Widok

od jakiej wagi płodu robi się cc w gdańskich szpitalach?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Pytam bo trochę się stresuję, dziś na usg wyszło 4,3kg +/- 600gr. Termin mam za kilka dni, więc za tydzień może już być 4,5kg :-( a to sporo bo ja jestem niska, mam 160cm wzrostu.
Do tego na pomiarach wychodzi że brzuszek większy niż główka. Wiecie może jak podchodzą do takiej wagi płodu w Wojewódzkim, na Klinicznej i na Zaspie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
wojwodzki- preferuja probe porodu naturalnego- nie ryzykuj!
zaspa- ponad 5 kg- miej skierowanie na cc ze wskazaniem : waga dziecka powyzej 4 kg
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
Tylko pamietaj że USG nie jest wiarygodne co do pomiarów wagi .
moja kuzynka urodzila dziecko 4500 i 60cm a jest drobniutka

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Co do wagi dziecka z usg i faktycznej - waga mojej córeczki na usg robionym 4 godz. przed porodem (w szpitalu, już po odejściu wód) 4550g, a waga faktyczna,po porodzie 4040g
im większa waga dziecka na usg, tym większy margines błędu ....będzie dobrze...powodzenia i trzymam kciuki:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
masz na myśli że na Zaspie robią cc powyżej 5kg wagi dziecka?
Co do wojewódzkiego to właśnie tam mam lekarza i on twierdzi że mam szansę na urodzenie do 4,5kg (to mój drugi poród). Ja wolę poród sn od cc, ale oczywiście nie chcę ryzykować. Powiedział mi że jeśli dziecko nie wstawi się w kanał rodny to zrobią cc. Chyba że jeszcze pochodzę w ciąży i okaże się że usg pokaże więcej...
Jestem na świeżo w temacie.
Przewidywana waga dziecka wg. USG 4700 g. Córcia urodziła się 4640 g.
4 lekarzy, z którymi rozmawiałam twierdziło, że nie ma powodu, żeby robić CC bo USG może się mylić o 500 g, a skoro już urodziłam jedno duże dziecko to i tu dam radę.
Waga dziecka to wskazania tak zwane względne i nikt nie wypisze skierowania na CC.
Gadanie o 4 kg a nawet o 4,5 kg to ściema. Jak przychodzi co do czego to nikt się nie spieszy z CC.

A do wojewódzkiego to bym na pewno nie pojechała bo to ostatnie miejsce, gdzie robią CC.
image
image
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4
to podbijam temat po dłuuuugim czasie....

Ktoś wie jak aktualnie sytuacj wyglądą? Szacunkowa waga maleństwa to 4600... i nic nie zapowiada żeby coś miało się ruszyć, w sensie poród :P
i jest to drugi poród, przy czym peirwszy zakońcozny 3 lata temu CC (brak postepu porodu)...
Ja rodziłam pierwsze dziecko w 2008r na zaspie sn waga 4420. Teraz jestem w ciąży i pytałam gin czy duże dziecko jest wskazaniem do cc, bo w pierwszej ciąży lekarze nie wiedzieli, że będzie taka duża, dodam, że ciąże prowadziłam w invicta i w dniu porodu usg wskazało 3600!!!! Moja gin powiedziała, że nie jest to wskazanie do cc:-( też się martwię bo porób był straszny, straciłam bardzo dużo krwi i potem długo dostawałam żelazo w zastrzykach bo nie mogłam wstać z łóżka
mojej koleżance w Wojewódzkim 4 lata temu kazali rodzić przeszło 5kg dziecko... usg pomyliło się niewiele, młody ważył coś ok5300, rodziła kilkanaście godzin, o konsekwencjach nawet nie będę pisać
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
bo poród trwa kilkanaście godzin. krocze zapewne miała nacięte więc jedynie jeśli nie zgodziła się na nacięcie to konsekwencje wzięła na siebie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7
Nacięcie nic Ci nie pomoże, jeżeli na skutek porodu dojdzie do rozejścia miednicy. Niektóre kobiety bez problemu rodzą dziecko 5kg, nawet jeśli to ich pierwszy w życiu poród, a inne mają poważne problemy już przy 4kg dziecku.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
jestem w temacie, bo miałam od gin na skierowaniu do szpitala sugestię "duża waga płodu" ponieważ na usg wychodziło 4300, w szpitalu zrobili jeszcze jedno usg i wyszło im 4200, powiedzieli , że wskazaniem do cc jest waga powyżej 4,5 kg. W końcu córka ważyła 4140, rodziłam na klinicznej i samo parcie zajęło mi 10 min. Tak samo lekarz powiedział, że powinnam próbować rodzić naturalnie a jak się dziecko nie wstawi albo poród nie będzie postępować ( a miałam wywoływany) , to będzie cc. Zresztą, ja nie chciałam mieć cesarki, i uparłam się , że chce rodzić naturalnie, mimo nacięcia na 14 szwów po 5 miesiącach nie żałuję swojej decyzji i , że nie spanikowałam, bo już nie pamiętam nawet w którą stronę byłam nacięta, a koleżanki po cc nadal jeszcze nie doszły do siebie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10
5 mc po cc i jeszcze nie doszły do siebie?To chyba jakiś fenomen na skalę światową,to takim przypadku to jeszcze nie słyszałam.
Mój gin 2 tygodnie przed porodem ocenił moją małą na 3500,przed wejściem na porodówkę stwierdzili 3700 .Prawidłowo ułożona za nic nie chciała jednak wejść do kanału rodnego ,mądra dziewczynka wiedziała co robi,urodziła się przez cc z wagą 4300,duża objętość główki a ja z tych raczej o wąskich biodrach.Ja na 3 dzień po cc byłam na nogach a w domu normalnie funckjonowałam i wszystko robiłam.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7
znam dziewczyne, ktora miala dziecko wg usg 5 kg. Gdy zglosila sie do wojewodzkiego, to powiedzieli,ze bedzie rodzic naturalnie, bo to nie jest wskazanie do cc. Maz ja wypisal ja wlasne zadanie i pojechali na zaspe. I tam od razu cc ze wgledu na wage. Dziecko mialo 5100. ja bym nie ryzykowala. wojwewodzki mial sprawy sadowe o uszkodzenie splotu ramiennego u noworodkow, stad trzeba do tego podejsc rozwaznie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
troche mnei teraz nastraszyłyście tym wojewódzkim... tam rodizłam pierwsze dziecko i byłam mega zadowolona, i teraz tez zamierzałam,alel w tej sytuacji....
Zależało mi na SN, po prostu chciałabym to przeżyć... Ale nie za wszelką cenę. Teoretycznie są 3 wskazania do CC- pierwsyz porod CC (chociaż od tego się odchodzi), duża waga dziecka, i brzuszek większy od główki. Ale teoria teorią a lekarze swoje.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
3 wskazania do cc? wskazan do cc moze byc mega duzo- moga byc wskazania neurologiczne, lozysko przodujace, problemy ze wzrokiem matki i ryzyko odklejenia siatkowki przy duzym wysilku i dziesiatki innych....

jesli chdozi o wage dziecka to wazne jest to (a przynajmniej powinno byc) jak ma sie glowka do miednicy.

ja rodzilam na zaspie w 2014 roku, mlody przed samym wejsciem na porodowke zostal wymierzony na ok 4500 nikt nie wspomnial nawet o cc, a mialam bardzo wysokie cisnienei (180/110) i brzezne przodowanie lozyska, nikt mnie nei mierzyl, podali oksytocyne i mieli na wsyztso wywalone.

kumpela rodzila w wojewodzkim syna 4610 - silami natury. miala cudowna polozna ktora tak poprowadzila porod, ze poszedl bardzo sprawnie, a ona porod wspomina bardzo dobrze.

duzo zalezy od budowy kobiety - jedna bez problemu urodzi dziecko 5kg, inna przy 3kg maluchu bedzie miała problem.
noi mega wielkie znaczenie ma tez to na kogo sie trafi (personel) - a na to niestety nie ma sie wplywu. w kazdym szpitalu sa ludzie w powolania, no i niestety tacy ktorzy nie powinni sie tam znalezc.

Nie ma co czytac mrozacych krew w zylach opowiesci z porodowek - dziewczyny nastawcie sie pozytywnie i przygotujcie na kazda ewentualnosc.

Powodzenia
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Najgorsz jest zmyslanie historii jak to strasznie jest w jednym szpitalu i ze z niczym sie nie licza. Nigdzie nie jest tak ze ktos gdzies ma dobro dziecka i kobiety. Lekarze i polozne na prawde nie robia tego pierwszy raz i wiedza kiedy kobieta jest w stanie urodzic a kiedy nie. Kobieta pod wplywem hormonow, emocji, bolu i wszystkich innych czynnikow nie jest tego w stanie ocenic czy takie a nie inne postepowanie jest sluszne. Zaufajmy wiec wiecej poloznym i lekarzom a nie z gory zakladajmy ze nie pozwalaja na cc. Jesli kobieta sie uprze to i cc zrobia bez gadania zarowno w wojewodzkim jak i na zaspie czy w redlowie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 8
Ja rodziłam w wojewódzkim bardzo chciałam SN ale lekarz powiedział ze nie ma szans bo poród nie postępuje i zrobili cc także jak jest wskazanie to robią i już .... Jak podpisywałam papiery zgodę na cc to miałam łzy w oczach a Polozna do mnie " niech pani nie płacze oni wiedza co robią na SN nie ma szans" potem sie okazało ze mały owinięty pępowina nie za duży wcale 3870 czyli średni
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Magda wskazań do CC jest ogrooom wiem o tym, chodizło mi o to, że teoretycznie ja mam 3 wskazania, źle sformułowałam :)
Ogólnie jesli udałoby się urodzić SN to byłaby rewelajcja, myślicie że serio zależy mi na kolejnej operacji na brzuchu? Że nie wspomnę o ewentualnych konsekwencjach dla dziecka...
Jednak natura tak a nie inaczej zaprogramowała "porody" aby dziecko miało "okazję" przygotować się na przyjscie na ten świat.
Po prostu niektóre fakty mnie przerażają i już, więc pytam...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
aniaa musisz mieć dużo szczęścia i same pozytywne doświadczenia z lekarzami, skoro tak twierdzisz ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Wiesz, w PL nacinaja jak wlezie, zeby sobie przyspieszyc porod (to okaleczanie jesli nie ma zagrozenia zycia dziecka i nie trzeba przyspieszac). Zdrowie i jakosc zycia kobiety nie jest zadnym wskazaniem, a powinna. Oksytocyna leje sie bez potrzeby litrami, zamiast pozwolic kobietom rodzic w swoim tempie, a pozycja lezaca nadal jest dominujaca pomimo, ze bardziej bezpieczna jest werykalna, kaze sie przec, a zwykle to bez sensu i tylko rozwala sie cisnieniem mdm. Ze juz nie wspomne o przestrzeganiu kontaktu 2h skora do skory, ochronie krocza, informowaniu pacjentki i jej zgodzie na procedury medyczne. Na zaufanie lekarze i polozne musza sobie zapracowac, bo na razie porody mamy gorsze niz krajach 3go swiata.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...

Mieszkanie na Kiełpinku (Wiszące Ogrody?) ul. Przytulna - jak tu się mieszka? (44 odpowiedzi)

Witam, planują zakup mieszkania na ul. Przytulnej, proszę o opinię czy dobrze się mieszka w...

W góry pociągiem - gdzie? (50 odpowiedzi)

Mam pytania do bardziej doświadczonych turystów. Gdzie najlepiej wybrać się z dzieckiem na...

do góry