Widok

oddychanie podczas porodu

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Pamiętacie może ze Szkoły Rodzenia, jakie były sekwencje oddechów w poszczególnych etapach porodu? Wiem, że w pierwszej fazie skurcz trwa ok 45 sekund a w dwóch pozostałych ok minuty. W ostatniej fazie było tak: 15 sekund wolno, 30 sekund "pieskowego dyszenia" i znów 15 sekund wolno. A jak to ma być we wcześniejszych etapach?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hehe, jedno Ci powiem nie ucz się przypadkiem na pamięć kiedy i ile sekund masz oddychać bo to na nic się przyda! ja miałam prawie przez cały poród taką samą długość skurczy :-) poza tym nie wydaje mi się, żebyś w takim momencie była w stanie liczyć sekundy. sama zobaczysz już w trakcie jak to jest i jak Ci najlepiej będzie oddychać.
z pieska u nas wszyscy mieli bekę w szkole rodzenia. z tego co pamiętam to stosuje się go na końcu, przy partych jak wychodzi główka i każą nie przeć. ja nie zastosowałam tego oddechu wcale. czasami też zamiast przeponą oddychałam normalnie, bo z bólu po prostu nie potrafiłam inaczej. po porodzie strasznie mnie klatka piersiowa bolała :-( plus jest taki, że jak się skupiasz na oddechu to łatwiej się przechodzi te skurcze...

Zgadzam się, nie ucz się na pamięć bo nie wiadomo jak to dokładnie będzie, położna wszystko ci powie w trakcie.
image
położne ci podpowiedzą jak masz na każdym etapie oddychać, bo sama raczej nie będziesz miała do tego głowy ;)))
Pod warunkiem że ją opłacisz,he,he
ja nie opłacałam żadnej położnej i jakoś zdradziły mi sekret oddychania ;)
Ja nie mialam "swojej"poloznej- nawet mi to na mysl nie przyszlo- szkoda kasy- a podczas porodu wszytsko mi mowiły co i jak, kiedy oddychac, kiedy odpoczywac, jak i kiedy przec by krzywdy dziecku nie zrobic. Polozne zazwyczaj same chca by wszystko jak najszybciej i najbezpieczniej przebiegło- czy to oplacanaa czy normalnie pracujaca polozna na danym dyzur
No to miałyście szczęście bo kiedy ja rodziłam żadna się mną nie interesowała a że byłam z mężem to tym bardziej laskę położyły,nic mi nikt nie mówił jak oddychać itp praktycznie wogóle nie było jej przy mnie.
e tam oddychałam dlatego,że tak mówili w szkole rodzenia- jak automat- ale nie czułam jakoś żeby to pomagało na ból, poprostu oddychałam bo co tu zrobić:)

Słyszałyście to:
pierwsze dziecko- oddychasz jak cię uczyli
drugie dziecko- chrzanisz oddechy za pierwszym razem nie pomogły
trzecie dziecko- od razu prosisz o znieczulenie:)
image
fotografia ślubna, chrzciny, ciąża,rodzinnie- http://www.betrisa.pl
tez nie mialam swojej poloznej,nie chodzilam do szkoly rodzenia,a doskonale wiedzialam w ktorych momentach i jak dlugo mam oddychac.to jest jakies takie automatyczne;D
to zalezy od skurczy. jesli umiesz juz oddychac przeponą to na pewno wczasie porodu dostosujesz oddech do sytuacji. niesądze ze bedziesz wtedy patrzeć na sekundnik :)
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
oddychac bedziesz jak ci wygodnie sama to wyczujesz a wszelkie zasady i sekwencje oddechów bedziesz miała tam głeboko za Dzidziusiem :) w takiej chwili nie pamieta sie niczego, organizm sam podpowiada co robic:)
image

image
Może troche głupie pytanie, ale jak się oddycha przeponą?
tak głęboko, kierujesz powietrze tak jakby do brzucha ;)
image

image
a ja mimo regularnych ćwiczeń oddechowych, podczas porodyu wszytsko pomieszałam, w pierwszej fazie zamiast odychać powoli przeponą, to oddychałam co prawda przeponą, ale dużo za szybko, jakoś wydawało mi się , że jak będe szybciej oddychać, to szybciej minie ból i szybciej urodze. Od tego nerwowego oddyvchania zdrętwiała mi cała twarz, bardzo dziwne uczucie - i wteDy dostałam, opr od położnej, że się nie przyłozyłam w szkole rodzenia do ćwicze.ń i teraz zamiast sobie pomóc, to sobie szkodzę. A tak wogóle, to uważam , ze to całe oddychanie i masaże to o kant d... rozbić, mi to wcale nie pomagało
Oddychac przepona to tak, jakbys chciala skierowac powietrze do brzucha. Pobierasz powietrze nosem (ustami, jak wolisz), ale tak, by brzuch sie wrecz unosil. Jesli masz skurcze przepowiadajace, to najlepiej jest przetrenowac na nich. Sama wyczujesz, ze dopiero bardzo gleboki oddech z wypchenieciem wrecz brzucha rozpreza napiecie w brzuchu.
czyli jak np przy zwykłym oddychaniu, przy wdechu brzuch idzie do przodu, a przy wydechu idzie do tyłu wracając na swoje miejsce
to przy przeponowym jest na odwrót? że przy wdechu brzuch idzie do środka, do tyłu, a przy wydechu idzie do przodu wracając na swoje miejsce?
tak mam to rozumieć ? :P
Taaa, a kiedy nadmuchujesz balon to on flaczeje? :-)
hehe ja tamtez prosilam położna zeby mi powiedziala jak mam oddychac bo z tego wszystkiego zapomniałąm :P
saueira - przy normalnym oddychaniu unosi się/opada klatka piersiowa(brzuch mniej)

przy oddychaniu przeponą - brzuch bardziej się unosi(opada przy wydechu)
A ja miałam męża przy sobie i nie musiałam pamiętać jak się oddycha. On pamiętał za mnie. Cały poród nadawał rytm.

A kto mówi, że nie pomaga ten po prostu źle oddychał.
Oddychanie pomaga!!! Każdy wytrzymany skurcz to połowa bolu mniej!
Uczcie się oddychać dziewczyny i nie słuchajcie tych co twierdzą, że nie warto.
Oddychanie pomaga, ale ja przy pierwszym dziecku wiedziałam co i jak i faktycznie urodziłam szybko malutką.
Drugi poród był "gorszy" ale z mojej winy bo spanikowałam a do tego lekarz podał mi relanium bo powiedział, że i tak tej nocy nie urodzę.
Mocno się mylił bo urodziłam, tylko, że najprawdopodobniej relanium zadziałało na mnie tak, że zamiast oddychać, przeć to byłam obojętna :/
Tak więc drugi poród jak dla mnie był cięższy, ale to indywidualne.
Wiem, że z własnej winy "nawaliłam"
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Gdzie ubieracie swoje dzieci (36 odpowiedzi)

Witam, zastanawiam sie gdzie mogłabym nakupowac swojej córce troche rzeczy, chodzę szukam i...

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (36 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

Urlop niani (65 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam

do góry