Widok

czy spotkałyście się z opcją - 2 matki chrzestne?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
nie mamy kompletnie kandytata na ojca chrzestnego, dlatego zastanawiamy sie czy wersja dwóch cioc wchodzi w gre? czy musza to byc rodzice chrzestni - tzn kobieta i mężczyzna?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja słyszałm moja koleżanka jest jedną z matek chrzestnych ale chrzest odbywał się w Niemczech mie wiem jak u nas

Z wikipedii:
"Kodeks Prawa Kanonicznego, Księga IV, Część I, Tytuł Rozdział IV

CHRZESTNI
Kan. 872 - Przyjmujący chrzest powinien mieć, jeśli to możliwe, chrzestnego. Ma on dorosłemu towarzyszyć w chrześcijańskim wtajemniczeniu, a dziecko wraz z rodzicami przedstawiać do chrztu oraz pomagać, żeby ochrzczony prowadził życie chrześcijańskie odpowiadające przyjętemu sakramentowi i wypełniał wiernie złączone z nim obowiązki.
Kan. 873 - Należy wybrać jednego tylko chrzestnego lub chrzestną, albo dwoje chrzestnych.
Kan. 874 -

§ 1. Do przyjęcia zadania chrzestnego może być dopuszczony ten, kto:

1° jest wyznaczony przez przyjmującego chrzest albo przez jego rodziców, albo przez tego, kto ich zastępuje, a gdy tych nie ma, przez proboszcza lub szafarza chrztu, i posiada wymagane do tego kwalifikacje oraz intencję pełnienia tego zadania;

2° ukończył szesnaście lat, chyba że biskup diecezjalny określił inny wiek albo proboszcz lub szafarz jest zdania, że słuszna przyczyna zaleca dopuszczenie wyjątku;

3° jest katolikiem, bierzmowanym i przyjął już sakrament Najświętszej Eucharystii oraz prowadzi życie zgodne z wiarą i odpowiadające funkcji, jaką ma pełnić;

4° jest wolny od jakiejkolwiek kary kanonicznej, zgodnie z prawem wymierzonej lub deklarowanej;

5° nie jest ojcem lub matką przyjmującego chrzest.

§ 2. Ochrzczony, należący do niekatolickiej wspólnoty kościelnej, może być dopuszczony tylko razem z chrzestnym katolikiem i to jedynie jako świadek chrztu.

Wydaje mi się, że musi być para, ale lepiej spytać się księdza,albo zadzwonić do Kurii.
kurcze dwóch świadków na ślubie to już widziałam ale dwie chrzestne ??to chyba tak dziwnie co??a nie możesz poprosić sąsiada,kolegę -przecież to tak do końca do niczego nie zobowiązuje :)
"Kan. 873 - Należy wybrać jednego tylko chrzestnego lub chrzestną, albo dwoje chrzestnych."- widać może być tylko jedna osoba.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...

Ile wydajecie dziennie na jedzenie? (85 odpowiedzi)

U mnie sam obiad wychodzi 30-40 zł. Dziennie wydaję 70-100zł. Zastanawiam się,czy nie przesadzam...

Wasze ulubione zapachy (71 odpowiedzi)

Jak w tytule - jakie sa Wasze ulubione perfumy?

do góry