Widok

czy maz moze wziac kilka dni zwolnienia na opieke nad zona w ciazy?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czesc dziewczyny. Orientujecie sie moze jak to wyglada z tym zwolnieniem dla meza? Czy moze wziac kilka dni na opieke nad zona w ciazy czy to tylko po porodzie i to w wyjatkowych sytuacjach? Bede wdzieczna za odpowiedz.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
w ciągu roku mąż może wziąć zwolnienie na opiekę nad żoną na okres 2 tyg :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Pewnie to musi byc tez jakos uzasadnione. A przy okazji widze, ze kolezanka tez bliska rozwiazaniu:) Powodzenia zycze i dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jest coś takiego jak zwolnienie lekarskie na opiekę nad członkiem rodziny, pewnie zależy od lekarza czy da czy nie da, w każdym razie coś takiego jest
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ok dziekuje
potwierdzam,lekarz rodzinny wydaje L4 jako opieka nad członkiem rodziny.
moja szefowa brała by opiekować się ojcem, więc tym bardziej mąż może zabrać na opiekę nad żoną.

zyczę powodzenia :)
image

image
hej mam takie pytanie a na jakiej podstawie taki lekarz wydaje chorobowe mężowi, musi mieć ze sobą moje zwolnienie lub kartę ciąży. może się ktoś orientuje, może ktoś z was robił to w tym roku?
Ty powinnaś też pójść, powiedzieć, że się źle czujesz i lekarz mężowi wystawi zwolnienie, tzn opiekę
na tej samej zasadzie jak rodzic bierze opiekę nad chorym dzieckiem- dziecko jest badane przez lekarza i rodzic dostaje L4
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
A jeżeli nie mamy ślubu a spodziewamy się wspólnego dziecka?Jak to jest w takim przypadku np. na partnerkę w połogu?Orientujecie się?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8
Tylko na rodzinę, a partnerka rodziną nie jest. Czyli nie można.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki za odpowiedź:) I za tego minusa ,no nieładnie:D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
No tak ale skoro jestes w pologu to jest ju dzieceko wiec moze wsiac l4 na opieke nad dzieckiem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ale to nie ode mnie minus, ja się w minusowanie nie bawię.
Wiem:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Asiu dziękuje Ci bardzo za odpowiedź, a nie musze mieć ze sobą kopi zwolnienia swojego?
ja miałam kartę ciąży tylko chyba :) przecież nie musisz mieć zwolnienia, równie dobrze mogłabyś nie pracować i potrzebować pomocy :)
nie wydaje mi się aby osoba na którą bieże się zwolnienie - członek rodziny musiłą iść również do lekarza, równie dobrze można wziąć zwolnienie na leżącego rodzica, ale jest warunek muszą przebywać w tym samym gospodarstwie domowym
tu jest to opisane, nawet dosyć czytenie

http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=433
Twoje zwolnienie nie ma nic do rzeczy, tylko Twój stan zdrowia i to, czy potrzebujesz opieki. Lekarz wystawia zwolnienie teoretycznie po zbadaniu pacjenta. W tym przypadku pacjentem jesteś Ty, więc Twój lekarz bada Ciebie i na tej podstawie wystawia zwolnienie w celu opieki nad Tobą mężowi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
anek, ale ona nie ma męża, czytaj ze zrozumieniem.
W zeszłym roku brałam zwolnienie na mamę, mama po operacji, mieszkamy w różnych województwach, nie było problemu. Mama jest osobą samotną, niekt nie mieszka w jej "gospodarstwie". Gdyby to było takim wyznacznikiem, na takie osoby jak moja mama nie można by wziąć opieki.
wazne jest ze opieka jest na czlonka rodziny, nie wazne gdzie on mieszka
Dzięki za pomoc, Patrycjo ja męża mam:) to chyba inna dziewczyna nie ma;)
haha to chyba o mnie chodziło:) ja męża miałam,teraz mam partnera:D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Sorki, pomyliłam nicki
Trzeba pozostawać w jednym gospodarstwie domowym w czasie sprawowania opieki. Czyli jeśli w tym czasie przeniosłaś się do mamy, to wszystko było ok. Nie trzeba mieszkać razem na stałe, ważny jest stopień pokrewieństwa (dzieci, współmałżonek, rodzice, teściowie, chyba też dziadkowie i rodzeństwo).

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

trymer/maszynka do strzyżenia - zbieram opinie (18 odpowiedzi)

dzieczyny, poszukuję jakiejś maszynki/trymeru (max do 150 PLN), która/-y tnie włosy od 0,5mm....

Zwrot podatku 2025 (30 odpowiedzi)

Hej.aczy już wysyłają zwroty w Gdyni? ktoś dostał?

Oszczędzanie - jakie macie sposoby? (109 odpowiedzi)

Ponieważ niedługo rozpoczynam urlop wychowawczy, przyjdzie nam żyć przez pewien czas z jednej...

do góry