Widok
czy 7-miesieczne dziecko samo stoi?
Doznalam szoku:) Mayciocha wspina sie po szczebelkach i sama stoi, ale jakos tak koslawo na stopkach, a wlasciwie na podbiciu stopki... bralam ja na dol, ale w sumie nie wiem czy dobrze robie. Moze to juz czas na stanie?
A moje drugie pytanie, to czy nie wypadnie z lozeczka???
Jest co prawda na najnizszym poziomie, ale jak juz stoi, to sie boje, zeby niedlugo nie miala sily sie wychylic z lozka.
A moje drugie pytanie, to czy nie wypadnie z lozeczka???
Jest co prawda na najnizszym poziomie, ale jak juz stoi, to sie boje, zeby niedlugo nie miala sily sie wychylic z lozka.
mój mały ma 8 m-cy i od miesiąca też stoi a nawet teraz tu już przy stoliku się przemieszcza, bo np zabawka się przesunęła i nie może dosięgnąć, ze względu na to, że miał 5pkt jak się urodził byliśmy na wizycie u neurolog i pani doktor powiedziała, że jeżeli dziecko stoi na całych stopkach samo, to nie jest źle, jeżeli tylko zaczyna na paluszkach to trzeba sadzać, i samemu też nie stawiać, mój mały raczkuje i to nawet całkiem dobrze, więc niczego w rozwoju nie przeskakuje. Pani doktor kazała również zwrócić uwagę jak dziecko siada z pozycji stojącej,tzn powinno przy zgiętych kolanach, najpierw przyklęk później siad. Jeśli tak nie potrafi mówiła żeby ograniczyć możliwość stawania. nie mówiła nic że jeżeli dziecko za wcześnie staje to później będzie miało jakieś problemy z nauką itp.
flora