Widok

czy spotkałyście się z opcją - 2 matki chrzestne?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
nie mamy kompletnie kandytata na ojca chrzestnego, dlatego zastanawiamy sie czy wersja dwóch cioc wchodzi w gre? czy musza to byc rodzice chrzestni - tzn kobieta i mężczyzna?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja słyszałm moja koleżanka jest jedną z matek chrzestnych ale chrzest odbywał się w Niemczech mie wiem jak u nas
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z wikipedii:
"Kodeks Prawa Kanonicznego, Księga IV, Część I, Tytuł Rozdział IV

CHRZESTNI
Kan. 872 - Przyjmujący chrzest powinien mieć, jeśli to możliwe, chrzestnego. Ma on dorosłemu towarzyszyć w chrześcijańskim wtajemniczeniu, a dziecko wraz z rodzicami przedstawiać do chrztu oraz pomagać, żeby ochrzczony prowadził życie chrześcijańskie odpowiadające przyjętemu sakramentowi i wypełniał wiernie złączone z nim obowiązki.
Kan. 873 - Należy wybrać jednego tylko chrzestnego lub chrzestną, albo dwoje chrzestnych.
Kan. 874 -

§ 1. Do przyjęcia zadania chrzestnego może być dopuszczony ten, kto:

1° jest wyznaczony przez przyjmującego chrzest albo przez jego rodziców, albo przez tego, kto ich zastępuje, a gdy tych nie ma, przez proboszcza lub szafarza chrztu, i posiada wymagane do tego kwalifikacje oraz intencję pełnienia tego zadania;

2° ukończył szesnaście lat, chyba że biskup diecezjalny określił inny wiek albo proboszcz lub szafarz jest zdania, że słuszna przyczyna zaleca dopuszczenie wyjątku;

3° jest katolikiem, bierzmowanym i przyjął już sakrament Najświętszej Eucharystii oraz prowadzi życie zgodne z wiarą i odpowiadające funkcji, jaką ma pełnić;

4° jest wolny od jakiejkolwiek kary kanonicznej, zgodnie z prawem wymierzonej lub deklarowanej;

5° nie jest ojcem lub matką przyjmującego chrzest.

§ 2. Ochrzczony, należący do niekatolickiej wspólnoty kościelnej, może być dopuszczony tylko razem z chrzestnym katolikiem i to jedynie jako świadek chrztu.

Wydaje mi się, że musi być para, ale lepiej spytać się księdza,albo zadzwonić do Kurii.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kurcze dwóch świadków na ślubie to już widziałam ale dwie chrzestne ??to chyba tak dziwnie co??a nie możesz poprosić sąsiada,kolegę -przecież to tak do końca do niczego nie zobowiązuje :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
"Kan. 873 - Należy wybrać jednego tylko chrzestnego lub chrzestną, albo dwoje chrzestnych."- widać może być tylko jedna osoba.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie zabawki edukacyjne polecacie? (34 odpowiedzi)

Chcę kupić jakieś zabaweczki Amelce ale nie mogę się zdecydować co jej kupić, za dużo tego...

dom czy mieszkanie??? (436 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

do góry