Widok

co podawać przy skazie białkowej i nietolerancji na gluten

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny pomóżcie bo ja już jestem cała zakręcona. mała ma 9 miesięcy i skazę białkową jest na nutramigenie, prawdopodobnie ma też nietolerancję na gluten - jeszcze robię próby.Zółtko dopiero dostanie bo lekarz kazała troszkę później, więc próba przed nami na dniach ale co poza tym ?W większości pokarmów są chyba pochodne mleka a ona tego jak ma skazę nie powinna jeść .
Dostaje mleko nutra 2 , kaszkę ryżową na tym mleku , słoiczki owocków odpowiednie i obiadki ja jej gotuję z kurczaka, pietruszki, ziemniaka, marchwi czsem chrupki - co więcej może doradzicie
chlebek bułeczki masełko chyba odpada a moze sięmylę ,może macie już doświadczenie większe to proszę o rady :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mój mały kończy niedługo 11 m-cy -ma silna skaze białkowa tez jest na nutramigenie i oprocz tego uczulenie bardzo silne na jabłka i banany, mniejsze na marchew , gruszki. Daje mu oprócz tego jeszcze deserki alpro sojowe codziennie juz chyba z 3 m-ce waniliowe bo czekoladowych nie lubi , od tygodnia jogurty sojaowe provamel , ale tylko brzoskwiniowe mu smakuja . Oprócz kaszek ryżowych masz kukurzydziano -ryzowe, zbozowe np. hole( nie wiem czy w zbozu jest gluten niestety :()czy serie zdrowy brzuszek. Ja narazie jade na słoiczkach do roczku mam wybrane takie które go nie uczulaja, ale masakra zacznie się jak zaczne sama gotować , a zamierzam jak skończy roczek.A obiadki też mu daje ze schabem , z królikiem .
Chętnie też poczytam - może uda mi się też urozmaicić diete malucha:)
hej, w sklepach z ekologiczną żywnością i w niektórych dużych marketach na działach eco jest żywność bezglutenowa --> w zbożu jest gluten;
Może to Wam się przyda:
http://www.dietabezglutenowa.pl/poradnik/poradnik.htm
Polecam super sklep eco na morskiej w gdyni (koło lidla)
w tym na morskiej byłam ale asortyment jak dla mnie kiepski - dwa słoiczki hole, żadnej kaszki bezmlecznej, żadnych deserów czy jogurtów sojowych -chyba,że jest coś jeszcze co takie dziecko może jeść a o czym nie wiem . W gdyni na starowiejskiej od strony placu kaszubskiego tez bieda, w auchan w rumi tam jak dla mnie jest najwiekszy wybór
ok a jeśli próba z glutenem wyjdzie ok bo na razie nie jesteśmy pewni to przy samej skazie białkowej co mogę podawać mojej córeczce ?
hmm może akurat wtedy na morskiej było mało bo nie mieli dostawy - dzisiaj byłam tam na zakupach i mieli jogurty sojowe, desery, mleka sojowe i ryżowe, całą półkę z produktami bez glutenu (makarony, kaszki, pieczywo itd);
Obsługa tam jest super i jak pogada się z włascicielką to pewnie mogą zamówić i sprowadzić na życzenie :)
moja mala tez ma skaze i podaje jej wlasciwie wszystko oczywiscie orpcz produktow mlecznych
podaje jej deserki sojowe alpro mozna do nich dodac troche owockow aby byl inny smak

na sniadanie chlebek szyneczka parowka (uwaga parówki zawieraja mleko ale akurat taka ilosc malej nie szkodzi)
obiad zupka rozne kombinacje warzyw z makaronem ryzem kasza
biszkopty, chrupki, wafle ryzowe, paluszki

kaszka z serii zdrowy brzuszek, ryzowa, kukurydziana i pszenna
image
oferuje kozie mleko;)
obiór Chwaszczyno
imageimage
agitka a chlebek makaron i np biszkopty to nie mają mleka ? dls mnie to wszystko zawiera mleko i dlatego nie wiem co małej podawac
a jak robisz makaron z warzywami miksujesz blenderem ?
Gdzie można kupić jogurty alpro??? najlepiej w gdańsku
dziewczyny to mozejeszcze któraś z was pomoże mi i poda jakieś przepisy na obiadki dla dziecka ze skazą białkową

i podłączam się do pytania o miejsce zakupu tych jogurtów
Ja podawałam produkty sojowe, np. Alpro
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
Shelby, na stronie, którą podawała Sorha jest kącik kulinarny - może znajdziesz coś dla siebie ;
http://www.dietabezglutenowa.pl/kuchnia/kuchnia.htm
dziekuje ale chodzi mi takze o żywienie 10 miesiecznego malucha tylko wówczas gdy ma skazę białkową i nie jest bezglutenowcem, bo jak pisałam na razie nie mam pewności że mała nie toleruje glutenu i mam ją karmić tak jak przy samej skazie - a ja nie mam pojecia co mogę jej za obiadki robic. Moje menu to tylko zupko-papka z kurczaka z marchwią, pietruszką i ziemniaczkami , ale to mały wybór , a nie wiem jakie inne dania przy skazie mogę stosować. prosze o rady co wy mamusie od "niebiałkowych" dzieci dajecie im na obiadek
Oj, przepraszam. Z tego wszystkiego zrozumiałam, że pytałaś o przepisy dla 'bezglutenowców'. :)
alpro kupuje zawsze w tesco na sklepie- jest półka z produktami dietetycznymi
mamtu nie ma sprawy, ta stronka mi sie przyda na pewno ale głownie chodzi mi właśnie o przepisy dla dzieci ze skazą białkową, dlatego podbijam i proszę te mamy, które wiedzą co takim dzieciom gotowac o pomoc
hopka
moze i zawieraja w niewielkich ilosciach mleko ale mojej malej nic nie jest
jest na Bebilonie Pepti

jak gotuje sama to zupki np pomodorówke, brokułową, buraczkową, kalafiorową jarzynową i dodaje czasem ryz makaron i miksuje blenderem bo mala tylko zje papke nie lubi grudek

jogurty alpro kupilam w auchan - dzial zywnos egzotyczna :)

przepisy

http://malutka441.blogi.oilatum.pl/przepisy-dla-niemowlat/

deserki tez robie sama
miksuje banana kiwi arbuza co akurat mam i wsio
image
dzięki podbijam moze ktos jeszcze ma jakies przepisy

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

W góry pociągiem - gdzie? (50 odpowiedzi)

Mam pytania do bardziej doświadczonych turystów. Gdzie najlepiej wybrać się z dzieckiem na...

bałagan u nastolatki (26 odpowiedzi)

Czy nastolatke da sie nauczyć porządku? Jak to zrobic skoro już nic nie pomaga...W swoim pokoju...

jechać czy nie jechać... oto jest pytanie ;) (58 odpowiedzi)

hej jestem mamą 2 dziewczynek - 4 letniej i rocznej na codzien sama zajmuję się dziećmi, bez...

do góry