Widok

czym się różni głużenie od gaworzenia?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
mam pytanko jak w temacie ;) z ciekawości....

moja mała "gada" a gu a uuuu a gu i takie tam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
czyli to jest głużenie , tajie zwykłe dzwieki niezaplanowane ze tak powiem a gawozenie to juz nasladowane dzwieki bardziej przypominajace nauke mowienia;)
image

Zamówienia na kartki i zaproszenia:
http://www.facebook.com/FotoMaxKarolSzczudlinski?ref=bookmarks
www.fm-wedding.pl fmwedding@inte
Głużenie jest to pierwsza (po krzyku) faza rozwoju mowy u niemowlęcia. Pojawia się zwykle między pierwszym a trzecim miesiącem życia dziecka, wtedy gdy dziecko jest w stanie utrzymać głowę prosto (rozwijają się mięśnie szyi). Są to różnego rodzaju dźwięki, zwłaszcza gardłowe, tylnojęzykowe, takie jak agu, gə, khə, gli, kli, tli, ebw, bwe, a także wibrujący dźwięk przypominający r.

Głużenie ma charakter przypadkowy, a dziecko nie czyni żadnych specjalnych prób, aby głużyć. Nie ma ono funkcji komunikacyjnej. W późniejszym okresie towarzyszy różnego rodzaju aktywności dziecka i pojawia się w odpowiedzi na stymulację społeczną.

Głużenie stanowi odruch bezwarunkowy i pojawia się w ten sam sposób u wszystkich niemowląt, niezależnie od kultury i języka, w którym wyrastają oraz tego, czy dziecko ma prawidłowy czy uszkodzony narząd słuchu. Nie są to więc dźwięki wyuczone.

Głużenie szybko zanika wraz z pojawieniem się następnego etapu rozwoju mowy - gaworzenia - ok. 6 miesiąca życia. Jednak pewne dźwięki pozostaną na stałe już jako fonemy u dziecka.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Głużenie
głużenie to w przybliżeniu : gli, tli, kli, gla, bli, ga, ebw, gu - bezwarunkowe
gaworzenie to : ma-ma, la - la, ba - ba , ta - ta, pa-pa - świadome
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
ok a co z piszczeniem , moja tylko piszczy i krzyczy , ma 4 miesiące i agu od niej nie usłyszałam jeszcze :( za mało do niej gadam czy co ?
czyli jak moja mala ma 5 miesiecy i zaczela gadac ba-baaa i buba :D to juz gawozy?
gaworzy*

swoja droga, babcia chodzi dumna jak paw, ze wnusia mowi baba :)
:> :>

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

W góry pociągiem - gdzie? (50 odpowiedzi)

Mam pytania do bardziej doświadczonych turystów. Gdzie najlepiej wybrać się z dzieckiem na...

Czy naprawdę? (19 odpowiedzi)

od lutego wchodzą te zmiany w prawie jazdy?? kurdee kto coś wie konkretnego, bo dzowniłam do...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (117 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

do góry