Widok

cz ktoś coś wie na temat wójta ?

Coś różne słuchy chodzą o paliwach
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Prowadzący zadaje pytania po polsku. Wójt mówi po kaszubsku ale czasem po polsku - taka mieszanka. Więc nie wiadomo jaki był cel takiej formy wypowiedzi
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

Rysiek jak zwykle szpanował. Lubi.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0

A co ? Ktoś nie zrozumiał po kaszubsku?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 8
Niektórzy to mają talent do aktorstwa.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokładnie cały On
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mądry i po chińsku zrozumie a głupi bedzie sie śmiał. Mówił po kaszubsku bo mieszkamy na Kaszubach to jakby zdziwionym byc ze Ślązak mowi po Śląsku a Anglik po angielsku
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 19

Pytanie jeszcze, dlaczego Gmina daje pozowlenie na budowe domu, jeśli nie chce potem ciągnąć wody - ciągle nie ma pieniędzy. Kto ma to sponsorować?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Podobna sytuację miałam gdy niewdano kupiłam działkę w łebniu (ta sama gmina) i okazało się że ludzie mieszkający już tam dwa lata nie mieli wody gminnej i po wielkich wojach w końcu podłączyli. Dowiedziałam się także że na gminie maja "limity" na podłączenie wody gminnej i działki oddalone ok 2 km od mojej dalej czekają na podłączenie wody. Przed budowa domu należy sprawdzić te informacje na gminie. Życzę powodzenia.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

A czy dla tej działki wydane były Warunki Zabudowy lub Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego? Jeżeli to pierwsze to tam dostawca wody czyli to śmieszne GPK Szemud musi wydać potwierdzenie podłączenia do sieci wodociągowej przed wydaniem Warunków. Jeżeli Miejscowy Plan - to w zasadzie Gmina też wydając taki Plan powinna mieć na uwadzę, że będzie tam trzeba do każdego budynku poprowadzić wodę.

Pozwolenia na budowę są w gestii Powiatu a nie Gminy od kilku lat. Ja chciałem kupić działkę w Koleczkowie - woda była około 200 metrów od działki Gmina zaproponowała że dorzuci 15% - resztę, czyli 25 000(ta kwota to są jakieś jaja za 200 metrów rury) ja lub na spółę z chętnymi musiałbym pokryć sam... Wolałem dopłacić za działkę bezpośrednio przy drodze gminnej z wszystkimi mediami aby potem nie bawić się z tymi pachołami w Gminie.

Swoją drogą jakość działań Urzędu Gminy to jest parodia. Jak nie pojedziesz i nie pociśniesz im w twarz to albo Ci wymyślą jakieś bzdury albo załatwienie sprawy trwa o wiele dłużej niż ustawowo mają czas...
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy możesz rozwinąć swą wypowiedź? O co chodzi z tymi paliwami i z wójtem?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jest kultura wypowiedzi, jeżeli pada pytanie po polsku to odpowiada się po polsku, a nie po chińsku.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 10

Myślał że może jak będzie po kaszubsku gadać to część ludzi nie skuma. Tylko że kaszubski to nie chiński i przy odrobinie skupienia wszystko można zrozumieć.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 6

Jest kultura wypowiedzi i odpowiedział po kaszubsku nie po chińsku. Kaszubi sa u siebie, radio w nazwie ma nazwę Kaszuby. Mamy rownież wolność wyboru stacji i nikt nikogo nie zmusza do słuchania audycji w języku dla siebie niezrozumiałym.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 12

Autoseba i wojt to wspolna szajka? Kupuja ziemie z gminy za bezcen?ta sprawa nadaje sie do telewizji !
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 2

Teraz boisko bedą przekopywać aby zrobić sobie dojazd do żwirowni- swojej żwirowni ......
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

kaszubi to polacy, a w gminie Szemud nie wszyscy są kaszubskojęzyczni, a należy szanować wszystkich, którzy tu mieszkają i płacą podatki bo to oni utrzymują wójta i wszystkich urzędników. W Polsce językiem urzędowym jest polski, i w kwestiach tak poważnych jak podejrzenie popełnienia przestępstwa wójt winien jest mieszkańcom gminy poważne wyjaśnienia a nie pajacowanie.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 4

Podatki to nie wszystko. A nagranie dotyczyło innej sprawy. A tak w nawiasie mieszkacie na Kaszubach to się nauczcie języka Kaszubskiego i po temacie.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 15

Kaszubi to rdzenni mieszkańcy tych terenów, obecnie w granicach polski. Nawet milion nowych mieszkańców z różnych rejonów kraju tego faktu nie zmieni.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 8

Mieszkamy w Polsce, a w Polsce mówi się w miejscach publicznych po Polsku by być zrozumianym przez ogół.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 9

Nikt nie zabroni używać języka Kaszubskiego i każdy ma prawo go używać, nie stosujmy proszę argumentów w stylu "tu jest Polska" itd. J. Kaszubski jest jezykiem urzędowym w wielu gminach Pomorza. Jednak - z uwagi na fakt, że Wójt jest osobą publiczną oraz to że prowadzący zadał pytanie w języku polskim sprawia że Wójt powinien odpowiedzieć też w tym języku a nie strugać wariata i rozmawiać po kaszubsku licząc, że może część ludzi go nie zrozumie a napewno spodziewał się bomby w postaci pytania o tą całą aferę z CBA. Poprostu wyszło bardzo nie kulturalnie.

Wyobraźcie sobie jakieś radio w USA. Przychodzi jakiś nie wiem, burmistrz, prowadzący pyta go po angielsku a ten zaczyna odpowiadać mu po hiszpańsku... absurd
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5

Inne tematy z forum Bojano

Światłowód w gminie Szemud (15 odpowiedzi)

Czy gdzieś już kopią i kładą światłowód?

Przyłączenie Bojana do Gdyni (160 odpowiedzi)

Patrząc na obecny kształt gminy, przynależność Bojana do gminy Szemud wydaje mi się przestarzała....

Pompa ciepła rachunki (29 odpowiedzi)

Cześć - jakie macie rachunki za ogrzewanie pompą ciepła (bez PV) - dom ok. 250 m2 - przykładam...

do góry