Widok

czy 7-miesieczne dziecko samo stoi?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Doznalam szoku:) Mayciocha wspina sie po szczebelkach i sama stoi, ale jakos tak koslawo na stopkach, a wlasciwie na podbiciu stopki... bralam ja na dol, ale w sumie nie wiem czy dobrze robie. Moze to juz czas na stanie?
A moje drugie pytanie, to czy nie wypadnie z lozeczka???
Jest co prawda na najnizszym poziomie, ale jak juz stoi, to sie boje, zeby niedlugo nie miala sily sie wychylic z lozka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mój mąż jak miał miesiecy to zaczal chodzic, niestety pomijajac raczkowanie. Dodam, ze nic mi nie jest, zadnych problemow zdrowotnych z tego powodu nie ma...
image
uciekło - 7 miesiecy:)
image
A jak szło w nauce Twojemu mężowi?
Może się już podciągać do stania i stać podparte. Wylecieć z łóżeczka może, chyba każde sprawne dziecko w mojej rodzinie taki upadek zaliczyło, ale to bliżej 10-tego miesiąca ;)
hehe, to niezle :) wlasnie tego sie obawiam, zeby sobie lebka nie rozbila. oj, to skonczy sie zostawianie samej w lozeczku ;/
mój ma 8 i jeszcze nie stoi:(
mój mając 6.5 wstał w łóżeczku. Od razu obniżyliśmy. Teraz nie ma szans się nawet wychylić:)
image
e spoko Liwka pierwszy raz tez staneła szybko ,po 7 msc.
image
myslę, ze jesli szczebelki ma tak koło pachy to wyleciec nie da się
A ze staniem - jesli sama to da rede zrobić to w takim razie jest u niej na to czas :) Gratuluję !! Niech się mocuje i staje :)
Patent moich rodziców (po tym, jak mój 9-cio miesięczny brat wyszedł z łóżeczka, wszedł po schodach i pokazał nam łepetynkę nad wigilijnym stołem):

materacyk trzymać nie na "najniższym poziomie", ale wyjąć stelaż i położyć materac wprost na podłodze. Wystarcza na dłużej...
dzieki za odp :) cwaniarka mala, w sumie kilka dni temu zaczela siedziec! a tu, prosze juz do stania hehe :)
moj kuzyn tez mial 7 mcy jak pozedl wiec spoko :)wazne ze dziecko samo stoi a nikt mu nie pomaga :)
Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
mąż skonczył studia - nawigacje wiec chyba głąbem nie jest:)
image
mi pediatra powiedziala, ze im pozniej dziecko zacznie chodzic tym lepiej dla jego zdrowia, no i dodatkowoo sie dziwilam, bo tez sie dowiedzialam ze dzieci, ktore nie raczkuja, tylko od razu zaczynaja chodzic, często sa dyzlektykami.
Kubuś jak miał 7 miesięcy stał już bardzo pewnie na płaskich stopach, stawać zaczął sam, nie zmuszałam go:) teraz ma niecałe 9 i chodzi dość szybko sam przy meblach.
moja Lena tak sama. I wcale nie zmuszana, nie prowadzana za rączkę, nie podtrzymywana, zaczęła chodzić jak miała 9,5 miesiąca. Ale nigdy nie zdarzyło się jej wyskoczyć z łóżeczka :)
imageimage
image
Jak staje samo to znaczy że nadszedł czas na stanie. Dzieci same wybierają sobie moment kiedy są gotowe na takie rzeczy. Moja córka ma 9 miesięcy i od 6 miesiąca stoi. Dziś zrobiła 1 kroczek samodzielnie, bez trzymanki. Jestem bardzo dumna!
jeżeli ma szczebelki pod pachami to nie wypadnie .. bow sumie nie ma jak... mój młodszy zaczął chodzić jak miał 7 miesiecy, jak miała 8 to normalnie maszerował.. samo mu wszystko wyszło.. wiec to zależy od dziecka :)
mój mały ma 8 m-cy i od miesiąca też stoi a nawet teraz tu już przy stoliku się przemieszcza, bo np zabawka się przesunęła i nie może dosięgnąć, ze względu na to, że miał 5pkt jak się urodził byliśmy na wizycie u neurolog i pani doktor powiedziała, że jeżeli dziecko stoi na całych stopkach samo, to nie jest źle, jeżeli tylko zaczyna na paluszkach to trzeba sadzać, i samemu też nie stawiać, mój mały raczkuje i to nawet całkiem dobrze, więc niczego w rozwoju nie przeskakuje. Pani doktor kazała również zwrócić uwagę jak dziecko siada z pozycji stojącej,tzn powinno przy zgiętych kolanach, najpierw przyklęk później siad. Jeśli tak nie potrafi mówiła żeby ograniczyć możliwość stawania. nie mówiła nic że jeżeli dziecko za wcześnie staje to później będzie miało jakieś problemy z nauką itp.
flora

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Rodzina zastępcza ??? (16 odpowiedzi)

Witam, Mam sprawę do osób prowadzących rodziny zastępcze. Nagle oszalałam! Znalazłam dla...

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...

endokrynolod (11 odpowiedzi)

szukam lekarza endokrynologa pilne .Prywatnie bo NFZ nie ma już miejsca, najlepiej w Gdyni

do góry