Widok
czy wszystkie bierzecie witaminy w ciąży ?
mam taki problem, że nie potrafię połykać tabletek, wiem, że niektórym to się może wydać śmieszne, ale miałam kiedyś taki mały wypadek i mam uraz :( witaminy dla kobiet w ciąży są niestety wielkie, tylko jedna forma elevit produkuje tabletki, które można dzielić, na pół, tylko, że te pół jest chyba wtedy jeszcze gorsze niż w całości ! skutkuje to tym, że biorę tych witamin bardzo mało i oczywiście wkręcam sobie, że robię krzywdę dziecku i przez moją głupotę będzie coś nie tak :(
dlatego pytam, czy każda kobieta musi przyjmować takie preparaty ??? i czy to ma bardzo duży wpływ na zdrowie dziecka ?
oczywiście zapytam swojego lekarza, ale chętnie posłucham na ten temat też opinii Waszych lekarzy, bo pewnie nie jedna z Was o to pytała :)
z góry dzięki
dlatego pytam, czy każda kobieta musi przyjmować takie preparaty ??? i czy to ma bardzo duży wpływ na zdrowie dziecka ?
oczywiście zapytam swojego lekarza, ale chętnie posłucham na ten temat też opinii Waszych lekarzy, bo pewnie nie jedna z Was o to pytała :)
z góry dzięki
może zapytaj w aptece o witaminy do rozpuszczania - może któreś są dopuszczone dla ciężarnych.
ja nie brałam do 5 miesiąca - nie wierzę w syntetyki, ale teraz biorę bo dostałam od mamusi i robię jej przyjemność - PRENATE Elite nie są bardzo duże i łatwo przełknąć
ja nie brałam do 5 miesiąca - nie wierzę w syntetyki, ale teraz biorę bo dostałam od mamusi i robię jej przyjemność - PRENATE Elite nie są bardzo duże i łatwo przełknąć
mam porównanie do Vigor PLUS - te to są giganty;) i śmierdzą
Spytaj gina, czy musisz brać. Mój gin zaleca branie przez całą ciążę. Miałam ten sam problem z połykaniem, masakra, kilka razy zmieniałam preparaty - teraz biore Feminatal Metafolin 400 DHA - jest to zestaw dwóch tabletek - jedna mniejsza, druga troszkę większa, ale da się połknąć. Miałam Prenatal do rozpuszczania, ale z kolei dobijał mnie zapach tego preparatu.
ja nie biorę :)
moja Pani Dr powiedziała, że jeśli w codziennej diecie mam owoce i warzywa - to nie muszę :P (wcześniejsza ginekolog gdy przygotowywałam się do ciąży)
1,5 roku temu brałam - przed ciążą, przez jakieś 4 m-ce ale mój przełyk się zbuntował :P też nie byłam w stanie dłużej łykać tych wielkich piguł :/ a gdy pytałam w aptece - to mówili, że wszystkie bomby witaminowe są takie duże :P
moja Pani Dr powiedziała, że jeśli w codziennej diecie mam owoce i warzywa - to nie muszę :P (wcześniejsza ginekolog gdy przygotowywałam się do ciąży)
1,5 roku temu brałam - przed ciążą, przez jakieś 4 m-ce ale mój przełyk się zbuntował :P też nie byłam w stanie dłużej łykać tych wielkich piguł :/ a gdy pytałam w aptece - to mówili, że wszystkie bomby witaminowe są takie duże :P
Witaj
Skontaktuj się ze swoim lekarzem gin. Jak masz dobre wyniki i odpowiednią dietę, nie musisz brać witamin. Tak było w moim przypadku, wszystko było dobrze więc mój lekarz nie wskazał mi witamin do brania. Dopiero pod koniec ciąży (ostatni miesiąc), gdy wyniki mi się pogorszyły, ciśnienie wzrosło to zaczęłam brać witaminy :-)
Pozdrawiam serdecznie
Skontaktuj się ze swoim lekarzem gin. Jak masz dobre wyniki i odpowiednią dietę, nie musisz brać witamin. Tak było w moim przypadku, wszystko było dobrze więc mój lekarz nie wskazał mi witamin do brania. Dopiero pod koniec ciąży (ostatni miesiąc), gdy wyniki mi się pogorszyły, ciśnienie wzrosło to zaczęłam brać witaminy :-)
Pozdrawiam serdecznie
ja jeszcze biorę MarineOmegę dla kobiet w ciąży, jest to doskonałe na unerwienie i profilaktyczne, by dziecko nie miało w przyszłości alergii.
To jest taki tran z ryb arktycznych, kupuję to w USA i przysyłają mi, cena jest dosyć wysoka, ale nie mam żadnych problemów odnośnie skóry, włosów, paznokci. Jedynie mam mało płytek krwi, ale to już musi załatwić żelazo
To jest taki tran z ryb arktycznych, kupuję to w USA i przysyłają mi, cena jest dosyć wysoka, ale nie mam żadnych problemów odnośnie skóry, włosów, paznokci. Jedynie mam mało płytek krwi, ale to już musi załatwić żelazo
Przy pierwszej ciąży lekarz od razu zalecił mi brać witaminy, przy drugiej ciąży mam innego lekarza i ten stwierdził, że jeśli badania wychodzą dobre a ja nie mam żadnych dolegliwości to po co bez potrzeby szprycować się witaminami a te należy dostarczać sobie dietą. Teraz jestem w 7 miesiącu i nadal nie potrzebuję witamin, włosy mam mocne (mocniejsze niż przed ciążą) paznokcie również, wszystko wygląda tak jak przy pierwszej ciąży, kiedy łykałam witaminy.
Ja natomiast biorę Centrum Materne z DHA od samego początku ciąży ale to ze względu na nudności i słaby apetyt - w jakiś sposób muszę zapewnić Maleństwu chociaż trochę witamin. Poza tym, nie mam niedoczynności tarczycy ale wyniki mam na granicy więc muszę dostarczać odpowiednią ilość jodu, akurat taka jaka jest w Centrum Materne. Ja też mam spory problem z połykaniem tabletek - są spore i jak tylko położę je na języku to mam odruch wymiotny. Dlatego teraz się wycwaniłam i biorę je razem z kęsem bułki :)

ja brałam
jak nie mozesz przełknąc to moze spróbuj je rozgnieśc i wymieszac z min. ilością wody na łyzeczce i popić - tak jak sie podaje tabltki dzieciom
jak nie mozesz przełknąc to moze spróbuj je rozgnieśc i wymieszac z min. ilością wody na łyzeczce i popić - tak jak sie podaje tabltki dzieciom
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com

Witaminy w ciąży to bardzo ważna sprawa, nie wszystkie witaminy organizm wyprodukuje sam i nie wszystkie zdołamy w odpowiedniej ilości dostarczyć w jedzeniu. Dlatego konieczna jest suplementacja i lekarz powinien zalecić odpowiednie witaminy. Jak są za duże to można je pokruszyć i popić wodą (tak jak rozpuszcza się polopirynę w szklance mniej więcej :) O witaminach tutaj http://www.megapedia.pl/witaminy-w-ciazy.html
też mam problem z łykaniem, nawet folik mi kiepsko wchodził ale to ze względu na mdłości. Gdy pod koniec II trymestru padła mi morfologia wspomagałam się witaminami dla dzieci z dodatkiem żelaza - vitaral junior do ssania i kinder biovital płyn. brałam też czasem kidabion kapsułki ze względu na kwasy omega. piłam tez napar lub z pokrzywy
mała się urodziła duża i zdrowa a ja nie mam problemu z wypadaniem włosów czy z pankociami
mała się urodziła duża i zdrowa a ja nie mam problemu z wypadaniem włosów czy z pankociami
u mnie w końcu wyszło tak, że w drugiej połowie ciąży brałam witaminy :] (poza tym cały czas kwas foliowy, od "przed" ciąży)
ze względu na cukrzycę ciążową musiałam ograniczyć owoce(cukier skakał) - więc musiałam jakoś łykać witaminy :] w czasie karmienia też brałam :] (już za radą ginekologa i mojej Dr Internistki, która prowadziła mnie też w RCNT)
ze względu na cukrzycę ciążową musiałam ograniczyć owoce(cukier skakał) - więc musiałam jakoś łykać witaminy :] w czasie karmienia też brałam :] (już za radą ginekologa i mojej Dr Internistki, która prowadziła mnie też w RCNT)
Poza kwasem foliowym przez pierwsze 3 miesiące nic, magnez z wit b6 jak zaczeły się skurcze łydek (zarówno w pierwsze ciąży jak i teraz), no i w pierwszej ciąży jak na koniec hemoglobina mi spadła to się do porodu (2tyg) posiliłam żelazem ;)
P.S. te wszystkie witaminy to suplementy diety, podobno ostatnio było coś w tv o nich że nie muszę mieć testów i te de i że w większości to mega szajs ;) ale ja sama nie mam telewizji więc nie wiem dokładnie gdzie, kto i co :)
P.S. te wszystkie witaminy to suplementy diety, podobno ostatnio było coś w tv o nich że nie muszę mieć testów i te de i że w większości to mega szajs ;) ale ja sama nie mam telewizji więc nie wiem dokładnie gdzie, kto i co :)
mój lekarz za to zalecił mi opróc kwasu foliowego brać też dha, która pomaga w rozzwoju mózgu i wzroku, ciężko by mi było w samym jedzeniu ją przyjąć, ryb nie jem a najwięcej dha jest własnie w rybach, chociaz też trzeba by bylo ich jesc bardzo duże porcje codziennie, lepiej znaleźc odobre witaminy, cala ciążę brałam mama dha premium
zaczełam witaminy brać jeszcze przed ciazą, starałam się jak najlepiej przygotować dlatego brałam mama dha premium, te witainy mi polecił lekarz jako najbardziej kompleksowe, nie musiałąm już dodatkowo magnezu brać ani dha, bo tam jest wszysko w skłądzie trudno mi bylo ciągle pamietac o zdrowych posiłkach bo prawie do końca ciązy pracowałam a większość miesięcy meczyły mnie mdłosci
Brałam tabletki mama dha jak planowaliśmy z męzem ciązę, w okresie ciązy i karmienia piersią. Lekarka rodzinna mi je poleciła bo maja komplet witamin które potrzebne są do prawidłowego rozwoju dziecka. Takze ja polecam, nie ma po nich skutków ubocznych no i nie kosztują jakoś duzo.Mozesz kupić bez obaw
Nie wiem czy ciąża to dobry moment na kombinowanie z takimi wynalazkami. Ciąża to szczególny czas, lepiej trzymać się wytycznych lekarzy, a one mówią, żeby przyjmować witamine D, magnez, jod, kwasy DHA i oczywiście kwas foliowy. Ja brałam mama DHA, w skłądzie ma dokładnie wszystko to, co potrzebne. O resztę witamin się nie martwię, bo zdrowo się odżywiam.
zgadzam się, że jednak ciąża to nie czas na eksperymenty. Ja i tak zwykle przyjmuję rano multiwitaminę, a wieczorem magnez, ale na czas ciąży zmieniłam na typowo ciążowe. Lekarka, jeszcze zanim zobaczyłam maleństwo na usg, zaleciła mi niezwłocznie brać witaminy i nie chorować ;) zapisała na karteluszce ile czego, ale nie podała żadnego konkretnego produktu. Pani w aptece szukała i porównała ze sobą z 3 preparaty i powiedziała, że najbardziej temu odpowiada pregna plus. Dodatkowo fajnie, że tabletki są małe i "śliskie", więc nie ma żadnego problemu z przełknięciem :) ps. za miesiąc termin, trzymajcie za mnie kciuki:)
Od kilku tygodni przyjmuję mama dha plus z solidną dawką kwasu foliowego, witaminy D i innych skladników niezbędnych do utrzymania organizmu w dobrej formie przez cala ciążę a nawet i po, co potwierdzil mój lekarz. Całkowicie bezpieczny dla mamy i dziecka, a dwie tabletki dziennie pokrywają zapotrzebowanie na super ważne witaminy i tłuszcze! Oczywiście to wsparcie dla dobrej, zbilansowanej diety
Moim zdaniem warto jest suplementować niektóre składniki przez całą ciążę, również i na jakiś czas przed.
Najważniejsze z nich to
witamina D3 - nie da się jej uzupełnić pożywieniem oraz powstaje w organizmie syntezowana przez promienie słoneczne, w okresie od jesieni do wiosny praktycznie każdy w Polsce odczuwa jej niedobór
Kwas foliowy - bardzo ważna substancja, która jest konieczna dla formowania się cewy nerwowej u dziecka. Można uzupełniać pożywieniem, jednak jest dość niestabilna i na przykład samo podgotowanie warzywa może go pozbawić kwasu foliowego.
Najważniejsze z nich to
witamina D3 - nie da się jej uzupełnić pożywieniem oraz powstaje w organizmie syntezowana przez promienie słoneczne, w okresie od jesieni do wiosny praktycznie każdy w Polsce odczuwa jej niedobór
Kwas foliowy - bardzo ważna substancja, która jest konieczna dla formowania się cewy nerwowej u dziecka. Można uzupełniać pożywieniem, jednak jest dość niestabilna i na przykład samo podgotowanie warzywa może go pozbawić kwasu foliowego.
Przed zajściem w ciążę łykałam tylko mama dha premium, teraz w trakcie ciąży też tylko to. Mój lekarz stwierdził, ze suplementacja jest niekonieczna, a należy zwrócić uwagę na zdrową dietę. Gdybym miała jakieś niedobory to dopiero wtedy łykać to, czego brakuje, ale wyniki są w normie wiec to mi wystarcza.
Kaja żelazo jest rekomendowane tylko wtedy kiedy ma się z nim problemy- na co wskazują badania krwi. Zbyt duże dawki żelaza połykane w ciąży mogą być tak samo grożne dla płodu jak i jego niedobory. Więc to, ze akurat mama dha premium+ nie zawiera żelaza działa tylko i wyłącznie na korzyść tego produktu
Nie krytykuję dziewczyn, które dzielą się swoją opinią .Swoją, to kluczowe słowo. Zobacz na ilu wątkach w jednym momencie pojawia się reklama danego suplementu. Zobacz, że regularnie jeden wpis po drugim w odstępach czasu, ale z tego samego IP kompa pisane chociaż inaczej autorka się podpisuje. To nie jest opinie tylko zawalenie wątków krypto reklamą, ile wlezie i gdzie tylko się da.
Moim zdaniem w takim przypadku suplementacja jest bardzo ważna. Szczególnie
witaminy B12
Witaminy D3
jak również kwasu foliowego
Szczegolnie ważny jest kwas foliowy.
Kwas foliowy najważniejszy jest na początku ciąży, kiedy to kształtuje się cewa nerwowa w ukladzie dziecka ( przed 28 dniem ciązy). ale jego obecność jest wskazana również później. Witamina wspomaga procesy krwiotwórcze u płodu, pomaga w pracy układu pokarmowego, warunkuje zdrowie wątroby, żołądka i jelit. Kwas foliowy pomaga także przyszłej mamie, chroniąc ją przed anemią, a także poprawiają nastrój, zapobiegając depresji.
Jesli miałabym polecic jakiś dobry suplement złożony to bedzie to Composita http://www.compositamama.pl/
witaminy B12
Witaminy D3
jak również kwasu foliowego
Szczegolnie ważny jest kwas foliowy.
Kwas foliowy najważniejszy jest na początku ciąży, kiedy to kształtuje się cewa nerwowa w ukladzie dziecka ( przed 28 dniem ciązy). ale jego obecność jest wskazana również później. Witamina wspomaga procesy krwiotwórcze u płodu, pomaga w pracy układu pokarmowego, warunkuje zdrowie wątroby, żołądka i jelit. Kwas foliowy pomaga także przyszłej mamie, chroniąc ją przed anemią, a także poprawiają nastrój, zapobiegając depresji.
Jesli miałabym polecic jakiś dobry suplement złożony to bedzie to Composita http://www.compositamama.pl/
Biorę witaminy dla kobiet w ciąży ale i Ovarin, zawiera witaminy, kwas foliowy i inozytol i pomaga wyregulowac gospodarkę hormonalna. . Pomógł wielu kobietą i mam nadzieję, że i mnie pomorze https://ovarin.pl/
Myślę, że tu warto doradzić się lekarza prowadzącego. On najlepiej jest w stanie określić na podstawie badań jakie witaminy powinna przyszła mama przyjmować. A badania prenatalne wykonywałyście w ciąży? Czytałam o nieinwazyjnym badaniu o wysokiej czułości jakim jest test NIFTY na https://www.testdna.pl/badania-prenatalne/test-nifty-pro/ . Wykrywa aż 94 różne choroby a do jego wykonania wystarczy próbka krwi matki.