Widok

co na bolesne ząbkowanie?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, pomóżcie!
Od ok.2tygodni mój synek (4,5mca) w ogóle przestał sypiać w dzień bo po ok 10min od uśnięcia (usypianie trwa ok 30min-1godz) budzi się z płaczem. Lecą mu hektolitry śliny. Cały czas "rzuca" się na coś co jest w zasięgu jego buźki. Wkłada prawie całe rączki i robi to bardzo nerwowo. Widać że coś go boli. Jest mega marudny. Potem dochodzi też zmęczenie-widzę że biedaczek jest padnięty. Obstawiam zęby choć nie wiem czy to nie za wcześnie, ale raczej to to. Miał robione badania-wszystko ok. Zajrzałam mu w paszczę i widziałam jakby górna dwójka się cisnęła na światło dzienne...
NIE pomogły:
-nurofen,
-dentinox,
-gryzaki
-masowanie dziąseł tylko doraźnie,
-bobotic (myślałam że moze to jednak kolki).

Nie wiem już jak mu pomóc. W poniedziałek idziemy na szczepienie to dopytam doktor, choć nie wiem czy nie wybierzemy się wcześniej na wizytę bo już naprawdę nie wiem jak mu ulżyć...????

Dla porównania-u córci nawet nie wiedziałam że ząbkuje-tak poszło!

Macie jakieś sposoby / leki?????????
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Paracetamol
Spróbuj Camilia
Super jest orajel, ale chyba u nas niedostepny. Mnie poratowala nim inna forumka, bo tez byl dramat i od razu pomoglo. Zreszta, sama sprobowalam troche i jezyk mi zdretwial wiec na dziecko napewno zadziala, tylko daje sie ociupinke doslownie.
paracetamol też raz dostał w czopku i nic
w aptekach są różne ziołowe maści do smarowania dziąsełek, może spróbuj tego? Co prawda długo one nie działają, ale zawsze nieco ulgi mogą przynieść. Albo można je stosować wspomagająco np. przy jakimś leku przeciwbólowym.
jutro spróbuję tą camilię.
a może udaj się po prostu do lekarza, może przepisze coś mocniejszego?
Wiem, że są jeszcze czopki Viburcol, jest to homeopat, tylko nie pamiętam, czy jest on na receptę czy nie. W ulotce jest napisane że u takich maluszków o dawkowaniu decyduje lekarz.
u nas na początku pomógł viburcol, a jak już był troszkę większy (bo nie dał sobie już czopków aplikować :) ) to paracetamol w syropie. Nic innego u nas nie działało (dentinox, bobodent itp)
Viburcol
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
cytuję"Tantum Verde (aerozol i roztwór) jest preparatem rekomendowanym przez pediatrów do łagodzenia objawów bolesnego ząbkowania. Preparat zawiera bezpieczną dla najmłodszych dzieci substancję czynną, posiadającą miejscowe właściwości znieczulające oraz przeciwbólowe, przeciwzapalne, która redukuje przekrwienie i obrzęk dziąseł"
Moja siostra stosowała powyższy preparat. U nas sprawdził się nurofen+dentinoxN
Tantum spróbuje przy następnych zębach, bo właśnie zakupiłam na ból gardła-sprawdza się i dziecię chętnie paszczę otwiera. Mi tez pomaga, bo mamy rodzinne zapalenie krtani i tchawicy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
też polecam tantum verde. u nas tylko to działa. lekarka nam poleciła, bo jest przecuwbólowy i bakteriobojczy, a przy zabkowaniu łatwo o infekcję.
Calgel żel do stosowania na dziąsła i paracetamol w czopkach na noc.
Mój synek koszmarnie przechodził ząbkowanie, to była masakra. Pomagały tylko syropy przeciwbólowe typu IBUM (oczywiście to już w skrajnych sytuacjach, najczęściej na noc), a jeśli chodzi o żele to tylko Baby orajel - możesz kupić na polskim e-bayu
czy to ten zel?
http://allegro.pl/baby-oragel-naturals-zel-zabkowanie-homeopatyczny-i2970906525.html
ja stosowałam ten : http://www.swistak.pl/a43396900,BABY-ORAJEL-zel-na-bolesne-zabkowanie-POLECAM-.html#zdjecia
mojemu pomogła camilia i masowanie paracetamolem w syropie po obolałych dziąsełkach
małej teraz 3 idą i niestety nic nie pomaga- gorączka, mega katar, ropienie oczek ;/
przy tak bolesnym ząbkowaniu polecam wybranie się do lekarza, ponieważ w niektórych przypadkach trzeba nacinać dziąsełka nawet niemowlętom!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie to nie jest ten, na aukcji jest ziołowy. Ma zupełnie inne ( słabsze ) działanie od zwykłego Orajel

Chodzi o ten
http://allegro.pl/baby-orajel-super-skuteczny-zel-na-zabkowanie-zusa-i2864487748.html

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

do góry