Widok

czy ktoś kupował Engerix zamiast Euvax?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Tak jak w temacie - czy kupowaliście na własną rękę szczepionkę Engerix dla niemowlaka do szpitala? Albo czy zastanawialiście się nad tym i zdecydowaliście, że nie warto? Ja cały czas się zastanawiam, co zrobić.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Na zajęciach w SR pani położna radziła zakupić taką szczepionkę, cena ok.40zł. Przepisuje pediatra, ale nie wiem czy dobrze zrozumiałam. Może jednak ginekolog? Ale warto zadzwonić do szpitala w którym zamierza się rodzić i się dowiedzieć czym szczepią. W Redłowie naprzemiennie używają tych dwóch szczepionek. Ja zamierzam taką kupić.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
rodzilam w swissmedzie i tam szczepia engerixem, ale i tak sie dowiadywalam w dniu porodu czy napewno bo inaczej bym kupila swoja. Pozniej na szczepieniu u pediatry kupowalam w przychodni za 35 zł - podobno jak zaczniesz engerixem to do konca ta sama szczepionka trzeba.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja kupowała Engerix, w aptece. Receptę wypisuje pediatra, bo to szczepionka dla niemowląt
image
image
ja też kupowałam do szpitala engerix B i bez problemu mi zaszczepili zresztą większość dziewczyn na położniczym z którymi leżałam miały swoj engerix B
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A czy miałyście problem, żeby dostać w aptece dawkę dla niemowlaka? Dzisiaj pytałam i podobno jest trudno dostępna, ale pan w aptece powiedział, że to po prostu połowa szczepionki dla dorosłych, którą można kupić bez problemu.
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Również szczepiłam i kupowałam Engerix B do szpitala we własnym zakresie. Koszt ok 60 zł. Nie było żadnych problemów, trzeba było jedynie napisać oświadczenie, że miałam własna szczepionkę i że chcę ją zaszczepić dziecko.
image
image

image
Mąż kupował w przychodni na Mickiewicza. Nie było problemów z dostępem dawki dla niemowląt :) I oczywiście jeśli szczepi się Engerixem dalsze szczepionki muszą być podane też tej firmy.
image
image

image
A ja nie szczepiłam w szpitalu engerixem ale teraz chce kupic i położna powiedziała ze nie ma problemu. Jestescie pewne, ze jak w szpitalu miałam inna to teraz engerixem nie mozna?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jak szczepiłaś Euvaxem to dalej engerixem można, natomiast w drugą stronę trzeba trzymać się Engerixa do końca.
image
image

image
To jeszcze pytanie w kwestii technicznej - czy mam jechać z tą szczepionką już do porodu? Od koleżanki wiem tylko, że należy ją dostarczyć na oddział noworodków - ale kiedy? Boję się, że nie zdążę dostarczyć i zaszczepią inną :)
image
Kejt na porodówce bierzesz recepte i wtedy kogos wysyłasz do apteki, zeby ją wykupił i przyniósł i wtedy Ci małą zaszcepią. Tylko czasem w tej aptece szpitalnej nie maja tej szczepionki, wiec może lepiej posprawdzac w jakiej jest, zeby potem nie jeżdzic po wszystkich aptekach.

O to super, że można w tą strone. tylko czy mam pewnośc, ze przy następnych szczepieniach na pewno dostane Engerixa :/
Pewności nie masz. Musisz sobie kupić Engerixa.

Ja rok temu miałam swoją szczepionkę i nie wiem jak jest teraz ale rok temu wszystkie szpitale w 3mieście - za wyjątkiem swissmedu - szczepiły euvaxem.

My mieliśmy receptę od ginekologa. kupiliśmy wcześniej i trzymaliśmy w lodówce. mąż przywiózł 2 dnia do szpitala. daliśmy położnym, zaszczepiły młodą i nie było problemu. bez żadnego zaświadczenia.
Przewoziliśmy szczepionkę w torbie termicznej.

Potem szczepiliśmy 6w1 hexa - czyli kontynuacja engerixa.

Też słyszałam że można pierwszy raz euvaxem a potem kontynuować engerixem. ale ja wolałam od początku engerixem.
imageimage
Mrówka musisz zażądać takich szczepionek i tego pilnować sama niestety.

Mój mąż poszedł kupić już spokojnie po porodzie, mała była szczepiona dopiero w 5 dobie po urodzeniu. Mąż kupił i pielęgniarka zaniosła do szpitalnej lodówki pisząc na opakowaniu nazwisko.
image
image

image
Kupowałam engerix w aptece na receptę. Miałam ze sobą w lodóweczce przenośnej. Podpisane opakowanie przekazałam położnej. Ona włożyła do szpitalnej lodówki i mała była zaszczepiona engerixem.
[url:]http://lilypie.com/">
A mi powiedziano, że szpital nie przyjmuje szczepionek z zewnątrz i szczepią tylko i wyłącznie Hepavaxem. Jak w końcu jest na prawde, bo już zgłupiałam?? Czy ktoś może mi odpowiedzieć.
Na Klinicznej na 100% szczepią szczepionkami z zewnątrz, trzeba podpisać oświadczenie, że rezygnuje się ze szczepionki standardowej podawanej w szpitalu. I że przyniesiona szczepionka została dobrze przechowywana. W grudniu szczepiono moja córkę moją szczepionką :)
image
image

image
A jak jest w szpitalu wojewódzkim ???? Czy ktos moze mi napisac.
Niech mąż/partner kupi i przyniesie przed samym zaszczepieniem nie maja prawa odmówić Ci szczepienia swoją szczepionką.
image
image

image
Dziekuje. Tez mi sie tak wydawalo, jednak pielegniarka kategorycznie mi zabronila kupic szczepionke.
Czy ktoś się orientuje jak obecnie wygląda sytuacja w Trójmiejskich szpitalach?
Będę rodzić w Redłowie i będę miała swoją szczepionkę Engerix.
Zastanawiam się, czy nie robią z tym problemów i czy przywieść ją od razu czy mąż ma dowieść.
Orientujecie się kiedy noworodki są szczepione - czy od razu po urodzeniu?
Mogę tylko napisać o wojewódzkim, że można na położniczym wykupić, nie trzeba mieć swojej.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

otylosc (30 odpowiedzi)

Dziewczyny pomozcie.... juz nie mam sily na siebie patrzec.moje bmi jest na poziomie 45,2 i zadne...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (117 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

poszukiwany dobry ortopeda (22 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

do góry