki lub chudego boczku
Ciasto po bokach naciąć tak, zeby powstały paski ok. 1-1,5 cm. Środek pozostawić nieruszony. przez srodek ciasta połozyć przyprawiona pierś z kurczaka, na to pieczarki i plasterki szynki. Zakryć "farsz" tymi paskami, zaplatac jak warkocz. i siu do piekarika.
do tego surowka z pekinki, ogórka surowego i papryki.
Pierś z kurczaka w cieście francuskim. Rewelacja. Juz dawno tak soczystej piersi nie jadlam. Robi sie ekspresowo jeśli nie daje się żadnych dodatków.
A dzis zrobiłam tak:
- pierś z kurczaka krojona w zdłuz na 6-8 części
- ciasto fransukie z LIDLa z lodówki
- pieczarki podsmażone na cebuli
- klika plasterków szynki lub chudego boczku
Ciasto po bokach naciąć tak, zeby powstały paski ok. 1-1,5 cm. Środek pozostawić nieruszony. przez srodek ciasta połozyć przyprawiona pierś z kurczaka, na to pieczarki i plasterki szynki. Zakryć "farsz" tymi paskami, zaplatac jak warkocz. i siu do piekarika.
do tego surowka z pekinki, ogórka surowego i papryki.
patelnie polewam oliwą z oliwek, na to kładę plastry pomidora (bez skórki) - dwie warstwy, na to pokrojoną jakąś rybkę (np. kawałki łososia, pangi, pstrąga - co w zamrażalce), przygrywam przykrywką, jak już rybka jest gotowa, zalewam to śmietaną (12% wymieszaną z 2-3 łyżeczkami mąki) i posypuje koperkiem (dużo), znów przykrywam na chwilkę.
Dla mnie najbardziej pasuje do tego gotowany ryż.
Naprawdę łatwe, pyszne i lekkie danie. Polecam.
Dla mnie najbardziej pasuje do tego gotowany ryż.
Naprawdę łatwe, pyszne i lekkie danie. Polecam.
To i ja dorzucę - pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z ryżem :)
My mamy dzisiaj zupę marchwiową. Ale chodzi za mną lasagne, a zaraz za nią - naleśniki! :D
Ania, mi się lasagne zawsze trochę rozpłynie - przy pierwszym zapiekaniu. Potem już jest git!
juz kiedyś pisałam , ale podam jeszcze raz- niby proste, ale pyszniutkie:)
piers z kurczaka pokroić w kosteczkę- wrzucić do tego bazylię i paprykę ostrą. wymieszać.
wrzucić na patelnię i podsmażyć. dodac całą puszkę kukurydzy- z zalewą!
podsmazyc az zalewa z kukurydzy wyparuje. dodac cały mały kubeczek smietany 18% . plus sól i pieprz.
podaję z makaronem lub kuskusem.
pyycha !
piers z kurczaka pokroić w kosteczkę- wrzucić do tego bazylię i paprykę ostrą. wymieszać.
wrzucić na patelnię i podsmażyć. dodac całą puszkę kukurydzy- z zalewą!
podsmazyc az zalewa z kukurydzy wyparuje. dodac cały mały kubeczek smietany 18% . plus sól i pieprz.
podaję z makaronem lub kuskusem.
pyycha !
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
jak psy wierne pod nasz dom...
Kreska, kurde, przeszła mi ochota na lasagne, zaraz idę do sklepu po piersi z kurczaka!!!! :P
Kreska, wypróbowałam Twoje danie! Dodaję do mojego zbioru dań szybkich i smacznych! :) Dzięki za cynk! :)
A ja dzisiaj serwuję piersi kurczaka z sosem kurkowym + makaron (z serem).
:))
:))