Widok

uczulenie w ciąży (26 tydzień)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
cześć Dziewczyny. Dopadło mnie straszne uczulenie. Tzn dopada mnie od kilku wieczorów. Najpierw pojawiają się małe, czerwone krostki, potem tak jakby się łączą ze sobą i powstaje taka mocno swędząca, czerwona plama. Mam to głównie na nogach i rękach. Już odstawiłam mleko. Ginekolog twierdzi, że pić wapno i powinno przejść ale niestety nie przechodzi. A uczulenie występuje tylko wieczorami więc nie mogę tego pokazać lekarzowi na wizycie. Czy miałyście coś podobnego??
image

image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Araga ja bym sie przebadala w kierunku cholestazy ciazowej.Szwagierka miala w ciazy i objawialo sie to wlasnie tak.
image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja miałam takie uczulenie w pierwszej ciąży.Uczulenie dostałam pod koniec ciąży najpierw pojawiły się czerwone krostki potem zrobiło się to w całość na całym brzuchu i bardzo swędziało,grzało mnie strasznie.Jak poszłam na wizytę do ginekologa to nie wiedział co to i od czego i skierował mnie do szpitala i tak mnie leczono i zostałam tak do samego porodu.Jeśli masz to samo to idź najlepiej do lekarza.U mnie nie wiedzieli od czego to uczulenie w szpitalu myśleli że to od jedzenia ale jadłam w domu to samo co w szpitalu.
ślubowaliśmy 14 października 2006
image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
tez to mialam, powiedz lekarzowi ze wieczorem masz wysypkce ciążaową i bedzie wiedział oco chodzi :) ja z z tym meczylam od 20 tc do 2 tyg po porodzie, bardzo meczące to jest, tym bardziej ze uczulenie tylko na noc wychodzi i wieczorem
imageimage
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
J atez tak mialam, ale badani nnic nie wykazywalay a wszystko mineło ok.tygodnia po porodzie jak ręką odjął,ale do konca nie bylo wiadomoc o to bylo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moj gin nazwal to uczuleniem ciążowym :) -ze wątroba nie moze sobie poradzic z hormonem ciązowym i go wywala na zwenątrz:)
imageimage
cholestaza!!!
image
image
heej ja tez mialam podobna wysypke. pojawila sie pod konec 8 mieciaca. napierw swedzialo mnie kolo bebka takie male kropeczki(wyglad i stan swedzwnia podobne do ugryzienia komara)potem swedzenie sie naslilao piklo swedzialo grzalo to bylo STRASZNE!! z kropek robily sie plamki ktore laczyly sie ze soba i przybieraly kolorood czerwonego do cimnofioletowego objely mi caly brzuch uda posladki.potem swedzialy mnie dlonie i rece. robilam oczywiscie w pierwszej kolejnosci badania w kierunku cholestazy i tobie tez proponuje. u mnie zostala ona wylkuczona,zglosilam sie sama na oddzial dermatologii w ak medycznej bo juz nie moglam wytrzymac w nocy to bylo tak silne z spalam po 1 godz max a ulge przynosilo mi tylko oklady z lodu. na dermatologii nie wiedzieli co to jest zalecali cesarke,po konsultacji z ginekologiem na ktora mnie zawiezli kareka ten stwierdzil ze nie ma podstaw wiec dostalam sterydy ecorton. mialy nie zaszkodzic teraz zaluje ze je bralam bo choc dziecko urodzilo sie zdrowe to skutki ecortonu prawdopodonie ciagna sie do dzic a minelo juz 6 miesiecy.dziecko rosnie gigantycznie i ma podejrzenie makrosomii ,ja sama mam podejrzenie osteoporozy bo nikt mi nie powiedzial ze ecorton wyplukuje wapno . pisze to ku przestrdze jesli beda cie chieli faszerwac sterydami to nie bierz-leiej cierpiec. proponuje moze wizyte u enokrynologa-on zajmuje sie hormonami wiec moze da ci jakies badanie ktore znajdzie przyczyne. powodzenia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
dziewczyny dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Dziś rano byłam zrobić próby wątrobowe by wykluczyć cholestazę - zobaczymy co będzie. Wyniki po 17. Właśnie najbardziej obawiam się, że jak się zgłoszę wieczorem do szpitala to mnie tam zatrzymają... zobaczymy jak dziś wieczorem będzie.
do kasia0075 a leżałaś w szpitalu? czy smarowałaś się czymś? Brałaś jakieś leki? o wszystko zapytam lekarza ale wizyta dopiero za tydzień.
image

image
Dzisiaj byłam u lekarza i powiedział, że wysypkla nie jest objawem cholestazy. Świąd tak, wysypka nie.
Pozdrawiam
cześć Dziewczyny - no to wyniki ALAT i ASPAT mam w normie. Bilirubinę też :) dziś też już mnie lekko wysypało ale duuużo mniej niż wczoraj albo przedwczoraj. Więc mam nadzieję, że mocniej się ta wysypka nie rozejdzie.
image

image
tak leżałam na to w szpitalu, ale nic mi to nie pomoglo za bardzo, wysypka jak była tak była
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja jestem w 28 tygodniu i od 2 tygodni męczę się z takimi czerwonymi jak rumień plamami na wewnętrznych częściach ud - wieczorem swędzą i w nocy już na maxa. Byłam u dermatolog, wykluczyła cholestazę - powiedziałą, że normalna alergia... podejrzewam mandarynki, pomarańcze, może miód - wykluczyłam póki co i rumienie się powoli cofają - dostałam SARNOL, przeciwświądowy krem, smaruję jak tylko mnie swędzi - dodam, że jest bardzo skuteczny. W nocy śpię w chłodzie, pod cienką kołdrą i jest lepiej - wiadomo, że świąd uwielbia ciepełko, złączone razem uda - wtedy się zaczyna...Śpię na plecach z rozstawionymi nogami - dzidzia chyba przywykła, bo jest spokojna:(
W ogóle powiem Wam, że w ciąży poswęduje mnie tu i ówdzie - to nad dłoniami na tej delikatniejszej stronie przed łokciem, to jak się wydepiluję pod pachami - ale to miałam czasem wcześniej i wwtedy już dermatolog tłumaczył, że zjadam coś co mnie uczula i w miejscach wilgotnych, ciepłych (pachy, wnętrze ud) z potem alergen wydalany jest na skórę. Stąd swędzi. Doraźnie smaruję wówczas kremem Elocom - jak ręką odjął, bo to lek steryd - lekarz daje jak już nic nie pomaga.
Teraz też czasami ociupinkę na ten rumień go smaruję, ale lekarka powiedziała, ze to już za duże powierzchnie. I chyba w ogóle elogomu w ciąży się nie powinno...

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
mam to samo, ale jestem w 13 tc, mam wizyte u ginekologa w piatek za tydzien... poczekac czy wybrac sie wczesniej do np dermatologa?
wybrac sie wczesniej na badanie krwi - podane wyzej co zmierzyc

mialam to samo ale wyniki mi wyszly niejednoznaczne :(

dostalam recepte na masc recznie robiona - zuzywam wasnie drugie opakowanie
do tego mam brac zyrtec, fenistil w kroplach i ascorutical

w koncu po ok 2 tyodniach po malu zaczyna mi przechodzic - znaczy nie swedzi juz cale cialo a tylko kilka wybranych partii
ale to i tak ogromna ulga :)
image
2rabbits.eu - pościele, kocyki i przytulanki dla maluchów
...Ginekolog wysłała mnie na te badania wąrtobowe i okazało się - mam je w ręku - wszystko w normach! Cholestaza zatem chyba wykluczona, jutro idę do lekarki z tymi wynikami.
...czyli że dalej szukam winnego za uczulenie. Teraz podejrzewam czekoladę.
A uczulenie nie schodzi, wędruje lekko: zeszło na łydki od wewnętrznej strony, dalej smaruję SARNOLEM.

W ogóle w tej ciąży mam gorszą cerę - od samego początku jakieś wypryski w okolicach ust, brody - zupełnie inaczej jak w poprzedniej, gdy urodził się syn. Teraz jest córa - nie na darmo mówi się, że córy zabierają matce urodę;) Coś jest chyba w składzie hormonalnym podczas ciąży żeńskiej... nie macie podobnych obserwacji?
holestaza ustepuje po porodzie mialam to trzy razy wiem ze to bardzo meczace
w 36 tc miałam takie uczulenie - zaczeło sie mega swędzenie brzucha, potem pokrzywka pokryła uda, pachy, plecy, podudzia i generalnie wszystko........ swędziało strasznie, cały czas się drapałam. chcieli mnie położyć na patologii ciąży, ale się nie zgodziłam, bo po wykluczeniu cholestazy chcieli mnie poobserwować... zapraszam wtedy do dermatologa i ew. alergologa. u mnie stwierdzono prawdopodobieństwo (na szybko nie da rady określić niczego na 100%) że to cytrusy - najczęściej uczulające ciężarówki. niezbędnie odstawić cały nabiał (nasila objawy uczulenia), jajka, kakao, czekoladę, ryby, owoce morza, uprać ubrania w proszku dla malucha. dodatkowo 2xdziennie zyrtec i maście przeciw swędzeniu. mi pomogło. zajęło to ok 10 dni - pamiętajmy że wysypka utrzymuje się albo nawet rozsiewa przez kilka dni po ostawieniu tego co uczulało. powodzenia :))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Hej dziewczyny ja jestem w 30 tyg i od dwóch dni mecze się ze swędzeniem wewnetrznej strony rąk, stop oraz całego ciała łącznie z głową. Wypralam pościel w balsam do prania dla dzieci, kurtkę i inne podejrzane rzeczy ale niestety nie przechodzi. Jedynie co biorę to wapno pomaga na jaki czas. Ktoś miał podobne objawy? To przez jedzenie czy inny alergen?
hej- ja mam takie swedzenie po cytrusach... ... - mało fajne- tyle ze mi nawet wapno nie pomagalo... musiala byc loratadyna...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

odbiór mieszkania - na co zwracać uwagę? (15 odpowiedzi)

witam:) (piszę na tym forum, bo więcej osób zagląda, więc może Ktoś mi doradzi) za kilka dni...

Dobry ortodonta (34 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

Pomysł na wieczór panieński ? (17 odpowiedzi)

Przyjaciółka poprosiła mnie żebym została świadkową na jej ślubie. Zgodziłam się i wiąże się z...

do góry