Widok

część a element?

Watek z dziura przypomniał mi rozważania na temat "części i elementu" może wy mi to wyjaśnicie, co to jest część i co to jest element, i najważniejsze, jakie są między nimi różnice?
Miłego rozważania....

Pozdrawiam
"Zrozumiał, że nie tylko był jej bliski, ale nie wiedział gdzie on się kończy, a ona zaczyna"
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie wiem, czy jest jakaś różnica pomiędzy częścią a elementem. Pokusiłam się nawet o sprawdzenie w słowniku języka polskiego i tam "część" definiowana jest jako jeden z elementów danej całości, natomiast "element" jako część pewnej całości. Inne wyrazy bliskoznaczne to np "fragment", "cząstka", "składnik", "czynnik".
Pewnie nie o takie rozważania Ci chodziło, ale akurat takie mi dziś wyszły:))
pozdrawiam
A.
> "część" definiowana jest jako jeden z elementów danej
> całości, natomiast "element" jako część pewnej całości.
Fajnie :)) - to razem daje nam definicję zapętlenia :)

Nie wiem skąd, ale mam takie odczucie, że część jest albo bezpostaciowa (np: część poematu) albo ma ksztalty "obłe" (np: część ciała) natomiast element widze jako coś "kanciastego" (np: stalowa belka - element budowlany). :)
Bekowe wątki hiohiohio;) Swoją drogą, to ciekawe - nigdy się nad tym nie zastanawiałam...;):D:D:D
Pozdrawiam, Malutka25.
Ja osobiście nie widzę różnicy, ale może wynika to zfaktu że nigdy się nad tym nie zastanawialam poczekam aż ktoś napisze coś mądrego :) pozdrawiam

moje odczucie

To ja napiszę o moim odczuciu różnicy. Element kojarzy mi się z... częścią (:) zartuję)... z policzalnością. Chyba zawsze elementy da się policzyć. Część mówi tylko o ułamku, czy pozbiorze całości, może być niepoliczalna. Powiemy na przykład część pieniędzy, część piasku, a nie powiemy element pieniędzy itd. Myślę, że każdy element jest częścią, ale nie każda część jest elementem.
Ale się namądrzyłam :)
I zdaje sie, że to jest sedno sprawy....
Element - policzalny. Część - niepoliczalna.
To ja dodam jeden z moich wniosków, "element" jest nierozerwalną częścia całości, a część może być ale nie musi.....
"Zrozumiał, że nie tylko był jej bliski, ale nie wiedział gdzie on się kończy, a ona zaczyna"

sorry

Przepraszam za tak zwaną upierdliwość, ale jestem dokładna. Gwoli ścisłości, część może być policzalna i niepoliczalna. Element tylko policzalny. :)
no proszę - a tego się nie doczytałam w słowniku, ale może rzeczywiście tak jest:)))
pozdrawiam
A.

Inne tematy z forum Towarzyskie

forum zablonkowe na trojmiasto pl (5 odpowiedzi)

hej, jakie inwestycje trojmieskie obecnie wam się najbardziej podobają?

Czy feromony działają (86 odpowiedzi)

Zastanawiam sie nad kupieniem sobie feromonów. Ogólnie należę do bardziej nieśmiałych osób i...

Zdrady wkoło (7 odpowiedzi)

Moja sytuacja jest trudna, narzeczony mnie zdradził na początku roku i nadal sie z tego nie...

do góry