Widok

co na obiad dla roczniaka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
polecie jakieś przepisy bo brak mi pomysłu?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pierś z kurczaka i kuskus z pomidorami
Dla dziecka od: 1 rok

Składniki
- pierś kurczaka pokrojona na kawałki
- sok z cytryny
- ząbek czosnku
- oliwa
- szklanka kuskus
- łyżka masła
- 4 pomidory obrane i pokrojone w kostkę
- garść zielonej bazylii
Sposób przyrządzania:
Kurczaka pokrój na kawałki, zalej sokiem z cytryny i odstaw na 10 minut. Na patelni rozgrzej oliwę i wyciśnij czosnek, usmaż odsączone z cytryny kawałki kurczaka na złoty kolor. Pod koniec smażenia możesz wylać na patelnię sok z cytryny. Kaszę kuskus zalej gorącą wodą, dodaj łyżkę masła. Woda powinna sięgać centymetr ponad poziom kaszy. Przykryj i poczekaj aż nasiąknie. W tym czasie obierz pomidory, porwij liście bazylii i wymieszaj z gotowym kuskusem. Podawaj z ciepłym kurczakiem.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5
udo indyka do gara, do tego kilka marchewek, ziemniaków, pietruszka, burak - ugotowac wszystko razem , wyjąć udo, obrać z mięsa, rozdrobnić, warzywa przełozyć do miski, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, (buraki zmielić, lub na tarce, bo nie da się ugnieść) zmieszac z mięsem, jeśłi będzie za suche dolać kilka łyżek wywaru z warzyw i gotowe
papilio1@op.pl
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
to jest na pewno przepis dla rocznego dziecka? cytryna, czosnek i smażenie??
papilio1@op.pl
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
kurcze czosnek, pieczenie na oleju czy wy tak dajcie dzieciom?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
goralka, tu masz stronkę z rzepisami dla dzieciaków

http://www.edziecko.pl/jedzenie/0,79376.html

papilio1@op.pl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja nie ... uważam, że to zdecydowanie za wcześnie ... moja zje solonego ziemniaka z naszego objadu :P poza tym nie dostaje żadnych przypraw, cytrusów, parówek, nic smażonego, na smaki ma jeszcze czas, na razie jje zdrowo
papilio1@op.pl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
Smażonego nie dawalam,w zasadzie do dzis nie daje, czosnek chyba juz powoli wprowadzalam, ale np zabek wcisniety do garnka zupy :)

Polecam pulpeciki gotowane w sosie koperkowym na przykład, tylko najlepiej miec maszynke do mielenie i samemu mielic bo w tym sklepowym to moze byc niespodzianka.... do tego ziemniaczki albi ryż

pierś kurczaka, albo udko pieczone z jablkami i majernkiem! Pyszne!

Makaronik jakis z sosem domowym (pomidorki, marchewka zmiksowana) ja robilam np takie sosiki z cukini, pomidorow, marchewki, bazylia, oregano (do ryzu badz makaronu)

Ryz zapiekany z jablkami i jogurtem :) mniam :)

Rybka pieczona w folii, łosoś

No i u mnie wszelkie rodzaju zupki, do dzis zupki sa the best :)
Goralka, zajrzyj na oseska:

http://osesek.pl

Tam jest mnóstwo przepisów na dania wg wieku. :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wszelkiego rodzaju mixy-zupki.

Warzywna: włoszczyzna, mięsko, kuskus (ryż, kasza, ziemniaczki).

Bardzo smaczne są mrożone zupy HORTEX, bez konserwantow i masz już wszystko pokrojone.

Buraczkowa: buraki, zmieniaki, mięsko.

Brokułowa: brokuły, ziemniaczki, mięsko, kleks ze śmietany.

Czasem dodaję ziarenka smaku, czubrycę
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
dzięki dziewczyny za pomysł a np. ogórkowa od nas z garka jak myślicie?
myślę, ze dziecko roczne może zjeść już bardzo dużo od rodziców z talerza, jeśli niema przypraw czy produktów bardzo szkodliwych czy podowującyh alergię
papilio1@op.pl
Ja robię ogórkową wspolnie w jednym garnku i zanim przyprawie dla nas to odlewam garnek dla Mlodej. Gotuje np na udzcu z indyka wiec dodaje Jej rowniez mięsko chude :)
podajcie przepis na sos koperkowy dla dzieci
Jak robie pulpety w sosie koperkowym to w wodzie gotuje wloszczyzne, wrzucam pulpety jak sie zagotuje i po chwili dodje posiekany koperek (duzo) zabielam jogurtem i ew. mąką

Sam sosik to udusilabym koperek na maselku , podlala troche wodą, zabielila jogurcikiem naturalnym i ew maka
Dziewczyny pamiętajcie aby nie przesadzać z tym chowaniem pod kloszem
Moją starszą córcię karmiłam dokładnie tak jak piszecie i teraz mam w domu 3 letniego niejadka czulonego na wiele rzeczy.
Moja roczna córka je znacznie więcej niż piszecie, praktycznie wszystko z talerza dorosłego i nie mamy z nią żadnych problemów. Zero uczuleń, jest bardzo otwarta na nowe smaki.
Bardzo żałuję, że 3 late temu nie myślałam i nie robiłam tak jak teraz
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
trzymanie pod kloszem a niekarmienie chemią, smażonym i przyprawami to 2 różne sprawy ...

papilio1@op.pl
wszystko co dajesz dziecku jest z ekologicznych upraw czy może jednak z marketu?
czyli karmienie chemią można jednak kwestionować

Ty robisz tak, ja robie inaczej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
No właśnie.. a w zasadzie przed czym ma ochronić nieużywanie przypraw, czy nie dawanie roczniakowi obiadu z naszego talerza? (smażone potrawy rozumiem, ale np. zupy, czy jakieś inne mięsko gotowane, ziemniaki z sosem itp.)
Dużo dzieci w tym wieku już po prostu nie chce jedzenia 'swojego', a chce to samo co rodzicie.
W czym to może dziecku zaskodzić? Dlaczego taki roczny dzieciak nie ma poznawać nowych smaków? Czy chodzi o jakieś alergie? Za słabo rozwinięty przewód pokarmowy? Popieracie to czymś (jakimiś sensownymi argumentami) czy robicie tak, bo gdzieś przeczytałyście albo ktoś tak powiedział? (pomijam w tym momencie chemię i konserwanty, bo załóżmy, że wszystko jest z naszego ogródka i od cioci ze wsi ;))

Moim zdaniem w przesadę nie ma co wpadać i faktycznie roczne dziecko może już dużo jeść..nie można popadać w skrajności, bo później dzieciak jak ktoś go poczęstuje np. w przedszkolu czymś słodkim to się rozbeczy 'bo nigdy mu mama nie pozwoliła' i jeszcze nie spróbował niczego słodkiego w zyciu ;) albo bardzo mnie ciekawią Wasze argumenty.
kazdy robi jak uważa, jednak argument że roczne "dziecko chce" nie jest dobry, bo od tego ma rodziców którzy wiedzą co dla niego dobre ...

co do chemii ... nie mam własnej ekologicznej uprawy, jednak ograniczyć szkodliwe składniki należy do minimum, parówki czy wędliny ze sklepu nie dam rocznemu dziecku, to głupota i tyle

nowe smaki - tak !! koniecznie !! dziecko roczne może i powinno mieć zróżnicowaną dietę by się dobrze rozwijać, ale po co sól? przyprawy? smazone? na to wszystko dziecko ma jeszcze czas, łatwo nabrac złych nawyków, utuczyć dziecko, pomijając fakt, że sól jest zwyczajnie niezdrowa (tylko nie wypisujcie mi na miłość boską, że JA NAPISAŁAM, że wasze dzieci są grube) :P

no takie jest moje zdanie
papilio1@op.pl

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki krem na skórę z AZS? (31 odpowiedzi)

Dziewczyny proszę polećcie jakiś krem do buźki, który pomoże zlikwidować suchą skórę ze zmianami...

Czy zostawiacie wasze 7-latki w 1 klasie? (22 odpowiedzi)

Chodzi mi o dzieci z rocznika 2009

atopowe zapalenie skóry (17 odpowiedzi)

Dziewczyny co stosujecie dla swoich dzieci? chodzi o balsamy, kremy do twatzy i płyny do...

do góry