Widok

uderzanie głową przez dziecko 16 miesięcy

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny syn kiedy się złości czasem uderza głową o coś, robi tak też kiedy chce na siebie zwrócić uwagę, dodam,że ogólnie jest bardzo wesoły,pogodny,grzeczny:) czy to w tym okresie jest normalne???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja ma 9 miesięcy i już zaczyna tak robić, przechyla mocno główkę do tyłu nie patrząc co jest za nią czasem nawet o podłogę się walnie, miałam to samo ze starsza córka i przeszło więc mam nadzieję że to normalne
image
Moja takie ataki złości miała około 13 miesiąca.
Fakt, że jak chciała uderzyć, to robiła to na tyle delikatnie, żeby nie bolało.
Przeszło jej po jakiś 2 tygodniach, ale my w ogóle nie reagowaliśmy, bo widzieliśmy, że młoda jest na tyle cwana, że uderza lekko, bardziej na zasadzie zwrócenia na siebie uwagę
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
hop hop tylko mój maluch ma takie odruchy?:)
Szymon też jak jest zły albo rozżalony to staje przy ścianie i uderza o nią głową. Co dziwne, nie wygląda wtedy, jakby chciał na siebie koniecznie zwrócić uwagę, tylko robi tak bo nie wiem - może pomaga mu to rozładować emocje? Dopóki sobie nie robi krzywdy, to nie reagujemy i mamy nadzieję, że kiedyś mu przejdzie.
image
image
syn mojej sąsiadki robił tak od 14 miesiąca do 2,5 roczku i okazało się, że ma autyzm, więc radzę wam jak najszybciej udac się do lekarza i mu o tym powiedziec, żeby dał skierowanie do specjalisty. nie chcę was straszyc, ale mówię to co wiem.
nasze dziecko (18m-cy) od kilku m-cy tak właśnie robi - to jego sposób na radzenie sobie z bólem w czasie ząbkowania...
gryzie zaciśniętą pięść i uderza głową (tyłem lub czołem) w ścianę/podłogę/drzwi/fotelik/przewijak

czytałam o tym w sieci - ponoć to normalne i częste...

mówiłam naszej neurolog - twierdzi, że to normalne, nie ma się czym niepokoić i właściwie dobrze, że dziecko samo próbuje znaleźć sposób na pozbycie się bólu(czyli jak poradzić sobie z problemem) - oczywiście na miarę swoich możliwości...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Ryanair- czy opłaca się wykupić ubezpieczenie turystyczne? (35 odpowiedzi)

W lipcu lecimy na tydzień do Londynu Ryanairem. Czy opłaca się wykupić ubezpieczenie? (60 zł)...

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...

do góry