Widok

co na obiad dla roczniaka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
polecie jakieś przepisy bo brak mi pomysłu?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny pamiętajcie aby nie przesadzać z tym chowaniem pod kloszem
Moją starszą córcię karmiłam dokładnie tak jak piszecie i teraz mam w domu 3 letniego niejadka czulonego na wiele rzeczy.
Moja roczna córka je znacznie więcej niż piszecie, praktycznie wszystko z talerza dorosłego i nie mamy z nią żadnych problemów. Zero uczuleń, jest bardzo otwarta na nowe smaki.
Bardzo żałuję, że 3 late temu nie myślałam i nie robiłam tak jak teraz
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jak robie pulpety w sosie koperkowym to w wodzie gotuje wloszczyzne, wrzucam pulpety jak sie zagotuje i po chwili dodje posiekany koperek (duzo) zabielam jogurtem i ew. mąką

Sam sosik to udusilabym koperek na maselku , podlala troche wodą, zabielila jogurcikiem naturalnym i ew maka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
podajcie przepis na sos koperkowy dla dzieci
Ja robię ogórkową wspolnie w jednym garnku i zanim przyprawie dla nas to odlewam garnek dla Mlodej. Gotuje np na udzcu z indyka wiec dodaje Jej rowniez mięsko chude :)
myślę, ze dziecko roczne może zjeść już bardzo dużo od rodziców z talerza, jeśli niema przypraw czy produktów bardzo szkodliwych czy podowującyh alergię
papilio1@op.pl
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzięki dziewczyny za pomysł a np. ogórkowa od nas z garka jak myślicie?
wszelkiego rodzaju mixy-zupki.

Warzywna: włoszczyzna, mięsko, kuskus (ryż, kasza, ziemniaczki).

Bardzo smaczne są mrożone zupy HORTEX, bez konserwantow i masz już wszystko pokrojone.

Buraczkowa: buraki, zmieniaki, mięsko.

Brokułowa: brokuły, ziemniaczki, mięsko, kleks ze śmietany.

Czasem dodaję ziarenka smaku, czubrycę
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
Goralka, zajrzyj na oseska:

http://osesek.pl

Tam jest mnóstwo przepisów na dania wg wieku. :)
Smażonego nie dawalam,w zasadzie do dzis nie daje, czosnek chyba juz powoli wprowadzalam, ale np zabek wcisniety do garnka zupy :)

Polecam pulpeciki gotowane w sosie koperkowym na przykład, tylko najlepiej miec maszynke do mielenie i samemu mielic bo w tym sklepowym to moze byc niespodzianka.... do tego ziemniaczki albi ryż

pierś kurczaka, albo udko pieczone z jablkami i majernkiem! Pyszne!

Makaronik jakis z sosem domowym (pomidorki, marchewka zmiksowana) ja robilam np takie sosiki z cukini, pomidorow, marchewki, bazylia, oregano (do ryzu badz makaronu)

Ryz zapiekany z jablkami i jogurtem :) mniam :)

Rybka pieczona w folii, łosoś

No i u mnie wszelkie rodzaju zupki, do dzis zupki sa the best :)
ja nie ... uważam, że to zdecydowanie za wcześnie ... moja zje solonego ziemniaka z naszego objadu :P poza tym nie dostaje żadnych przypraw, cytrusów, parówek, nic smażonego, na smaki ma jeszcze czas, na razie jje zdrowo
papilio1@op.pl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
goralka, tu masz stronkę z rzepisami dla dzieciaków

http://www.edziecko.pl/jedzenie/0,79376.html

papilio1@op.pl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
kurcze czosnek, pieczenie na oleju czy wy tak dajcie dzieciom?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
to jest na pewno przepis dla rocznego dziecka? cytryna, czosnek i smażenie??
papilio1@op.pl
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
udo indyka do gara, do tego kilka marchewek, ziemniaków, pietruszka, burak - ugotowac wszystko razem , wyjąć udo, obrać z mięsa, rozdrobnić, warzywa przełozyć do miski, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, (buraki zmielić, lub na tarce, bo nie da się ugnieść) zmieszac z mięsem, jeśłi będzie za suche dolać kilka łyżek wywaru z warzyw i gotowe
papilio1@op.pl
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pierś z kurczaka i kuskus z pomidorami
Dla dziecka od: 1 rok

Składniki
- pierś kurczaka pokrojona na kawałki
- sok z cytryny
- ząbek czosnku
- oliwa
- szklanka kuskus
- łyżka masła
- 4 pomidory obrane i pokrojone w kostkę
- garść zielonej bazylii
Sposób przyrządzania:
Kurczaka pokrój na kawałki, zalej sokiem z cytryny i odstaw na 10 minut. Na patelni rozgrzej oliwę i wyciśnij czosnek, usmaż odsączone z cytryny kawałki kurczaka na złoty kolor. Pod koniec smażenia możesz wylać na patelnię sok z cytryny. Kaszę kuskus zalej gorącą wodą, dodaj łyżkę masła. Woda powinna sięgać centymetr ponad poziom kaszy. Przykryj i poczekaj aż nasiąknie. W tym czasie obierz pomidory, porwij liście bazylii i wymieszaj z gotowym kuskusem. Podawaj z ciepłym kurczakiem.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry