Widok

czy witaminy podczas karmienia piersią?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
czy bierzecie jakieś witaminy podczas karmienia piersią? Mi pediatra powiedziała, żeby nie barć a ja widzę, że włosy mi wypadają, skórki przy paznokciach odchodzą. Jak to u was wygląda????
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja brałam falvit i wapń. Uzupełnianie wapnia jest bardzo ważne!!! Powiedziała mi to połozna zaraz po porodzie, troche to zlekceważyłam i na efekty nie musiałam długo czekac :(. Kolana tak mnie rwały, że nie mogłam kucać. Czasami to nie wiedziałm co lepsze schylac sie jak coś upadlo, bo bolały mnie plecy czy kucnąć :). Maleństwo mozna powiedziec , że wysysa z Ciebie wapń, wiec jak sie nie uzupełnia to moze byc cięzko. Możesz też jeść więcej serów, sardynki, pić mleko itp., ale nie zawsze mozna jak sie karmi. Dzienne zapotrzebowanie na wapn to 1200 mg, a jedna szklanka mleka zawiera tylko 300 mg. Ja kupiłam tabletki gdzie jedna zawierała 500 mg, a reszte starałam sie uzupełniac w diecie, ale rzadko kiedy dochodziłam do 1200mg,
Ja biorę witaminy, te same co w czasie ciąży. A w wapń muszę się zaopatrzyć, bo mała ma podejrzenie alergii na mleko.
nie biorę... czuję się dobrze, wyniki badań są ok

włosy wypadają zawsze...wszystkie te co podczas 9 miesięcy nie wypadły ;)
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
dzięki masz rację wapń to może mnie uratuje, ja w ogóle nie pije mleka
image
A ja byłam dziś z małą u lekarza i muszę wprowadzić dietę bezmleczną. Pytałam babki jak mam uzupełniać niedobór wapnia, to spojrzała na mnie jak na kosmitkę i powiedziała, żebym sobie dała z tym spokój, że niby nie potrzebuję. Nie wiem co o tym myśleć.
A witaminki biorę nieregularnie, jak mi się przypomni.
mi ginekolog powiedział, ze dopóki karmię to mam brac te same witaminy co w ciąży, ale to może dlatego, ze od 6 m-ca ciąży miałam niedobór żelaza i ogólnie wyniki krwi takie na granicy normy
image
ja w ciąży brałam Prenatal, biorę go nadal :)
image

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na pewnie co lekarz to opinia :). Ja po prostu wiem z autopsji, zresztą moja koleżanka miała podobnie, poszła do ortopedy i okazało sie, że ma zanik chrząstki stawowej :( Myślę, że wapń na pewno nie zaszkodzi, a może uchronić przed niepotrzebnymi i przykrymi skutkami niedoboru :)
ja podobnie jak Majaki biorę te same witaminy co w ciąży - ginekolog powiedział że do końca karmienia trzeba uzupełniać to co dzieciaczek z nas wyssie. Biorę Feminatal. Co do wapnia to chyba też mi go trochę brakuje bo kolana też mnie bolą.
Gosiaczek - dziwne to co powiedział tobie pediatra, u nas też było podejrzenie uczulenia na białko krowie ale 2 pediatrów kategorycznie wręcz zakazało odstawiania nabiału dopóki się nie potwierdzi. Obie panie dr zgodnie twierdziły że zaraz pojawi się anemia u dzieciaka no i u mnie sprawy takie jak wypadanie włosów, zębów - to wszystko wiadomo bez uzupełniania niedoborów - więc dziwię się, że lekarz odstawia nabiał a nie zaleca uzupełniania tego co w nim jest.
Kurczę z tym wapniem to chyba coś jest. BO właśnie od miesiąca bolą mnie kolana jak cholera i kręgosłup też,a od mieiąca jesteśmy na diecie bezmlecznej. Przedtem było ok, ale wypijałam ze 2 szkl mleka +2 jogurty i ser.
A te tabletki z wapniem kupi w aptece bez recepty???
image
Tak kupisz bez recepty, tylko zobacz ile jedna tebletka zawiera tego wpania. Ja np. kupowałma taki gdzie 1 zawiera 500 mg (więcej chyba już nie ma), i brałam raz dziennie, plus starałm sie zjesc jakis jogurt czy ser, ale wiadomo jak to jest, czasami sie zapomina ;).
Ja brałam do 3-ca po porodzie to samo co podczas ciąży tabl. ELEVIT, zamierzałam brać dopóki karmię piersią. Zawsze zapominałam wziąć tabl więc łykane tabl odpuściłam sobie

image
mi gin przepisala femineral i feminatal :)
Też biorę te same co w ciąży czyli feminatal,włosy mi przetały wypadać właśnie w ciąży i szybko rosną paznokcie,teraz jest tak samo pewnie to zasługa witamin.
Ja brałam prenalen multivit w ciąży a laktacja podczas karmienia, wszystko konsultowane z lekarzem oczywiście.
Karmiłam piersią przez 16 miesięcy i cały ten czas brałam witaminy Prenatal i omega 3. Zbyt wielu witamin nie można dostarczyć w zimie, więc sama zdecydowałam się je brać. Włosy i paznokcie to była tragedia, na włosy pomogła mi Dermena szampon i odżywka, a później herbata ze skrzypu i pokrzywy. Na paznokcie odżywka Eveline 9 w 1.

Kwasy tłuszczowe są ważne, ponieważ z nich czerpie dziecko, dlatego powinny być jak najlepsze (to dlatego nie powinno się jeść smażonych potraw, ny dziecko nie wchłanialo złych tłuszczy).

Odnośnie wapnia, to ma go bardzo dużo np. sezam, szprotki. Jeśli się rozejrzeć, to można znaleźć go dużo poza nabialem.

Jeśli ma się niedobory żelaza, to należy bogate w żelazo pokarmy łączyć z tymi z wit. C i nie jeść w tym czasie rzeczy bogatych w wapń, bo żelazo się nie wchłonie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
to ja podobnie, prenalen laktacja, w końcu włosy przestały mi wypadać garściami i lepiej się czuję :)
Jakie jest zalecenie stosowania Prenalenu laktacja ?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Oszczędzanie - jakie macie sposoby? (110 odpowiedzi)

Ponieważ niedługo rozpoczynam urlop wychowawczy, przyjdzie nam żyć przez pewien czas z jednej...

kaszel u dziecka, jak sobie radzicie ? (86 odpowiedzi)

Synek ma 3 latka, zaczał się katar, potem kaszel. Dwukrotnie byłam u lekarza i osłuchowo jest...

ciekawe książki dla 4 latka jakie czytacie? (58 odpowiedzi)

czy możecie polecić jakieś fajne tytuły książek dla 4 latka do poczytania na dobranoc. W...

do góry