Widok

czy mozna jesc wedzona makrele w ciazy?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
prosze pomozcie...

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ani wedzonych ryb ani mieska nie polecał mój gin

ja jadłam, mi nie zaszkodziły

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
podobno nie mozna bo zawiera jakies szkodliwe zwiazki

Nie mozna, bo mozna sie zarazic listerioza, czy innym badziewiem.

image
image
Ja makrelę jadłam, ogólnie ryby z wyjątkiem tuńczyka ze względu na rtęć.

image
Je również jadłam, jak też i wędzonego łososia, tatar i sushi.
Jeśli masz sprawdzony sklep czy restaurację to raczej powinno być ok. Faktycznie nie powinno się jeść wędzonych i surowych ryb i mięsa ze względu na możliwość występowania w nich bakterii, które mogą zaszkodzić dziecku. Ale jeśli dostawca lub producent jest sprawdzony, to nie powinno ię nic dziać.

image
ja jem wędzonego łososia a ostatnio też węgorza

image
image
ja jem makrelę:)
ja jadłam makrelę

image
image
ja jadłam ryby

image
kurcze nie wiem co robic bo wszedzie pisza ze nie mozna a mam takiego smaka...

image
Smacznego , ja bym zjadła, coli też nie można pić a ja od czasu do czasu wypiję , nie dajmy sie zwarjować od czasu do czasu nam nie zaszkodzi

[url=http://www.maluchy.pl]image[/url [url=https://achtedzieciaki.pl/artykul/10][img]http://s10.suwaczek.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
colę też czasem popijam i nawet zjadłam trochę camemberta-nie mogłam się powstrzymać, taką miałam ochotę ;)

image
image
sery pleśniowe to ja wcinam na potęgę! I camemberty i brie. Muszą być z mleka pasteryzowanego, to nie szkodzą.

image
Agacik, nie wiedziałam... a jakie jesz?? jakiej firmy??

image
image
sery z mleka pasteryzowanego owszem mozna jesc, ale nie plesniowe, jezeli chodzi o ryby wedzone to zakazane sa te ktore wedzi sie na zimno, bo one sa praktycznie surowe, z tego co wiem to makrele wedzi sie na goraco wiec chyba nie ma przeciwskazan co do jedzenia
Ja jem Mnichy, Presidenty, Turki, Cambozolę, Le Rustique, Dorblu... To co można dostać w Bomi. Nie ograniczam się. Fetę też wcinam. I nie potrafię sobie odmówić innych-Reverend, kozi Soignon... No nie pamiętem więcej.

image
ja tam pepsi popijam:))a jak miałam nudności na początku to mi bardzo pomagała:))wszystko z umiarem, wtedy na pewno nie zaszkodzi:))))
Wg dla mnie to takie ograniczanie się do jedzenia tego lub tego to jest bzdura. Organizm sam wie co jest dla niego dobre. Wiadomo, że nie będę jadła surowego mięsa z niewiadomego żródła. Colę piję jak mam ochotę, jem wędzone rybki i wędzonego kurczaka i inne mięsa. Jem sery, piję mleko (kórego też nie powinno się pić-tak mówią niektórzy lekarze) i wszystko jest w porządku.
Więcej stresu ciężarna przeżyje odmawiając sobie takich przyjemnmości-jeśli ma na nie ochotę, niż to przyniesie niekorzystnych skutków zdrowotnych.

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pewnie, ze na zachcianki nie ma sily, ale kawy, papierosow i alkoholu z jakiegos powodu sie unika, jezeli mojemu dziecku maja zaszkodzic bakterie z sera plesniowego to tez wole go nie jesc, lepiej zapobiegac niz potem sie zamartwiac
kawkę popijam

image
image
ja tez :) i cole czasami :) jak juz piasalam na zachcianki nie ma sily, ale surowego miesa i serow plesniowych nie tykam
jesli macie watpliwosci na temat tego co mozna, a czego nie w czasie ciazy zajzyjcie tu:
http://www.nhsdirect.nhs.uk/languages/Download.aspx?id=11670
szczegolnie polecam rozdzial :zagrozenia
Wędzone ryby są szkodliwe w ciąży, ze względu na to, że mogą zawierać szkodliwe dla zdrowia i rakotwórcze nitrozoaminy, wytrącające się w mięsie podczas obróbki. Nie jest prawdą, że surowe ryby są całkowicie zakazane w ciąży. Surowe ryby lepiej ograniczyć ze względu na to, że jeśli byłyby nieświeże, przyniosą duże szkody dziecku. Jeśli jednak pochodzą z renomowanej restauracji, można się skusić na porcję bez obaw.
z portalu: http://parenting.pl/portal/czego-nie-jesc-w-ciazy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja naprawdę uważałam ale co do wędzonej makreli nie obawiaj się tylko smacznego . mój szwagier to zapalony rybiarz uwielbia je przyrzadzać i powiedział mi, że wędzi się na ciepło więc listeriozy się nie obawiaj tylko nadgorliwych matek one tylko ciśnienie Ci podniosą a to napewno nie wskazane w Twoim stanie. Poza tym makrela zawiera zdrowe dla mózgu kwasy omega . Ryby ogólnie samo zdrówko tylko nie jedz surowiznynie spozywaj alkoholu pod żadnym pozorem i pijaj mleko pasteryzowane i produkty z niego wytwarzane . Nie jedz flądry i wątróbki .
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dom czy mieszkanie??? (434 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Czy naprawdę? (19 odpowiedzi)

od lutego wchodzą te zmiany w prawie jazdy?? kurdee kto coś wie konkretnego, bo dzowniłam do...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (23 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry