Widok
Je również jadłam, jak też i wędzonego łososia, tatar i sushi.
Jeśli masz sprawdzony sklep czy restaurację to raczej powinno być ok. Faktycznie nie powinno się jeść wędzonych i surowych ryb i mięsa ze względu na możliwość występowania w nich bakterii, które mogą zaszkodzić dziecku. Ale jeśli dostawca lub producent jest sprawdzony, to nie powinno ię nic dziać.
Jeśli masz sprawdzony sklep czy restaurację to raczej powinno być ok. Faktycznie nie powinno się jeść wędzonych i surowych ryb i mięsa ze względu na możliwość występowania w nich bakterii, które mogą zaszkodzić dziecku. Ale jeśli dostawca lub producent jest sprawdzony, to nie powinno ię nic dziać.
Wg dla mnie to takie ograniczanie się do jedzenia tego lub tego to jest bzdura. Organizm sam wie co jest dla niego dobre. Wiadomo, że nie będę jadła surowego mięsa z niewiadomego żródła. Colę piję jak mam ochotę, jem wędzone rybki i wędzonego kurczaka i inne mięsa. Jem sery, piję mleko (kórego też nie powinno się pić-tak mówią niektórzy lekarze) i wszystko jest w porządku.
Więcej stresu ciężarna przeżyje odmawiając sobie takich przyjemnmości-jeśli ma na nie ochotę, niż to przyniesie niekorzystnych skutków zdrowotnych.
Więcej stresu ciężarna przeżyje odmawiając sobie takich przyjemnmości-jeśli ma na nie ochotę, niż to przyniesie niekorzystnych skutków zdrowotnych.
Wędzone ryby są szkodliwe w ciąży, ze względu na to, że mogą zawierać szkodliwe dla zdrowia i rakotwórcze nitrozoaminy, wytrącające się w mięsie podczas obróbki. Nie jest prawdą, że surowe ryby są całkowicie zakazane w ciąży. Surowe ryby lepiej ograniczyć ze względu na to, że jeśli byłyby nieświeże, przyniosą duże szkody dziecku. Jeśli jednak pochodzą z renomowanej restauracji, można się skusić na porcję bez obaw.
z portalu: http://parenting.pl/portal/czego-nie-jesc-w-ciazy
z portalu: http://parenting.pl/portal/czego-nie-jesc-w-ciazy
ja naprawdę uważałam ale co do wędzonej makreli nie obawiaj się tylko smacznego . mój szwagier to zapalony rybiarz uwielbia je przyrzadzać i powiedział mi, że wędzi się na ciepło więc listeriozy się nie obawiaj tylko nadgorliwych matek one tylko ciśnienie Ci podniosą a to napewno nie wskazane w Twoim stanie. Poza tym makrela zawiera zdrowe dla mózgu kwasy omega . Ryby ogólnie samo zdrówko tylko nie jedz surowiznynie spozywaj alkoholu pod żadnym pozorem i pijaj mleko pasteryzowane i produkty z niego wytwarzane . Nie jedz flądry i wątróbki .