Widok

dieta matki karmiącej-przepisy

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny bardzo proszę o jakieś przepisy na obiad dla matki karmiącej, ja w większości co umiem gotować to smażone:/ jak na razie jem zupy ale nie wiem ile dam radę:)
bardzo dziękuje za pomoc:)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
polecam zakup parowaru :)
ja robię w nim ziemniaki, jajka, warzywa- najczęściej brokuł, marchewka, klopsiki mielone, kurczaka, rybę
Tak jak Asiaczek warzywa na parze,lub pieczony schab pierś w piekarniku o ryba
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja mam już wyciągnięty parowar i będę w nim przygotowywać posiłki.

a co do pytania Hani macie jakieś przepisy na inne rzeczy??
image
brokuł dla matki karmiącej przecież to tak jakby zjadła kalafior?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
mam parowar ale jak ja nie lubię mięsa gotowanego na parze:/ będzie trzeba się przestawić
image
Ja w wiekszosci gotuje ,jak juz wspomnialas zupy .
Wszystkie mieso robie przewaznie w sosie(pieczarkowy -malej nic nie jest,smietankowy ,koperkowy) ,schab duszony,pulpeciki .Pieczna ryba w foli z warzywami,
Dzis np.robie makaron ze szpinakiem+ pulpeciki drobiowe .
image
image
na początku z brokułem/kalafiorem lepiej uważać, też na 3 dobę dostałam zupę brokułową na położnictwie i całą noc (już w domu) miałam nieprzespaną bo córcię brzuszek bolał..
image
ja jadlam wszystko jak leci i nie bylo problemu. Tylko w Polsce matki przestaja normalnie jesc przy karmieniu, we wszystkich innych krajach/kulturach, jedza tak samo, ostro, smazone i dzieci sa ok. Ja bym ci radzila jesc normalnie, tylko pisac co jesz i ewentualnie eliminowac jak dziecko bedzie mialo problemy. Pewnie bigosu nie polecam. Ja nie moglam brokul i papryki ale kalafior juz byl ok. Jezeli bardzo chcesz przestrzegac to rzeczy z grilla/pieczone w piekarniku sa smaczniejsze i zdrowsze niz smazone.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
na klinicznej jest dieta ogólna i dla cukrzyków, nie ma diety typowo dla matek karmiących-dostają one to samo co reszta szpitala.

jeśli chodzi o obiady-mięso po prostu zamiast smażyć - duś, piecz w piekarniku albo gotuj. dorabiaj sobie do tego sosy.
hehe :] na Klinicznej jako cukrzyk(cukrzyca ciążowa) dostałam białe pieczywo i dżem ;P może teraz coś się tam zmieniło ;)
:)

a! teraz mi się przypomniało Agusia, że miałam do Ciebie pisać :) już piszę zatem
Dziewczyny,

ja karmię od 6 miesięcy - z zalecenia lekarzy jem wszystko - a jako że mój synek nie ma tendencji do kolek, a uczulenie wystąpiło raz na nadmierną ilość nabiału - nie ma konkretnego powodu by odmawiać sobie ulubionych potraw (w tym smażonych schabowych ;D). A jako że uwielbiam bigos ostatnio przy swietach pozowliłam sobie na pofolgowanie w tym zakresie (w zanadrzu mieliśmy przygotowany espumisan i suszarkę) - na szczęście obyło się bez niespodzianek. Dlatego sprawdźcie czy faktycznie musicie sobie odmawiać wszystkich przyjemności :) ja jadam wszystko prócz surowego mięsa (tatar) i jajek na miękko.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...

jechać czy nie jechać... oto jest pytanie ;) (58 odpowiedzi)

hej jestem mamą 2 dziewczynek - 4 letniej i rocznej na codzien sama zajmuję się dziećmi, bez...

do góry