Widok

co na obiad dla roczniaka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
polecie jakieś przepisy bo brak mi pomysłu?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pierś z kurczaka i kuskus z pomidorami
Dla dziecka od: 1 rok

Składniki
- pierś kurczaka pokrojona na kawałki
- sok z cytryny
- ząbek czosnku
- oliwa
- szklanka kuskus
- łyżka masła
- 4 pomidory obrane i pokrojone w kostkę
- garść zielonej bazylii
Sposób przyrządzania:
Kurczaka pokrój na kawałki, zalej sokiem z cytryny i odstaw na 10 minut. Na patelni rozgrzej oliwę i wyciśnij czosnek, usmaż odsączone z cytryny kawałki kurczaka na złoty kolor. Pod koniec smażenia możesz wylać na patelnię sok z cytryny. Kaszę kuskus zalej gorącą wodą, dodaj łyżkę masła. Woda powinna sięgać centymetr ponad poziom kaszy. Przykryj i poczekaj aż nasiąknie. W tym czasie obierz pomidory, porwij liście bazylii i wymieszaj z gotowym kuskusem. Podawaj z ciepłym kurczakiem.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5
to jest na pewno przepis dla rocznego dziecka? cytryna, czosnek i smażenie??
papilio1@op.pl
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
udo indyka do gara, do tego kilka marchewek, ziemniaków, pietruszka, burak - ugotowac wszystko razem , wyjąć udo, obrać z mięsa, rozdrobnić, warzywa przełozyć do miski, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, (buraki zmielić, lub na tarce, bo nie da się ugnieść) zmieszac z mięsem, jeśłi będzie za suche dolać kilka łyżek wywaru z warzyw i gotowe
papilio1@op.pl
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
kurcze czosnek, pieczenie na oleju czy wy tak dajcie dzieciom?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
ja nie ... uważam, że to zdecydowanie za wcześnie ... moja zje solonego ziemniaka z naszego objadu :P poza tym nie dostaje żadnych przypraw, cytrusów, parówek, nic smażonego, na smaki ma jeszcze czas, na razie jje zdrowo
papilio1@op.pl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
szczerze?moj syn je SMAŻONE kotlety mielone z cebulą w środku lub kotlety z piersi z ziemniakami i je uwielbia wcina,ze szok a ma rok i 1msc i nic mu nnie wyskakuje ani nie ma problemów z brzuszkiem. Zaprawiane zupy lub sosy smietaną czy mąką też zjada i powtórzę się : nic mu nie jest. Więc takie teksty "czy to jest dla rocznego dziecka?" zostawcie dla siebie a niie oceniacie innych w ten sposób.Jezeli siedziecie z nosem w komputerze na stronach książkowo napisanych o żywieniu dzieci to co Wy na to,że kiedyś kobiety rodziły na sianie i nie miały możliwości dawania dziecku najlepszych rzeczy ..
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8
goralka, tu masz stronkę z rzepisami dla dzieciaków

http://www.edziecko.pl/jedzenie/0,79376.html

papilio1@op.pl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Smażonego nie dawalam,w zasadzie do dzis nie daje, czosnek chyba juz powoli wprowadzalam, ale np zabek wcisniety do garnka zupy :)

Polecam pulpeciki gotowane w sosie koperkowym na przykład, tylko najlepiej miec maszynke do mielenie i samemu mielic bo w tym sklepowym to moze byc niespodzianka.... do tego ziemniaczki albi ryż

pierś kurczaka, albo udko pieczone z jablkami i majernkiem! Pyszne!

Makaronik jakis z sosem domowym (pomidorki, marchewka zmiksowana) ja robilam np takie sosiki z cukini, pomidorow, marchewki, bazylia, oregano (do ryzu badz makaronu)

Ryz zapiekany z jablkami i jogurtem :) mniam :)

Rybka pieczona w folii, łosoś

No i u mnie wszelkie rodzaju zupki, do dzis zupki sa the best :)
image
Goralka, zajrzyj na oseska:

http://osesek.pl

Tam jest mnóstwo przepisów na dania wg wieku. :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wszelkiego rodzaju mixy-zupki.

Warzywna: włoszczyzna, mięsko, kuskus (ryż, kasza, ziemniaczki).

Bardzo smaczne są mrożone zupy HORTEX, bez konserwantow i masz już wszystko pokrojone.

Buraczkowa: buraki, zmieniaki, mięsko.

Brokułowa: brokuły, ziemniaczki, mięsko, kleks ze śmietany.

Czasem dodaję ziarenka smaku, czubrycę
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
dzięki dziewczyny za pomysł a np. ogórkowa od nas z garka jak myślicie?
myślę, ze dziecko roczne może zjeść już bardzo dużo od rodziców z talerza, jeśli niema przypraw czy produktów bardzo szkodliwych czy podowującyh alergię
papilio1@op.pl
Ja robię ogórkową wspolnie w jednym garnku i zanim przyprawie dla nas to odlewam garnek dla Mlodej. Gotuje np na udzcu z indyka wiec dodaje Jej rowniez mięsko chude :)
image
podajcie przepis na sos koperkowy dla dzieci
Jak robie pulpety w sosie koperkowym to w wodzie gotuje wloszczyzne, wrzucam pulpety jak sie zagotuje i po chwili dodje posiekany koperek (duzo) zabielam jogurtem i ew. mąką

Sam sosik to udusilabym koperek na maselku , podlala troche wodą, zabielila jogurcikiem naturalnym i ew maka
image
Dziewczyny pamiętajcie aby nie przesadzać z tym chowaniem pod kloszem
Moją starszą córcię karmiłam dokładnie tak jak piszecie i teraz mam w domu 3 letniego niejadka czulonego na wiele rzeczy.
Moja roczna córka je znacznie więcej niż piszecie, praktycznie wszystko z talerza dorosłego i nie mamy z nią żadnych problemów. Zero uczuleń, jest bardzo otwarta na nowe smaki.
Bardzo żałuję, że 3 late temu nie myślałam i nie robiłam tak jak teraz
www.naszekobiece.fora.pl
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
trzymanie pod kloszem a niekarmienie chemią, smażonym i przyprawami to 2 różne sprawy ...

papilio1@op.pl
wszystko co dajesz dziecku jest z ekologicznych upraw czy może jednak z marketu?
czyli karmienie chemią można jednak kwestionować

Ty robisz tak, ja robie inaczej.
www.naszekobiece.fora.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
No właśnie.. a w zasadzie przed czym ma ochronić nieużywanie przypraw, czy nie dawanie roczniakowi obiadu z naszego talerza? (smażone potrawy rozumiem, ale np. zupy, czy jakieś inne mięsko gotowane, ziemniaki z sosem itp.)
Dużo dzieci w tym wieku już po prostu nie chce jedzenia 'swojego', a chce to samo co rodzicie.
W czym to może dziecku zaskodzić? Dlaczego taki roczny dzieciak nie ma poznawać nowych smaków? Czy chodzi o jakieś alergie? Za słabo rozwinięty przewód pokarmowy? Popieracie to czymś (jakimiś sensownymi argumentami) czy robicie tak, bo gdzieś przeczytałyście albo ktoś tak powiedział? (pomijam w tym momencie chemię i konserwanty, bo załóżmy, że wszystko jest z naszego ogródka i od cioci ze wsi ;))

Moim zdaniem w przesadę nie ma co wpadać i faktycznie roczne dziecko może już dużo jeść..nie można popadać w skrajności, bo później dzieciak jak ktoś go poczęstuje np. w przedszkolu czymś słodkim to się rozbeczy 'bo nigdy mu mama nie pozwoliła' i jeszcze nie spróbował niczego słodkiego w zyciu ;) albo bardzo mnie ciekawią Wasze argumenty.
kazdy robi jak uważa, jednak argument że roczne "dziecko chce" nie jest dobry, bo od tego ma rodziców którzy wiedzą co dla niego dobre ...

co do chemii ... nie mam własnej ekologicznej uprawy, jednak ograniczyć szkodliwe składniki należy do minimum, parówki czy wędliny ze sklepu nie dam rocznemu dziecku, to głupota i tyle

nowe smaki - tak !! koniecznie !! dziecko roczne może i powinno mieć zróżnicowaną dietę by się dobrze rozwijać, ale po co sól? przyprawy? smazone? na to wszystko dziecko ma jeszcze czas, łatwo nabrac złych nawyków, utuczyć dziecko, pomijając fakt, że sól jest zwyczajnie niezdrowa (tylko nie wypisujcie mi na miłość boską, że JA NAPISAŁAM, że wasze dzieci są grube) :P

no takie jest moje zdanie
papilio1@op.pl
Oj dziewczyny moja corka je bardzo duzo rzeczy i diete miala urozmaicona od zawsze bo nie ma ani nie miala nigdy alergii. Je warzywa, owoce, surowe, gotowane - kapusta kiszona i ogorek to to co kocha :)

Aleeeeeeeeeee nie sole! Nie uzywam kostek rosołowych, vegety i innych ziarenek smaku... kiedy dla niej gotuje. Naturalne przyprawy jak najbardziej! Tak samo z cukrem, staram sie go ograniczac w jej diecie mimo, ze nie jest grubaskiem :) Nie jada danonkow, bakusiow i kolorowych jogurtow!

Ja mysle, ze mozna gotowac smacznie, rozmaicie, ale też w miare zdrowo :)

image
jesli na obiad mam np ziemniaki z sosem plus drobiowe miesko to Sarka zjada to co ja.jesli mam zupe to tez ją dostaje.
smazonego nie daję.
slodyczy je bardzo malo,bo i tak nie przepada.
za to kocha owoce:banany,mandarynki,jabłka.
image
Dziewczyny a o co chodzi z tymi danonkami żeby nie dawać?Lekarka mówi że mam dawać,ja też uważam ze skoro są dla dzieci polecane przez instytut matki i dziecka to czemu nie,a poza tym jakiś nabiał muszę dawać.
Ja młodemu gotuję ogórkową,krupnik,pomidorową,jarzynową noi muszę spróbować z czerwonym barszczem,tyle że nie daję wegety ale trochę solę,noi nie zabielam dla niego śmietaną,mięsko to skrzydełko z kurczaka bądz indyka,obieram,kroję drobniutko lub miksuję,warzywa gniotę widelcem i zupka gotowa.
Ja Danonków nie daję, bo uważam że są lepsze jogurty. Mój miał kłopoty z kupką po danonkach. Poza tym są strasznie małe i mój jak się dosunął to jadł i 3. także wolałam się przerzucic na większe/
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
ania27, z nabiału na początek polecam naturalne jogurty albo Bielucha. Danonki były już "wałkowane" 1500 razy.
ja czasem daje danonki i inne jogurty.nigdy zresztą mala nie miala po niczym problemow z kupkami.danonki lubi,ale nie zeby uwielbiala jakos specjalnie.
No jest duzo mozliwości podania nabialu dziecku, nie koniecznie w postaci slodkich danonkow

Mozna dac jogurt balkanski z owocami, twarog z owocami, serek naturalny (taki jak homogenizowany waniliowy tylko naturalny wlasnie) z owocami

Ja np miksuje mlodej ww. z bananem najczęsciej i wychodzi pyszny slodki serek :)

image
Rina danonki można kupić duże bo są dostępne tzw.Dla dużych dzieci,a jakie lepsze jogurty masz na myśli,bo jeśli te z nestle czy bobowity to ja ich jeszcze ani razu nie kupiłam bo są drogie. A jakie naturalne jogurty dajecie,jakiej firmy,noi czy one są pozbawione chemi?Nadal nie wiem dlaczego danonki nie,to że słodkie,czy jak?
Ja daje jogurty naturalne róznych firm, takie które sama tez jem. Oprocz tego jogurt balkanski jest bardzo gesty, a najczesciej wlasnie serek naturalny (mackowy) z bananem (zmiksowanym)

I pewnie wszystkie z tych serków i jogurtów nie są pozbawione chemi.. ale danonki czy bakusie procz chemii maja jeszcze w skladzie duzo cukru i jakies ulepszacze chociazby zapachowe... i wlasnie dlatego nie daje ich swojej córce

A poza tym kojarzy mi sie, ze danonki nie byly polecane przez samą nawet firme do 3 rż. Nie wiem czy to prawda bo nie sledze, ale warto sprawdzic :)
image
Danonki dajecie, bo je wkółko reklamują. Ja daję waniliowy serek MAĆKOWY, Jogobella etc.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
goralka, Młody ostatnio zajada się rybą po grecku (po mojemu) i zupą cebulową - to jego ulubiony zestaw, który odkryłam stosunkowo niedawno. ;)
od urodzenia do 3 roku życia dziecko powinno jeść to co jest zdrowe, nie tuczące, jak najmniej soli, cukru itd ale za to dużo przypraw typu majeranek, pieprz ziołowy, cząber, kurkuma, rozmaryn, bazylia, estragon itd, ponieważ w tym czasie dziecko najbardziej uczy się smaków i nawyków żywieniowych, praktycznie do 3 roku życia komórki tłuszczowe są bardziej podatne na rozwijanie się niż w późniejszym okresie. jeżeli do 3 roku życia dziecko jest szczupłe to praktycznie 99% na to, że jako dorosła osoba będzie szczupłe, jeżeli dziecko się przekarmi w tym okresie to na pewno tego nie wybiega, jak mówią rodzice dzieci grubych. Pamiętaj jeżeli Twoje dziecko jest grube to najprawdopodobniej dlatego, że przekarmiłaś je i dawałaś rzeczy nie przystosowane dla małego organizmu!!!! Lepiej jak dziecko ma monotonną dietę i zje mniej niż ma jeść za dwóch!!! Na pewno nie podaje się dzieciom w tym wieku smażonego, parówek, danonków, słodyczy itp
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
s****ytaty. ja bylam GRUUUBA do 7 roku zycia,rodzice mnie nie przekarmiali. a od 7 r z mam niedowage. a mam 28 lat...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
ia od kilku tygodni korzystam z ebooka 42 domowe zupki dla niemowlaka. moje dziecko jest zadowolone i to najważniejsze. poleciła mi go moja siostra.
Polecam grupę BLW - przepisy na fejsie. Skarbnica inspiracji.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

gdzie pojemniki na odzież używaną w gdańsku (18 odpowiedzi)

czy jeszcze są takie pojemniki? wiem, że to "mafia", ale lepiej tam wrzucić, niż do...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (64 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Pomysły na tegoroczne prezenty : (44 odpowiedzi)

Jakie są wasze tegoroczne pomysły na prezenty - dla męża/chłopaka, mamy, ojca, teściowej. teścia,...

do góry